מה זה בוריק, אתם שואלים? סימן שאתם לא טוניסאים ולא טריפוליטאים, שעדיין רבים ביניהם מי המציא את הבוריק. עד שתיפתר התעלומה אספר לכם שמדובר בעלה דק־דק ובתוכו ביצה או פירה (או כל מיני דברים אחרים), המונח בתוך סיר גדול מלא בשמן ומטוגן לעילא. התוצאה פריכה, חמה, מעט נוזלית ובעיקר טעימה מאוד. לאחרונה נצפו גרסאות המכניסות את הבוריק לתוך פיתה רכה ושמנמנה בניגוד לכל היגיון, אך ללא ספק מדובר בשדרוג רציני.
את עלי הבוריק המקוריים מכינים בעבודת יד מבלילה נוזלית שמורחים על מחבת לוהטת, אך לגרסה הביתית משתמשים בעלי סיגר שניתן למצוא בכל סופר במקפיא הבצקים.
הבוריק הוא ארוחת הערב המושלמת – שתי דקות הכנה (באמת!) ויש לכם מאפה דקיק ופריך ממולא בכל טוב. החיסרון: זה מטוגן, מאוד מטוגן. כמו מנות רבות בקטגוריית ״אוכל רחוב״, גם את הבוריק מומלץ לאכול מיד כשהוא מוכן ועדיין חם. תוכלו למלא את הבוריק בכל מה שאתם אוהבים – ירקות מוקפצים, טונה (כן!), גבינות ואפילו עוף ובשר – הבוריק מקבל באהבה הכול.
לכבוד חג השמן המתקרב, בואו לטגן בוריק או שניים ולהפתיע את כולם בארוחת ערב פריכה וטעימה. הכינו את גלילי הנייר הסופג!
בוריק ביצה

מרכיבים ל־4 מנות
4 עלי סיגר
4 ביצים
חופן פטרוזיליה קצוצה
מלח
½ ליטר שמן לטיגון
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מחממים את השמן (אפשר לזרוק פנימה עלה פטרוזיליה ולבדוק: אם הוא מקפצץ בחדווה – השמן חם).
2. בצלחת קעורה מעט מניחים עלה סיגר ושמים במחצית התחתונה שלו מעט פטרוזיליה קצוצה (מומלץ לעבוד קרוב לסיר).
3. מניחים ביצה ומעט מלח במרכז העלה.
4. מרימים את העלה המקופל בזהירות כך שהביצה לא תברח ומניחים בעדינות בשמן החם.
5. מטגנים כמה דקות מכל צד עד שהעלה מזהיב ומעט משחים בקצוות.
6. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ואוכלים מיד!
שימו לב: חשוב להשגיח על הסיר, מהירות הטיגון מושפעת מחום השמן. אם הבוריק משחים במהירות רבה מדי, מומלץ לקרר את השמן על ידי הוספת עוד שמן, או פשוט להוריד מהאש ולחכות קצת.
בוריק פירה

מרכיבים ל־8 מנות
2 תפוחי אדמה גדולים
חופן פטרוזיליה קצוצה דק
טיפה טימין
מלח
פלפל שחור
שן שום כתושה
4־5 עגבניות מיובשות קצוצות
8 עלי סיגר
½ ליטר שמן לטיגון
אופן ההכנה
1. מניחים את תפוחי האדמה בסיר עם מים וכפית מלח, ומבשלים עד שהם רכים.
2. מקלפים אותם ומועכים לפירה.
3. מוסיפים פטרוזיליה קצוצה, מעט טימין, שן שום, מלח ופלפל. טועמים ומתקנים תיבול במקרה הצורך.
4. בסיר גדול מחממים את השמן (אפשר לזרוק פנימה עלה פטרוזיליה ולבדוק אם השמן חם).
5. בצלחת מעט קעורה מניחים עלה סיגר ושמים במחצית התחתונה שלו שתי כפות פירה ומעט עגבניות יבשות קצוצות (מומלץ לעבוד קרוב לסיר).
6. מקפלים ומניחים בעדינות בשמן החם.
7. מטגנים כמה דקות מכל צד עד שהעלה מזהיב ומעט משחים בקצוות. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ואוכלים מיד.
* אפשר להוסיף גם ביצה לצד הפירה.
בוריק סביח

מרכיבים ל־4 מנות
1 חציל גדול
3 כפות שמן זית
מעט מלח
1 תפוח אדמה גדול
חופן פטרוזיליה קצוצה גס
4 ביצים
½ ליטר שמן לטיגון
להגשה
טחינה, חמוצים, עמבה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־190 מעלות.
2. חותכים את החציל לקוביות ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מוזגים שמן על הקוביות ומערבבים מעט עם הידיים. מפזרים מלח ואופים כחצי שעה או עד שהקוביות רכות וזהובות (תטעמו כדי לראות שזה מוכן).
3. שמים את תפוח האדמה בסיר עם מים וכפית מלח, ומבשלים עד שהוא רך. מקלפים וחותכים לקוביות.
4. בסיר גדול מחממים את השמן (אפשר לזרוק פנימה קוביית חציל ולבדוק אם השמן חם).
5. בצלחת קעורה מעט מניחים עלה סיגר ושמים במחצית התחתונה שלו כף של חצילים, כף של תפוחי אדמה ומעט פטרוזיליה (מומלץ לעבוד קרוב לסיר).
6. מוסיפים ביצה, בוזקים מעט מלח ומקפלים בזהירות. מרימים את העלה המקופל בזהירות כך שהביצה לא תברח ומניחים בעדינות בשמן החם.
7. מטגנים כמה דקות מכל צד עד שהעלה מזהיב ומעט משחים בקצוות. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג ואוכלים מיד, עם טחינה וחמוצים.
בוריק מתוק

אם כבר הפשרנו חבילת עלי סיגר, בואו נכין גם קינוח טעים שייחטף מהצלחת. ההשראה היא מממתק טריפולטאי שנהוג להכין בפורים, ואתם לא יכולים לדמיין כמה זה טעים.
מרכיבים ל־8 יחידות
4 עלי סיגר
כוס גדושה (120 גרם) של תערובת פיסטוקים, שקדים ואגוזי פקאן
¼ כפית קינמון
קמצוץ ציפורן
100 גרם גבינת שמנת (אחוזי השומן לבחירתכם)
2 כפות דבש
ביצה טרופה להברשה
לסירופ
1/3 כוס (67 גרם) סוכר
1/3 כוס + 3 כפות (125 מ"ל) מים
כף מיץ לימון
2 טיפות מי ורדים (לא חובה אך מומלץ מאוד)
½ ליטר שמן לטיגון
אופן ההכנה
1. מכינים סירופ: בסיר קטן שמים סוכר, מים ומיץ לימון, ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב. מבשלים 10־15 דקות, עד שהסירופ מסמיך מעט. מכבים את האש, מוסיפים מי ורדים ומערבבים.
2. במעבד מזון שמים את תערובת האגוזים וטוחנים לפירורים גדולים (חשוב לא לטחון לאבקה). אפשר גם לקצוץ את האגוזים עם סכין גדולה.
3. מעבירים את האגוזים הקצוצים לקערה, מוסיפים קינמון וציפורן ומערבבים.
4. מוסיפים גבינת שמנת ודבש, ובוחשים עד שמתקבל קרם אחיד.
5. חוצים כל עלה סיגר לשניים. שמים כף גדולה של מילוי באחד הקצוות ואת שאר העלה מברישים בביצה טרופה. מקפלים לצורת משולש. אל דאגה, המילוי לא יברח מהפתח. חוזרים על הפעולה עד שנגמר המילוי.
6. בסיר גדול מחממים את השמן. מטגנים את המשולשים עד להזהבה ולהשחמה קלה, ומעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
7. מעבירים לרשת צינון ומוזגים כף סירופ על כל בוריק משני הצדדים. אם הסירופ מסמיך אפשר לחמם אותו טיפה. מגישים מיד.