קורבנות האייפון: נוקיה נופלת והעובדים בפינלנד מאבדים את פרנסתם
נוקיה, עד לאחרונה יצרנית הסלולר המובילה בעולם ומקור גאווה עבור פינלנד, נאלצת לקצץ בעלויות ולהעביר את מפעליה למזרח. מאחור נותרות קהילות שלמות שמאבדות את מקור פרנסתן העיקרי
סאלו, כמו ערים פיניות אחרות שכלכלתן מבוססת על מפעלי נוקיה, ניצבת בפני עתיד לא ברור, לאחר שהתאגיד המפורסם במדינה החל בהעברתם של קווי הייצור לאסיה. בעקבות התחרות העזה מול אפל, סמסונג ומותגים זולים יותר המבוססים על מערכת אנדרואיד של גוגל, נוקיה נאלצת לבצע קיצוצים כואבים שמשפיעים בראש ובראשונה על פעילותה באירופה. החברה כבר סגרה מפעלים בגרמניה, בהונגריה וברומניה, וכעת הגיע תורו של מפעל ההרכבה הפיני שלה.\
כ-1,000 מתוך 3,500 עובדי החברה בעיר פוטרו השנה, וסאלו, פעם מרכז טכנולוגי שוקק, הפכה לעיר שחלונות הראווה ברחבותיה הראשיים נראים ריקים ומאובקים. "גל הפיטורים האחרון ישפיע עלינו קשות," אומר ראש העירייה אנטי ראנטקוקו. הוא יושב במשרד מבריק בבניין עשוי מתכת וזכוכית שנחנך לפני 4 חודשים, ומומן באופן חלקי באמצעות מסים שנוקיה שילמה שהיוו 95% מהכנסות העירייה ממסי תאגיד בשנת 2010. באותה שנה הגיעה הכנסתה של סאלו ממסים לשיא של 60 מיליון יורו.
"נוקיה היתה סמל סטטוס בשבילנו, אומר ראנטקוקו, "אבל יותר מכך, היא היתה מקור הכנסה משמעותי".

נוקיה הקרוייה על שם נהר בפינלנד, החלה את דרכה כיצרנית נייר בשנות ה-90 של המאה ה-19 ולאחר מכן עברה להפקת מוצרי גומי, כבלים וטלוויזיות. בשנת 1983 היא נחתה בסאלו - מרכז תעשיית האלקטרוניקה של פינלנד מאז שנות ה-20 של המאה הקודמת וחברה ליצרנית מכשירי רדיו וטלוויזיה מקומית; יחד הן הובילו בסופו של דבר להקמתה של "נוקיה טלפונים ניידים" בשנת .1989 שנתייים לאחר מכן ייצרה את המכשיר הסלולרי הראשון שלה.
בהובלת המנכ"ל יורמה אולילה עקפה נוקיה את מוטורולה בשנת 1998 והפכה ליצרנית הטלפונים הסלולריים המובילה בעולם. יותר מכך, היא סימלה מקור גאווה עבור פינלנד, שכלכלתה התקשתה להתרומם במשך עשרות שנים. נוקיה הפכה לחברה הגדולה במדינה, השתלטה על תעשיות הנייר והעץ וסיפקה עבודה לאלפים. בשנת 2007 שילמה החברה סכום
בשנת 2008 הגיעה נוקיה לנתח של 40% משוק הסלולר העולמי, אך עד מהרה החלה לסבול מכושר ההמצאה של תעשיית הסלולר האמריקאית ומכירותיה החלו להידרדר. רווחים הפכו להפסדים ותשלומי המסים שלה שקעו לשני מיליון יורו בלבד בשנה שעברה. "אי אפשר להכחיש את העובדה שזה היה הלם גדול עבור הממשלה, אבל אין הרבה מה לעשות בנידון," אומר ירקי אלי-ירקו ממכון המחקר לכלכלה פינית.
חשיבותה של נוקיה לכלכלה הפגיעה ותלוית הייצוא של פינלנד משתקפת בחבילות הסיוע שהממשלה הפינית הזדרזה להעביר לאזורים שנפגעו מקיצוצי החברה. סאולי ניניסטה, נשיא פינלנד ויליד סאלו, ביקר במפעל נוקיה בחודש מרס על מנת להפגין תמיכה בעובדים המפוטרים, ואמר לכתבים: "אנחנו לא נוטשים את חברינו ולא נוותר".

לצערם של רבים נוקיה פורמת בהדרגה את קשריה עם מולדתה. אמנם משרדיה הראשיים נותרו באספו, העיר השנייה בגודלה בפינלנד, אך בשנת 2010 היא מינתה לראשונה מנכ"ל שאינו פיני - הקנדי סטפן אלופ. המינוי הוביל לשינוי אסטרטגי גדול בשנה שעברה - נוקיה חברה למעסיקתו הקודמת של אלופ, מיקרוסופט, והחליפה את כל ההתקנים במכשיריה לתוכנות הפעלה של וינדוס.
נוקיה עדיין מעסיקה 12 אלף איש בפינלנד, המהווים כ20%- מכוח האדם של החברה ברחבי העולם, ודוברה ג'יימס את'רידג' מסר כי החברה תשאיר בסאלו ובשני מפעלים אחרים בפינלנד את פעילויות המחקר, הפיתוח והתכנון: "פינלנד היתה ותישאר חלק מרכזי בהצלחתה של נוקיה," אמר. עם זאת, החברה דבקה בהחלטתה להעביר את כל קווי ההרכבה למפעלים בסין, בדרום קוריאה ובהודו.
"זה הכיוון שהתעשייה מתקדמת בו כרגע - ייצור בשווקים מתפתחים, המייצגים את מאגר המשתמשים הגדול בעולם, ומחקר ופיתוח בשווקים מפותחים," אומר ניל מווסטון, אנליסט אסטרטגיות עסקיות, "לנוקיה יש היסטוריה טובה של עיצוב טלפונים ניידים בפינלנד ב30- השנים האחרונות, אז הגיוני להמשיך בזה".
בשנת 2008 העסיקה נוקיה 5,000 איש בסאלו - כמעט 10% מכלל אוכלוסיית המקום, וסיפקה עבודה ל-2000 אחרים בתעשיית טכנולוגיית המידע שמספקת רכיבים לחברה. בעקבות הצמצומים העניקה הממשלה לעירייה תוספת של 5 מיליון יורו לשנתיים הקרובות במטרה שיעזרו לה להתמודד עם השינוי.
"הפיטורים הם מכה קשה, אבל אנחנו לא יכולים לתת לזה לדכא אותנו," אומר ראנטקוקו, "לנוקיה יוותרו עדיין 2,500 עובדים כאן והיא תמשיך להיות חשובה עבורנו. אבל בעיר ייווצר מאגר של עובדים טכניים שבקרוב יהיו מובטלים, והאתגר יהיה למצוא דרך להשתמש בהם".
