ועידת "עם עולם" של מקור ראשון יצאה לדרך הבוקר (א'). בפאנל הראשון שכותרתו "ההתמודדות עם הקורונה: שיחה מנהיגים יהודים מרחבי העולם", סיפרו בכירים בקהילות יהודיות מרחבי העולם לעיתונאי ומגיש חדשות 12 עופר חדד, על המצב בקהילות שלהם בעקבות משבר הקורונה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שידור חי: ועידת התפוצות הבינלאומית של מקור ראשון
– מרפאה ראשונה למחלימי קורונה נפתחה בבני־ברק
– הצעירים נוהרים: התוכנית שחיברה את יהודי העולם לישראל
מנכ"ל ונשיא הפדרציות היהודיות אריק פינגרהאט אמר שהוא מרגיש את הסיוע של מדינת ישראל לקהילתו יום יום, שעה שעה: "לא היה יום שעבר שבו לא קיבלתי שיחת טלפון או שיחת זום מנציגים של משרד ממשלתי או ראשי עמותות בישראל, כמובן גם מהשותפים שלנו, הסוכנות היהודית". לדבריו, ישנו שטף של הצעות ויוזמות מקרב ישראלים, שמחממים לו את הלב "פונים אלינו מגורמים ממשלתיים אך גם אזרחים פרטיים כמו שליחים לשעבר שמתקשרים ושואלים 'מה אני יכול לעשות?"
צפו בפאנל המלא:
קהילתו של פינגרהאט קיבלה סיוע בנושאים רפואיים ואף בנושאים חברתיים, "ישראל מקדימה אותנו ביציאה מהסגר, ואנחנו למדים מכך הרבה". עוד הזכיר את חגיגת יום העצמאות שהפיקו בארגון הפדרציות היהודיות, יחד עם ישראלים. "כאן בצפון אמריקה, למרות הקשיים, בארגון הפדרציות היהודיות ממשיכים לדאוג לקהילות נוספות בעולם: תרמנו כסף לקרן ההלוואות של הסוכנות היהודית המיועדת לקהילות יהודיות ואף לקרן חירום שנפתח עבור קהילות במשבר באירופה. אנחנו גם תומכים באופן נקודתי בדיור המוגן בישראלי 'עמיגור'". לסיום אמר "קיבלנו סיוע מישראל, אבל גם הענקנו סיוע למי שנדרש". וגם: "חשוב לי להבהיר שלא היה רגע אחד שהרגשתי שההנהגה הישראלית רחוקה מאיתנו – להיפך".
רבה של דרום אפריקה הרב וורן גולדשטיין המשיך אף הוא באותו הקו, "אני לא חושב שנכון לשאול אם מדינת ישראל עושה מספיק עבור יהודי התפוצות, הרי אנחנו משפחה, ובמשפחות, לא בודקים מי עזר יותר או פחות. עוזרים למשפחה כשיכולים ולמי שצריך. אנחנו למשל, בדרום אפריקה, יכולים לסייע לקהילות יהודיות אחרות עם הניסיון הייחודי שיש לנו: למשל, לסייע לקהילה היהודית באמריקה בלחימה בפשע. כולנו במשבר הזה ביחד, והערך של 'כל ישראל ערבים זה לזה' מוביל אותנו. יש לנו הסטוריות שונות, כקהילות, ואפילו צבעים שונים כעם – אבל מה שמחזיק אותנו ביחד אלא הערכים שלנו".
נשיא אליאנס ומייסד קעליטה מארק אייזנברג אמר שהקהילה היהודית בצרפת צריכה סיוע מישראל במספר נקודות. "לפני שתוכל לסייע למישהו, אתה צריך להכיר אותו, ולצערי הפוליטיקאים בישראל לא באמת מכירים את הקהילה היהודית בצרפת". סביב נושא העלייה לישראל, אייזנברג ביקש ממדינת ישראל להעלות הילוך: "אפשר לעלות לארץ כי רע, למשל בגלל אנטישמיות, ולצערי יש ליהודי צרפת סיבות רעות לעלייה לישראל. אך יש גם את הסיבה הטובה שאנשים עולים לארץ, והיא אידיאולוגית: הבנתי שאני חלק מעם, ואני רוצה לחיות במדינה של העם היהודי בישראל". אך אייזנברג סבר כי כדי לגרום לעלייה חיובית, ישראל צריכה להשקיע. "אנחנו צריכים סיוע בשליחה של נציגים מישראל שיסייעו בחינוך היהודי, של הצעירים והצעירות שלנו אנחנו צריכים שאנשים יבוא מהארץ לצרפת ויספרו כמה טובה הן התורה והמצוות". אך גם אחרי שהם עולים, אנחנו חייבים לסייע להם – יותר מאשר בעבר". אייזנברג ציטט אמירות שהוא שומע כל הזמן מישראלים שאומרים "כשסבתא שלי עלתה לפני 50 שנה, היא לא קיבלה שום סיוע כלכלי". זה מכעיס אותו "העולם השתנה, וצריך לסייע לעולים גם מבחינה כלכלית".