***
בנימין
מטה בנימין היא המועצה האזורית הגדולה בארץ המשתרעת על פני כמיליון דונם. אפשרויות הטיול בבנימין הן כמעט אינסופיות. נעזרנו במרכז סיור ולימוד גופנא המאוגד באשכולות – מרכזי התודעה הישראלית, כדי להציע כמה רעיונות לטיולים שאפשר לערוך באזור.

בעקבות הגיבורים: טיול משפחתי סובב עמק הצבאים
הטיול בהמלצת שאול אריאל, רכז ההדרכה במרכז סיור ולימוד גופנא. במרחב שבין גבעות עלי והכביש הסמוך מתחבא ואדי נסתר. במסלול נעבור בנקודות יפות סביבו.
נקודת התחלה: תצפית הקרון, גבעת היובל בעלי.
נקודת סיום: קניונית עלי.
אורך המסלול: 1.5 או 2.5 ק"מ, לבחירתכם.
רמת קושי: קל עד בינוני. מתאים לילדים, ללא עגלות.
תיאור המסלול: הטיול מתחיל בתצפית הקרון בגבעת היובל בעלי, שם תיהנו מתצפית מרהיבה אל עמק שילה והיישובים מסביב – ממעלה לבונה ועד שילה. ← מתצפית הקרון נרד בשביל עמישר – שביל שנפרץ לזכרו של רס"ן עמישר בן־דוד ז"ל, תושב גבעת היובל, שנפל במלחמת "חרבות ברזל" בשירותו במילואים. השביל מתחבר לסימון שבילים שחור שבו נתקדם ימינה לכיוון מצפור אלירז לזכרו של רס"ן אלירז פרץ ז"ל, שנפל על הגנת המולדת בשנת 2010 ברצועת עזה. המצפור נמצא מעט לפני הירידה אל מעיין הגבורה – מעיין קסום בלב החורש. במעיין בריכה רדודה ובריכה עמוקה, מים צלולים ושולחנות קק"ל ופינות ישיבה. ← ממעיין הגבורה נלך בשביל אופניים על דרך עמיחי, לזכרו של עמיחי מרחביה ז"ל שנפל בקרב הגבורה בבינת־ג'בל במלחמת לבנון השנייה. השביל מתפתל בתוך חורשת אורנים עד לקניונית בעלי. לקראת סוף העלייה ישנם מתקנים ומספר מתקני כושר למתיחת השרירים.
רוצים אתגר נוסף? ניתן לעלות ממעיין הגבורה בשביל אופניים המתחלף בשביל עפר, לכיוון גבעה ה' בעלי – שם נפגוש תצפית נוספת, לזכר סרן שילה ראוכברגר ז"ל, בן היישוב שנפל על הגנת המולדת בשמחת תורה תשפ"ד. ← נמשיך בשביל עפר אל עינות רעי, פינת חמד עם בריכות רדודות המוקפות כרמים, מטעים וחורש טבעי. מעינות רעי אפשר להמשיך בשביל עפר עוד כ־300 מטרים חזרה לתצפית הקרון, מתחילת המסלול.

בעקבות בר־כוכבא: טיול משפחתי בגבעת היקבים
גבעת היקבים בלב גוש טלמונים היא מקום שבו הטבע, הנוף והמורשת נפגשים בצורה מרהיבה. אזור זה מכונה גם "הרי גופנה" על שם מחוז גופנה מימי בית שני. בהרים הללו התיישבו בני שבט אפרים, ובהם גם החלו המכבים את צעדיהם הראשונים במרד נגד היוונים, מאות שנים מאוחר יותר.
נקודת התחלה: החניה של גבעת היקבים.
נקודת סיום: פארק טלמונים בחורש ירון.
אורך המסלול: כקילומטר וחצי.
רמת קושי: קל עד בינוני ומתאים לכל המשפחה, כולל ילדים.
תיאור המסלול: נתחיל את המסלול בחניית עפר של גבעת היקבים שנמצאת באמצע העלייה מחורש ירון ליישוב חרשה. בגבעת היקבים ישנם שרידים של יישוב יהודי עתיק מתקופות בית ראשון ובית שני. מסלול מעגלי קצר סובב את הגבעה. אל תחמיצו את מערות המסתור הבר־כוכבאיות שניתן לראות יחסית בהתחלה – עדות למרד שהתחולל כאן. המערות היו מקום מחבוא עבור המורדים, ואתם מוזמנים להדליק פנסים ולזחול לעבר ההיסטוריה. ← נמשיך במסלול לעבר בית הבד ומגדל התצפית, למבט מרהיב לשפלת החוף מחדרה עד אשקלון, ולהרי בנימין ושומרון ועד הרי ירושלים. משם נעלה לפסגת התל להמשך המסלול עד החזרה לחניה. ← לאחר שהשלמנו את המעגל בגבעת היקבים, נחצה את הכביש לצד דרום ונמשיך לאתגר המרענן של הטיול – ירידה רגלית למעיין טלמון בשביל המסומן שחור. מעיין טלמון שופע מים כל השנה וממלא בריכה גדולה ועמוקה, כשסביבו בוסתן עצי הפרי, מטעי זיתים עתיקים ומגוון פרחי האביב. ← אחרי התרעננות, נוכל לרדת לטיילת טלמונים – טיילת לזכרו של גיל־עד שער ז"ל, שנקטף יחד עם נפתלי פרנקל ואיל יפרח ז"ל. הטיילת צופה על הנוף מההרים המוריקים ועד השפלה. בטיילת נלך כ־400 מטרים עד שנראה מתקנים גבוהים למראה. זהו פארק טלמונים, ובו מגלשות ענק מהגבוהות ביותר בארץ – לאמיצים שבילדים. כאן נסיים את המסלול, והנהגים יוכלו לעלות ברגל כ־10 דקות הליכה לחניית גבעת היקבים לאיסוף הרכבים.
לכל אחת מהתחנות ניתן להגיע גם רגלית וגם באופן רכוב לבחירתכם.
מומלץ במיוחד: להגיע בשעות אחה"צ ולהרוויח את השקיעה הייחודית מול הים.

מים, נוף וחיות בר: טיול למיטיבי לכת בנחל רשאש
חנוך בקר, רכז חינוכי במדרשת הרי גופנא, מציע לנו אתגר רציני קצת יותר. במורדות הרי בנימין במרחב שבין גוש שילה לבקעת הירדן ישנו ואדי מיוחד ביופיו הנקרא נחל רשאש. זהו מרחב עם נוף מדברי פתוח לבקעת הירדן והרי הגלעד – פסגת הסרטבא, עבר הירדן עד לערבות יריחו. האזור ידוע בהיסטוריה עשירה של התיישבות, מאז כניסת בני ישראל לארץ בחודש ניסן, ועד ימינו אנו כשניתן לראות את החוות החקלאיות שהוקמו באזור, ומפריחות את השממה באמצעות מרעה וחקלאות.
הטיול אינו מעגלי, אך המרחק בין נקודת ההתחלה לסיום אינו גדול. ניתן להשאיר רכב נוסף בסיום, או לבקש הקפצה ממטיילים אחרים.
נקודת התחלה: בור גל יוסף, בסמוך לשער המזרחי לגבעות שילה.
נקודת סיום: בכניסה ליישוב החדש מלאכי השלום.
אורך המסלול: כ־5 ק"מ.
רמת קושי: מתאים למשפחות מיטיבות לכת.
תיאור המסלול: את הרכב נחנה בחניה של בור גל יוסף, סמוך למחסום של גבעות גוש שילה. להרפתקנים שקשה להם להתאפק, ניתן לרדת בזהירות רבה בסולם ולהירטב כבר כאן בבור המים. אנו נתחיל בירידה במקביל לכביש מצד שמאל עד לצומת גדעונים המחודש, שם יש מעביר מים שחוצה את כביש אלון. נעבור דרכו לצד השני ונמשיך על השביל המסומן ירוק לכיוון מזרח במורד הוואדי, יש לשים לב לסימון ולשמור על הליכה בקו הנחל.
נמשיך לרדת עד שנגיע למזלג שבילים העובר מעל נחל רשאש, נלך בשביל הימני העובר בגדה הדרומית של הנחל מעל המפלים, לכיוון עין רשאש .
נמשיך בשביל עפר המסומן העובר מעל נחל רשאש עד שנגיע לעין רשאש – מעיין צלול בעומק 30 ס"מ, שנובע בתוך מערה ומזין בריכה שעומקה שני מטרים. מהמעיין נשקף נוף עוצר נשימה של מורדות ההרים, פסגת הסרטבא ובקעת הירדן. במדרגת הסלע שמתחת למעיין יש בוסתן פירות הנהנה ממי מהמעיין, נוכל גם אנו ליהנות מהצל והפירות, ננוח מעט ונתחיל לעלות חזרה לנקודת הסיום בחוות מלאכי השלום.
נעלה בשביל מסומן ירוק מהמעיין, כעבור דקות אחדות נגיע לרחבת חניה שהוכשרה לרכבים עבור מי שמעוניין להגיע ישירות למעיין.
נמשיך לעלות בשביל מימין החניה, ונעלה לפסגה בחרבת גבעית, שמזוהה ע"פ המסורת השומרונית עם גבעון המקראית. נרד לכניסה למלאכי השלום, חווה שהפכה ליישוב מן המניין, ובו נסיים גם את המסלול.
לאוהבי האתגר: ניתן להאריך את המסלול לכיוון חוות הרשאש ועיינות פצאל, בשביל המסומן שחור ומתחיל בעין רשאש. אפשרות זו מוסיפה עוד 5 ק"מ למסלול, וכוללת מקטע ירידה מאתגר מחוות הרשאש למעיינות, המסתיים ליד המושב פצאל בבקעת הירדן. יש לעדכן את המוקד האזורי במספר 1208 ביציאה למסלול.
***
גוש עציון

מערב הגוש: פריחה, מעיינות והיסטוריה
אורך המסלול ורמת קושי: המסלול אינו מעגלי והוא אורך כ־3 שעות הליכה כיפית המתאימה לכל המשפחה.
נתחיל את היום ב"מצפור האלף", המקום הגבוה ביותר בגוש עציון בגובה אלף מטר מעל פני הים. ממנו נשקף נוף פנורמי מרהיב מים המלח ועד הים התיכון. מצפור זה מתאים למשפחות וכולל אזורים מוצלים ומקום לפיקניק. איך מגיעים? מחפשים בווייז: מצפור האלף.
ממשיכים דרומה ברכב, לשמורת עוז וגאו"ן ממזרח לצומת גוש עציון. גם לכאן יוביל אתכם וייז. השמורה נמצאת ביער יפה ובו מתקני שעשועים לילדים, פינות צל, שולחנות פיקניק, משחקיית ג'ימבורי לקטנים, שכשוכית, שירותים וברזים. זה הזמן לפתוח את ספר בראשית בפרק ל"ה ולקרוא על מגדל עדר הסמוך, שאליו הגיע יעקב אבינו לאחר שקבר את רחל.
ממשיכים עם ההיסטוריה: חפשו בווייז "האלון הבודד". נתחיל את מסלול ההליכה בתחתית האלון העתיק בן מאות השנים, סמל החזרה לגוש עציון, שהיווה גם המקור לשמו של היישוב אלון שבות. במקום תוכלו לשמוע הסבר בלחיצת כפתור בעמדה ייעודית וגם לקרוא על המקום בשלטים מסודרים.
משם נחצה את הכביש בשלט המסמן לנו את דרך האבות (הדרך מתאימה לנסיעה ברכב, אבל היא נוחה גם לצעידה). דרך עתיקה זו שירתה את אבותינו, מאברהם אבינו שהלך בה להר המוריה ולימים הפכה לדרך רומית. עדות לכך תוכלו לראות באבני המיל הרומיות לאורך הדרך ובמקווה טהרה ששירת את עולי הרגל לירושלים. הדרך עוברת בנופים קסומים, בין כרמים וגבעות.
המשיכו לצעוד עד לתצפית ע”ש שילה גל, ממחדשי ההתיישבות בגוש עציון וראש המועצה הראשון, שם תוכלו לרדת במדרגות המסודרות ולפנות ימינה לעבר הספסלים המונחים במצוק.
יש לכם עוד כוח? יופי, כי עכשיו מגיע הממתק האמיתי של הטיול: אמת הביאר. אמה עתיקה שהובילה מים לירושלים לפני 2,000 שנה. אפשר להיכנס וללכת בה, ולצפות בכניסה לאתר בסרט על ההיסטוריה של האזור. במקום מדשאה מסבירת פנים שמתאימה לפיקניק של צהריים.
כדאי להביא בגדי החלפה, סנדלים ופנסים.
בדרך חזרה לירושלים מומלץ לבקר ביישוב החדש שעלה לקרקע לפני כחודש בשם "בר־כוכבא". היישוב נמצא סמוך לנחל חלץ ומול היישוב הר גילה ומחבר את ירושלים עם גוש עציון.
במקום תוכלו להתרווח בערסלים ובספסלים שהוקמו לצד מעיין שמעון ע”ש החייל שמעון אסולין ז"ל שנפל במלחמת חרבות ברזל, ושחבריו היו שותפים להקמת החווה החקלאית במקום, נווה אורי.
ניתן לצאת לסיור מודרך ושיחה עם מקימי היישוב בתיאום מראש: רחלי טל – 055־6640441. מחפשים בווייז "חוות נווה אורי" ומגיעים ישר למקום.

מזרח הגוש: ארמון מפואר, מערה מסתורית וקיפוד לבקן
מזרח גוש עציון הוא סרט אחר לחלוטין. מדבר יהודה משתפל ממנו ועד ים המלח, הנוף פראי יותר, ההיסטוריה מרתקת. נתחיל את היום בבריכות נוקדים, אתר שבו בריכות שכשוך ופינות פיקניק. מחפשים בווייז: קאנטרי נוקדים.
משם נעלה להרודיון, "מצדה של ירושלים", אתר ארכיאולוגי מדהים שבו נמצא ארמונו של הורדוס. בכניסה לאתר תוכלו לצפות בסרט המסביר על המקום. בימי חול המועד מפעילה רשות הטבע והגנים אירועים לכל המשפחה, כדאי להתעדכן באתר וגם לרכוש כרטיסים מראש. הסיור בהרודיון אורך כ־ 3 שעות.
משם נמשיך לתקוע, היישוב הגדול ביותר בגוש עציון בכלל ובמזרחו בפרט. משמאל לצומת היישוב יש חניה גדולה, בכניסה ליער תקוע, שמתחתיה בריכת שכשוך יפה. ביער הסמוך נמצא צל ושולחנות פיקניק. ביישוב עצמו יש תצפית על נחל תקוע (בווייז: תקוע ב’ תצפית על נחל תקוע) ומשם להמשיך לחוות זהר יהודה. תוכלו לשמוע מהמשפחה שמתגוררת שם על החיים בחווה. צמוד לחווה, תוכלו ליהנות מנוף קסום הנשקף ממצפה יוני, ע"ש יוני ברנד, שנפל במלחמת חרבות ברזל. הילדים הגדולים ישמחו כנראה להיכנס לבור המים שבתצפית.
נחזור צפונה, לחיבור בין תקוע א' לתקוע ב'. נפנה ימינה לפי השילוט ונגיע לחניה ולשביל המוביל למערת חריטון, מערת קארסטית השנייה באורכה בארץ. האמיצים מכם ייקחו פנס ויזחלו בה. סיורים מודרכים בתיאום עם בי”ס שדה כפר עציון (יש להביא פנסים ובגדי החלפה).
ארמון? ראינו. במערה? היינו. הגיע הזמן לקיפוד הלבקן. ב"חיות של שלמה" בשדה בר נפגוש בעלי חיים יוצאי דופן: צ'ינצ'ילות, קיפוד לבקן ולטאת דרקון.
***
שומרון

בעקבות ירבעם בן־נבט
ירבעם בן־נבט, המלך הראשון של ממלכת ישראל, נולד בצרדה – כפר חקלאי קטן בנחלת שבט אפרים, המזוהה כיום באזור נחל שילה, ליד היישוב פדואל. ניתן לבקר במקום ולמצוא בו שרידי התיישבות קדומה מימי בית ראשון.
המסלול מתחיל משער היישוב פדואל בסימון שבילים אדום ויורד דרך השלוחה בה שכנה צרדה לכיוון נחל שילה. זהו מסלול מאתגר של כ־3.5 ק"מ, המתאים למיטיבי לכת. ניתן גם לצעוד בכיוון ההפוך ולסיים בתצפית "המרפסת של המדינה" בפדואל, המשקיפה על כל אזור השרון ומישור החוף. לאורך הדרך תפגשו את חורבת בנת־בר, המזוהה עם צרדה המקראית, ומערה ענקית החוצה את הרכס, שממנה נשקף נופו המרשים של נחל שילה ו"הפרסה" המפורסמת שלו.
אם תרצו לסיים את היום ברוגע בטבע, שמורת נחל קנה היא המקום המושלם. בשמורה תמצאו מעיינות, צמחייה ירוקה ושבילים נוחים. בכניסה לשמורה, בפארק קנה, יש עמדת מידע של רשות הטבע והגנים, ו"משתלת השמחה" – שניתן לרכוש צמחי נוי, שתייה קרה וארטיקים, וליהנות מפעילויות לילדים.
מלבד המסלול המאתגר בפדואל ושמורת נחל קנה, המטיילים יכולים ליהנות מחוויית שטח ייחודית ב"גב ההר". טיולי הרייזרים של טרקטורוני אלון מורה RZR מציעים מסלול מרתק בהובלת משפחה של חיילי מילואים – לתיאום: 051־5701717.
ניתן לשלב ביקור ביקב כביר (055־9868020), ליהנות מארוחה חלבית בבית הקפה "המתומן" בחווה האורגנית בגבעות עולם (02־9409310), ואף ללון בצימר הייחודי "צימרבוס" מול נופי בראשית.
פרטים חשובים:
המסלול בנחל קנה אינו מעגלי – ניתן להחנות את הרכב בפארק קנה ולקבל הסעה חזרה בסיום המסלול.
שאטלים לפארק קנה של "תיירות שומרון" יוצאים כל שעה עגולה בין 12:00 ל־18:00.
עמדת המידע של רט"ג תפעל בשני־חמישי, 14־17 באפריל, בשעות 10:00־16:00.
לטיול לעיר צרדה חובה להגיע עם נעליים סגורות, 3 ליטר מים לאדם ומפת מסלול.
יש לתאם את ההליכה במסלול לעיר צרדה (לא לנחל קנה) עם הצבא (חמ"ל הגמ"ר חטיבת אפרים – 09־7759238/13) או להגיע בליווי נשק.

סיורי חוות: מסע אל בורות המים
האביב הופך את השומרון למופע מרהיב של פריחה ולבלוב, ומזמין אתכם לגלות את הקשר העמוק בין סיפורי המקרא להתיישבות היהודית המודרנית. השנה, לצד המסלולים, אפשר גם לפגוש ולתמוך במשרתי המילואים השומרים על העם והארץ ופועלים ביומיום בפיתוח החקלאות, התיירות, העסקים, ובהתיישבות בארץ ישראל.
ביום שלישי, 15.4, כדאי להגיע לאחת התצפיות המפורסמות במדינת ישראל "המרפסת של המדינה" הקרויה גם: "תצפית טראמפ". שם ניתן ליהנות מפסטיבל עשיר הכולל: סיורים מודרכים לדיר קלעה, סדנאות לילדים, עפיפוניאדה ועוד הפתעות.
בחוות צרדה הסמוכה, ניתן ליהנות ממפגש מרתק עם בעלי החווה, רעות וחוני בירן, שמצליחים להחזיק חווה גדולה, אף על פי שחוני משרת במילואים כמעט ברצף מאז 7 באוקטובר. הילדים יוכלו גם ליהנות מקיר טיפוס ומהסדנאות במקום. תיירות שומרון מציעה סיור מודרך היוצא מחוות צרדה עם מיטב המדריכים של מרכז סיור ולימוד שומרון.
הטיול שלנו עובר דרך רכס המשקיף על פרסת נחל שילה – המקום שבו התנבא אחיה השילוני על קריעת ממלכת ישראל. הליכה קצרה על קו הרכס תביא אותנו למערה קארסטית שקרסה לתוך עצמה. במעבר בתוך המערה נגיע לתצפית מרהיבה לפרסת נחל שילה, שם מציעה תיירות שומרון גלישת סנפלינג בשטח של חברת "בשטח", עסק המשתייך גם הוא למילואימניקים חרוצים: מי שלא ירצה לרדת בחבלים, יוכל ליהנות מהנוף הפנורמי סביב המערה.
המעוניינים בטיול קליל יותר ייהנו ממסלול מעגלי שמתחיל ומסתיים בחווה, ואילו מטיבי לכת ימשיכו בהליכה על קו הרכס לראות שרידים ארכיאולוגים של חירבת בינת־בר, אתר מתקופת דוד ושלמה, בהמשך הירידה דרך עצי הזית עד לנחל שילה. בסיום, שאטלים יחזירו את המטיילים אל החווה.
ביום רביעי, 16.4, כדאי לבקר בחוות פניני. נגיע לחוות פניני ברכס איתמר (בווייז: חוות פניני) שם ניתן ליהנות מסדנאות, קיר טיפוס, טעימות יין ביקב תום, היקב המשפחתי, וסיור מודרך בחווה. למעוניינים, מציעה תיירות שומרון טיול מודרך בהרשמה מראש שיצא מחוות פניני לסיור מעגלי יפהפה למשפחות (לא מותאם לעגלות) בגבעה 777. בסיור תוכלו לראות את עצי האלה האטלנטית בדרך רומית עתיקה ולעבור דרך בוסתן ירוק.
היכן אוכלים? בסוף המסלול או בתחילתו אפשר לעצור לקפה ויוגורטים בחוות גבעות עולם השוכנת לא רחוק מהמסלול, וליהנות מיוגורטים טריים מהחווה.
בהמשך היום ניתן לעבור בחוות גלעד לתמוך בעסק של חייל המילואים אלעד, ומרים אשתו ב"משושה" – סטודיו ליצירה שבו מתקיימות סדנאות נגרות ופסיפס. במקום יהיו מתנפחים לילדים, פינת ליטוף בע"ח, ופינת קפה כשרה לפסח. בחוות גלעד אפשר גם לבקר ב"סטודיו עפרוני" של עפרה זר, שבו אפשר ליהנות ממגוון פעילויות יצירתיות ומיוחדות, המשלבות אהבה לקרמיקה ולעבודת יד.
היכן לנים? למטיילים שמעדיפים להישאר ללילה, צימר על ההר ביצהר מציע אירוח כפרי עם נוף עוצר נשימה שבעליו גם שומר על עם ישראל מזה ימים ארוכים במילואים, עוד דרך לחזק את משפחות המילואים. לפרטים נוספים: www.tourshomron.org.il