בשנת 2017 זעזעה הודעה שפרסם התובע הכללי של טבסקו שבמקסיקו את המדינה. שני נערים בני 16 ו-17 נעצרו במדינה בגין רצח של חמישה אנשים ובמהלך החקירה סיפרו כי אולצו לאכול חלקים מהגופות, ולא בפעם הראשונה. השניים חטפו, עינו ורצחו את אותם אנשים ולאחר מכן נצטוו לבצע את האקט הקניבלי בשל העובדה שהיו מגויסים חדשים של קרטל חליסקו, אחד מסינדיקטי הפשע הגדולים והאכזריים בעולם.
בדומה לארגוני טרור כמו חמאס או חזבאללה, קרטל חליסקו היה מהראשונים להפוך מארגון סמים לגוף ששואף לשלוט בשטח, לגבות מיסים מקומיים ולתפקד כממשלה בפועל באזורים שונים. כיום הוא כבר מזמן לא היחיד. במאי 2015 - לאחר אירוע שעליו עוד נדבר בהמשך - הבינו שלטונות מקסיקו שהקרטלים הם לא רק ארגוני פשע, אלא צבאות פרטיים, מיומנים וחמושים היטב, שמערערים על ריבונותה של מולדת האצטקים.
היה זה רק עניין של זמן עד שהארגונים הרצחניים שכוחם רק הולך וגובר ומאיימים על היציבות במקסיקו יערערו גם על יציבותה של שכנתה מצפון. כיצד נולדו קרטל חליסקו והקרטלים שמאיימים על ארה"ב, עד כמה הם עוצמתיים, ועל הדרך שבה ממשל טראמפ מנסה להתמודד עם האיום.
הכי מעניין
תולדות הקרטל המקסיקני: מפבלו אסקובר לסנדק ולכל העולם
מיגל אנחל פליקס גאיארדו, מוכר יותר בשם "אל פדרינו" (הסנדק), שימש כשוטר במשטרה הפדרלית המקסיקנית. הוא ניצל את הקשרים שיצר במסגרת עבודתו עם בכירים במערכת אכיפת החוק המקומית, במערכת המשפט ואף ב-CIA האמריקני כדי לעסוק בסמים בלא הפרעה מצד הרשויות ובשנת 1980 הקים את אבי הקרטלים במקסיקו - קרטל גוודלחרה. בשנים הראשונות חלש הסנדק על כל שוק הסמים במדינה שמתבסס בעיקר על קוקאין ומתאמפטמין.

הסנדק, מיגל אנחל פליקס גאיארדו, מובא למעצר ב-1989 | צילום: צילום מסך מיוטיוב
בשלב מסוים הבין שארגונו גדול מדי וכי עליו לחלק אותו למספר זרועות וב-1989, לאחר שנעצר, חילק את נתיבי ההברחה בין ברוני הסמים הגדולים במדינה. בשנות ה-90', לאחר חיסולו של פבלו אסקובר ונפילת קרטלי הסמים הגדולים בקולומביה, הגיע תורם של הקרטלים המקסיקנים לעבור לקדמת הבמה. בד בבד, אל פדרינו קיווה שהפרטת הארגון שלו תיצור חלוקה ברורה של אזורי השליטה ופעולה משותפת בין הקבוצות השונות, אך בפועל היא הולידה מאבקים עקובים מדם.
בשנת 2006 התפרצו אנשי קרטל לה-פמיליה ממדינת מיצ'ואקן למועדון לילה והשליכו לעבר הנוכחים את ראשיהם הכרותים של ארגון מתחרה. אומנם לא היה מדובר באירוע חריג ביחס למקסיקו של אותם ימים, אבל מי שהזדעזע מכך היה לא אחר ממי שאך הוכרז כנשיא הבא של המדינה ויליד מיצ'ואקן בעצמו, פליפה קלדרון. עם כניסתו לתפקיד הכריז מלחמה על הקרטלים, מלחמה ששינתה את פניהם לעד.
הצבא המקסיקני נלחם בחריפות כנגד הקרטלים בכלל ובמיצ'ואקן בפרט, אך דרך הפעולה שלו רק החריפה את המצב עבור תושבי מקסיקו. במקום להילחם ראשית בארגונים החזקים, הצבא המקומי נכנס בכל הכוח בארגונים החלשים יותר, מה שאפשר לקרטל סינלואה להשתלט על הטריטוריות שלהם ולצמוח לממדים אדירים. שיעורי המוות והאלימות במקסיקו רק עלו.

חורי ירי בבניין במיצ'ואקאן לאחר קרב בין קרטל לוס ויאגרס ל-CJNG | צילום: AFP
ב-2012 נכנס נשיא חדש למקסיקו, אנריקה פניה נייטו, שהתמקד בחיסול ראשי הקרטלים, טקטיקה שהובילה למאבקים רבים יותר בין קרטלים שזיהו נקודת חולשה אצל יריביהם ואף בתוך הארגונים כחלק מקרבות ירושה. גם מספרי הגיוסים של חברי קרטל מרקיעי שחקים, כאשר לפי מחקר שפורסם במגזין Science אשתקד, לפחות 350 חברים חדשים מתגייסים לקרטלים השונים מדי שבוע.
לפי מסד הנתונים של האו"ם לסמים ולפשיעה (UNODC), בשנת 2006, כאשר קלדרון נכנס לתפקיד, עמד שיעור הרצח במדינה על 10 בשנה לכל 100 אלף תושבים. ב-2018, כאשר נייטו סיים את תפקידו, הוא זינק ל-30 כשעל הדרך מקסיקו הופכת לבירת הפיצוצים העולמית.
עוד באותו נושא
בין 116,000 איש שנעלמו ואירועי ה-1 במאי 2015
אחד הקרטלים שקמו באותן שנים ושגשגו בכאוס היה CJNG ("קרטל הדור החדש של חליסקו" או: "קרטל חליסקו"). הוא נולד ב-2009 מתוך קרטל אחר ובתוך שלוש שנים הפך לאחד הסינדיקטים החזקים במדינה. בתחילת העשור הקודם היה CJNG מעורב במספר מקרי טבח הדדיים כנגד קרטל לוס זטאס (שהתפצל בעצמו מקרטל המפרץ) שכלל עשרות נרצחים, ביניהם גם אזרחים בלתי מעורבים. לצד שיטות ההרג המזעזעות והעדויות שהזכרנו בנוגע לקניבליזם, השלטונות המקומיים גם קיבלו על בשרם שיעור על כוחו של הקרטל.

אנשי קרטל חליסקו | צילום: צילום מסך מיוטיוב
לא היה ניתן לראות דבר מבעד לעשן הכבד שאפף את הערים הגדולות במדינת חליסקו שבמערב מקסיקו. ב-1 במאי 2015, במבצע לילי מתואם היטב, יצאו מאות פעילי קרטל CJNG לרחובות, ופתחו במתקפה חסרת תקדים כנגד כוחות הביטחון המקומיים. הם ירו על השוטרים, שדדו רכבים מאזרחים באיומי נשק ואז הציתו אותם והציבו אותם כך שיקשו על כוחות הביטחון להתקרב, ובנוסף שרפו גם סניפי בנק, תחנות דלק ועסקים נוספים.
אם עד כה הפעולות של חברי הקרטל לא היו חמורות דיין, בשעה 6:30 בבוקר הגיע אירוע חסר תקדים - חברי CJNG הפילו מסוק משטרתי באמצעות טיל RPG מאולתר והרגו תשעה שוטרים. בזמן שכוחות הביטחון מנסים להתמודד עם ההתפרעויות בחליסקו, פתחו אנשי הקרטל בגל אלימות בכ-25 ערים במדינות סמוכות.
בשבוע שעבר אמר התובע הכללי של מקסיקו, אלחנדרו גרץ, שבחווה ששימשה כבסיס אימונים של קרטל חליסקו ונתפסה בידי השלטונות נמצאו תרמילים של ראשי נפץ, נשק וגם שרידי אדם.

אנשי מז"פ מקסיקניים בחוות האימה ששימשה את קרטל חליסקו | צילום: AFP
לפי ACLED, ארגון שממפה קרבות פעילים בעולם ומספק נתונים אודותיהם, בין השנים 2020-2018, היה קרטל חליסקו מעורב ביותר ממחצית ממקרי האלימות המקושרים לפשע המאורגן במקסיקו. שיעורי הנעדרים במדינת חליסקו הם מהגבוהים במקסיקו כולה.
כיום, כמה מהקרטלים המקסיקניים הם קונגלומרטי-פשע חובקי עולם שמכניסים מיליארדי דולרים רבים בשנה. קרטל חליסקו פעיל ברחבי אירופה, באסיה, במערב אפריקה וברחבי חצי הכדור המערבי, בעוד קרטל סינלואה פועל בכ-65 מדינות ברחבי העולם. הארגונים כבר מזמן לא עוסקים רק בסחר בסמים, אלא גם בסחר בבני אדם, שוד, גניבת נפט, חטיפות, סחיטות ועוד. במדד של WJP ("פרויקט הצדק העולמי") לשנת 2024, מקסיקו דורגה במקום ה-133 מתוך 142 מדינות שנבחנו מבחינת חוק וסדר וביטחון אישי.
מקסיקו היא גם אחת המדינות המושחתות בעולם ואחת הגרועות ביותר מבחינת זכויות אדם ואזרח שעוד נחשבת במרבית העולם לדמוקרטיה.
דו"חות של ארגונים מקומיים ובינלאומיים, כגון Human Rights Watch ו-Amnesty, מציירים תמונה מאיימת של רמיסה שיטתית של זכויות אדם במקסיקו. בין היתר, דווח על עינויי עצירים, הוצאות להורג או כליאות ממושכות ללא משפט או הליך הוגן, והעלמת אזרחים בידי השלטון לצד היעדר איזונים ובלמים, פיקוח רגולטורי לקוי וחופש התאגדות מוגבל מאוד. במאמר שפורסם בגרדיאן הבריטי בדצמבר נטען שלמעלה מ-116 אלף אנשים נעלמו במקסיקו בעשורים האחרונים.

הפגנה הקוראת לממשלה לפרסם את דו"חות החקירה במקרה חטיפתם ורציחתם של 43 סטודנטים באיגואלה במעורבות השלטונות | צילום: AFP
באותו דירוג של WJP מקסיקו דורגה במקום ה-135 במדד שבחן קיום משפט צדק בדין הפלילי, מתחת למדינות כמו איראן, טורקיה ורוסיה. היא מוגם שמינית בעולם מבחינת רמת השחיתות. ידו הארוכה של הקרטל מצויה עמוק בכיסיהם של מחוקקים, אנשי ממשל, שופטים, שוטרים ובכירים ברשויות השונות.
1.4 מיליון מתים מסמים: שינוי הגישה של טראמפ
"קרטל חליסקו - CJNG, אחד הקרטלים החזקים והמסוכנים במקסיקו, רוכש את הרוב המכריע של הכימיקלים הדרושים לייצור הסמים הקטלניים (שנכנסים לארצות הברית)", כך נכתב בדו"ח של "הסוכנות הלאומית להערכת איום הסמים" של משרד המשפטים האמריקני מ-2024.
בהערכת האיומים הראשונה שפרסמה קהילת המודיעין האמריקנית מאז שב טראמפ לבית הלבן, דורגו הקרטלים כאחד האיומים המרכזיים ביותר לביטחון הלאומי. לראשונה מאז ימי מלחמת העולם הראשונה (פלישת פנצ'ו וייה וניסיון הנאצים לעודד את מקסיקו לתקוף את ארה"ב במברק צימרמן), מתמודדת ארה"ב עם איום ישיר על גבולותיה. ההערכה החמורה נולדה על רקע משבר ההגירה ומגפת האופיואידים.

גבול מקסיקו-ארה"ב (הקו השחור המודגש) ומדינת חליסקו בדרום-מערב (בתחומי הקו-המקוקו האדום), הממוקמת מזרחית לבירה, מקסיקו סיטי | צילום: google maps
בהתאם לנתוני המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), בין השנים 2024-1999 מתו בארה"ב כ-1.4 מיליון בני אדם כתוצאה מנטילת מנת יתר של סמים. נתונים מצביעים על כך שבין השנים 2023-2021 חלה עלייה בשיעור המתים כתוצאה משימוש בסמים סינתטיים מתוך כלל המתים ממנת יתר, והוא הוערך בכ-64-75%.
טראמפ, שהחריף את המאבק בקרטלים עוד במהלך כהונתו הראשונה, הכריז בשנת 2020 "מבצע פיתון", מבצע פדרלי רחב היקף נגד ה-CJNG. ה-FBI, ה-DEA וגורמים נוספים פעלו במשך חודשים, והובילו למאות מעצרים בארה״ב נגד רשתות CJNG שפועלות במקסיקו ובמדינות נוספות ברחבי יבשת אמריקה.
"הצבא המקסיקני פועל במתכונת מוגברת כיום ואנחנו צריכים להגיב בהתאם ולמצוא את הדרכים לפעול", אמר אמש (ש') חבר בקרטל סינלואה ל-CNN כשפניו רעולים. "אני מכבד את טראמפ, לדבריו הוא דואג לעם שלו, אבל אילולא היו לנו לקוחות בארה"ב לא היינו מייצאים לשם סמים". רבים מייחסים את הקשחת הטיפול בכנופיות במקסיקו למכסים שהטיל טראמפ על המדינה בפברואר, כאשר אחת המטרות המוצהרות שלהם הייתה עצירת הברחת הסמים מהגבול.

"מכבד את טראמפ". חבר קרטל סינלואה בראיון ל-CNN | צילום: צילום מסך מיוטיוב
בפברואר האחרון, החליט לסווג שמונה קרטלי סמים כארגוני טרור זרים (FTO), לראשונה בתולדות ארה"ב. ששה מהארגונים הללו מגיעים ממקסיקו: קרטל סינלואה, פמיליה מיצ'ואקאנה, לה רזיסטנסיה, קרטל המפרץ, קרטל צפון-המזרח (שהתפצל מלוס זטאס), וכמובן CJNG. מדובר על צעד דרמטי שהיה מאפשר להשתמש נגדם בכלים צבאיים ומשפטיים חריפים ביותר.
ראש אגף המבצעים ברשות למלחמה בסמים לשעבר, ריי דונובן, אמר בשיחה עם בלוג ביטחוני אמריקני: "ההכרזה על הקרטלים כארגוני טרור זרים שינתה את מעמדם באופן דרמטי. כעת הם נוגעים לא רק לרשויות אכיפה כמו ה-DEA וה-FBI, אלא גם למשרד ההגנה ולמערך המודיעין".
"בעיה היסטורית במקסיקו היא שכדי להיאבק בקרטלים היה צריך במקרים רבים להיאבק גם בגורמים בשלטון שתומכים בקרטלים ולעתים אף מהווים עמוד השדרה שלהם - פוליטיקאים ואנשי ציבור מושחתים, ברמה המקומית, המחוזית ואף הלאומית" אמר דונובן.
"ההכרזה של ארצות הברית שמה דגש גם על הסוגיה הזו - מי עומד מאחורי הקרטלים ומי אפשר להם לשגשג כל כך הרבה שנים. ארצות הברית תוכל כעת לנקוט באמצעים אמיתיים כדי להעמיד את אותם גורמים לדין ולדרוש מהם דין וחשבון באופן אישי".