שנתיים וחצי. שנתיים וחצי זה הזמן שלוקח לאננס לגדול משתיל קטן לפרי שאפשר לקטוף ולאכול. ואחרי שקטפתם, תצטרכו לשתול שתיל חדש, כי שתיל של אננס מצמיח רק פרי אחד בכל חייו. נסו לדמיין איפה הייתם באמצע 2016, ואולי תקבלו רמז לסיבה שמחירי האננס כה גבוהים. תוסיפו לכך את עלות הפועלים, מיסי המדינה, תנאי מזג אוויר הפכפכים, החממות החדשניות והערמת קשיים על יבואנים, וקיבלתם את רוב הגורמים לאננס להפוך למוצר מותרות בישראל. אבל המחיר לא שובר את הישראלים, טעמו המשובח של הפרי האקזוטי שובה אותם והם קונים אותו בהמוניהם. עברו ימי השימורים, אנחנו אוהבים את האננס שלנו טרי!
ואחרי שקנינו אותו, אנחנו עוצמים את העיניים ומדמיינים שאנחנו על אי בחוף נידח בתאילנד, עם מים תכולים וחול זהוב, ביד אחת יש לנו שייק אננס וביד השנייה קרם שיזוף. יותר מאוחר ניכנס לעשות שנורקלים ואולי נשכור קייק לשיט מסביב לאי. התעוררתם? יופי, כי יש לנו כאן אננס בשל והמון מתכונים טעימים להכין.
אם כבר טעמתם פיצה עם אננס, בוודאי כבר גיליתם את הפוטנציאל הטמון בשילוב הפרי המיוחד הזה במנות מלוחות. ואכן חוץ מעוגות, שייקים וסלטי פירות, אננס מתאים מאוד גם כתוספת לסלט חסה, וגם לתבשילים מוקפצים וקלילים. אל תהססו להוסיף אותו לסיר ולגלות טעמים חדשים.
קציצות באננס
הייתם צריכים לראות את הפרצוף של פיצי כשהוא טעם קציצות באננס. ״אמא, למה הרסת את הקציצות?״, הוא שאל. אז המתכון הזה אולי לא מתאים לכל אחד, אבל אני אוהבת אותו מאוד, וייתכן שאפילו קצת שמחתי שיישארו יותר קציצות בשבילי להמשך השבוע.

מרכיבים כ־24 קציצות
לקציצות
600 גרם בשר בקר טחון
½ כוס (כ־½ צרור) כוסברה טרייה קצוצה דק
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית כוסברה יבשה
½ כפית אבקת ג'ינג׳ר
1/3 כפית קינמון
1/3 כפית אבקת סודה לשתייה
½ כוס (70 גרם) פירורי לחם
1 ביצה
לטיגון
2 כפות (30 מ"ל) שמן רגיל
לרוטב
1 כף (15 מ"ל) שמן שומשום
2 כפות (40 גרם) מייפל
1 כף (15 מ"ל) סויה
2 כפות (30 מ"ל) רוטב צ׳ילי מתוק
כ־1 כוס (200 גרם) אננס, חתוך למשולשים קטנים
½ כוס (120 מ"ל) מים
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי הקציצות בידיים או בעזרת כף עץ. יוצרים קציצות בגודל הרצוי ומשטחים אותן מעט.
2. במחבת גדולה ועמוקה מחממים שמן ומטגנים את הקציצות היטב משני הצדדים עד שהן משחימות.
3. מוציאים את הקציצות מהמחבת, ובלי לנקות אותה מוסיפים את כל חומרי הרוטב, מחממים ומביאים לרתיחה.
4. מחזירים את הקציצות, מביאים שוב לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים. מבשלים כ־30 דקות.
5. מגישים חם עם כוסברה או פטרוזיליה קצוצה ואורז לבן.
עוף באננס
מנה משמחת וקלילה שאי אפשר להפסיק לזלול ממנה. אפילו הפרגיות היו מופתעות.

מרכיבים 8־10 מנות
½1 ק"ג פרגיות
½ אננס גדול, חתוך למשולשים קטנים
1 פלפל אדום קצוץ גס
3 גבעולי בצל ירוק קצוצים גס
למרינדה
1 כוס (240 מ"ל) רוטב חמוץ מתוק (אני משתמשת ב־Duck Sauce של המותג Golds)
1 כף (15 מ"ל) רוטב סויה
1 כפית פלפל שחור
1 כפית פפריקה מתוקה
3 שיני שום פרוסות דק
1 כפית ג׳ינג'ר טרי מגורר
להגשה
מעט כוסברה
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי המרינדה ומשרים בה את הפרגיות כשעה.
2. מחממים תנור ל־190 מעלות.
3. מוסיפים את הפלפל האדום, האננס והבצל לקערת הפרגיות ומערבבים.
4. מעבירים את הפרגיות עם הרוטב לתבנית גדולה ומכסים בנייר כסף. אופים אותן כשהן מכוסות במשך 40 דקות, ולאחר מכן מסירים את הנייר כסף ואופים עוד 15 דקות כדי שהפרגיות ישחימו מעט. במהלך האפייה מרטיבים את הפרגיות ברוטב, עם כף גדולה, כדי שלא ייתייבשו.
5. מגישים חם עם הרבה אורז.
עוגת קראמבל פריכה במילוי אננס
עוגה מיוחדת וטעימה במיוחד, עם מעטפת פריכה ומילוי רך וכמעט פודינגי. חותכים לחתיכות קטנות ומחלקים לאנשים שאוהבים.

מרכיבים לתבנית בקוטר 20 ס״מ
לקראמבל
100 גרם חמאה רכה
1 כוס (140 גרם) קמח רגיל/כוסמין לבן
1/3 כוס (65 גרם) סוכר
¼ כפית מלח
למילוי
1 ביצה
½ כוס (100 גרם) סוכר
1/3 כוס (80 מ"ל) שמנת מתוקה
1 כפית וניל
¼ כוס (35 גרם) קמח רגיל
½1 כוס (300 גרם) אננס קצוץ למשולשים קטנים
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות. משמנים ומרפדים בנייר אפייה תבנית קטנה בקוטר 20 ס״מ.
2. בקערה בינונית מערבבים חמאה, קמח, סוכר ומלח בעזרת מזלג ויוצרים תערובת פירורית. שומרים בצד 3/4 כוס של פירורים, ואת שאר הפירורים מעבירים לתבנית. מהדקים את הפירורים לתחתית התבנית בגובה אחיד. אופים את הבסיס כעשר דקות ומוציאים מהתנור.
3. בינתיים מכינים את המילוי: בקערה נקייה מערבבים היטב את כל חומרי המילוי מלבד האננס. מפזרים את האננס על התחתית האפויה ושופכים מעליו את הבלילה. מפזרים מעל הבלילה את הפירורים ששמרנו בצד בצורה אחידה על כל העוגה.
4. אופים במשך 35־40 דקות נוספות, עד שהעוגה מזהיבה ויציבה. מצננים לחלוטין לפני שפורסים לפרוסות קטנות.
5. שומרים בטמפרטורת החדר עד 48 שעות ומעבר לכך במקרר.