“אי אפשר להתעלם מזה שבזום אין מחיצה”, אמר הרב איתן טוקר, נשיא וראש ישיבת מכון הדר. הדברים נאמרו במושב שעסק בעולם היהודי בעידן שלאחר הקורונה, במסגרת ועידת "עם עולם" של מקור ראשון. "יש בזה משהו עמוק", הוסיף הרב טוקר, "הדהים אותי לראות איך בכל מיני קהילות שלא קיימו מניין פתאום נתנו לנשים להוביל ולקחת חלק בקבלת שבת למשל, ואני מדבר פה על קהילות שאינן שוויוניות. אותם דברים שכבר היו בסוג של תנועה, אני לא אופתע לראות אם הם יתפתחו".
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– מי הצית את המועדון הלבנוני?
– מ-8200 ועד עמק הסיליקון – ישראל היא אומת הסטארט-אפ
– ויכוח על תפקיד בין ימינה למשותפת תוקע את עבודת המליאה
צפו בפאנל: האם הקורונה תשנה מהיסוד את העולם היהודי?
הרב שמואל פפנהיים, רב הקהילה היהודית בדרזדן שבגרמניה, התייחס לנושא הבדידות של יהודי הניכר בתקופת הקורונה, "הפריבילגיות האלו של להתפלל בחצר במנייני משפחות, אין דבר כזה. אין מושגים כאלה. זה גן עדן של ארץ ישראל, זה לא נמצא באירופה. אני שמעתי מאנשים שרצו להשיג מצות לפסח ולא הצליחו להשיג. בפריפריה של רחבי אירופה לא היו שום שירותי יהדות, אנשים נותקו לגמרי מחיי היהדות. אני חזרתי לארץ כי אין קהילה. אנחנו צריכים לחשוב מה עושים עם הדבר הזה אם יהיה גל שני, ואיך אנחנו יכולים ליצור איזושהי אווירה וטעם יהודי לאנשים שנמצאים במרחקים כאלה".
הרב עמיחי אליהו, מנכ"ל איגוד רבני קהילות העדיף להתמקד דווקא בסולידריות החברתית שנוצרה בתקופת הקורונה, "אני מקווה מאוד שהאחריות הכללית שהתחדשה לנו והחשיבה על האוכלוסיות בסיכון כמו הקשישים והחולים, יישארו אתנו, שהמודעות הזאת תישאר. לגבי ההשפעה של הקורונה על עולם ההלכה אני חושב שהיא תהיה מינורית, אם בכלל".
לעומתו, תהילה פרידמן ממכון הרטמן בחרה להעביר ביקורת על התנהלות הקהילות הדתיות בתחילת התפרצות המגיפה, "נדרש חשבון נפש. הקהילות היהודיות בעולם ספגו בקורונה הרבה מעבר למשקל שלהם באוכלוסייה, ואני גם רוצה לומר את האמת: שככל שקהילה אורתודוקסית יותר ככה מתו בה יותר חברים. אני לא מחפשת חשבונות שמיים, אבל מתכוונת לשאלה כמה אנחנו רגישים להוראות, כמה אנחנו ממושמעים לחוקים, וכמה אנחנו מחמירים בפיקוח נפש. אני חושבת שזה דבר שצריך לחשוב עליו, כי המחיר היה מאוד מאוד גבוה".
את הפאנל הנחתה רחלי מלק בודה, עיתונאית מקור ראשון, וסיכמה במילות הערכה לתפקוד הרבנים ומובילי הקהילות בתקופת הסגר, "מצבי קיצון לא פעם חושפים את אופיים האמיתי של אנשים. לעיתים הם מתגלים בעליבותם ולעיתים בתפארתם. אני צופה בכם, כולכם אנשים שעוסקים בצרכי ציבור, ורגילים להיות מה שנקרא 'מסונג'רים'. אתם שימשתם תפקיד מפתח בקורונה, כי בעיתים כאלה אנשים מחפשים מישהו שיעשה להם סדר. בשבת ראיתי את הרב שלנו יושב וסופר אנשים בבית הכנסת כדי לבדוק שאנחנו לא עוברים את המכסה, והבנתי פתאום כמה התפקיד הזה מלא באחריות. אני חושבת שמגיעה לכם תודה על זה, תודה על התקופה הזאת שהייתם שם בשבילנו".