במהלך "ועידת בן-גוריון בנגב – בין חזון למציאות" של מקור ראשון ומכון מורשת בן-גוריון שהתקיימה אתמול (ב'), נערך פאנל בנושא "נגב 2050, לאן ממשיכים?", בהנחיית עיתונאית מקור ראשון הודיה כריש-חזוני ובהשתתפות מנכ"ל תנועת אור רוני פלמר, מנהל אגף חינוך וקהילה בקק"ל אבי מוסן, מנכ"ל שותף, ארגון אג'יק – מכון הנגב סלימאן עמור ומנהל אגף מדיניות בתנועת רגבים אברהם בנימין.
Video: המושב החמישי של ועידת בן-גוריון בנגב
מנכ"ל תנועת אור, רוני פלמר אמר בפאנל כי "הנגב הוא 60 אחוז מהמדינה והדרך שלנו לייצר לעצמנו עתיד. אם ניצור את העתיד רק במדינת תל אביב רבתי זה לא יהיה טוב למדינת תל אביב ולא לצפון ולא לדרום. אנחנו מדינה שצריכה להקים את עצמה שוב בפחות מ-25 שנים. כשאין חזון אין מדיניות ואין תקציב וכלים לביצוע. אם לא נחליט לאן אנחנו רוצים להגיע – לא נגיע לשם".
"אני רוצה להגיד שדווקא הצלחנו עם הנגב", אמר מנהל אגף חינוך וקהילה, קק"ל, אבי מוסן. "מי היה מאמין שאחרי 75 שנה תהיה כזאת התיישבות בנגב? ברור שצריך להגיע להרבה יותר אבל באים מכל העולם ללמוד מאיתנו. אם המדינה והרשויות לא ישקיעו בחינוך של הילדים אז הם יישארו בתל אביב. אם אנחנו רוצים שהנגב ייצר נוער שרוצה להישאר ולאכלס בנגב, אנחנו צריכים להשקיע בידע, בחוויה ובעשייה. התהליך החינוכי הוא לאורך זמן. אנחנו מאמינים שהנוער בפריפריה ראוי להזדמנות וההזדמנות תגיע אם יהיה שוויון".
מנכ"ל שותף, ארגון אג'יק – מכון הנגב, סלימאן עמור, אמר כי "היום, כשצעיר בדואי מסיים י"ב, מה ההזדמנויות שיש לו לעומת צעיר יהודי? בואו נראה איך מוצאים את הדרך לנצל את הפוטנציאל הזה. בסוף צריך להגיע למצב שאנחנו מדברים את השפה של הצעירים. תעסוקה, אקדמיה ושילוב. צריך לדבר לא בצורה של איומים אל בצורה של הזדמנויות. להסתכל עלינו כחלק מהפתרון ולא כחלק מהבעיה".
"צריך לחשוב באופן גרנדיוזי", אמר מנהל אגף מדיניות בתנועת רגבים, אברהם בנימין, "רק ככה יהיה אפשר להפוך את הדרום למרכז החדש. חלק מכך זה עניין הסדרת ההתיישבות הבדואית. למדינת ישראל לאורך שנים אין את תחושת המסוגלות שהיא יכולה להכניס את היישובים הבדואים ליישובי קבע. צריך החלטה, הקצאת משאבים ונכונות של מדינת ישראל להישיר מבט למציאות".