מדי שנה 350 אלף טון של ממרח נוטלה נמרחים בעולם, וכמה אתם תרמתם למספר הזה?
הממרח המפורסם שנולד ב־1964 באיטליה נוצר כמעט במקרה אחרי שמיקלה פררו ניסה להציל את המפעל המשפחתי הצולע על ידי מיתוג מחדש ושינוי לשם הקליט והבינלאומי ״נוטלה״. ההצלחה היתה מיידית, והשאר היסטוריה. הטירוף לממרח לא פסח על ישראל, וכשהעליתי תמונה של עוגת נוטלה קיבלתי מאות בקשות למתכון.
היחס שלי לנוטלה תמיד היה מעט מורכב. מצד אחד זה טעים בטירוף, אין ספק, ומצד שני רשימת החומרים בגב הצנצנת מגלה שלא מדובר במוצר שכדאי לצרוך על בסיס קבוע. לפני כמה שנים הכנתי ממרח נוטלה בעצמי ונפל דבר. תאמינו לי שאחרי שתכינו נוטלה בבית, גם אתם לא תחזרו אחורה. הערך התזונתי של ממרח ביתי הוא כל כך גבוה, וכל כך קל (ואפילו קצת מרגש) להכין אותו, שאני יותר מממליצה לכם להתנסות בחוויה. למעשה מדובר בממרח על בסיס אגוזי לוז – שהם ללא ספק מלכי האגוזים – שמוסיפים לו קקאו, חלב וסוכר לפי הטעם. עשיר מאוד בשומן, אך בהחלט איכותי ואפילו מזין.
אבל אם אתם בכל זאת רוצים להישאר עם הממרח האהוב שלכם (אני יודעת שיש לכם שלוש צנצנות במזווה, ולא נדבר על מה אתם עושים ליד הארון ב־12 בלילה עם כפית) אז קבלו עוד כמה רעיונות לשימוש בממרח, ולא רק על לחם.
ובואו נסכם שאתם מכינים את הממרח הביתי לפחות פעם אחת.
טראפלס נוטלה

אוהבים נוטלה אבל מרגישים שהיא לא חגיגית מספיק כדי להיות קינוח? הכינו את הטראפלס האלה, שטעמם השוקולדי הבוגר משתלב בצורה מדהימה עם הממרח המתוק ותקבלו טראפל מאוזן ומושחת, בדיוק כמו שצריך.
מרכיבים (כ־30 יחידות)
200 גרם שוקולד מריר 60%
½ כוס פחות כף (100 מ״ל) שמנת מתוקה 38%
30 גרם חמאה חתוכה לקוביות
1 כוס (כ־300 גרם) נוטלה
¼ כפית מלח
½ כוס (כ־60 גרם) אגוזי לוז קלויים ומקולפים
אופן ההכנה
1. קוצצים את השוקולד לחתיכות קטנות ומניחים בקערה גדולה.
2. מחממים את השמנת והחמאה בסיר קטן עד לסף רתיחה. שופכים את השמנת החמה על השוקולד. ממתינים כדקה ומערבבים היטב עד שכל השוקולד נמס. אם השוקולד לא נמס לגמרי אפשר להיעזר במיקרוגל לכמה שניות.
3. מחממים את הנוטלה במיקרוגל במשך 10 שניות ומוסיפים אותה לתערובת השוקולד, מוסיפים את המלח ומערבבים היטב.
4. מצננים את התערובת במקרר כשעה. לצינון מהיר יותר אפשר להעביר את התערובת לכלי שטוח.
5. קוצצים את אגוזי הלוז במעבד מזון או בעזרת סכין גדולה ומניחים בקערה עמוקה.
6. מוציאים את העיסה מהמקרר ויוצרים בעזרת כפית תלוליות קטנות, ומגלגלים אותן בידיים לצורת כדור. מניחים את הכדור על תבנית מרופדת בנייר אפייה וחוזרים על הפעולה עם שאר העיסה.
7. מגלגלים את הטראפלס בתוך האגוזים הקצוצים (אולי תצטרכו לחמם אותם מעט בידיים כדי שהאגוזים יידבקו בקלות).
שומרים בקופסה אטומה ומחביאים עמוק במקרר, עד ההגשה.
ריבועי ״נוטלה״ ללא נוטלה

חטיף בריא וטעים שכיף לשמור במקפיא לשעת הצורך (שזה שלוש פעמים ביום במקרה שלי), וגם מושלם לאירוח חברים שקופצים בהפתעה או כקינוח קיצי וקליל.
כמות האגוזים הגדולה בשילוב הקקאו והשוקולד יוצרת טעם עמוק של נוטלה, אבל אין פה אף טיפה ממנה. הכול 100% חומרים טבעיים. ולא פחות חשוב: חמש דקות עבודה (טוב, אולי עשר), ובלי להדליק את התנור!
מרכיבים {לתבנית קטנה בגודל 15/15 ס״מ או 20/15 ס״מ (גודל התבנית ישפיע על גובה הריבועים)}
2 כוסות (כ־240 גרם) אגוזי לוז קלויים וקלופים
2 כוסות (כ־180 גרם) קוואקר
8 תמרים גדולים מזן מג׳הול, מגולענים
¼ כוס (35 גרם) קקאו איכותי (עדיף הולנדי, כמובן לא שוקולית)
1/3 כפית מלח
לציפוי
60 גרם שוקולד מריר קצוץ
1 כפית שמן רגיל/קוקוס
½ כוס (כ–60 גרם) אגוזי לוז קלויים, קלופים וקצוצים גס
אופן ההכנה
1. במעבד מזון שמים אגוזי לוז וקוואקר ומעבדים לתערובת פירורית ודקה מאוד.
2. מוסיפים תמרים, קקאו ומלח ומעבדים לתערובת אחידה. אם התערובת יבשה ולא מתאחדת בידיים לכדור, הוסיפו כף או שתיים של מים.
3. מעבירים את התערובת לתבנית המרופדת בנייר אפייה ובעזרת תחתית של כוס מיישרים ומועכים לשכבה הדוקה ואחידה.
4. לציפוי: שמים את השוקולד הקצוץ בקערה גדולה וממיסים בפולסים קצרים במיקרוגל תוך ערבוב בין חימום לחימום, כדי שהשוקולד לא יישרף.
5. כשהשוקולד נמס מוסיפים את השמן ומערבבים היטב.
6. מוזגים את הציפוי על השכבה שבתבנית ומיישרים עם מרית.
7. מפזרים את אגוזי הלוז הקצוצים. מכסים בניילון נצמד ומצננים במקרר כארבע שעות או במקפיא כשעתיים.
8. מחלצים את הקינוח מהתבנית ובעזרת סכין גדולה חותכים לקוביות בגודל הרצוי.
שומרים בקירור עד ההגשה. נשמר בקופסה אטומה במקפיא עד חודש, וניתן להגיש ישר מהמקפיא (הריבועים מפשירים תוך חמש דקות).
ממרח נוטלה ביתי (ממרח אגוזי לוז ושוקולד)

מרכיבים (כ־500 גרם ממרח)
300 גרם אגוזי לוז לא קלויים ולא מומלחים, עם קליפה דקה חומה
¾־½ כוס (120־180 מ"ל) חלב
1/3 כוס (45 גרם) קקאו איכותי (עדיף הולנדי, כמובן לא שוקולית)
1 כוס (120 גרם) אבקת סוכר (או יותר)
1 כפית שמן חמניות/קנולה
½ כפית מלח
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־190 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. מניחים את האגוזים על התבנית ואופים 8־10 דקות, עד שהם משחימים מעט. מוציאים אותם ונותנים להם להתקרר.
3. בעזרת שתי מגבות נייר משפשפים את האגוזים עד שיורדת מהם הקליפה
(לא נורא אם נשארות קצת קליפות).
4. במעבד מזון שמים את האגוזים ומתחילים לטחון. אחרי 2־7 דקות (תלוי בחוזק מעבד המזון שלכם) הפירורים הופכים למשחה שהופכת לנוזל.
5. מוסיפים את כל שאר החומרים ומעבדים שוב למרקם חלק. שימו לב לא להוסיף את כל החלב בבת אחת, אלא לפי הצורך (ייתכן שתצטרכו להוסיף כמה כפות נוספות). טועמים ומוסיפים סוכר לפי הטעם.
6. שומרים בצנצנות מעוקרות במקרר עד חודשיים, או מחלקים כמתנות לחברים שאוהבים.
טיפ
חשוב לקנות אגוזי לוז טריים במקום שיש בו תחלופת סחורה גבוהה (אפשר לעשות קיצור דרך ולקנות אגוזי לוז קלויים וקלופים).
עוגת שיש נוטלה

מרכיבים (לתבנית אינגליש קייק באורך 24 ס״מ)
2 ביצים
2/3 כוס (70 גרם) סוכר
1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה 38%
1 כוס (140 גרם) קמח
1 כפית אבקת אפייה
¼ כפית מלח
כ־5 כפות גדושות (150 גרם) נוטלה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, משמנים ומרפדים תבנית אינגליש קייק בנייר אפייה.
2. בקערת מיקסר עם וו הקצפה שמים ביצים, שמנת וסוכר ומקציפים כשלוש דקות לתערובת תפוחה ובהירה.
3. מוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח ומערבבים רק עד שהבלילה אחידה.
4. מעבירים קצת יותר משליש בלילה לקערה נוספת, מוסיפים את הנוטלה ומערבבים לתערובת חומה אחידה.
5. מעבירים את הבלילה הלבנה לתבנית ומעליה מניחים את הבלילה החומה. בעזרת סכין יוצרים צורות בדוגמת 8 ליצירת אפקט השיש (אבל לא יותר מדי).
6. אופים במשך 35־40 דקות, או עד שקיסם יוצא יבש.
היזהרו מאפיית יתר כדי שהעוגה לא תצא יבשה.
עוטפים היטב את העוגה ושומרים אותה בטמפרטורת החדר עד שלושה ימים (נראה אם תצליחו).