לאחר שבועות ארוכים ולא קלים, רבים מאנשי המילואים מתחילים לשוב הביתה ולהצטרף חזרה לשגרה הזוגית, ההורית והמשפחתית. יחד עם רגשות השמחה וההקלה, מתחילים לצוף על פני השטח גם קשיים מסוגים שונים, המלווים את החזרה הביתה ומאתגרים את שני בני הזוג בהיבטים שונים.
לשים את האתגרים על השולחן:
- חלוקת התפקידים משתנה (שוב) – במהלך חודשי ההיעדרות הארוכים, נאלצו בנות הזוג לשאת על כתפיהן את כל עול הבית. בלית ברירה, מערכי קבלת ההחלטות והתפעול השוטף היו נתונים רק בידיהן. מההסעות לחוג, דרך ההחלטות לגבי שיעורי הבית, מה אוכלים הערב, איפה לתקן את הרכב ומתי הולכים לישון. חזרתו של בן הזוג הביתה טורפת מחדש את השגרה הביתית וחלוקת התפקידים משתנה. מצב זה עלול להקשות על שני הצדדים: בן הזוג רוצה להיות חלק מהתמונה ומרגיש שיש לו את זכות וחובת השותפות, ואילו בת הזוג עשויה להרגיש שהוא "מתערב" לה בנהלים והחלטות שהתקיימו בבית בהיעדרו.
- הסתגלות למקצב שונה – שלושה חודשים מחוץ לבית בתוך שגרת המילואים מייצרים הרגלים שעשויים להיות שונים מהותית מקצב הבית והתנהלותו: אם שגרת השירות הייתה אינטנסיבית, הבית עלול להחוות כאיטי ולא מתקדם, ואם שגרת המילואים הייתה מלווה ברגעי "בטן-גב", הבית יכול להחוות כתוסס, מהיר ועצבני.
- היעדר תחושת משמעות – העשייה במילואים סביב טראומת השביעי לאוקטובר ייצרה עבור אנשי מילואים רבים תחושת משמעות עצומה של הגנה על הבית והעם. אל מול זה, החזרה הביתה אל החלפת החיתולים, הסעות לחוגים, עזרה בשיעורי בית והרדמות – עשויה להיראות חיוורת, חסרת משמעות ואפרורית. גברים רבים מדווחים על תחושה של עצבנות וחוסר סבלנות לילדים ולבית, שכן בראש שלהם הם עדיין נמצאים במקום בו העשייה היא כביכול יותר גדולה ו"משמעותית".
- מי צריך כאן עזרה? החזרה הביתה מעלה את השאלה מי זקוק עכשיו לתמיכה ועזרה? האם זו בת הזוג שהחזיקה על גבה לבד את עול הבית המורכב ואת ההתמודדות עם הרגשות שהביאה המלחמה או בן הזוג שחזר מתקופה ארוכה ומורכבת, ומצפה שהבית יכיל אותו אחרי היעדרות וממושכת? מתחים רבים עלולים להופיע בין בני הזוג על רקע זה כשכל אחד מרגיש שהוא זקוק להפוגה ורגעי שקט עם עצמו.
- מצבי רוח משתנים – המצב הנוכחי והאתגרים השונים שחוו בני הזוג בזמן בו שהו בנפרד, עלולים לייצר מצבי רוח משתנים בתדירות גבוהה, דבר שעשוי להקשות על היציבות הרגשית המשפחתית. ישנם גברים שחוזרים אחרי תקופה שבה אמנם היו מנותקים מהפלאפונים, אך חוו דריכות תמידית. לכן הרעש וההמולה של הבית, ההודעות בפלאפון והמידע שמגיע אליהם תדיר – עלול להקשות על ההסתגלות חזרה. הם מוצאים את עצמם זקוקים ליותר שקט וזמן עיכול שלא תמיד הם זוכים לו.
אתגרים אלו מייצרים פערים בין בני הזוג, כאשר כל אחד מהם מצפה לקבל את התמיכה והעזרה.
אז מה עושים?
- תנו לזה זמן – בתקופה קצרה אך אינטנסיבית מאוד, הבית עבר שינויים רבים ולא פשוטים. שינויים אלו התרחשו במציאות החיצונית, אך כמו שינויים רבים אחרים לנפש יש קצב אחר, והיא כמעט תמיד באיחור אחרי המציאות. לכן חשוב לתת לנפש את הזמן לעכל את כל מה שארע ולא להיבהל מהשינויים והתגובות הרגשיות בהתחלה. הבית לאט-לאט יחזור לעצמו וכל אחד ימצא את מקומות מחדש. זה עשוי לקחת זמן, אבל זה יקרה.
- מיפוי ותיעדוף – כפי שראינו, עשויים להיות אתגרים שונים בחזרה הביתה. חשוב שכל אחד מבני הזוג יישב עם עצמו ויבחן מה הם הצרכים העיקריים שלו בסיטואציה הזוגית הנוכחית ויתעדף מה הדברים החשובים לו ביותר. את התעדוף הזה חשוב לתווך לצד השני. משמעות הדבר היא לשחרר צרכים מסוימים ולהניח להם כרגע. יש דברים שיכולים לחכות ולא יקרה כלום. חשוב שכל אחד ואחת יבטאו מה הצורך שלהם וייקחו בחשבון שיכול להיות שהצד השני יוכל להעניק להם את זה ויכול להיות שלא. המצב הזה מצריך המון סבלנות.
- מה יכול לעזור לי? חשוב לזכור כי ההתמודדות עם המצב לא מונחת רק בידיו של הצד השני. לכל אחד מאיתנו יש סל כלים אישי שיכול לסייע לו להתמודדות עם המצב ולהסתגלות מחודשת אליו. עשו שימוש בסל זה וכך לא תהיו תלויים בבן/ בת הזוג, אלא תהיה לכם גם האפשרות לעזור לעצמכם.
- צאו לבלות – השהייה בבית דוחפת את הזוגיות ישר אל עולם המשימות והריצות וזורקת אותה למגרש בו הסיכוי לקונפליקטים גדול יותר. תביאו בייביסיטר, צאו מהבית, לכו לבלות או לטייל יחד בטבע וכך תיזכרו שמעבר לחיתולים ולכביסות, הזוגיות שלכם יכולה לזהור מחדש. בתקשורת ביניכם נסו לגלות רגישות לצד השני ולברר מה הדברים שהוא מוכן ורוצה לחלוק ומה דברים שדורשים עוד זמן.
- מרגישים שכל זה גדול עליכם? אם אתם מרגישים שקשה לכם להתמודד עם המצב בעצמכם, אל תישארו לבד. זוגות רבים מתייעצים היום עם אנשי מקצוע כדי להסתגל זה לזה מחדש. תתנו לעצמכם מתנה ולכו אליהם. אם בן הזוג לא בשל לטיפול, אני ממליצה ללכת לבד למטפל או מטפלת מומלצים באזורכם. התמיכה במצב זה היא קריטית לפעמים.