כשהפלסטינים מערימים קשיים על משא ומתן אפשרי והאמריקאים כבר לא עושים להם חיים קלים, סקר חדש חושף כי גם רוב הישראלים כבר לא תומכים בפתרון שתי המדינות. 25 שנים אחרי הסכם אוסלו, כ-75% מהציבור הישראלי והפלסטיני לא מאמינים שתקום מדינה פלסטינית לצד ישראל בחמש השנים הקרובות. את הסקר הפלסטיני־ישראלי החדש שהתפרסם היום ערכו מרכז תמי שטיינמץ למחקרי שלום באוניברסיטת תל אביב יחד עם המרכז הפלסטיני למדיניות ולמחקרים ברמאללה, במימון האיחוד האירופי, משרד הנציגות ההולנדית ברמאללה ומשרד תוכנית הפיתוח של האו״ם בשם משרד הנציגות היפנית ברמאללה.
עוד על פי הסקר 55% מהיהודים הישראלים ו־57% מהפלסטינים מתנגדים לחבילה מקיפה של פתרון שתי המדינות שבמסגרתה יינתנו הטבות מרחיקות לכת לפלסטינים, ועל כך נרחיב בהמשך. בקרב הישראלים, כמו בעבר, טוענים עורכי הסקר כי יש הבדלים משמעותיים בין קבוצות דמוגרפיות שונות המוגדרות לפי קיום מצוות דתיות ולפי גיל. יהודים-ישראלים-חילונים תומכים ברובם בפתרון שתי המדינות – 63%, לעומת פחות מרבע היהודים הדתיים (23%). בקרב היהודים-הישראלים, התמיכה הנמוכה ביותר היא בקרב הצעירים ביותר, והיא עולה עם הגיל, כך שבקרב היהודים הצעירים ביותר – קבוצת הגיל 1824 – רק 27% תומכים בפתרון הזה, ובקבוצת הגיל הבאה – 2534 – 37% תומכים בו. זאת לעומת רוב של 54% בקרב בני 55 ומעלה.

בתוך כך, בקרב הנסקרים היהודים חלה תזוזה בעמדות מאז חודש יוני האחרון. נכון להיום, קבוצת הסבורים שפתרון שתי המדינות אינו ישים גדולה יותר מהקבוצה שסבורה ההפך – 46% לעומת 42%. לפני שישה חודשים, המגמה הייתה הפוכה: 49% מהיהודים אמרו שהפתרון עדיין ישים ו־43% אמרו ההפך. בקרב ערביי ישראל, שלושה רבעים סבורים שהפתרון עדיין ישים (74%).
עוד עולה מהסקר כי גם צעדי ביניים לא זוכים להתלהבות רבה בשני הצדדים. רק 40% מהפלסטינים (לעומת 43% ביוני 2017) ו־35% מהיהודים הישראלים (עלייה של 3 נקודות האחוז לעומת הסקר של יוני) תומכים בחבילת צעדים להסכם שלום קבוע, נוסף ל־85% מערביי ישראל, שגם בסקרים קודמים התאפיינו בתמיכה גבוהה.
חבילת השלום שהציגו הסוקרים בפני הנשאלים כוללת באופן לא מפתיע ויתורים מרחיקי לכת שישראל תחת הנהגתו של נתניהו לא הציעה לפלסטינים מעולם: מדינה פלסטינית מפורזת, נסיגה ישראלית לקו הירוק עם החלפת שטחים שווים, איחוד משפחות בישראל של 100 אלף פליטים פלסטינים, מערב ירושלים כבירת ישראל ומזרח ירושלים כבירת פלסטין, הרובע היהודי והכותל המערבי בריבונות ישראל, הרבעים המוסלמי והנוצרי והר הבית בריבונות פלסטינית וקץ הסכסוך והתביעות. 55% מהיהודים הישראלים ו־57% מהפלסטינים מתנגדים לחבילה המקיפה של פתרון שתי המדינות.

לדברי עורכי הסקר, הספקנות לגבי חבילת הצעדים נראית קשורה קשר הדוק לספקות החמורים בדבר ההיתכנות שלה. הן הפלסטינים והן הישראלים חלוקים כמעט שווה בשווה לגבי השאלה אם פתרון שתי המדינות עדיין אפשרי, או אם ההתנחלויות התרחבו עד כדי כך שהפתרון הזה כבר אינו ישים. בקרב כל הישראלים, כמעט מחצית מאמינים שהפתרון עדיין ישים (48%) ואילו 42% סבורים שההתנחלויות התרחבו במידה שמונעת את יישומו. עם זאת, בקרב היהודים, יותר נשאלים חשבו שהפתרון אינו ישים (46% לעומת 42% שחשבו ההפך). בקרב הפלסטינים, 60% אמרו שפתרון שתי המדינות כבר אינו ישים.
עורכי הסקר שהבינו כי פתרון שתי המדינות כבר אינו אופציה מועדפת, העלו בפני הנסקרים את אופציית הקונפדרציה, אולם גם בה אחוזי התמיכה נמוכים ביותר. עורכי הסקר הגדירו את פתרון הקונפדרציה כך: "יש אנשים הממליצים על הפתרון הבא: יצירת שתי מדינות, פלסטין וישראל, אשר יתנהלו כקונפדרציה, שבה אזרחים של מדינה אחת יוכלו לחיות כתושבי קבע בשטחה של המדינה האחרת, אך כל קבוצה לאומית תצביע בבחירות רק במדינה שלה. יהיה חופש תנועה לכול וירושלים לא תחולק, אלא תשמש בירה לשתי המדינות. ישראל ופלסטין ינהלו במשותף את ענייני הביטחון והכלכלה."
התמיכה ברעיון הקונפדרציה גבוהה יותר בפעם הזאת מאשר הייתה ביוני 2017 ובדצמבר 2016, ועומדת על 33% מהיהודים הישראלים – עלייה של שבעה אחוזים לעומת חודש יוני, ושל 13 לעומת חודש דצמבר הקודם. בניגוד לכך, התמיכה הפלסטינית ברעיון הקונפדרציה ירדה ב־9 נקודות האחוז, מ־37% לפני שישה חודשים ל־28%. 64% התנגדו לרעיון, דבר המשקף את הירידה הכללית בנטייה הפלסטינית לתמוך בפתרונות כאלה בסקר הנוכחי. כמו במקרה של פתרון שתי המדינות, התמיכה הגבוהה ביותר ברעיון הקונפדרציה היא בקרב ערביי ישראל – 70% תומכים ו־25% מתנגדים.
אליעז כהן, מראשי תנועת "ארץ לכולם", תנועה ישראלית-פלסטינית שמקדמת את פתרון הקונפדרציה, מסר בתגובה: "ממצאי הסקר של 'מדד השלום' שפורסמו היום משקפים את מה שאנחנו, ישראלים ופלסטינים השותפים בתנועת "ארץ לכולם" יודעים וחשים כבר זמן רב: תפיסת ההפרדה עליה נבנה פתרון 'שתי המדינות' מצאה את מותה. ההיאחזות בה מגבירה את הייאוש, חוסר האמון ההדדי והתוחלת למציאת פתרון בשני העמים, כפי שמודגש בממצאי הסקר הנוכחי. למול כל אלה, בולטים הממצאים בסקר המצביעים על מגמת עלייה מתמדת ביחס לפתרון אותו אנו מציעים: שתי מדינות, מולדת אחת. מודל קונפדרטיבי שבבסיס תפיסתו ההכרה העמוקה בקשר, בשייכות ובזיקה של בני שני העמים לכל המרחב שבין הירדן לים, אותו אנו מציעים לחלוק ולא לחלק. התמיכה הגוברת למתווה שלנו, המשותף לישראלים מכל גווני הקשת, ולפלסטינים משני עברי הקו הירוק, מתגלה בממצאי הסקר כאופק היחיד המעניק תקווה משותפת למול הממצאים העגמומיים והמייאשים. אנחנו בתנועת 'ארץ לכולם' יודעים שיש פרטנר, ויש פתרון".