הגעתי לפני מספר ימים לאנטוורפן כדי לסקר את ועידת רבני אירופה, שהתרחשה בבית מלון בעיר. חבר טוב, שהיה בעבר שליח בבלגיה, סיפר לי שאני חייב ללכת למסעדה בשם "הופי'ס" המושכת אליה בעיקר תיירים לא יהודים, שבאים לסיור בשכונה, ותוך כדי טעימות לומדים על אוכל יהודי.
מכיוון שלא צריך הרבה כדי לשכנע אותי לאכול, יצאתי לכיוון המסעדה הממוקמת בשכונה היהודית של העיר, בה רואים בעיקר חרדים על אופניים או על אופנועים. בפתח המסעדה עמדה קבוצה של עשרות תיירים מגרמניה ונכנסה בחשש מה. לא היה קשה לפספס שהם מרגישים שלא בנוח. כשעה וחצי לאחר מכן, כשהם שבעים ושתויים ביין כשר למהדרין, הם כבר צחקו והרימו כוסית לחיים עם יעקב הופמן, אחד האחים המנהלים את המקום. הוא, אגב, חסיד עם פאות ארוכות ופראק מסורתי.

אני מבקש ממנו לספר קצת על המאכלים שהוא מגיש והוא מציג בפניי בגאווה את הקישקע, הלטקעס, עוף מטוגן על העצם, כרוב ממולא, חציל ממולא בבשר, קציצות עגל, קציצות עוף ברוטב עגבניות, ומאכל שאני אישית אוהב – כרוב מאוד מתוק עם רוטב עגבניות. טעמתי, וזה אכן הזכיר לי טעמים מפעם. הגפילטע פיש שלהם מושך תיירים מכל רחבי אירופה והוא בהחלט טעים מאוד, למרות שהוא לא שונה מקציצות דגים אחרות שטעמתי בחיי. הכבד היה מושלם, והחלות טריות ומתוקות. הופמן ממשיך לפרט בהתלהבות: "כל יום אנחנו מגישים מרקים שונים: אפונה, אספרגוס, לוקשן קוגל (קוגל אטריות, צ"ק), מרק ירקות, מרק עוף עם קניידלך". האחרון כצפוי הוא המרק המבוקש ביותר. במקרה הגעתי באותו היום יחד עם הרב יצחק יוסף, ולכבודו הכינו דג סלמון מזרחי ומתובל, אך לרוב הם יגישו דג סלמון מתקתק עם דבש, תפוז ושקדים.
במסעדה עצמה, לצד הקבוצות, יש גם תיירים שהגיעו באופן עצמאי למקום. אחד מאנשי הצוות מסביר להם על התמונה על הקיר, שבה מופיע השיר "אשת חיל", ומספר כי זהו שיר שמהלל את האישה. מלצר אחר מסביר לזוג על היין הכשר המגיע מהארץ (חרמון של יקבי רמת הגולן), ועל המרכיבים של הגפילטע פיש, כמובן.
"בסוף רוב הקליינטים שלנו – 85 אחוז מהם – הם לא יהודים, והם מגיעים מכל רחבי בלגיה, הולנד וגרמניה. הם לרוב מגיעים בסיור מאורגן, ורוצים ללמוד קצת על הקהילה היהודית: איפה הם חיים, מה מותר ואסור להם לעשות. הם גם מגיעים למסעדה ומקבלים הסבר על המאכלים היהודיים. אנשים חוששים לעשות את הפסיעה הראשונה ולהיכנס למסעדה, אבל אחרי כמה דקות הם מבינים שאנחנו בני אדם נורמליים ממש כמוהם, וזה אפילו גורם לכך שאנשים משנים את תפיסותיהם האנטישמיות. מגיעים לכאן עיתונאים כדי לחקור על האנטישמיות בבלגיה, אבל בפועל אין כאן באמת אנטישמיות. בטח שלא מרגישים את זה ברחובות".
שוברים את תקרת הזכוכית
מסעדת "הופי'ס" (קיצור של הופמן) הוקמה באנטוורפן לפני יותר משלושים שנה, בסמוך לבורסת היהלומים המצליחה בעיר. אך עם המשבר בענף היהלומים, המסעדה ספגה מכה קשה. "לא הצלחנו להתקיים רק מהלקוחות של יהודים שגרים באנטוורפן", מספר הופמן, "אנטוורפן זה לא מקום שבו אנשים מהקהילה היהודית יושבים לדייט בערב, אז ניסינו לחשוב על קונספט אחר כדי להמציא עצמנו מחדש.

"סגרנו על חוזה עם חברת תיירות בבלגיה, והתחלנו לקיים סיורים בשכונה שאליה מגיעים אנשים להכיר את בתי הכנסת, את החנויות הכשרות וגם לאכול בסוף אוכל יהודי טיפוסי. אנחנו מכינים עבור אותם תיירים, רובם לא יהודים, בדיוק אותו אוכל שאנחנו אוכלים בעצמנו".
הופי'ס קיבלה בשנים האחרונות חשיפה גדולה בתקשורת הבלגית המקומית. באחת מתוכניות הטלוויזיה, מנחה בשם יורן מאוס מהתוכנית "האנשים הטובים" ביקר במסעדה, טעם מכל המאכלים ושוחח עם הופמן על המיוחדות של המטעמים. הוא גם סייע להם בבישולים. בריאיון לכלי תקשורת מקומי, סיפר הופמן שהוא שומע מיהודים באנטוורפן שמקבלים אותם הרבה יותר יפה בבנקים ובבתי חולים מאז שידור התוכנית, אשר חשפה את היהודים החרדים במדינה באור אחר לגמרי, שאיננו קשור לדת או לאנטישמיות.
כמה עולה כל התענוג הזה? את הסיורים סוגרים מול חברות תיירות מקומיות, אך מי שרוצה להגיע להופי'ס וללמוד קצת על המאכלים היהודיים־אירופיים צריך לשלם 29 אירו לאדם, אז מקבלים "פלטה קלאסית" בת שלוש מנות ושתייה. מנה מפוארת יותר היא ה"גסטרונומית" שעולה 39.50 אירו לאדם.