חופשת קיץ באיטליה הזכירה לי כמה אני אוהבת פירות יער. נכון שאני קונה אותם גם בארץ מפאת יופיים הרב וטעמם הנפלא, אבל תמיד במשׂורה. הם מונחים בקופסה אחת שאליה אני מתייחסת בכבוד ולא נותנת לאף אחד רשות לאכול ממנה, עד שהם יסיימו את תפקידם (על סט הצילומים, כמובן).
אבל באיטליה אני קונה אותם בכמויות, כאילו היו תפוחים ואגסים. אולי כדי לפצות את עצמי על המחסור ואולי פשוט כי הם כל כך זולים, זמינים וטעימים, גדולים ועסיסיים, ותמיד מתוקים.
אוכמניות, פטל אדום, פטל שחור, דומדמניות, תותים (כן! תותים נחשבים לפירות יער), תותי עץ, חמוציות – הבו לי סלסילה ואין מאושרת ממני.
פירות יער היו כאן מאז ומעולם ונחשבים לאחד הפירות הקדומים שאכל האדם. זוכרים את ה״לקטים״? פירות יער הם ליקטו, עוד הרבה לפני שהאדם תרבת אותם ושתל אותם בשדותיו.
פירות היער בריאים בצורה יוצאת דופן – מלאים בנוגדי חמצון, ויטמינים וסיבים תזונתיים, דלים בסוכר ובפחמימות ואפילו מחזקים את המערכת החיסונית (הנה, עכשיו יש לכם תירוץ לקנות).
מדוע אין פירות יער בשפע בישראל ומחירם זהב? כי לא מספיק קר אצלנו, ופירות יער אוהבים קור ומקומות גבוהים. עם זאת, הביקוש העולה בשווקים בישראל גורם להם להיות נפוצים יותר ויותר, ואני מקווה שבעוד כמה שנים נראה הרבה יותר פירות יער בחנויות, עם מחירים שפויים בהתאמה.
בינתיים נקנה אותם בקופסאות קטנות, כמו תכשיטים, נכין מהם עוגות יפות ונזמין אורחים חשובים שימצמצו בתימהון על העושר שנפל בחלקם. ואולי במחשבה שנייה לא נזמין אף אחד ונשמור את כל פירות היער לעצמנו. שבת אחרונה של אוגוסט, נראה לי שזו דרך נפלאה לחגוג.
רוטב פירות יער
רוצים לגוון את רוטב היין האדום הקבוע שלכם לסטייקים או אולי לעשות רושם על אורחים חשובים? הכינו רוטב פירות יער מפתיע, כזה שמלווה את הבשר בצורה מושלמת ואי אפשר לשכוח אותו (או להפסיק לאכול ממנו). רק אל תגלו לסועדים שהוא מורכב מחמישה מרכיבים בלבד ובלי שום עבודה!
ועוד משהו: זו דרך נפלאה לנצל פירות יער שכבר התרככו קצת ולא כיף לאכול אותם טריים.

מרכיבים (6־5 מנות)
2 כוסות (כ־300 גרם) פירות יער (אפשר לשלב גם תותים בעונה)
1 כף (10 גרם) סוכר
1/3 כוס יין אדום יבש
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
1. מבשלים את כל החומרים בסיר קטן על אש קטנה כחצי שעה, או עד שהרוטב מצטמצם לסמיכות של רוטב.
2. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
עוגת פירות יער בחושה
מתכון נפלא של מרתה סטיוארט שאני מכינה כבר שנים. עוגה פשוט מושלמת לקפה של שבת בבוקר (וגם לקפה של ראשון בבוקר ושני בערב, ושלישי אחה״צ…) תרגישו חופשי להחליף את פירות היער בתותים קצוצים, שזיפים או דובדבנים, אבל עם פירות יער היא פשוט נהדרת.

מרכיבים (לתבנית בקוטר 22 ס״מ או אינגליש קייק רחבה או באורך 30 ס״מ)
¾1 כוסות (245 גרם) קמח (רגיל או כוסמין)
2 כפיות (10 גרם) אבקת אפייה
¼ כפית מלח
120 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
½ כוס (100 גרם) סוכר דמררה
½ כוס (100 גרם) סוכר לבן (או כוס אחת של סוכר לבן בלבד)
2 ביצים
2 כפיות תמצית וניל
2 כפות (30 מ"ל) ליקר דובדבנים (לא חובה)
1/3 כוס (160 מ"ל) חלב בטמפרטורת החדר
2 כוסות (כ־300 גרם) פירות יער
אופן ההכנה
1. משמנים היטב את התבנית ומחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מערבבים את הקמח עם אבקת האפייה והמלח, ומניחים בצד.
3. בקערת מיקסר עם וו גיטרה מקציפים חמאה וסוכר עד לקבלת תערובת קרמית בהירה כשלוש דקות.
4. מוסיפים את הווניל ואת הביצים בזו אחר זו. מוסיפים חלב וקמח לסירוגין עד שהתערובת כמעט אחידה.
5. מורידים את הקערה מהמיקסר ומוסיפים שליש מפירות היער לבלילה. מערבבים ומעבירים לתבנית המשומנת. מכסים את כל פני הבלילה בפירות היער שנותרו.
6. אופים במשך 45־55 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. הימנעו מאפיית יתר שתייבש את העוגה.
שומרים בטמפרטורת החדר עטופה היטב עד שלושה ימים.
טיפ
אפשר להחליף את החמאה בחצי כוס (120 מ״ל) שמן רגיל ואת החלב בחלב סויה, אורז או שקדים
טארט שקדים ופירות יער

עוגה קלילה ומרשימה שמכינים בקלות בזכות השימוש בבצק מוכן ומילוי קרם שקדים נפלא.
מרכיבים (לתבנית בקוטר 22 ס״מ)
לקלתית
½ חבילת בצק עלים חמאה או לפי גודל התבנית, מופשר לפי הוראות היצרן
למילוי
2 כפות (30 גרם) חמאה
1/3 כוס (כ־70 גרם) סוכר לבן
1 ביצה טרופה
¾ כוס (75 גרם) קמח שקדים (לא שקדים טחונים)
¼ כפית מלח
1 כפית תמצית וניל
לקישוט
1/3 1 כוסות (200 גרם) פירות יער
להברשה (לא חובה)
1 כף ריבת משמש מהולה בכף מים רותחים
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מכינים את הקלתית: חותכים את הבצק לעיגול גדול מעט יותר מגודל התבנית ומרפדים אותה היטב. דוקרים היטב את הבסיס עם מזלג ואופים במשך 10־15 דקות, רק עד שהוא מזהיב מעט.
3. מוציאים את הבצק מהתנור, ואם התחתית התרוממה משטחים אותה עם כף. מצננים מעט, ולא מכבים את התנור.
4. מכינים את המילוי: בקערה בינונית מערבבים בעזרת מרית את החמאה והסוכר (אל דאגה, הכמויות נכונות) לתערובת אחידה.
5. מוסיפים את הביצה וטורפים היטב עם מטרף כשתי דקות, לתערובת תפוחה ובהירה.
6. מוסיפים קמח שקדים, מלח ווניל וטורפים היטב.
7. מעבירים את התערובת הסמיכה לקלתית ומיישרים אותה עם מרית. מסדרים פירות יער בצורה חופשית או בצורה מסודרת. אופים כחצי שעה או עד שהטארט יציב וזהוב.
8. מברישים בריבת משמש לתוספת ברק ויופי.
שומרים בחוץ עד 12 שעות ומעבר לכך בקירור, מכוסה היטב.