המגזר הערבי מהווה כ־20 אחוזים מאוכלוסיית ישראל. בבחירות הקודמות התאחדו נציגיו ומפלגותיו לרשימה משותפת ורשמו הישג נאה של 13 מנדטים, יותר משהיו להם עד אז כשרצו בנפרד. לפני כחודש הודיע ח"כ אחמד טיבי, העומד בראש מפלגת תע"ל, על פרישה מהרשימה המשותפת ועל כוונתו לרוץ בנפרד. נכון למועד כתיבת השורות מתקיימים מגעים קדחתניים כדי להביא לריצה משותפת גם הפעם, וטרם ברור כיצד הם יסתיימו. ככל שהמפלגות הערביות ירוצו באופן מפוצל, יוצב סימן שאלה גדול על יכולתן לשחזר את ההישג מהבחירות הקודמות.
במגזר הערבי מרבים לקבול על קיפוח ואפליה ממשלתית כלפיהם בנושאים כמו חינוך, תשתיות ועוד. טענות אחרות הן על התעלמות והיעדר אכיפה משטרתית הפוגעים בביטחונם האישי של החלשים בחברה, בעיקר של הנשים הצעירות הנרצחות על רקע "כבוד המשפחה".
הליכוד
ח"כ אבי דיכטר, איש הליכוד ויו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, מבהיר כי מפלגתו חותרת לשילוב אוכלוסיית המיעוטים במערכות המדינה והתנועה, ומוסיף שהממשלה הנוכחית לא המתינה ליוזמות של גופים מהמגזר הערבי אלא פעלה בעצמה לצמצם פערים. "כנגד זרמים המושכים את החברה הערבית לבדלנות, כבר ב־2015 התקבלה החלטה להשקיע 15 מיליארד שקל במגזר הערבי", מציין דיכטר. "אחת הדרכים להגברת ההשתלבות בחברה הישראלית היא מתן העדפה מתקנת במשרות ממשלתיות לבני המגזר".

הימין החדש
בימין החדש אומרים כי ישראל היא מדינת לאום של העם היהודי, לצד מתן שוויון זכויות אזרחי לכלל אזרחי המדינה. "ראשי הימין החדש פעלו לדו־קיום עם ערביי ישראל", מציינים שם. "שרת המשפטים שקד הקימה לראשונה בית משפט בעיר ערבית, טייבה, מינתה את הקאדית הראשונה והיא נאבקת בפוליגמיה בחברה הבדואית. ישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון שמעניקה שוויון זכויות מלא לכל אזרחיה, וכך ראוי. יחד עם זאת, מדינת ישראל שגתה פעמיים ביחסה לערביי ישראל. היא הבליגה מול הסתה של גורמים חתרניים השואפים להשמדתה, ולא השכילה לשלב כראוי את אותם חלקים המבקשים להשתלב בחברה הישראלית. נגלה נחישות מול כל גורם חתרני, כדוגמת הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, לצד חיזוק הכוחות המבקשים לחיות בכבוד במדינת ישראל. בניגוד למפלגות הערביות, שבוחרות לבגוד בבוחריהן ולהפעיל את כל כובד משקלם עבור האויב הפלסטיני, הימין החדש פועלת ללא כחל וסרק גם עבור אזרחי ישראל הערבים".
שוויון זכויות וחובות
כולנו
לא רק אבי דיכטר מתהדר בצעדים שעשתה הממשלה היוצאת למען המגזר הערבי. גם ח"כ אכרם חסון ממפלגת כולנו מבקש לציין כי בקדנציה של ראש מפלגתו, משה כחלון, כשר האוצר, הועברו ליישובים הערביים תקציבים רבים, בהם "תוכנית חומש להעצמת הכפרים בסך 14 מיליארד שקלים", וכי נעשה מאמץ לשלב נשים ערביות בתעסוקה הציבורית ולחזק את מעמדן בחברה הישראלית. "מינינו שתי נשים לתפקיד יו״ר ועדות תכנון ובנייה, כצעד היסטורי להעצמת הנשים וגם כדי לקדם את התכנון בכפרים; העברנו חצי מיליארד שקלים לקידום תכנון על אדמות פרטיות; התחלנו ליישם הקמת אזורי תעשייה כדי לאפשר לנשים לעבוד בכפרים; הכנסנו 16 נשים וגברים כדירקטורים בחברות ממשלתיות, והקמנו שכונות לזוגות צעירים כמעט בכל הכפרים הערביים".
הבית היהודי-האיחוד הלאומי
ברשימה המשותפת של הבית היהודי והאיחוד הלאומי מבהירים כי מבחינתם אין צורך להתייחס באופן מיוחד למגזר הערבי: "אנחנו לא עוסקים במגזר כזה או אחר, אלא באתגרים ובהזדמנויות של ישראל ובמתן פתרון כולל לבעיות השורשיות. כדי שהפערים יצומצמו, נדרשת עבודה משותפת של המגזר הערבי עם מוסדות המדינה. בשנים האחרונות אנו עדים לתנועה מבורכת של קבוצות גדולות מתוך המגזר הערבי, שמבקשות לחיות במדינת ישראל כאזרחים שווי זכויות וחובות". על התקציבים המושקעים במגזר אומרים במפלגה כי יש לבחון אותם "כדי לא לבזבז כסף ציבורי".
העבודה
מהצד השני של המפה הפוליטית, במפלגת העבודה בראשות אבי גבאי סבורים כי בשנים האחרונות חלה הידרדרות מסוכנת ביחסים בין הציבור היהודי לציבור הערבי, בעקבות ביטויי הסתה וגזענות, וכי לא נעשה די כדי לצמצם את הפערים בין המגזרים: "יש צורך במאמץ מיוחד מצד המנהיגות הפוליטית להשגת שוויון אזרחי ולטיפוח מכנה משותף אזרחי וכלל־ישראלי, וכך בכוונתנו לעשות – לתקן את חוק הלאום ולהוסיף את ערך השוויון, לפעול נגד גילויי גזענות ולאומנות מצד נבחרי ציבור, ולבלום הצעות חוק המיועדות לפגיעה בזכויות האזרחים הלא־יהודים בישראל. במפלגה דוגלים בהשוואת תקצוב לכלל אזרחי המדינה בתחומי בריאות, רווחה, תשתיות, דיור, חינוך ותעסוקה, ללא אפליה. בנוסף, יש להסדיר את אספקת השירותים הציבוריים ביישובים הבדואיים הלא מוכרים, בהתאם לפסיקת בג"ץ".
יש עתיד (הכתבה נערכה לפני הקמת רשימת כחול לבן)
גם במפלגת יש עתיד סבורים שמצבו של המגזר הערבי במדינת ישראל מצוי בפער גדול בכל התחומים וטעון שיפור דרמטי, ומבטיחים לפעול בנושא. "נציג תוכניות אסטרטגיות ארוכות טווח לשילוב המגזר בחברה הישראלית, ולהגברת ההשקעה בהם בתחבורה, תשתיות מים וביוב, בינוי ותעשייה, חינוך, רווחה וכלכלה. אנו רחוקים עדיין מרחק רב וכואב ממתן התנאים הראויים למגזר הערבי, ומהנחת התשתית ההולמת למימוש הפוטנציאל העצום הטמון בו. יש עתיד תפעל לעידוד השתלבותם של בני ובנות המגזר הערבי בשירות לאומי בהגיעם לגיל 18, וזאת כדי לייצר חברה מגובשת וצודקת יותר ולהגביר את תחושת השייכות לחברה הישראלית".
מרצ
במרצ לא מסתפקים בשוויון זכויות אזרחי וכלכלי לאזרחים הערבים. במצעה נאמר כי מפלגת השמאל תמשיך במאבק בלתי מתפשר בגזענות ובאפליה החמורה והמכוונת הקיימת לטענתם נגד אזרחי ישראל הערבים. "מלבד הבטחת שוויון מלא, מרצ תפעל להכרה במיעוט הערבי כמיעוט לאומי בעל זכויות קולקטיביות, ובזכותו לממש ולבטא את תרבותו הייחודית ולפעול בשפתו".
בחישות מרמאללה
חברי הכנסת של הרשימה המשותפת מרבים לעסוק בהדגשת הזהות הלאומית הנבדלת של ערביי ישראל. יו"ר המפלגה ויו"ר סיעת חד"ש בתוכה, איימן עודה, השתתף בכינוסי הוועד הפועל של אש"ף ברמאללה. חברי מפלגת תע"ל, בראשות אחמד טיבי, נסעו לטורקיה לקבל את תמיכתו של ארדואן, איש האחים המוסלמים. בכינוסי המפלגות השונות מניפים את הדגל הפלסטיני ושרים את ההמנון. בקרב המגזר ומחוצה לו יש המבקרים את הפעילות הזו, וטוענים שחברי הכנסת הערבים מתעסקים יותר באידיאולוגיה פלסטינית ופחות בצורכי מצביעיהם.
מנגד, ברשימה המשותפת מכנים את הטענות הללו "ספין של הימין". לדבריהם, "חברי הכנסת של הרשימה המשותפת משקיעים את עיקר זמנם ומרצם בכנסת למען הציבור הערבי בישראל, וגם בוחרינו יודעים זאת. מתוך כ־3,500 הצעות חוק שהגישו הח״כים של הרשימה המשותפת, רק 95 חוקים עסקו בנושאים לאומיים או מדיניים. הבאנו הישגים חסרי תקדים עבור האוכלוסייה הערבית בחינוך, בתשתיות, בבריאות, בתחבורה ציבורית, ברווחה ועוד. כחברי כנסת שעוסקים בכל הסוגיות שעל סדר היום ובטח כנציגים של המיעוט הערבי־פלסטיני, אנחנו נאבקים ונמשיך להיאבק נגד הכיבוש".

יו"ר הרשות אבו־מאזן דוחף לאחדות שורות במגזר הערבי בישראל, ובשבועות האחרונים עמד בקשר עם ראשי המפלגות השונות כדי להביא להתמודדותן ברשימה משותפת. כאמור, נכון למועד כתיבת השורות מאמצי האיחוד לא עלו יפה, אך הדבר אינו ממעיט מהחמיצות בישראל נוכח בחישותיו של אבו־מאזן בפוליטיקה המקומית.
הבית היהודי-האיחוד הלאומי
בבית היהודי־האיחוד הלאומי רואים במהלכיו של אבו־מאזן התערבות בוטה בענייני מדינת ישראל. "הרשות הפלסטינית לא מנסה רק להשפיע על הבחירות בישראל", מאשימים שם, "היא משפיעה על סדר היום בישראל באמצעות חברי הכנסת מהרשימה המשותפת שמקיימים קשרים הדוקים עם ההנהגה הפלסטינית, תוך שהם חותרים תחת קיומה של מדינת ישראל. הגיעה העת שהציבור הערבי במדינת ישראל יקבל נציגי ציבור שמשרתים את האינטרסים שלו בחיי היומיום, ולא את האינטרסים של הרשות הפלסטינית".
הימין החדש
"אם קיים ניסיון כזה של הרשות הפלסטינית", מגיבים בימין החדש על הדיווחים הללו, "זה חמור, ועל כוחות הביטחון לפעול באופן נחרץ נגד. אבו־מאזן חותר תחת מדינת ישראל גם במוסדות הבינלאומיים, וחובתה של ישראל למגר זאת".
הליכוד
ח"כ דיכטר מהליכוד רואה בחומרה את מעורבותו של אבו־מאזן בבחירות בישראל, ואת שיתוף הפעולה של חברי הכנסת הערבים. "חלק מחברי הכנסת הערבים משמשים כ'שגרירי הרשות הפלסטינית' בישראל", הוא אומר. "היו ביניהם כאלו שכיהנו בתפקיד במשרה רשמית ותמורת תגמול. הרשות הפלסטינית משלמת משכורת למחבל ערבי ישראלי שיושב בכלא, פלוס בונוס על היותו ערבי ישראלי. זו התערבות בוטה, שישראל נלחמת בה בכל הכוח".
העבודה
במפלגת העבודה בראשות אבי גבאי לא מכירים ניסיונות של אבו־מאזן להתערב ולהשפיע על הבחירות בישראל, ומציינים כי ערביי ישראל הם אזרחים שווי זכויות. "מפלגת העבודה מכירה במאפיינים התרבותיים הייחודיים ובשוני של ערביי ישראל מהציבור היהודי. גם אזרחי ישראל הערבים אשר חשים שייכות לזהות הפלסטינית הם אזרחי המדינה, ויש לחתור ולגרום להם להרגיש אזרחים שווי זכויות, שמקבלים יחס זהה מהמדינה וכך להעצים את תחושת השייכות שלהם, ובאופן טבעי גם את מחויבותם למדינה".
חד"ש
ומה אומרים ברשימה המשותפת עצמה? בחד"ש, מפלגתו של איימן עודה, מסרבים לראות בקשר עם המוקטעה עניין בעייתי. "חברי הכנסת שלנו מייצגים את בוחריהם בתוך המדינה", אומרים שם בתגובה. "אנחנו בקשר רציף עם המערכת הפוליטית הפלסטינית כולה, כחלק ממאבקנו לשלום צודק שהוא אינטרס של שני העמים. היה ראוי שיותר חברי כנסת, גם מרשימות אחרות, היו עושים כך למען קידום השלום וסיום הסכסוך הישראלי־פלסטיני". לשאלה האם חד"ש עשויה להצטרף לגוש חוסם ואולי אף לקואליציית מרכז־שמאל בדרך כזו או אחרת, משיבים שם: "נתמוך בכל מהלך שיביא לסיום הכיבוש ולחתימה על הסכם שלום צודק וכולל עם הפלסטינים"
בינתיים השבוע כבר התגלע עימות ראשון בין מפלגת חוסן לישראל למפלגות הערביות. בתגובה להסכם בין הבית היהודי והאיחוד הלאומי עם עוצמה יהודית צייץ בני גנץ: "אצלנו בממשלה לא יהיו לא בל"ד ולא כהנא". בל"ד מיהרו לתקוף בחזרה ופרסמו הודעה לפיה: "גנץ שלא מזמן התהדר והתגאה בהרס וההרג שביצע בעזה, אינו שונה מנתניהו שמסית נגד הערבים ומזהיר מפני נהירתם לקלפיות. בל"ד הינה מפלגה מוסרית ומקדמת את המצע הכי דמוקרטי – מדינת כל אזרחיה. אנחנו בוודאי לא נצטרף לממשלת גנץ, והוא מתפרץ לדלת פתוחה. מפלגה דמוקרטית כמו בל"ד מתנגדת לא רק לנתניהו, אלא גם לנתניהו שקוראים לו גנץ".

חוסן לישראל
ב'חוסן לישראל', מפלגתו של הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, אמרו בתשובה לשאלותינו כי המפלגה תציג בקרוב 'תוכנית חוסן' שתכלול התייחסות לחברה הערבית בישראל. "ככלל", מבטיחים שם, "המפלגה תפעל להעלאת אחוזי התעסוקה באוכלוסייה הערבית בדגש על נשים, תחזק את החינוך ותגדיל את שילובם של ערבים באקדמיה. במקביל תפעל למיגור האלימות באוכלוסייה זו ולקידום שילובם במסגרת אזרחית־לאומית מתאימה".
מס שפתיים
הליכוד
בשנים האחרונות חלק מחברי הכנסת הערבים מכנים עצמם פלסטינים. בעיני ח"כ אבי דיכטר, זהו מס שפתיים. "האמירה 'אני פלסטיני' היא מס שפתיים שמשלמים בעיקר פוליטיקאים מהמגזר הערבי. כשערבי ישראלי עושה את דרכו למכה במעבר הגבול הירדני ונשאל לגבי זהותו, הוא עונה 'אני ערבי ישראלי', הוא לא עונה 'אני פלסטיני".
יש עתיד
ביש עתיד אומרים על סוגיית הלאומיות הפלסטינית כי מי שיש לו אזרחות ישראלית הוא ישראלי מבחינתם וזכאי לשוויון אזרחי מלא. "איננו מתערבים בהגדרת הזהות של ערביי ישראל את עצמם. יש הגדרות כאלה ואחרות ואין זה מתפקידנו. ובכל מקרה, בראייתנו, מעבר לשוויון אזרחי לא יהיה שוויון לאומי בתוך מדינת ישראל. מדינת ישראל, במקביל להיותה מדינה דמוקרטית, היא מדינת הלאום של העם היהודי על כל המשתמע מכך". ביחס לסוגיית ההשפעה של הרשות הפלסטינית על הבחירות בישראל אומרים שם: "איננו יודעים על ניסיונות שכאלו. על פי הפרסומים קיימת השפעה כזאת, ואם אכן כך הדבר הרי שהיא מגונה ואין לה מקום".
ישראל ביתנו
מצע ישראל ביתנו מדגיש את נושא הצהרת הנאמנות שתידרש מאזרחי ישראל כולם. המצע מדבר על "חוק אזרחות חדש, לפיו יהיה על כל אזרח ישראלי להצהיר נאמנות למדינת ישראל ולשרת שירות צבאי או לאומי". יו"ר המפלגה אביגדור ליברמן כבר הניף בעבר את הדגל הזה, אך טרם הצליח ליישמו. ליברמן השמיע במהלך השנים התבטאויות חריפות נגד חברי כנסת מהמפלגות הערביות, בטענה שאינם נאמנים למדינה. תוכנית נוספת שליברמן מדבר עליה ושמוזכרת גם במצע מפלגתו היא חילופי שטחים. במסגרתה, האחריות על שטחים המאוכלסים ברוב ערבי, כגון אום אל־פחם במשולש, תועבר לרשות הפלסטינית. במקביל, ריכוזי התיישבות יהודית ביהודה ושומרון יצורפו למדינת ישראל.
הבית היהודי-האיחוד הלאומי
בבית היהודי־האיחוד הלאומי מוחים על ניסיונן של המפלגות הערביות לממש את הלאומיות הפלסטינית בישראל. "זכותו של אדם להגדיר את עצמו כרצונו, גם אם זה בניגוד לדעת הסובבים אותו. מה שאנחנו לא מקבלים הוא הרצון להגשים את השאיפה הלאומית הזו בארץ ישראל. עד שנות התשעים של המאה הקודמת הערבים אזרחי המדינה לא היו חלק מהמשחק הפלסטיני. הסכמי אוסלו שינו זאת".
משטרה, אבל לא רק
אחת התופעות הקשות במגזר הערבי היא אלימות במשפחה בכלל ורצח נשים בפרט. בשמונה השנים האחרונות נרצחו בישראל 157 נשים בידי קרובי משפחה מדרגה ראשונה, כ־40 אחוז מהן ערביות ישראליות. השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, מקום עשירי ברשימת הליכוד, גיבשה את תוכנית 'אגרוף המחץ' לטיפול באלימות נגד נשים בחברה הערבית. 295 מיליון שקלים הוקצו ליישום התוכנית בשנתיים הקרובות, שתצטרך לעבור אישור מחדש ככל שיהיו שינויים שלטוניים.

הליכוד
"עמדת הליכוד היא אפס סובלנות לאלימות נגד נשים על רקע כבוד המשפחה ונשק בלתי חוקי במגזר הערבי", אומר ח"כ דיכטר. "היעדר שיתוף פעולה מצד אנשים בחברה הערבית בחשיפת העבירות הללו, לא תרפה את ידי הממשלה ורשויות האכיפה מלטפל בביעורן. אנחנו משוכנעים שהשתלבותם של בני המגזר בחברה הישראלית הכללית תביא בסופו של דבר לסיוע רב יותר לרשויות האכיפה במיגור התופעה".
חד"ש
בסיעת חד"ש מאשימים את הרשויות באלימות בחברה הערבית, ומלינים על היעדר התייחסות הולמת של הממשלה לתופעה: "האלימות בחברה הערבית בכלל וכלפי נשים בפרט היא פועל יוצא של היעדר יחס מצד הממשלה, היעדר תקציבים, טיפול לקוי של המשטרה וחוסר שוויון מחריד בכל התחומים. לאזרחים הערבים אין גב מרשויות המדינה. החברה הערבית נמצאת במצב חירום עם עשרות הרוגים בשנה, כתוצאה מיחס מזלזל של המשטרה והתייחסות ליישובים הערביים כאל חצר אחורית, אי־אכיפה ואי־הגשת כתבי אישום, הרחבת רישיונות האחזקה בכלי נשק שקידמה ממשלת הימין, והעמקת האפליה וחוסר השוויון. המאבק לביטחון אישי של האוכלוסייה הערבית הוא אחד המאבקים המרכזיים שאנחנו נושאים ונישא על דגלנו. בכנסת האחרונה הגשנו עשרות הצעות חוק בנושא וקיימנו עשרות דיונים, וכן יום מיוחד שנערך בכנסת ועסק כולו באלימות בחברה הערבית".
העבודה
במפלגת העבודה סבורים כי יש לפעול להרחבת מסגרות השיטור הקהילתי, ולגייס אזרחים ערבים לשירות במשטרה כדי לטפח את האמון וההידברות. "למשטרת ישראל וגופי האכיפה הנוספים אחריות גדולה על תחושת הביטחון של כלל אזרחי ישראל ועל המשילות בתחומי המועצות המקומיות והיישובים הערביים. האלימות, אחזקת הנשק והיעדר המשילות הם סוגיות דחופות שיש לפתור בהקדם".
הבית היהודי-האיחוד הלאומי
בבית היהודי־האיחוד הלאומי אומרים שהמפתח לשיפור מצבם של ערביי ישראל נמצא במידת השותפות והאמון בין המדינה למגזר הערבי. "דרוש שיפור משמעותי בתחום אכיפת החוק בנושאי התכנון והבנייה, האלימות, חוקי התנועה ובוודאי אחזקה ושימוש באמל״ח. מדינת ישראל נדרשת להפעיל יד קשה ולהשליט חוק וסדר, כפי שקיים בכל מקום אחר במדינת ישראל. לשמחתנו, לתחושה זו שותפים רבים מאזרחי המדינה הערבים, ואנו חייבים לייצר אמון ושותפות כדי לבער את הנגע לטובת כולנו".
יש עתיד
ביש עתיד סבורים כי יש לחזק את המשטרה במגזר הערבי ולהוסיף כוח אדם ותחנות, ולא להשלים עם מציאות שבה אזורים מסוימים במדינת ישראל מצויים מחוץ לחוק ואכיפתו. "אלימות במגזר הערבי צריכה להיות מטופלת בדיוק כמו בשאר חלקי הארץ. מלבד המשטרה, לתמונה צריכים להיכנס גם המערכות הסוציאליות של חינוך ורווחה. מדובר בבעיה שמצריכה טיפול מערכתי ולא רק נקודתי. כמו כן, איסוף הנשק הלא חוקי חייב לתפוס תאוצה ולקבל קדימות".