"אין דבר שמונע מישראל להחיל ריבונות", אמר אילן קאר, שליח הממשל האמריקני למאבק באנטישמיות ובכיר הבית הלבן, לבעז ביסמוט עורך 'ישראל היום'. "אני מקווה שישראל תנצל את ההזדמנות הזו".
בריאיון לוועידת 'עם עולם' של מקור ראשון, שאל ביסמוט את קאר האם הוא חושש כי המהומות האזרחיות הנוכחיות בארה"ב עלולות לדחות מבחינת הממשל את תהליך השלום. כולל החלת הריבונות וקביעת גבולה המזרחי של מדינת ישראל. קאר השיב בשלילה. "דבר אחד עלול לדחות את זה, והוא החלטה של מנהיגי ישראל. מתי להחיל ריבונות איך וכמה – זו החלטה של ראש הממשלה ושל שותפו בני גנץ", דברי קאר. לדבריו, התכנית הנוכחית היא שינוי כיוון מכל תכניות השלום שהועלו בעבר. "אנחנו רוצים לסיים כבר עם הסוגיות האלו", אמר קאר.
צפו בשיחה המלאה:
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הרב ד"ר דניאל הרטמן: "העם היהודי אינו הנכס הפרטי שלי"
– דני דיין: "זה בעייתי ששרים לא מבקרים בבתי כנסת רפורמיים"
– בית משפט פדרלי בארה"ב: אין דבר כזה "מפגע בודד"
"אנחנו מאוד נרגשים לשתף פעולה כדי לקדם את השאיפה של כולנו לשלום אזורי. עם הפלסטינים וגם עם מדינות ערב". הוא הוסיף כי "כדיפלומט אזורי שעוסק באנטישמיות, אני נדהם באופן חיובי מההתפתחויות חסרות התקדים במדינות ערב. הם מוכנים לבחון מחדש את היחס שלהם ליהודים ולישראל, איך מלמדים על יהודים, איך מתייחסים לישראל. אנחנו בעידן מרגש ואני מאוד מקווה שישראל תנצל את ההזדמנות הזו שלא תבוא שוב, או לפחות לא בעתיד הקרוב".
על השאלה האם החלת ריבונות יכולה להביא לפרץ מחודש של אנטישמיות, השיב קאר כי זה אכן עלול לקרות, אבל מדינת ישראל לא יכולה לכלכל את צעדיה על פי המחשבה מה עלול לגרור גל אנטישמיות. "כל דבר שיהודי עושה יכול להיתפס כטריגר, גם דברים שסותרים אחד את השני. אם ננסה לשנות את עצמנו בהתאם לשנאה, לא נגיע להצלחה. צריך לדבוק בדרך הנכונה".
הוא דיבר בעניין זה גם על הקולות המאשימים את היהודים בהפצת וירוס הקורונה. "ואם בישראל ימצאו את החיסון, יהיה מי שיראה בזה הוכחה לכך שיהודים המציאו את הווירוס כדי להתעשר ממנו. לכן אני חולק תמיד על מי שמחפשים צידוקים לאנטישמיות. שאומרים – 'לו רק ישראל לא הייתה כל כך אגרסיבית בעזה. לו רק נתניהו לא היה אומר כך, הדברים היו נראים אחרת. אנטישמיות היא אף פעם לא בגלל הקורבן, היא בעיה של המבצע".
קאר התייחס גם לקשר שבין המהומות העכשוויות בארה"ב ואנטישמיות, ותיאר כי ביקר בבית כנסת שהותקף. "כתבו על קירותיו קללות גסות נגד ישראל וכתובות למען 'שחרור' פלסטין. זה שוב מצביע על כך שאנטי ציונות היא אנטישמיות, עקרון שהוא המדיניות של ממשל טראמפ, אנחנו מאוד ברורים בנקודה הזו".
ביסמוט תהה, מתי חל השינוי ההיסטורי אצל מנהיגי הקהילה האפרו-אמריקנית בארה"ב, מאז שנות ה-60' אז הביע מרטין לותר קינג הערכה רבה לציונות, ועד לאנטישמיות הנלווית למהומות כיום. קאר השיב כי אנטישמיות היא מחלה רוחנית, שנצפית כמעט אצל כל תנועה קיצונית המוגדרת על ידי זעם, שנאה ומרד נגד מורשת כלשהי. "זה מה שרואים בארגון אנטיפה, מה שרואים בקמפוסים בארה"ב".
קאר הדגיש כי ממשל טראמפ "מחויב באופן יוצא דופן למאבק באנטישמיות, אבל בלי אחדות של העם היהודי זה לא יילך. כשמדובר בביטחון הילדים שלנו, אנחנו צריכים לעמוד כתף אל כתף, מכל הזרמים, ולהיאבק בכך יחד".