החג המטוגן מאחורינו, האורחים מאמריקה חזרו הביתה, החופש נגמר וצריך לחזל״ש ומהר. מהר לפני שפורים ופסח מגיעים! מה עושים? סלטים! אנחנו מדינה של סלט ואיזה כיף זה לדעת שלכל מסעדה או מקום אירוח שאגיע אליו בארץ, תמיד אוכל להתנחם בזרועותיו של סלט ישראלי קצוץ דק־דק או סלט חסה פריך. סלט גדול, עשיר ומתובל היטב, זה כל מה שאני צריכה, ותמיד אני מחפשת רעיונות חדשים לסלטים (אם כי תמיד אוהב גם את הישנים והטובים).
כשהייתי ילדה, התפקיד של חיתוך הסלט לארוחות שבת בבוקר היה של סבא שלי. הוא היה יהלומן והיינו מתלחששים על כך שהיה קוצץ את הירקות לגודל של יהלומים. הוא היה עומד בסבלנות אינסופית וחותך סלט לעשרה אנשים ואם צריך גם לעשרים, רק עגבניות ומלפפונים. עם השנים נוספו גם פלפלים, גזר, נבטים, קולרבי, צנוניות ושאר ירקות. כיום התפקיד עבר לאבי, שבהחלט מציב סטנדרט גבוה. אבל אם אני צריכה להכין סלט, החתיכות יהיו גדולות מאוד… כל אחד והסלט שלו.
סלט הוא למעשה שם כללי לכל כמה מצרכים שמערבבים יחד. מהבולטים בז׳אנר: סלט פסטה וסלט פירות. אז מה הסלט האהוב עליכם?
סלט בטטה ואננס מהקריביים
סלט שמח מהקריביים, שיכול לשמש גם כתוספת נפלאה לצד עוף או בשר או לאירוח בארוחת בראנץ׳ עשירה. השילוב של הבטטה והאננס כל כך מפתיע ומעניין, שהסלט הזה יהפוך להיות נושא השיחה בארוחה.

מרכיבים
2 בטטות בינוניות
2 כפות שמן זית
2 כפות סירופ מייפל
מעט מלח
½ אננס
½ צרור כוסברה קצוצה
½ כוס אגוזי פקאן
קצוצים גס
לתיבול
2 כפות רוטב צ׳ילי מתוק
1 כף מיץ לימון
מעט מלח
סלט קינואה ועדשים שחורות
סלט שאכלתי לפני כמה שבועות במסעדה והוא פשוט לא יוצא לי מהראש. שילוב נפלא של טעמים ומרקמים, והאפקט המיוחד: את כל הסלט מניחים על שלולית נאה של קרם פרש (שהחלפתי בשמנת חמוצה), מה שמוסיף טעם משגע. זו הגרסה שלי, ואתם חייבים לנסות.

מרכיבים
1 כוס (200 גרם) עדשים שחורות
1 כפית מלח
1 כוס (150 גרם) קינואה (אני השתמשתי במיקס, אבל כל סוג יתאים)
1 סלק בינוני טרי קלוף וחתוך לגפרורים
½ כוס שבבי שקדים קלויים מעט על מחבת ללא שמן
½ כוס פטרוזיליה קצוצה דק־דק
1 גביע שמנת חמוצה 27% של פעם או קרם פרש
לרוטב
5 כפות שמן זית
4 כפות מיץ לימון
1 כף סירופ מייפל
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
1. שמים את העדשים השחורות בסיר עם שפע מים, מוסיפים כפית מלח ומביאים לרתיחה. מבשלים עד שהן רכות (20־30 דקות) ומצננים.
2. משרים את הקינואה בקערה עם מי ברז כחצי שעה. מסננים ושמים בסיר עם ארבע כוסות מים. מביאים לרתיחה ומבשלים 10־20 דקות עד שהקינואה רכה ונגיסה אך לא מתפרקת מדי, ומצננים.
3. מרכיבים את הסלט: מערבבים קינואה, עדשים, סלק ופטרוזיליה. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב ומתבלים את הסלט. טועמים ומוסיפים מלח ומיץ לימון לפי הטעם.
4. מניחים שלולית גדולה של קרם פרש או שמנת חמוצה בתחתית קערת ההגשה ומניחים עליה את הסלט. אוכלים מיד.
סלט חסה קלאסי עם שלושה רעיונות לוויניגרט
כל אחד יודע שרוטב טוב לסלט זה כל הקסם. פעמים רבות אני חוזרת ממסעדה וכל מה שאני זוכרת זה את הרוטב המדהים שהיה לסלט, ואז מצטערת שאין לי דיבור ישיר עם השף כדי לבקש את המתכון. אז קבלו שלושה רעיונות לרטבים שיגרמו לכל סרבני הסלט לאכול ממנו עוד ועוד, מעט יותר השקעה מרוטב רגיל (שלום למעבד המזון!) אבל לגמרי משתלם, ואפשר כמובן להכפיל כמויות ולשמור עד שבוע במקרר.
מרכיבים
סלט
1 ראש חסה שטוף וחתוך לחתיכות גדולות
10־20 תותים חתוכים לפרוסות
2 מלפפונים חתוכים לחצאים ואז לפרוסות
חופן נבטים
אפשר גם: אגוזי פקאן קלויים
אופן ההכנה
בקערה גדולה שמים את כל חומרי הסלט.
במעבד מזון קטן (הכי נוח עם מכשיר נינג׳ה, בכוס של השייקים) שמים את כל חומרי הוויניגרט וטוחנים לרוטב חלק. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

ויניגרט תותים
(מספיק לתיבול 2־3 סלטים)
150 גרם תותים (כ־8 תותים)
¼ כוס שמן חמניות
¼ כפית מלח
קורט פלפל שחור
1 שן שום
3 כפות מיץ לימון טרי
2 כפיות סירופ מייפל
1 כפית שטוחה חרדל
ויניגרט הדרים
(מספיק לתיבול 2־3 סלטים)
½ כוס מיץ תפוזים טרי (בערך תפוז אחד עסיסי)
¼ כוס שמן זית
¼ כפית מלח
קורט פלפל שחור
3 כפות מיץ לימון טרי
1 כפית דבש
ויניגרט אננס ועשבי תיבול
(מספיק לתיבול 2־3 סלטים)
חופן עשבי תיבול טריים:
כוסברה, פטרוזיליה ובצל ירוק
¼ אננס טרי (כ־200 גרם/בערך כוס)
¼ כוס שמן חמניות
¼ כפית מלח
קורט פלפל שחור
3 כפות מיץ לימון טרי
1 כפית דבש