סוד מקומי
משה הומינר הוא תושב טירת צבי ומנהל מרכז סיור גלבוע מעיינות ע"ש סרן צביקה קפלן – גוף הדרכת טיולים בקיבוץ מירב שבעמק המעיינות, ומאוגד בפורום אשכולות – מרכזי הסיור והתודעה הישראלית. מרכז הסיור הוקם כעמותה על ידי משפחתו וחבריו של קפלן ז"ל, ומספק הדרכות וטיולים באזור עשיר בנופים, מורשת וחיבורים תרבותיים. גם במהלך חול המועד.
"עמק המעיינות הוא אזור בגבול המזרחי של ישראל, הדרום של הצפון", מסביר הומינר, "הוא ממוקם על קו בית שאן־חדרה, והוא הראשון בשרשרת עמקים שממשיכה עם עמק חרוד, עמק יזרעאל ועמק זבולון באזור מפרץ חיפה. מה שמייחד את האזור הוא המגוון האנושי. תמצאו כאן את כל סוגי הישראלים – קיבוצים דתיים, קיבוצים חילוניים, עיירת פיתוח, יישובים מעורבים כמו שלפים ומיטל, וגם מושבים מכל מיני סוגים". הומינר מציע שלושה מקומות מיוחדים שכדאי לבקר בהם בחופשת הפסח הקרובה.
נחל יצפור – טיול משפחתי קלאסי
"נחל יצפור הוא מסלול נהדר למשפחות", ממליץ הומינר, "זהו נחל מוצל כמעט לכל אורכו, לא ארוך, וההליכה בו אינה מסובכת או טכנית מדי". המסלול כולל כמה סולמות קטנים ודרגיות פשוטים, אך הוא נוח להליכה ומתאים גם לאנשים ללא כושר מיוחד. "יש בו המון פריחה, והוא אינו חשוף לשמש, מה שהופך אותו למסלול מושלם". בנחל יצפור ניתן ליהנות מחרובים, אורנים, רקפות, נוריות, פרגים, חרדל, אירוס ארם־נהריים ועוד מגוון פרחים. המסלול מוביל בתוך נחל צפוף יחסית, וחלקו האחרון נפתח לנוף מרהיב של העמק.
כיצד מגיעים? "מתחילים את המסלול מצומת נחל יצפור, והולכים עד סופו, שמגיע לאזור הבריכות של קק"ל – המבנים העגולים הגדולים. אם הגעתם עם שני רכבים, ניתן להשאיר רכב אחד בנקודת הסיום. עם רכב אחד ממשיכים ללכת עוד כקילומטר עד הכביש ותופסים טרמפ חזרה לנקודת ההתחלה".

המסיל הקטן – פנינה נסתרת
האתר השני שהומינר ממליץ עליו הוא "המסיל הקטן" – בריכת מים חמודה שעדיין נחשבת לסוד מקומי. "זו בריכה די גדולה, בקוטר של כ־12 מטר ובעומק של מטר וקצת, מה שהופך אותה למאוד אטרקטיבית עבור משפחות עם ילדים. היא לא עמוקה מדי ויש בה גם מעין 'צינור' ששופך את המים חזרה לבריכה".
באזור הבריכה יש ספסלים, וחלק מהמקום מוצל. ניתן להגיע למקום עם כל רכב פרטי, והוא נגיש ונוח לכל המשפחה. הומינר מוסיף שאם הולכים עוד כ־50 מטר במורד, מגיעים לנחל אבוקה, שם יש עוד בריכה חמודה, מעין שכשוכית רדודה ברובה (20־45 ס"מ) ומלאה בדגיגונים. גם בריכה זו נמצאת באזור מוצל.
כיצד מגיעים? המסיל הקטן נמצא סמוך לכביש מינוס 200, שמחבר את בית שאן והקיבוצים ממזרח לכביש 90. יש לחפש את השם "המסיל הקטן" או "עין צמד" בווייז.

מצפה יהונתן דויטש – "המצפור הכי יפה בארץ"
"בעיניי זה המצפור הכי שווה ומדוגם", מתאר הומינר את המקום שהוקם לזכרו של יהונתן דויטש ז"ל, לוחם מגלן שנהרג בפיגוע במהלך המלחמה, בעת חופשת השחרור שלו, מיד לאחר שהתארס. המשפחה הקימה לזכרו מצפור מרהיב הכולל דק ענק, ספסלי נדנדה, שולחנות קק"ל ואפילו פינת מדורה. "השביל שמוביל למצפור מואר גם בלילה עם נורות סולאריות, והמקום לנגיש גם בשעות החשכה". ממצפה יהונתן דויטש נשקף נוף פנורמי של האזור המזרחי של העמק – טירת צבי, נווה איתן, דגניה, בית שאן, ערי הגלעד, ובימים טובים אפשר לראות אפילו את קצה הגולן והחרמון. "בפסח האזור עדיין יהיה ירוק ועם פריחות, וזה מוסיף ליופי", מבטיח הומינר.
כיצד מגיעים? "ההגעה למצפור פשוטה: מכיוון המרכז נוסעים בכביש דרך נוף גלבוע, עוברים את קיבוץ מעלה גלבוע, וכ־80 מטר אחרי הקיבוץ פונים שמאלה. חונים במקום המסומן עם שלט גדול, והולכים כ־300 מטר בשביל מסומן היטב שמואר גם בלילה".
הומינר מציין שבאזור יש גם שני מצפורים נוספים: מצפה החיוך לזכר יובל דגן וטל יפרח שנהרגו בצוק איתן, ופרגולה יפה לזכר בר פלח.

לא הכול פסטורלי
להשלמת המסע שלנו באזור פגשנו את גיא שרי, מומחה לשבילי טיולים, המלווה רשויות בתכנון ופיתוח שבילים קהילתיים ובימים אלה גם מנהל את קהילת כפר־רופין. שרי מציע לנו כמה מסלולים מרהיבים לאורך שביל עמק המעיינות – שביל המסומן בפסים לבן־כתום־לבן ומציע חוויות טיול מגוונות למשפחות ולמטיילים מכל הגילים.
"החללית" – תצפית פנורמית מרהיבה
"זהו מקום מיוחד במינו", מתאר שרי, "אין סוף ויכוחים היו על איך הגיעה החללית לרמת סירין. החידה נפתרה כשהסתבר שהמבנה שימש בעבר כחדר ההקרנה לקולנוע חוץ שהיה באפיקים. באחד הימים קצה נפשם של כמה מצעירי הקיבוץ במתקן והם גררו אותו למיקומו הנוכחי ברמת סירין. כיום הוא משמש נקודת ציון מרכזית ואהובה על המטיילים".
המקום נחשב לאחת מעשר נקודות השקיעה המרהיבות ביותר בישראל, עם נוף פנורמי להר תבור, בקעת יבניאל, הכינרת והגולן. ביום בהיר ניתן לראות משם היטב גם את החרמון.
כיצד מגיעים? "הדרך לחללית מעט משובשת וכדאי לנסוע לאט", מדגיש שרי, "מכביש 90 יש לפנות לכיוון מנחמיה ולחפש 'החללית' בווייז. הדרך עוברת במטעי השקדיות וכרמי הענבים של יקב תבור. מהחללית יש אפשרות לצאת למסלול הליכה אטרקטיבי לאורך שביל עמק המעיינות (סימון לבן־כתום־לבן) דרך מפלים עד המושבה מנחמיה. אפשר לשבת במקום שעות ולהתבשם מהנוף, או להמשיך במסלול הליכה מהנה".

מתלול אבינדב ונחל צביה – טיול אתגרי עם נופי פריחה
המסלול השני שממליץ עליו שרי הוא מתלול אבינדב ונחל צביה. "למתחילים את המסלול יש לחפש בווייז 'מצפור אבינדב'" הוא מסביר, "זהו טיול קצת אתגרי בגלבוע הפחות מוכר, ואפשר לסיים אותו בהתרעננות במי פארק המעיינות".
ההליכה היא לאורך שביל עמק המעיינות, המסומן בלבן־כתום־לבן. "תחילת המסלול במתלול, דרך מצוקים עם תצפיות לעמק, ולאחר מכן מעבר במפלים יבשים לאורך נחל צביה", מתאר שרי.
המסלול, הממוקם בדרום הגלבוע, הוא בין הפחות מוכרים בשבילי האזור. חלקו הראשון פסטורלי, עובר בין כרי עשב מוריקים ובראש מצוקים נמוכים, וחלקו השני אתגרי יותר, באפיק נחל צביה, הכולל מעבר במפלים יבשים רבים. המסלול כולו נמשך כ־5 ק"מ ומסתיים בעין מודע, שם ניתן להתרענן. חשוב להשאיר רכב שני במבואת הפארק לצורך חזרה. "זה מסלול שמתאים למשפחות מיטיבות לכת", מדגיש שרי.
הגישה למסלול היא מכביש 667, לצד השער האחורי של קיבוץ מירב. נקודת הסיום היא כאמור בעין מודע, שהגישה אליו היא בדרך חקלאית המסתעפת מכביש 669 מול הכניסה הדרומית לקיבוץ מסילות.
לאורך המסלול תיתקלו בנקודות מיוחדות, כמו מערת אבינדב, נופי הגלבוע המרהיבים ופריחה אביבית. בתחילת המסלול תמצאו שני עצי חרוב גדולים ויפים, שכפי הנראה היו קדושים לערביי הכפר ג'לבון הסמוך. בתקופת האביב השטח ירוק ופורח, ובהמשך המסלול ישנן נקודות תצפית מרהיבות על בקעת בית שאן והרי הגלעד.

הפינה לזכר ענר שפירא
המקום השלישי שעליו ממליץ גיא שרי הוא הפינה המרגשת לזכרו של ענר שפירא. "ענר היה בוגר מכינת העמק בכפר רופין וחבר צוות שביל עמק המעיינות", מספר שרי, "הוא נפל ב־7 באוקטובר במיגונית התופת ברעים, בעת שניהל קרב גבורה בידיים חשופות מול מחבלים חמושים. שמונה רימונים נזרקו למיגונית וענר השליך אותם החוצה בזה אחר זה, עד שנפל. בזכותו ניצלו חיים רבים".
את המקום הקימו בוגרי המכינה יחד עם זיו כרמל, רכז שביל עמק המעיינות. "במקום ניתן לסרוק ברקוד וליהנות מיצירות של ענר, שהיה גם אמן ויוצר מוכשר", מציין שרי.
התצפית פונה לכיוון העמק והרי גלעד ונמצאת מערבית לקיבוץ חמדיה, ממש על שביל עמק המעיינות.
כיצד מגיעים? הפינה נמצאת כ־1.5 ק"מ הליכה או נהיגה איטית ברכב, על המקטע היוצא צפונה מול "מפעל הבטון" הסמוך למתחם צים בית™™ שאן. "יש להיזהר בחציית הכביש", מזהיר שרי.
שביל עמק המעיינות
מלבד המסלולים הספציפיים, שרי מספר בהתלהבות על הרעיון והמשמעות הרחבה יותר של שביל עמק המעיינות. המסלול משתרע לאורך כ־140 קילומטרים מרהיבים וניתן לטייל בו במקטעים נפרדים או כמסע רציף של שישה עד שבעה ימים, כאשר השביל מסומן בסימון לבן־כתום־לבן לכל אורכו. העונה המומלצת ביותר לטיול היא בחודשי החורף והאביב, מאוקטובר ועד אפריל, כשהנוף במיטבו והטמפרטורות נעימות. לקראת הטיול מומלץ להתעדכן במפות ובמידע עדכני המתפרסם באתר המועצה האזורית עמק המעיינות, ולהקפיד על ציוד בסיסי הכולל כמות נדיבה של מים, כובע להגנה מפני השמש ונעלי הליכה נוחות ויציבות שיאפשרו לכם לנוע בבטחה בשטחים מגוונים, מאדמת בזלת ועד שבילי נחלים ומדרונות הרריים.
"השביל הוא הרבה יותר מסתם מסלול הליכה", מסביר שרי. "יש עליו הרבה מאוד מיזמים שהם בוני זהות ושייכות אזורית. על השביל מתקיים מדי שנה אירוע 'ט"ו בשביל', שבו כל ילדי המועצה עורכים טיול. כל בוגרי כיתה ו' בעמק המעיינות עושים 'מסע מעברים' לילי לתיכון, שמסתיים בשעה 12 בלילה עם ההורים בבית הספר".
שרי מתאר גם את "מסע בשביל עמק המעיינות" – טיול זהות של שלושה ימים שמשתתפים בו תלמידי כיתות י' דתיים וחילונים מהעמק ומבית שאן. "במהלך המסע הם נפגשים עם דמויות משמעותיות, מקיימים מעגלי שיח וחברותות, ועושים מסע של 60 קילומטר שמסתיים בפסגת הגלבוע עם ההורים", הוא מספר.
אומנם מדובר במסלול שנפוץ אצל תושבי האזור, אבל גם מטיילים מבחוץ יכולים להיערך ולבצע אותו בזמנם החופשי. "השביל עובר בנופים הפיזיים והאנושיים של המרחב, במועצה האזורית ובעיר בית שאן. היום מתקיימים תהליכים טובים מאוד לחיבור בין העמק לעיר", מדגיש שרי.
היתרון הבולט של השביל הוא העובדה שהוא חושף את כל הנכסים התיירותיים, כל המעיינות והנחלים בעמק ובעיר. "זהו מסלול רבגוני עם נופים משתנים, ועם אפשרות להתארח בקהילות שונות – קיבוץ, מושב, מושבה או עיר – וליהנות מקולינריה מגוונת", מסכם שרי. "חשוב לדעת שהאביב, ובמיוחד תקופת הפסח, הוא ההזדמנות האחרונה לטייל באזור שלנו", מדגיש שרי. "אחר כך שורר כאן חום כבד ולא נעים לטייל. זו ההזדמנות האחרונה ליהנות מהפריחות ומהמעיינות לפני העונה החמה".

בשבילי המשנה
לצד היופי הטבעי של עמק המעיינות, אזור הגליל התחתון ועמק יזרעאל מציע חוויה תרבותית־היסטורית עשירה במיוחד לחופשת הפסח. שוחחנו עם יוסי הומינר, יושב ראש עמותת "בית המשנה", על אירוע מיוחד שמתקיים בחג – הצעדה הישראלית בשבילי המשנה.
"זו צעדה שמתקיימת כבר בפעם הרביעית", מספר הומינר. "אנחנו הולכים לצעוד בשבילי עמק יזרעאל והמשנה, שהם פחות או יותר חופפים". המסלול עובר לאורך נחל ציפורי, במחוזות שבהם פעלו התנאים וחכמי המשנה. "היציאה תהיה מהגן הלאומי בציפורי, משם אוטובוסים ייקחו את הצועדים לתחילת המסלול על נחל ציפורי. נסיים במעיין ציפורי, ומשם אוטובוסים יובילו את הצועדים בחזרה לגן הלאומי בציפורי".
מדוע דווקא אזור ציפורי?
"לציפורי יש ייחודיות משלה – שם רבי יהודה הנשיא ערך וחתם את המשנה. בתקופות שאחרי מרד בר כוכבא כל חכמי המשנה נדדו צפונה, ועיקר פעילות החכמים הייתה באזור הזה. לכן אנחנו צועדים שם. אני לא יודע בדיוק מי צעד שם, כלומר אילו חכמים בדיוק התהלכו באזור, אבל ברור שזה היה אזור הפעילות והמחיה שלהם.
"אנחנו צועדים בשביל מאוד נוח ונגיש לכל אחד, כולל משפחות עם עגלות", מדגיש הומינר. "זה שביל מבוטן בנוף מדהים. רואים ממנו גם את הנחל, יש קצת נוכחות של הבדואים שגרים באזור, ולאורך הנחל ישנה חורשה של קק"ל עם נוף ממש קסום".

מי שמעוניין במסלול ארוך יותר, יכול ללכת לכל אורך נחל ציפורי, מכפר כעביה עד שמתחברים למסלול המרכזי.
הצעדה מתקיימת במסגרת פסטיבל האביב של רשות ניקוז קישון ונחל ציפורי, בשיתוף המועצה האזורית עמק יזרעאל, המועצה הדתית עמק יזרעאל, רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים, קרן קיימת לישראל ומרכז סיירות גלבוע מעיינות.
לאורך הצעדה יתקיימו הדרכות והפעלות מגוונות. "בגן הלאומי בציפורי מארגנים שחזור מרהיב של רחוב משנאי, ויהיו בו מדריכים שיסבירו על המשנה ותולדותיה, על רבי יהודה הנשיא וכל מה שאפשר לראות בגן הלאומי", אומר הומינר. "יוצבו שם תחנות שונות לשחזור מלאכות עתיקות מתקופת המשנה, כמו יצירת חרסים, הכנת מנורות שמן ועוד".
נוסף לכך, מרחיב הומינר, תהיה תצוגה של אומנית מהרדוף שתדגים עבודות בנול עתיק, בעיקר עבודות בבד. לצד זאת יתקיים מופע של תיאטרון אספלט, שיציג שחזור של אירועים מהעת העתיקה ומתקופת המשנה. כל משתתף יקבל ערכה מיוחדת עם מזכרות, כובעים וחולצות, ומפה של האזור והצעדה. "אנחנו מצפים לבואם של רבים וטובים, ואני בטוח שיהיה מעניין ומרתק", הוא מסכם.
אבא, אלונים ובאר
בתקופת הפסח עמק יזרעאל מתגלה כלוקיישן מושלם למשפחות: טמפרטורות נוחות, פריחה בשלל צבעים ושטחי דשא רחבים לפיקניק. בעוד אתרים אחרים סובלים מעומס וצפיפות בחג, כאן תמצאו מרחבים, שבילים קלים למטיילים בכל הגילים ואפשרות להתחבר לטבע ללא פילטרים. הנה שתי פנינות טבע מקומיות שכדאי לדגום בחול המועד.
שביל אילן – כשהזיכרון פורח בצבעי האביב
בפאתי קריית־טבעון, בחלקו הדרום־מזרחי, מסתתר מסלול שמשלב טבע עוצר נשימה, פריחה ססגונית והנצחה מרגשת. שביל אילן – מסלול מעגלי באורך 1.5 ק"מ, מציע למטיילים חוויה מושלמת לחג האביב.
המסלול נקרא על שמו של אילן גבאי ז"ל, קצין צנחנים בן המקום שנפל במלחמת לבנון השנייה. הטיול מתחיל באנדרטה שהוקמה לזכרו, הממוקמת בלב יער אלונים מרהיב.
הנקודה הראשונה שתצדיע לכם בכניסה למסלול היא "עץ האלון הגדול" – אלון תבור עתיק שהיקף גזעו המרשים מגיע ל־530 ס"מ. עד 2007 נחשב לאלון התבור הגדול בישראל. כיום העץ מוקף גדר ונתמך בעמודי מתכת המסייעים לשימורו.
מהאנדרטה ועץ האלון יוצא שביל המסומן בירוק. לאחר עלייה קלה תגיעו למפגש של השביל הירוק עם השביל הכחול. כאן תפנו בעקבות השילוט אל עץ האלה האטלנטית העצום, שמתחתיו שוכן מצפה שרון – פינת חמד שהוקמה לזכרו של שרון חן ז"ל, שנפל בשירותו הצבאי. המקום מצויד בספסלים, מתחם למדורה ונדנדה, ומעניק למטיילים תצפית על העמק הירוק. זו נקודה מושלמת לעצירה והתרעננות.
משך הטיול: שעה עד שעתיים
דרגת קושי: קלה, מתאימה לכל המשפחה (ישנו קטע קצר הדורש טיפוס על אבנים), לא מונגש לעגלות
ניתן להביא כלבים בהשגחה
אין פחי אשפה במסלול – קחו את הזבל איתכם
איך מגיעים? חפשו בווייז "עץ האלון הגדול" ליד רחוב רמז בקריית־טבעון. בחלק האחרון תיסעו על דרך לא סלולה המתאימה לכל רכב. ניתן גם לחנות בסוף הכביש הסלול ולהמשיך ברגל כ־800 מטר.

אלוני אבא: יער מעידן אחר
בין בסמת־טבעון לבית־לחם הגלילית שוכנת שמורת הטבע אלוני אבא – מסלול מעגלי באורך 2 ק"מ המזמין את המטיילים לחוויה בוטנית נדירה שמגיעה לשיאה בעונת האביב.
השמורה מתהדרת בעצי אלון תבור עתיקים ומרשימים, לצד אלה אטלנטית, כליל החורש בפריחתו הסגולה, לִבנֶה רפואי, חרוב ואלה ארצישראלית. בתקופת האביב אדמת היער מתכסה בשטיח ססגוני של פריחה: כלניות אדומות, רקפות ורודות, קידה שעירה צהובה, דודא רפואי, עירית גדולה, שום שורשי ואירוסים צבעוניים.
הטיול מתחיל בחניון מסודר, שם תמצאו שולחנות פיקניק מאבן, המזמינים לארוחה משפחתית לפני או אחרי הטיול. עברו את שער הבקר והתחילו לצעוד בשביל המסומן בשחור העולה בעלייה מתונה לכיוון הגבעה. כעבור כ־700 מטרים תגיעו לקרחת יער קסומה שבמרכזה עצי אלון תבור גדולים ומרשימים.
מכאן המסלול ממשיך עם סימון שבילים כחול (שימו לב לפנות שמאלה!) ויורד במתינות. לאורך הירידה תיהנו מנקודת תצפית נהדרת על רמת ישי, עמק יזרעאל, הכרמל, וביום צלול גם על הרי נצרת.
האטרקציה המפתיעה של המסלול מופיעה בהמשך הירידה – שלולית חורף מלאכותית שלאחר ימי גשם מתמלאת במים ומושכת אליה צפרדעים וסלמנדרות. מהשלולית פנו ימינה וחזרו לכיוון החניון.
משך הטיול: כשעה-שעתיים
דרגת קושי: קלה, מתאימה לכל הגילים, לא נגיש לעגלות.
איך מגיעים? חפשו בווייז "חניון שמורת אלוני אבא". למגיעים מכביש 75 פנו לכיוון אלונים בכביש 7513. לאחר נסיעה של 4.7 ק"מ תראו את החניון מצד שמאל. בשל קו הפרדה רציף, ייתכן שתצטרכו להמשיך מעט ולפנות פניית פרסה בכיכר הקרובה כדי להיכנס לחניון.

ולקינוח – באר אבא
אם סיימתם את המסלול בעמק עם טעם של עוד, תוכלו לקפוץ לבאר אבא – מעיין עמוק בצורת באר שהפך לנקודת חן למטיילים. הבאר מוצלת על ידי עץ אקליפטוס ענק ועומקה המרשים – כ־15 מטרים – מעיד על ההיסטוריה העשירה שלה. היא נחפרה לפני שנים רבות על־ידי הטמפלרים הגרמנים שהקימו כמה מושבות באזור, ובהן את אלוני־אבא הסמוכה. גם כיום ניתן לראות בישוב מבנים טמפלרים המשמרים את המורשת ההיסטורית של האזור.
בשל עומקם הרב, מימי הבאר נראים כהים, אך הם נקיים ומרעננים להפליא. הירידה למים מתאפשרת באמצעות סולם, ונדנדת העץ התלויה על האקליפטוס הסמוך מוסיפה קסם למקום ומאפשרת תצפית נהדרת על נופי עמק יזרעאל היפים.
איך מגיעים? מצומת אלונים נוסעים לכיוון אלוני־אבא. לאחר חציית הישוב עד קצהו הדרומי (ממשיכים ישר כשהרחוב הראשי מתפתל ימינה), ממשיכים בדרך העפר כ־500 מטר עד לפנייה ימינה. לאחר 50 מטר פונים שמאלה וממשיכים בנסיעה קצת פחות מ־500 מטר עד לעץ האקליפטוס הבולט והבאר שלצידו.