על אף החזרה הבטוחה צפונה, נדמה דווקא שהאזור שעתיד להיות הפופולרי ביותר בחג הקרוב הוא דרום הארץ. בשנה וחצי שחלפו, למרבדי הפריחה הרחבים ולבתרונות החוליים המקסימים נוספו אתרים רבים שהוקמו בעקבות המלחמה. הנופים, ההרים, הפרחים והמכתשים התאחדו עם סיפורי המלחמה וגיבוריה, וכך, מהערבה ועד ים המלח, מהעוטף ועד הנגב, הציבור הישראלי יכול לצעוד כעת בגאווה בשבילי הדרום ולהקשיב לסיפור שהם מספרים, הסיפור שלנו.
ישראלים רבים חיכו להזדמנות הראויה כדי להדרים לעוטף ולחזות באנדרטאות ובאתרי המורשת הטריים שקמו והשתלבו בפריחה היפהפייה של חבל אשכול. עו"ד יפעת זינר, מלבד עבודתה המשפטית ופעילותה בארגון "אמהות הלוחמים", עורכת סיורים בעוטף עזה בעקבות המלחמה. זינר מסבירה בטון שלֵו שכעת, לאחר הסרת רוב ההגבלות בתנועה בעוטף, אפשרויות הטיולים הן רבות ומגוונות. "תוכלו למשל לארגן לעצמכם סיור שמתמקד בהתיישבות במדבר ובהתגשמות החלום הציוני, אתרים שמלמדים על מורשת קרב לצד מראות של נופים ייחודיים, וכמובן להגיע קרוב לעוטף ככל האפשר", היא מסבירה.
את הסיור, שהיא ממליצה לקיים בחול המועד הפסח, היא מתחילה בבירת הנגב, באר־שבע. "סמוך לעיר נמצא תל שבע, גן לאומי שפתוח לציבור. ניתן לראות בו שרידי מבנים מימי בית ראשון, שרידי באר עתיקה, אולי גם את הבארות העתיקות של אברהם אבינו. זה אתר מרשים, המספר את סיפורה של תקופת האבות, לפני כשלושת אלפים שנה. באופן מעניין, באותה עת תל שבע שימש כנקודת ציון בשרשרת הרי הגבול הדרומי של ממלכת ישראל, אשר נחרבו בידי סנחריב במלחמתו הגדולה על ישראל".
גן לאומי, תל שבע | טלפון 08-6467286 • שעות פתיחה ימים א־ה ושבת 17:00־08:00

"לאחר הביקור בתל שבע, סעו לבאר־שבע העתיקה, יש בה מסעדות ייחודיות ודוכנים בעלי טעמים מרתקים", ממליצה זינר. "ניתן להסתובב בין בתי העיר העתיקה ולבקר באתר תחנת הרכבת הראשונה, שנוסדו בתקופה העות'מאנית". אחרי סיום הביקור בבירת הנגב, תוכלו להתפצל לשני כיוונים. כיוון אחד הוא קיבוץ צאלים, שבו תוכלו גם להתארח וללון. בקיבוץ, מספרת זינר, נמצא אחד המוזיאונים המרתקים באזור הדרום, "מורשת צאן ברזל", המציג אוצר של פריטי אומנות ממתכת, שעברו במשפחה הענפה קרצ'מר. האוסף נתגלה והוצג על ידי בן המשפחה בועז, וכיום הוא מנהל את המקום ומעביר הדרכות לקהל הרחב.
מורשת צאן ברזל | טלפון: 052-3575324 • ראשון–שבת: 08:00־20:00
מי שרוצה לנצל את הקרבה לעוטף, יוכל להתקדם מערבה ולהגיע למושב שרשרת, שם תחכה לכם סדנה נוצצת. "בשרשרת נפגוש את רון, אומן בניפוח זכוכית, בעסקו הנקרא 'רון ארט'. רון מקבל את כולם בחיוך, מציג את עבודתו בעת תהליך ייצור הזכוכית ואף מאפשר למבקרים לנפח זכוכית בעצמם. כל מבקר יוצא עם שי שהכין בעצמו".
רון ארט – סיורים בסטודיו ליודאיקה בעיצוב אישי | טלפון 077-7295846 • שעות פתיחה (יש צורך בתיאום מראש): א־ג: 09:00־16:00, ד־ה: 17:00־21:00, ו: 09:00־13:00
זינר ממליצה להמשיך בנסיעה קצרה של חצי שעה לנחל הבשור, מגדולי הנחלים שבנגב. זהו מסלול קל ונוח עם גשר ונוף ייחודי, שבאביב הוא לא פחות מחובה. "אם הדבר ניתן מבחינה ביטחונית, אחרי הביקור בעין בשור אני ממליצה להדרים לאנדרטת אוגדת הפלדה שבדרום העוטף. האנדרטה ממוקמת בגובה של 25 מטרים ואחרי הטיפוס במדרגות תוכלו להיחשף למשולש הגבולות, ישראל־מצרים־עזה, ולכל אזור דרום הרצועה ועוטף עזה – קיבוץ כרם שלום, קיבוץ חולית, סופה, והמושב יתד".
הביקור באנדרטה יביא את המבקרים לחזות בתקומת האזור באופן מוחשי; במלחמה האחרונה ספגו החקלאים נזק רב. סמוך לאנדרטה, אם תנווטו את רכבכם למושב תלמי־יוסף תוכלו להשתתף בסיור שעושה כבוד לחקלאות הישראלית – "שביל הסלט". שם ניתן לפגוש את אורי אלון, אגרונום ומנהל המיזם. "אורי ישמח להראות לכם מגוון מחקלאות האזור ואף יציע לכם טעימות באופן חופשי", מעידה זינר. "בשביל הסלט תוכלו גם למצוא מקום נעים לעשות בו הפסקת אוכל ושירותים".
דבר נוסף ששביל הסלט יחשוף בפניכם, הוא מיצג המראה כי גם כלי מלחמה יכולים להפוך לפריטי אומנות יפהפיים; "כדי לחבר אותנו למציאות המורכבת של עוטף עזה, המעוניינים יוכלו לנכוח בהרצאה על אומנות בברזל שמעביר אורי על פריטי אומנות שעשויים משאריות של קסאמים או תרמילים של טילים שנפלו ברחבי העוטף. ניתן לרכוש כמה מפריטי האומנות".
שביל הסלט | טלפון 08-9982225 • ראשון–חמישי 09:00־17:00
מלחמה וזיכרון
לצערנו, אזור עוטף עזה התמלא באתרים שקיבלו משמעות מיוחדת מאז המלחמה. נדמה שהחג שבו קיבלנו את חירותנו הוא הזמן להתייחד עם קורבנות האסון ועם הגיבורים שנפלו על הגנת המדינה, והרשימה של המקומות שבהם תוכלו לעשות זאת ארוכה במיוחד. כמובן, יש להתעדכן באתר פיקוד העורף בנוגע להנחיות בעוטף, וברחבי הדרום בכלל.
סמוך לשדרות נמצאת אנדרטת ארבעת הבנים שהוקמה לזכרם של סגן אלוף דולב קידר, רב־סמל בכיר דני קסהון ביינסאין, רב־סמל במילואים נדב גולדמכר וסגן משנה יובל היימן, שנפלו ב־2014 במבצע "צוק איתן". מנקודה זו, שממנה ביקשו המחבלים לצאת ב־7 באוקטובר למסע טבח בעיר שדרות, ניתן לסקור בעיניים את כל רצועת עזה ממעוף הציפור.
נצלו את הביקור כדי לבקר גם בעיר שדרות, שספגה לא מעט נזקים מהמלחמה ואיבדה כמה מטובי בניה. בקרו בתחנת המשטרה שנבנתה מחדש ובבית המייסדים שבו מוצגת תערוכה המספרת את סיפור המקום.
בית המייסדים בשדרות | טלפון 054-9444405 • שעות פתיחה 08:00־16:00

אחרי הביקור בשדרות, תהיו קרובים גם לחניון רעים. תוכלו לבקר באתר ההנצחה שהוקם במקום שבו התקיימה מסיבת הנובה, שנרצחו בה מאות מבלים על ידי מחבלי החמאס. כיום המתחם הפך לאנדרטת זיכרון ועל פי פרסומים, זהו האתר המתויר ביותר בשנה האחרונה.
אם התעייפתם מהיום הממושך, מומלץ לבקר באחת מעגלות הקפה הרבות שבאזור, ובכך לתמוך באנשי העוטף גם דרך הכיס. עגלת קפה סמוכה לשדרות היא "גאולה" בלב מושב תקומה. עגלת הקפה כשרה.
תוכלו להתעדכן בשעות הפתיחה באתר coffetrail וגם למצוא עגלות נוספות באזור.
איזה קניון שבא לכם
הדרום, ששטחו הוא כמעט חצי משטח מדינת ישראל, מציע מגוון גדול של נופים ומסלולים. לדבריה של אפרת רוחין, מנהלת קהל וקהילת מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, מי שחיפש את שיא הפריחה, כבר החמיץ את הרכבת. לכן, במקום לתור אחר מרבדי הפרחים האדומים, אם תפנו מזרחה תגלו שהמדבר מחכה לו בזרועות פתוחות, והוא מרהיב לא פחות.
"בעקבות הגשמים שירדו, המדבר מלא במקוואות מים ומסלולים שיש בהם מים, וזה יתרון גדול מאוד לטיול באביב – בין שאתם מיטיבי לכת ובין שאתם מחפשים מסלולים לכל המשפחה".
רוחין ממליצה על כמה אפשרויות לטיול בחג בדרום, שמשלבות בין נוף מדברי עוצר נשימה למשנהו לביקור באתרי מורשת וחיבור לשורשי הציונות.
מבן־גוריון עד מכתש רמון
מסלול מיוחד שתוכלו לאמץ אם אתם מחפשים טיול קליל שמתאים למשפחות עם ילדים, ייפתח באחוזת הקבר של דוד בן־גוריון, בשדה בוקר, על שפת נחל צין. נפתח את הבוקר בהליכה נעימה בגן לאומי אחוזת קבר בן־גוריון, לאחר מכן ניתן לרדת עם הרכב לתחילת מסלול עין עבדת. המסלול מתחלק לכמה אורכים: למשפחות עם ילדים קטנים כדאי לבחור במסלול הקצר ביותר באורך של כ־800 מטרים, כשעה וחצי לכל כיוון. בסוף המסלול מגיעים לעין עבדת עצמו. שימו לב שאסור להיכנס למים. לבוגרים, כדאי לבחור במסלול הארוך יותר שמעפיל עד לחורשת הצפצפות וחזרה. אם יש לכם שני רכבים, תוכלו לשדרג את המסלול ולהגיע עד עין עבדת העליון, במסלול של כשעתיים וחצי. המסלול כולל עלייה לחורשת הצפצפות וסיום בתצפית עין מעריף.
סמוך למדרשת בן־גוריון שוכן נחל חוורים, המזמין את המבקרים לטייל בו גם ביום וגם בלילה. מיטיבי הלכת יוכלו לנצל את הירח המלא של הימים הראשונים של חול המועד לטיול לילי בנחל. רשות הטבע והגנים מעמידה לרשות המטיילים חניון לילה בשם חניון הסרפנטינות, שנמצא סמוך לשטח עין עבדת.
אם אתם קבוצה של מבוגרים, או מלווים בילדים גדולים שאוהבים הליכה מרובה, תוכלו לסיים את ההליכה בעין עבדת, ולרדת בראש צלול לגן לאומי צבעי מכתש רמון. זהו גן לאומי חדש יחסית, ששימש עד שנות האלפיים לכריית מחצבים ומינרלים המצויים במכתש מיליוני שנים. אחרי שנים רבות של עבודה, והפסקה ארוכה באמצע, האתר נפתח למבקרים ויש בו מסלול הליכה רחב ונוח, מסלול אופניים ואפילו אפשרות ללינת לילה בשטח. ברשות מומלץ לפתוח את הביקור בעצירה במתחם התנור, שם קיימת תחנת מידע.
גולת הכותרת של הגן הלאומי היא ללא ספק מכרה האגם, בריכת המים הגדולה ביותר במכתש שבה תוכלו לשחות וליהנות. מומלץ להצטייד מראש בצילייה וכמובן לברר אם הבריכה מלאה. נוסף אליה ישנם הקניון הסגול, בולען לשעבר שבשרידיו ניתן לראות קירות סגולים; המטמורות – מערות קטנות ששימשו תאי אחסון לבדואים שצעדו במדבר; ומערה תת־קרקעית שבה עבדו כורים בשנות החמישים, וכמו שאתם יכולים לדמיין העמיסו את החומר על קרונית קטנה ואותה דחפו לאורך המסילה. כיום ניתן לראות שם שרידי כבש וחביות לא רחוק מהמכרה.
לבסוף תוכלו גם להצטרף לטיול העששיות שיוצא מעֹבדת העתיקה שבגן הלאומי עבדת, מדי ערב בשעה 19:30.
הקניון הגדול
עוד מסלול מומלץ בדרום למשפחות שיכולות להתמודד עם איתני המסלול, הוא הקניון האדום הסמוך להרי אילת. הקניון מציע שני סוגי מסלולים:
המסלול הקצר לוקח אותנו לעבר הערוץ המרכזי של נחל שני, ובו ניתן להיחשף למגוון אוצרות הטבע הדרומי, אבנים צבעוניות וצמחייה מדברית.
המסלול הארוך יותר מתחיל בשביל אדום שנפתח בנקודת החניון ועולה ויורד בין הערוצים. השביל מתחבר לסימון שבילים שחור שמגיע מכיוון הרי נשף, ובו ניתן לפנות שמאלה לוואדי קטן היורד לעבר נחל שני.

נקודת ציון מרהיבה בקניון האדום היא תצפית חזקיהו, הצופה אל בקעת הירח שבסיני, שבה עברו כוחות צה"ל בשנת 1949 בדרכם לכבוש את אום־רשרש שהפכה לאילת של היום. המסלול נמצא עשרים קילומטרים מצפון לעיר עצמה, ואפשר לשלב את הטיול בו עם נופש בטן־גב בעיר ובכך לרצות גם את בני המשפחה שמעדיפים קניון מסוג אחר. תוכלו גם ללון אחרי או לפני המסלול במלון המטיילים לוטן שמציע גם ארוחת בוקר מצוינת. המידע המלא על הגנים הלאומיים, נמצא באתר רשות הטבע והגנים בכתובת: www.parks.org.il
מספיק מצדה לכולם
לבסוף תוכלו לבחור תמיד באטרקציות הידועות יותר של הדרום, והן כמובן ים המלח ומצדה. רוחין מספרת על יוזמת רשות הטבע והגנים שתקל על המטפסים להר הגבוה עליו שוכנת מצדה. "לאורך כל חול המועד החלטנו לפתוח את הרכבל בחמש בבוקר. במצדה יש מספר שבילים ומסלולים שמתאימים לכל המשפחה. יש שביל חדש שנפתח, המתאים לילדים מגיל 10 ומעלה, והוא נקרא השביל האתגרי. בשביל זה יש אפשרות למסלול סנפלינג, שאותו עושים קשורים ברתמות. כפי שרוב הציבור יודע, במצדה ישנו חניון לילה שבו אפשר לישון ובערב ליהנות מהחיזיון האור־קולי שישנו בהר".
רוחין מספקת מידע חשוב מאוד עבור אלו שהחליטו לשים את הדרום בראש רשימת היעדים לחג הקרוב. לדבריה, מזג האוויר של חג הפסח הוא אביבי אך גם הפכפך, וישנה גם היתכנות לגשם. הגשם הוא כמובן לא האיום היחיד, וגם מבחינה ביטחונית יש לנקוט אמצעי זהירות; לדבריה, גם בשנה שעברה כשהמלחמה הייתה בשיאה, המבקרים הישראלים לא נמנעו מלהגיע לדרום. "המבקרים לא מוותרים על הדרום בשום תנאי", היא מספרת בחיוך. "כבר בחג סוכות האחרון היה כאן עמוס ושמח. עומס שמלמד על שיקום ורוממות רוח חדשה של הציבור הישראלי. מהבחינה הזו, חשוב שמי שדואג מהמצב הביטחוני יידע שהמילה דרום בעצם מתכוונת למרחבים עצומים של הנגב. תמיד אפשר למצוא איפה לטייל, חוץ מאזור עוטף עזה ופארק אשכול שנקודתית סגורים. רק הבוקר, בעוד אנחנו מדברות, ראיתי המון תלמידים מטיילים בתל ערד, בממשית. הדרום מחבק שוב את כל המבקרים שלו, והוא יעשה את זה גם בחג הפסח".
אילו אמצעי זהירות כדאי לנקוט?
"מבחינת מזג אוויר, צריך לשים לב להתראות על שיטפונות ולהתעדכן באתר מוקד רשות הטבע והגנים. ישנם אירועים מיוחדים בגנים הלאומיים שמתאימים כמעט לכל מזג אוויר".
ומה באשר למצב הביטחוני?
"מבחינה ביטחונית צריך לשים לב שאי אפשר לטייל בשטחי אש בלי אישור. את האישור יש לקבל ממתא"ם פיקוד דרום, בדרך כלל מפורסם באתר הפיקוד ובאתרי חדשות מה פתוח ומה סגור. בסופו של דבר העצה המרכזית היא להיות עם אצבע על הדופק. יש גם כבישים שנותרו סגורים. כביש 10 למשל, שבדרך כלל פתוח לנסיעה בחול המועד, לא נפתח מאז המלחמה. באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים יש רשימה של תחנות מידע שפועלות כל החג, באזורי הטיול השונים. מי שהולך לטייל במערת הקמח למשל, יכול לפגוש מדריכים שיכולים להמליץ בהתאם למזג האוויר".

גן חיות מדברי
אחרי ששבעתם מהמסלולים הארוכים, הנחלים והנופים, אטרקציה נהדרת שמחכה לכם היא גן חיות חדש שכולו אהבת הטבע. החזון של "המדבריום" הוא להשפיע על הדרך שבה בני האדם מתחברים לבעלי החיים והסביבה.
בפארק, שנמצא בפאתי באר־שבע, אפשר לפגוש כ־100 מינים של בעלי חיים. בעלי החיים במדבריום הם מינים מדבריים המותאמים לתנאי האקלים בבאר שבע. הפארק מחולק לארבעה בתי גידול מדבריים: הקניון, הערבה, נווה המדבר והסוואנה; וישנו גם המקום שבו האדם נפגש עם המדבר – החאן. תוכלו ליצור אינטראקציה קרובה במיוחד עם החיות, ויחד עם הילדים ולהעניק להם ולעצמכם חוויה מדברית מיוחדת, עם מגוון של בעלי החיים המתקיימים באזור החם והררי. תוכלו גם ללמוד על השיטות שפיתחו כדי להתמודד עם תנאי המדבר.
מעבר לרצון להקים אטרקציה חווייתית בבירת הנגב, במדבריום אומרים כי בראש ובראשונה זהו אתר חינוכי שבא להעצים את החיבור לחיות ולטבע, בימים שבהם האנושות מתרחקת מהם. "המדבריום דוגל בלמידה פעילה על ידי חוויה, התנסות, חקר וסקרנות. המסר החינוכי של הפארק מתמקד בשלושה תחומי דעת ויעודד את המבקר לקבלת אחריות אישית: 'סודות המדבר', 'נפלאות בעלי החיים' ו'הסביבה זה אני'. תחומי דעת אלו נבחרו בקפידה מתוך רצון לתת תמונת מצב מלאה למבקרים על אתגרי המדבר ומשבר האקלים והשפעתם על החי והצומח.
"נוסף על כך, המדבריום הוא מקלט לחיות בר. פארק החיות עובד בשיתוף פעולה עם רשות הטבע והגנים – יש בו מרפאה המטפלת בחיות בר פצועות, שנמצאו על ידי פקחים ואזרחים אכפתיים. בעלי חיים שהחלימו משוחררים חזרה לטבע ואלו שאינם מחלימים לחלוטין ובעלי סיכויים נמוכים לשרוד בטבע מקבלים בית חם במדבריום. הוא עומד בסטנדרט הגבוה ביותר כיום בישראל לפארק חיות חווייתי חינוכי".
פארק המדבריום | שעות פתיחה ראשון־שבת 09:00־16:30 • טלפון 08-6414777