שרת התפוצות עומר ינקלביץ' פתחה את היום השלישי לוועידת "עם עולם" של מקור ראשון בנאום שהוקדש לצורך בערבות הדדית בין יהודי הארץ ליהודי התפוצות. "בחודשים האחרונים נאבק העולם כולו במלחמה מול נגיף הקורונה. זו מלחמה כללית, אבל בתוכה – העולם היהודי ספג אבדות רבות, ומתמודד עם תופעות לוואי קשות מבחינה כלכלית, חברתית וקהילתית, עד למצב שבו קהילות יהודיות רבות בעולם נמצאות במצב סיכון גבוה: בלונדון, במילאנו, בניו יורק, בפריז, בלוס אנג'לס ועוד.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– מכתב לשרת התפוצות החדשה
–החרמת הרפורמים פירושה החרמת יהדות התפוצות
– אופיר דיין: "ישראל היא המטרה הכי צודקת שקיימת היום בשיח הפוליטי"
"כך למשל, מוסדות יהודיים רבים, כמו בתי ספר, מרכזים קהילתיים ובתי כנסת, נמצאים בסכנת סגירה. ראשי קהילות נפטרו, קהילות נאלצו לפטר את עובדיהן וארגוני סעד יהודיים אינם עומדים בעומסים. הקהילות היהודיות בעולם זועקות לעזרה והעיניים נשואות למדינת ישראל, לא פחות מאשר לממשל המקומי. נכון, ישראל ניהלה, ועדיין מנהלת, זירת קרב מבית מול אותו נגיף, לאחר שנה לא פשוטה עם שלוש מערכות בחירות, גרעון כלכלי ומצב חברתי מורכב. אבל רבותיי, אנחנו ניצבים כאן בפני רגע היסטורי, שבו הערבות ההדדית היהודית, הסולידריות והמחויבות שלנו כאחים, עומדת למבחן".
לדבריה של שרת התפוצות, דווקא הקורונה מזמנת מבחן היסטורי ליחסים בין יהודי התפוצות לישראל: "זו לא סוגיה נקודתית, אלא נקודת מבחן היסטורית לשאלות יסוד דרמטיות: מה היחס ליהודי התפוצות כאחינו, האם הם חלק בלתי נפרד מאיתנו, והאם מדינת ישראל היא מרכזו של העם היהודי, וככזו – מוטלת עליה אחריות בהתאם? נכון שאנו ניצבים בעצמנו בפני ההתמודדות של מדינת ישראל עם המשבר, אך לא פחות חשוב מזה עלינו לזכור ש'כל ישראל ערבים זה לזה'. דווקא כעת, ברגעים הקשים, עלינו לעטוף ולחבק את יהדות התפוצות. הדאגה ליהודי התפוצות אינה פריבילגיה. זוהי חובתנו היהודית".
ינקלביץ' הוסיפה "שיהיה ברור, המצוקה בתפוצות לא תמתין לסיום המשבר הכלכלי בישראל. לא המוסדות הקהילתיים שייסגרו חלילה, לא מוסדות החינוך היהודיים שיפשטו רגל, וכמובן האנטישמיות הגואה. כל אלו לא ימתינו בסבלנות עד שמדינת ישראל תתפנה לעסוק בסוגיה הזו. לכן, מדינת ישראל צריכה להמשיך ולהוות נדבך בסיוע לקהילות בתפוצות, כדי שלא ייווצר חלילה נזק ארוך טווח וכואב".
לדבריה, ההשפעות של הפסקת הלימודים בקרב יהודי העולם וכן ביטול מחנות הקיץ קשות יותר, בשל ההפרעה להשתייכות הקהילתית שלהם דרך הפסקת פעילות המוסדות. "זוהי הזדמנות היסטורית להביע את התמיכה, לחזק את החיבור ואת הקשר המחייב בין ישראל לתפוצות דווקא כעת ברגעי משבר, ולהוכיח גם במילים וגם במעשים, שיש כאן ערבות הדדית ושאנו ניצבים לצידם של יהודי התפוצות. לאורך הזמן אנו עסוקים לעיתים בוויכוחים ומחלוקות, אבל ברגעי משבר המחלוקות נזנחות מאחור ואנו נזכרים במאחד. לכן, כעת אנו בנקודת מבחן אמיתית לקשר שלנו".
השרה החדשה התייחסה גם לאתגרים העומדים בפניה ואמרה כי המסר עליו תעבוד בכהונתה יהיה סולידריות יהודית: "עיתוי כניסתי לתפקיד מציב בפניי אתגר לא פשוט, מעבר לסיוע שצריך להציע בתחומים השונים, המסר הבסיסי שצריך להעביר, הוא: סולידריות יהודית עולמית. שבעה מיליון יהודים שנמצאים כאן, הם עם אחד בן שמונה מיליון יהודים שנמצאים בתפוצות. כולנו עם אחד מאוחד, שהוא מכפלת כוח משמעותית עבור כולנו".
עוד הוסיפה כי "אחד הדברים הקשים ביותר לקהילות היהודיות שעוברות את המשבר הוא תחושת הניתוק הקהילתי, תחושה של חוסר אכפתיות למצבן ולמצוקה בה הן נמצאות. קשה לתאר את הפחד, תחושת המוות וחוסר הוודאות ששררו בניו יורק, לדוגמה, בשיא המגפה. הרב ארתור שנייר, ניצול שואה ורב בית הכנסת פארק איסט במנהטן, סיפר על התחושה בקהילה היהודית בניו יורק כשבועיים לפני פסח, כאשר כמות המתים הייתה כ-800 איש ביום. הוא אמר שבהלה ותחושת פחד כמו שהורגשה בקהילה היהודית בימים הללו של שיא המגפה הוא לא ראה מאז נכנסו הגרמנים לבודפשט ב-1944. מהמציאות הזו אי אפשר להתעלם".
ינקלביץ' ציינה כי "בימים אלו אנו עמלים במשרד התפוצות על קמפיין סולידריות יהודי, שמטרתו בראש ובראשונה היא העלאת המודעות בקרב הישראלים לטרגדיה שעברו הקהילות היהודיות בחו"ל, והעברת מסר ברור לכל יהדות העולם: אנחנו איתכם, נעבור את המשבר הזה יחד ובעזרת השם נצא ממנו מחוזקים. 'כל ישראל ערבים זה לזה' היא לא רק סיסמה, זו חייבת להיות מחויבות יהודית אמיתית".