שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
Popup heading
יום שישי, מאי 9, 2025 | י״א באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

ככה זה כשיש שניים: כשאורז ופרגיות נפגשים

עוף ואורז הם השילוב המנצח והפשוט לארוחה משביעה ובריאה. אז מה הפלא שאוכלים אותם יחד בכל העולם? שלושה מתכונים לשילוש הקדוש: עוף, אורז וילדים רעבים

מאת  אפרת ליכטנשטט
ד׳ בכסלו ה׳תש״פ (02/12/2019 12:31)
בתוך אוכל, מוצש, תרבות

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

מה כיף יותר מלהכין ארוחה טעימה ומשביעה מהמוצרים הכי בסיסיים שתמיד יש בבית? כולם (כמעט) אוהבים עוף ואורז. האורז מרוויח מהמיצים הטעימים של העוף, והעוף נהנה ממצע עשיר ואהוב – סימביוזה מושלמת.

השילוב של עוף ואורז הוא קונצנזוס חוצה יבשות וימים, חוצה עדות, תרבויות, דתות וגזעים.

בסין אוכלים אותם מוקפצים עם המון ירקות. בספרד משלבים אותם בפאייה לוהטת ומוסיפים נקניקיות והרבה חריף, בהודו מכינים סיר ביריאני – שכבות אורז, עוף והמון תבלינים. הבוכרים מכינים אושפלו ומשלבים גם בשר והמון כמון וכוסברה. במטבח הערבי ישנה המקלובה הנהדרת, ונדמה שיש אינסוף מתכונים לשילוב הנפלא הזה. כל סבתא ומתכון העוף והאורז שהיא למדה מהסבתא שלה. ובכלל, אנחנו הישראלים אוהבים עוף מראשית המדינה, אז בשר בקר היה קשה להשגה, והעוף הפך למרכז הארוחה. הישראלי הממוצע אוכל כמעט 40 קילוגרם של עוף בשנה (ממש כמו האמריקנים, ופי שלושה מהצרפתים).

אחסנו את העוף בחלק הקר ביותר במקרר והשתמשו בו זמן קצר אחרי שקניתם אותו. הקדישו לעוף קרש עבודה משלו והקפידו לנקות היטב את סביבת העבודה ואת הכלים שאיתם עבדתם.

ואחרי כל ההוראות והסיפורים, בואו להכין ארוחת ערב!

קציצות קיפודים

כבר שנים אני רואה בטלוויזיה וברשתות החברתיות שפים ובשלנים המתגאים בסירי הקיפודים שלהם. תמיד חשבתי שזה ממש מסובך להכנה, אבל גיליתי שזה קל מאוד וטעים עוד יותר! אתם חייבים לנסות.

צילום: אפרת ליכטנשטט
קציצות קיפודים. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
כ־12 קציצות (אפשר להכפיל כמויות ולהשתמש בשני סירים במקביל)
¼1 כוסות אורז בסמטי
½ ק"ג פרגיות טחונות
חצי צרור (כוס אחת) פטרוזיליה (אפשר חצי־חצי עם כוסברה)
1 פרוסת לחם רגיל רטובה וסחוטה
2 שיני שום
1 כף שמן זית
גרידה מלימון שלם

לרוטב
1 כף שמן
1 בצל קצוץ דק
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
½ כפית פלפל שחור
3 מקלות סלרי קצוצים
1 תפוח אדמה קטן מקולף וקצוץ
1 כפית כורכום
½ כפית בהרט
¼ כפית קינמון
2 כפות מיץ לימון
4־5 כוסות מים רותחים

אופן ההכנה
1. משרים את האורז בקערה עם מי ברז כארבעים דקות עד שעה ומסננים (שלב חשוב – לא לדלג!).
2. מכינים את הרוטב: במחבת גדולה או בסיר נמוך עם מכסה בקוטר 28 ס"מ, מחממים שמן ומטגנים את הבצל כעשר דקות, עד שהוא שקוף.
3. מוסיפים מלח, סוכר ופלפל, ומטגנים כדקה.
4. מוסיפים את כל שאר החומרים מלבד המים ומטגנים כחמש דקות.
5. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ועוברים להכנת הקציצות.
6. במעבד מזון שמים פטרוזיליה, לחם רטוב וסחוט, שום, שמן זית וגרידת לימון, וטוחנים.
7. מערבבים היטב בקערה את הפרגיות עם תערובת הפטרוזיליה הטחונה.
8. מוסיפים אל עיסת הקציצות מחצית מכמות האורז שהשרינו, ומערבבים.
9. את האורז שנשאר מפזרים בקערה שטוחה.
10. יוצרים קציצות גדולות מהעיסה (בערך בגודל של כדור פינג־פונג) ומגלגלים את הקציצות בצלחת האורז כך שיהיו מצופות באורז מכל הכיוונים. מניחים את הקציצות המוכנות על צלחת גדולה.
11. מוסיפים את הקציצות לתוך המחבת עם הרוטב בזהירות ועם רווחים ביניהן (הקציצות מתנפחות מאוד בזמן הבישול). מביאים את הרוטב שוב לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
12. מבשלים 40־45 דקות בלי לפתוח את הסיר כדי שהאדים יבשלו את האורז שלא בתוך הרוטב. מגישים חם.

 

קדרת עוף ואורז משפחתית

אני כל כך אוהבת להכין ארוחה שלמה בסיר אחד, ומחפשת בלי הרף עוד ועוד מתכונים שיענו לי על הצורך הזה. כאן הרווח כפול: גם ארוחה בסיר אחד, וגם מנה יפהפייה שכיף להגיש לשולחן מלא באורחים ולראות את כולם רבים על כל גרגיר אורז.

קדרת עוף ואורז משפחתית. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
3 כפות שמן זית
10־12 שוקי עוף
2 בצלים קצוצים דק
2 מקלות סלרי קצוצים דק
1 כפית מלח
½ כפית פלפל
1 כפית סוכר
1 כפית פפריקה מתוקה
½ כפית כמון
½ כפית כורכום
½ כפית בהרט
3 שיני שום כתושות
3 גזרים מגוררים
1 קישוא מגורר
2 כוסות אורז
½3 כוסות מים רותחים

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. בסיר סוטאז׳ נון־סטיק שעמיד לחום התנור מחממים שמן. מוסיפים את שוקי העוף ומטגנים אותן 20־25 דקות עד שהן שחומות, ומוציאים אותן לצלחת בצד.
3. מוסיפים בצלים וסלרי ומטגנים כעשר דקות עד שהם מתרככים.
4. מוסיפים את כל התבלינים: מלח, פלפל, סוכר, פפריקה, כמון, כורכום, בהרט ושום, מערבבים היטב ומטגנים למשך דקה.
5. מוסיפים את הגזרים והקישוא ומטגנים כשלוש דקות נוספות.
6. מוסיפים את האורז, מערבבים היטב ומוסיפים את המים הרותחים.
7. מערבבים ומניחים על האורז את שוקי העוף המטוגנות.
8. מכסים ומכניסים לתנור ל־60 דקות.
מומלץ לבדוק אחרי 40 דקות שהאורז לא נשרף ולהוסיף חצי כוס מים רותחים במקרה הצורך.

פרגיות עסיסיות של אורז מוקפץ

אם אני רוצה שהילדים שלי יעריצו אותי ויתנהגו בתורה מופתית לפחות יום שלם – אני מכינה להם את המנה הזו. פרגיות עסיסיות וטעימות שמונחות על אורז מוקפץ "כמו במסעדה". אל תוותרו על הוספת הביצה לאורז, שמשדרגת ומעשירה את המנה.

פרגיות עסיסיות על אורז מוקפץ. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים  (3־4 מנות)
למרינדה
3 כפות רוטב סויה
1 כף מיץ לימון
1 כף שמן שומשום
1 כף סילאן
2 כפות קורנפלור
1 כפית ג׳ינג׳ר מגורר
2 שיני שום כתושות
¼ כפית קינמון
¼ כפית פלפל שחור
2 כפות שמן
600 גרם פרגיות נקיות

לאורז
1 כף שמן
½ כוס אטריות דקות
1 כפית מלח
1 כוס אורז פרסי/בסמטי
½1 כוסות מים רותחים

לירקות
2 כפות שמן צמחי
3 גזרים פרוסים דק־דק על מנדולינה
1 פלפל צהוב/אדום חתוך לרצועות דקות
1 כף רוטב סויה
1 כף סילאן
1 כפית ג׳ינג׳ר מגורר
1 ביצה טרופה

אופן ההכנה
1. מכינים את העוף: מערבבים היטב את כל חומרי המרינדה בקערה גדולה, מוסיפים את הפרגיות ודואגים שהן יהיו מצופות היטב מכל הכיוונים. נותנים לפרגיות לנוח חצי שעה.
2. מכינים את האורז: מרתיחים מים בקומקום. בסיר קטן מחממים שמן ומוסיפים את האטריות. מערבבים כדקה וכשהן מתחילות להזהיב וטיפה להשחים מוסיפים את המלח והאורז ומערבבים. מוסיפים מים רותחים, מנמיכים את הלהבה ומכסים. מבשלים 15 דקות ומשאירים עם מכסה סגור חמש דקות נוספות.
3. מכינים את הירקות: במחבת גדולה מאוד או בווק מחממים שמן ומוסיפים את הירקות. מטגנים כחמש דקות ומוסיפים סויה, סילאן וג'ינג׳ר. מטגנים עוד 5־10 דקות תוך כדי ערבוב עד שהירקות רכים.
4. מוסיפים את האורז ובוחשים.
5. מזיזים את הירקות והאורז הצידה בתוך המחבת ומוסיפים בחלק הריק את הביצה. טורפים אותה היטב עד שהיא עשויה כמו ״מקושקשת״, ואז מערבבים אותה עם האורז והירקות.
6. במחבת גדולה מחממים שמן ומוסיפים את הפרגיות עם כל הרוטב.
7. מטגנים אותן 15־20 דקות עד שהן מוכנות (תחתכו ותבדקו).

מגישים את הפרגיות על ערימה נאה של אורז.

תגיות: אורזפרגיות

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    פעילי נטורי קרתא לאנשי שמאל ברמאללה: "מסריחים אתם עשיתם את הטבח"

    הידיעה הבאה

    דרבי ניו-יורקי

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: AFP

    דרבי ניו-יורקי

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD