הוועדה המיוחדת לטיפול בשורדי השואה, קיימה הבוקר (ד') דיון בנושא בדידותם בעקבות המלחמה, כאשר ישנם לא מעט כאלה שפונו מבתיהם באזור גבול הצפון ובעוטף. במהלך הדיון התברר כי משרדי הממשלה הפסיקו להעביר תקצוב למספר פרויקטים המיועדים לקשישים בישראל, ובשל כך אלה עתידים להיסגר.
נציגת משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי סיפרה על פעולות שנעשו מאז פרוץ המלחמה למען שורדי השואה, ביניהם פתיחת מוקד מיצוי זכויות, חפ"ק שפועל להנגשת צרכים בסיסיים לבתי האזרחים הוותיקים, כמו מזון, תרופות, סיוע טכנולוגי בהפעלת אפליקציות, טלפון חכם או מחשב, תקלות בסגירת דלת הממ"ד וגם מענה נפשי הכולל שמונה מפגשים עם פסיכולוג, ללא תשלום. אך יחד עם זאת, חברי הוועדה הופתעו לשמוע כי מיזם "שלישי בשלייקס" אותו יזם השר לאזרחים ותיקים לשעבר אורי אורבך ז"ל לפני כ-9 וחצי שנים, לא זכה לתקצוב ב-2024. המיזם כולל סרטים ב-10 שקלים, הנחה בתיאטראות וכיתות ותיקים. "עובדים על חידוש ההתקשרות", אמרה נציגת המשרד. גם יושבת ראש הוועדה מירב כהן אמרה כי "פרויקט 'שלישי בשלייקס' פועל כמעט 10 שנים. עצוב לי בלב שזה הופסק. צריך לטפל מידית בפרויקט שאורי אורבך ייסד".
נציג המשרד לשוויון חברתי עדכן על פרויקטים נוספים שלא מתוקצבים לשנה זאת: קולנוע ישראלי, הקשר הרב דורי – תיעוד סיפורי חיים דרך בית התפוצות ומרכז הידע – מחקר על הזיקנה. "זה דיווח מטריד", אמרה חברת הכנסת כהן, "אנחנו מבקשים לדעת מדוע זה לא מתוקצב".
"בממשלה הקודמת הקמנו תוכניות שונות להפגת בדידות ולמתן מענה לקבוצות אוכלוסייה שונות לפי מידת העצמאות והצרכים שלהן. אבל מאז, המשרד לשוויון חברתי פורק לארבעה חלקים. החזירו אותו כמו רכב שעבר תאונה"
"תופעת הבדידות מסכנת חיי אדם, ממש כמו מחלה ממארת. זוהי מגפה שהורגת, גם אם לא רואים את זה בעיניים", הוסיפה יו"ר הוועדה, "הבדידות היא אחד מהאינדיקטורים שלפי מחקרים נמצאו כמשפיעים ביותר על הבריאות, לדוגמה הגברת הסיכון לדמנציה ל-50 אחוזים, פי 4 מהממוצע. הזדקנות האוכלוסייה היא אירוע משמעותי – 12 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית הם קשישים וזה הולך וגדל. אם לא ניערך לכך יהיו יותר אנשים בודדים וחולים. בממשלה הקודמת הקמנו תכניות שונות להפגת בדידות ולמתן מענה לקבוצות אוכלוסייה שונות לפי מידת העצמאות והצרכים שלהן. אבל מאז, המשרד לשוויון חברתי פורק לארבעה חלקים. החזירו אותו כמו רכב שעבר תאונה".
נציגת הרשות לזכויות ניצולי השואה סיפרה כי "תקציבה של התכנית להפגת בדידות בקרב ניצולי השואה בישראל, 'עכשיו זה הזמן', לשנת 2023 עמד על 5.4 מיליון שקלים, אולם הביצוע בפועל היה 2 מיליון שקלים. הסיבות לפער הנן ירידה בהיקף הניצולים בתכנית בשל פטירות של ניצולים, התדרדרות במצב הקוגניטיבי או במצב בריאותי פיזי או החלטה אישית של הניצול".
אורי שלוסברג, מנהל התכנית "עכשיו זה הזמן", הוסיף כי "כרגע יש בתכנית 3,700 שורדים. כשהם חווים ירידה דמנטית משמעותית, הם לא יכולים להשתתף בתכנית החברתית הזאת. בנוסף, יש לנו אתגרים בגיוס מתנדבים לטווח הארוך, במיוחד בעת מלחמה".
"בישראל יש מגמה ייחודית שמצביעה אמנם על תוחלת חיים גבוהה יותר אצל נשים, אבל בבריאות פחות טובה", ציינה נציגת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, "נתון חיובי שמצאנו מראה כי לאורך השנים דווקא יש ירידה בדיווח של קשישים על תחושות בדידות ודיכאון, כלומר מצבם השתפר, אבל פילוח לפי קבוצות אוכלוסייה מצביע על פערים משמעותיים בין החברה היהודית לערבית. המיקוד חייב להיות בצמצום הפערים בין האוכלוסיות. באוכלוסייה הערבית מדווחים על תחושות בדידות יותר מאשר באוכלוסיית היהודים ואחרים – 55 אחוזים לעומת 25 אחוזים. ובהיבט המגדרי, נשים מדווחות על דיכאון או בדידות יותר מאשר גברים – 32 אחוזים לעומת 22 אחוזים.