זה קורה בחדר צדדי בבית הכנסת, כשחבורה מצומצמת של אנשים שולפת בקבוקי ויסקי יוקרתיים הנמזגים לכוסות זכוכית ממותגות. הם עושים "לחיים" ואוכלים הרינג תוצרת בית ועוד כיבודים משובחים, וחוזרים הביתה שמחים ולפעמים שבעים. יש כאלו שנפגשים רק מבוגרים, יש משפחות, אבל דבר אחד בטוח: כולם גאים להיות חלק מהמועדון. אחרי שנים שבהן נראה היה שמדובר רק בקהילות של אנגלוסקסים, שמחנו לגלות שיש קידוש־קלאבים במגוון קהילות בארץ.
זו לא רשימת הקידוש־קלאבים השווים בישראל, אלא סיפורם של חמישה מועדונים מיוחדים. כאלה שמביאים למנהג הזה ממד נוסף: בין אם זו קבוצה של נשים, או כאלה המייצרים את האלכוהול לבד, או אפילו המשקיענים שעושים קידוש עם גביע בדמותו של דונלד טראמפ.
בדרך נתקלנו בכמה שסירבו לחשוף את המפגשים שלהם. "קידוש קלאב אמיתי הוא מתחת לרדאר", אמר לנו אחד מהם. אז את אלו שכן הסכימו להיחשף הפגשנו לשיחה באמצע השבוע, ושמחנו לתת להם הזדמנות טובה להרים כוסית גם ביום חול.
״יש לנו כלל: אנחנו לא יוצאים מבית הכנסת אם השארנו בקבוק שהוא לא ריק״
NDKC נווה–דניאל קידוש קלאב

מיקום: בית הכנסת המרכזי, נווה־דניאל
ותק: 3 שנים
מייסדים: שימי וולפיש, איש עסקים; רפי אדמוני, בעלים של מסעדת רפי'ס בגוש עציון; דובי אנגל, עוסק בבנייה ובנדל"ן.
חברים: בקבוצה בין 15 ל־20 חברים, ולהם תפקידים: וולפיש הוא הנשיא, אדמוני הוא היו"ר. אהרוני נוב, מנכ"ל החברה לפיתוח גוש עציון ובעלים של רשת גולדטיים (אחראי על דברי התורה); חנן סנד, שמאי מקרקעין (גבאי); מנחם פריד (קוגל־מן) – חבר של כבוד, מייסד הישוב נווה־דניאל; שלמה אברמסון, אופטומטריסט וזמר (חזן הקידוש); יוסי פולק, מנכ"ל חברת היי־טק (סלקטור המונע מילדים להיכנס); אייל פסטרנק, מנהל פרויקטים (בתפקיד האוהד היחיד של מכבי תל־אביב); נתן ורטר, עוסק בסחר בין־לאומי (מוסר ההודעות). חוץ מהם חברים גם אלירם עובד, עו"ד; אוהד שלם, עו"ד; ידידיה ראוזמן, איש נדל"ן; מאיר רסקס, איש נדל"ן; ישי ברסלוייער, איש נדל"ן; זאב סנדר, מנהל פרויקטים; דניאל גימפל, איש נדל"ן; יוג'ין קנטרוביץ, פרופסור למשפטים.
סלב: הנשיא לשם כבוד – דונלד טראמפ.
כמה עולה: אין דמי חברות לקידוש קלאב, אך יש תורנות ובאותה שבת על החבר לדאוג לאלכוהול משובח ולמאכלים המתאימים למאורע. יש ועדת קבלה, כמובן מי שירצה באמת יוכל להתקבל – אבל המייסדים צריכים לאשר זאת.
איך הכול התחיל: יו"ר החבורה, אדמוני (51), נשוי ואב לשבעה המתגורר ביישוב מזה 25 שנה, הקים את הקלאב יחד עם דובי אנגל העוסק בבנייה ובפרויקטים של נדל"ן. לאדמוני מסעדה בגוש עציון בשם "רפי'ס", משם הם גם מביאים את הסלטים והחומוס מדי שבוע לקידוש קלאב. לאנגל (35), ניסיון בעריכת קידושים כבר שנים רבות. "עוד כשגרתי בקטמון הייתי עורך קידושים גדולים, וזה מדהים כי אבא שלי, למשל, ממש לא בקטע; ומאידך, סבא שלי דוב רייכער ז"ל היה עורך קידושי ענק מושקעים כמוני". כשעבר לנווה־דניאל לפני מספר שנים המשיך לערוך קידושים, אלא שמיליארד ילדים שהגיעו אליו הביתה בכל שבוע גרמו לכך שהתחיל לשקול להפסיק את המנהג המשפחתי. את הקידוש קלאב הקים יחד עם אדמוני לפני כמעט שלוש שנים, אחרי שהבינו ששניהם בקטע לקיים מפגש לגברים בלבד. את הקידוש הם עושים על כוס מיוחדת שעליה דמותו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. המועדון שלהם צעיר יחסית, אבל יש לו מסורת וחוקים ברורים ביותר. תוסיפו לכך את זה שיש להם גם מרצ'נדייז, ואפשר להכתיר אותם כחבורת הקידוש קלאב הרצינית באזור.
מתי הקידוש: אחרי התפילה, בחדר צדדי בבית הכנסת.

מה שותים: ויסקי סינגל מאלט לא פחות מ־15 שנים. בלו לייבל, מקאלן, שיבאס רויאל סאלוט 21 שנים ועוד. רק לאדם אחד מותר להביא ויסקי ואוכל גם אם זו לא התורנות שלו – וזה הנשיא וולפיש, שדואג להביא אקסטרות כמו ויסקי משובח או סושי שהוא מכין. אנגל מספר שבין הבקבוקים המיוחדים שמביאים אצלם לקידוש קלאב ניתן למצוא את הבלוויני טריפל קאסק 12 (שעולה 2,500 שקל באתר פאנקו) ואבונך של אבאלור 60 אחוז אלכוהול. אנגל עצמו השתתף כבר בשני סיורי ויסקי בסקוטלנד ויש לו בבית אוסף של 50 בקבוקים. "אצלנו שוטפים כלים עם רד לייבל", אומר אדמוני על הוויסקי הפחות שווה של חברת ג'וני ווקר. "יש לנו כלל: אנחנו לא יוצאים מבית הכנסת אם השארנו בקבוק שהוא לא ריק".
מה אוכלים: קרקרים, חומוס, חריף, סלטים והרינג. לעיתים יש גם קוגל תפוח אדמה "אוברנייט" (שנאפה כל הלילה בתנור) וכל חבר יכול בתורו לפנק כראות עיניו. את ההרינג הם קונים אצל "מורדי" המחתרתי באפרת או במעדני זהבה בבני־ברק.
מה עוד עושים: בין שאר המרצ'נדייז של הקלאב יש סידור עור שמוטבע עליו הלוגו של הקידוש קלאב –
סממן כבוד שיש רק לוותיקים, כוסות שוטים ממותגות ואף ספלי קפה עם הלוגו של הקלאב, שכל חבר קיבל בתורו עם חתימה של היו"ר והנשיא כאשר לקח חסות על הקידוש. אבל הם לא עוצרים שם: יש להם גם חולצות, סיכות (לבעלי תפקידים, עם התפקיד שלהם) ובקרוב יהיו כובעים ואבזמים לחגורות. "אל חשש – האבזמים יהיו לחגורות של אמצע השבוע. לא נגיע ככה לבית הכנסת", אומר אדמוני. כותב שורות אלה תהה לגבי האפשרות של גרביים עם הלוגו של הקידוש קלאב. "לא חשבנו על זה – אבל נתת לנו רעיון".
טיפ להקמת קידוש קלאב מוצלח: "לבחור את האנשים הכי טובים בעולם שכיף להיות איתם, שיהיו הגדרת תפקידים ברורה וסלטים איכותיים עם ויסקי איכותי. חשוב גם להתמיד – אנחנו מגיעים גם בשלג. ושהקבוצה לא תהיה גדולה מדי".
״אשתי שונאת הרינג אז אני מנסה לטשטש עקבות לאחר מכן״
קידוש קלאב | תקוע

מיקום: ביתם של מאיר ולאה סמסון, תקוע
ותק: 9 שנים
מייסדים: הזוג סמסון
חברים: משפחות מימון, ווייל, כהן וסמסון. מדי פעם מצטרפים אורחים.
איך הכל התחיל: לפני תשע שנים, עברו בני הזוג סמסון לתקוע וחיפשו דרך מקורית להכיר את השכנים.
מתי הקידוש: בשעה 11:00 בבוקר, אחרי שכולם מסיימים את התפילה בבתי הכנסת שלהם.
מה שותים: יין ובירה שסמסון מכין בעצמו: "יש לנו כרם מתחת לבית של שבעה דונם עם כ־2,000 גפנים". לאחרונה השיק את בקבוק היין הראשון שלו, "הרודיון", מותג שבו שותף גם יפתח לנדאו, בעל כרם צמוד של ענבי מלבק. מהענבים המדוברים הופק יין ביקב מקומי בתקוע – שם הוא התיישן 14 חודשים בחביות עץ. מדובר ביין אדום יבש – סירה. בקרוב הוא יבקבק גם יין רוזה מבציר 2019. נוסף על כך הוא מייצר בירה תחת המותג "נחמיה", זה שש שנים. המותג נקרא על שם סבא שלו. "אבא שלי התבאס שלא קראנו לבן שלנו על שם אביו, אז הוא הציע שאולי את הבירה נקרא על שם סבא", צוחק סמסון. הם שותים בקידוש שלושה סוגי בירה: APA, אמריקני ומריר, בלונד – שהוא קליל יותר, ובירת חיטה. גם יאיר מימון מבשל בירה ביתית, תחת המותג 'סאמר' – כך שללא ספק הם לא צמאים.
אין ויסקי?
"לפעמים יש, אבל זה פחות הקטע שלנו. אם כן, אז שותים ג'ק דניאלס בלאק לייבל או בומור".

מה אוכלים: כל זוג אחראי על תחום אחר: משפחת ווייל מביאה מדי שבוע כנאפה מתוצרת ביתית. כאשר דאגתי לשלום הכנאפה שחייבת להיות טרייה, הרגיע אותי סמסון והסביר שאת הסירופ המתוק שופכים רק בשבת בבוקר. ווייל עצמה מעצבת פנים ועל כן דואגת לאסתטיות של הכנאפה. משפחת כהן אחראית על מגשי פירות מפונפנים, לעיתים גם עם פירות מהגינה שלהם כגון ענבים או משמשים. משפחת מימון אחראית על המתוקים, שהרי מירב מימון היא קונדיטורית. השאר ניסו להביא גם הם עוגות אך התייאשו לאחר שהבינו שאין טעם להתחרות איתה.
סמסון עצמו אחראי על האלכוהול, הרינג שהוא מכין וקוגלים שהוא אופה במיוחד. אשתו מכינה מדי שבוע גם עלי גפן ממולאים. הוא קונה את ההרינג אצל ספק בגוש־עציון שמוכר בעיקר לבתי מלון ומסעדות יוקרה, ומכין אותו בבית. "אשתי שונאת הרינג אז אני מנסה לטשטש עקבות לאחר מכן". הוא מבקש להדגיש: "אנחנו קונים רק את דג השמאלץ, החתיכות הרכות יותר. אני חותך קוביות קטנות ומוסיף בצל סגול, בצל ירוק, פלפל אנגלי, פלפל שחור ושמן זית מהעץ שלנו בחצר". אגב, הם גם מחמיצים את הזיתים וחמוצים אחרים לכבוד הקידוש.
מה עוד עושים: "מרכלים, מעדכנים מה קורה ביישוב ובמדינה. ובגלל שהילדים שלנו באותו גיל – זה נוח מאוד". לרוב אין להם מפגשים במהלך השבוע, לפעמים כמה משפחות נפגשות ביניהן. "משפחות ווייל ומימון מטיילות יחד את שביל ישראל – לפעמים אנחנו מצטרפים".
טיפ להקמת קידוש קלאב מוצלח: "בסוף מה שצריך זה חברים טובים, אוכל טוב ושתייה טובה. קורה שאנחנו ממשיכים הרבה זמן – ומסיימים גם לקראת 14:00, ולמי יש בכלל כוח לאכול את ארוחת הצהריים?"
״אין מצב להגיש ג'וני ווקר רד או בלאק לייבל. נגיש תמיד סינגל מאלטים,
לא פחות מ־12 שנה ומעלה״
קידוש קלאב נווה שמואל | גבעת–שמואל

מיקום: בית הכנסת זכור לאברהם (נווה שמואל), גבעת־שמואל
ותק: 15 שנה
מייסדים: יו"ר: יענקל'ה בלוי, יבואן טקסטיל.
נשיא: גילי דאובה, איש עסקים.
סגן נשיא: חיליק ספיאן, מנהל בחברת שילוח.
שלושתם גם המנהלים בפועל של הקלאב: "זו לא דמוקרטיה. אם היינו דמוקרטים – שום דבר לא היה זז", מצהיר בלוי.
חברים: בשבוע ממוצע משתתפים כ־30 גברים מהקהילה בקידוש סביב שולחנות ערוכים. בלוי גאה בכך שבקבוצה יש "חברים מכל גוני הקשת של המשק הישראלי. כל מקצוע שרק תרצה יש לנו שם".
יש נהג אוטובוס? "לא", הוא אומר וצוחק. "את זה עוד אין לנו". בכל זאת מתנשאים של גבעת־שמואל.
סלב: מנכ"ל המשרד לפיתוח הנגב והגליל אריאל משעל ויועץ התקשורת והפרשן איציק סודרי.
כמה עולה: 800 שקל. "המועדון הכי זול והכי טוב בעיר".
איפה הכול התחיל: לפני 15 שנה, בקרוון ששימש בית כנסת. כיום בתוך בניין מכובד.
מתי הקידוש: עם תום תפילת מוסף, אבל בלוי מרגיע: "תמיד יש לי 'פלאסק' עם כוסית למי שצריך לשתות – גם תוך כדי התפילה". לרוב הקידוש יתחיל בסביבות השעה 10:30 ויסתיים עד 12:00.
מה שותים: "אין לחץ להביא את הבקבוקים הכי יוקרתיים. אני לא אוהב את זה שזה מגיע למקום של מעמדות, למי יש כסף ולמי אין", אומר היו"ר בלוי, ובאותה נשימה מוסיף: "אבל אין מצב להגיש ג'וני ווקר רד או בלאק לייבל. נגיש תמיד סינגל מאלטים, לא פחות מ־12 שנה ומעלה והיד עוד נטויה. אני ממליץ על מקאלן או בלוויני. השבוע פתחנו מקאלן 12".
מה אוכלים: תפריט ה"בייסיק", לדברי בלוי, הוא דג מלוח מסוגים שונים שהוא קונה. "אני משתדל לקנות את הדגים ב'כהן חמוצים' בשוק מחנה יהודה בירושלים, או שיש לנו אחד שמכין את ההרינג בבית באופן עצמאי. כמובן שנקנה גם אצל מעדני זהבה בבני־ברק. איציק סודרי מוגדר אצלנו כ'מפנק הראשי' ומדי שבוע מביאים פינוקים כמו בשרים, צ'ולנט וחמוצים תוצרת ביתית. יש המון אוכל. אנחנו נחנקים. הבעיה היא שהחבר'ה לא יכולים לאכול כשהם מגיעים הביתה".

תפעול: שתי קבוצות ווטסאפ, עם כ־50 חברים: באחת מתעדכנים מדי יום בהתרחשויות, והשנייה היא להודעות הקשורות לקידוש קלאב בלבד – שם מפרסם רק היו"ר יענקלה בלוי. "אם פעם הייתי שולח מייל מדי שבוע ואומר לאנשים מה להביא – כעת אני פשוט גובה דמי חברות, וקונה בעצמי את המצרכים".
מה עוד עושים: הם נפגשים גם במהלך השבוע לערבים לגברים בלבד, יושבים לעל־האש, עורכים סופי שבוע לכל המשפחה בבתי מלון, מפיקים ארוחות לכל משפחות הקלאב בשבתות באולם בית הכנסת ולפעמים אף יוצאים לטיולים ביחד. הקבוצה כולה אמנם לא יצאה יחד לסקי, אך קבוצות קטנות יותר יצאו באופן מאורגן.
טיפ להקמת קידוש קלאב מוצלח: "חבורה קטנה של אנשים שמנהלת את הקבוצה לטובת הכלל".
״לפעמים יש פינוקים נוספים כגון פסטרמה מטוגנת, כבד קצוץ או אפילו בשר מעושן״
THZ טועמיה חיים זכו | מודיעין

מיקום: שכונת בוכמן, מודיעין
ותק: 7 שנים
מייסד: ראש הסגל לשעבר במשרד ראש הממשלה, ארי הרו.
חברים: מנכ"ל חברת נובל אנרג'י ביני זומר; ג'וש הרו – איש כספים ואחיו של ארי; אהרון הרו – בן דודו ואיש נדל"ן; עו"ד אלי ספרונג, שותף בתדמור; עו"ד יוני ראף, שותף במשרד גורניצקי; עו"ד דניאל דמבוריץ, שותף במשרד יגאל ארנון. עוד חברים: האחים יאיר סולו (מנכ"ל חברת CyGov) ועמי סולו (כעת ברילוקיישן בניו־ג'רזי) ואחרים.
איך הכול התחיל: כשארי הרו ביקר לפני מספר שנים בקהילה היהודית בשווייץ, הוא גילה קונספט לקידוש קלאב שלא הכיר. "ישנו המושג 'טועמיה חיים זכו' שבעצם מדבר על טעמי השבת לפני כניסת השבת. אמרתי לעצמי – זה מנהג מצוין, וכך התחלנו לעשות את זה גם במודיעין".
הרו, כיום איש עסקים ויועץ, אימץ את המנהג. החברים נפגשים אצלו בבית או בבתים של חברים אחרים בקבוצה כחצי שעה לפני כניסת השבת לדרינק וארוחה קלה – וכך הם נכנסים אל תוך השבת. "אנחנו נפגשים בהגדרה כל שבת מברכים, אך לעיתים גם מדי שבוע בקבוצות קטנות יותר", מספר הרו. הקונספט הזה פחות פופולרי, אך הם דווקא חושבים שמדובר בקידוש קלאב האולטימטיבי. "זה היופי, לא משנה כמה אנשים בסטרס או אם זה חורף או קיץ – כולם יהיו שם ל'טועמיה חיים זכו'".
מה שותים: בעיקר ויסקי. האהובים עליהם הם המותגים מקאלן וגלנמורנג'י, "אבל מובן שזה תלוי אם המארח משקיע יותר או פחות. לפעמים אנשים מביאים מעצמם בקבוקים אחרי שחזרו מחו"ל – למשל אנחנו אוהבים מאוד ויסקי יפני. את הוויסקי הזול שמוכרים בסופר אנחנו משתדלים שלא לצרוך, זה רק למקרה שאנחנו במצב חירום. לאחרונה הכנסנו לתפריט גם בורבון". הרו עצמו אוהב מאוד את הסוגים השונים של מקאלן ובמיוחד את מקאלן 12.

מה אוכלים: הרינג ולפעמים גם צ'ולנט וקישקע. את ההרינג הם משתדלים לקנות במעדני זהבה בבני־ברק, ואת המשקאות החריפים כל אחד מביא מהדיוטי פרי בטיסה האחרונה או מאתר "פאנקו". "גם אם זה מאוחר בחמישי בלילה או מוקדם בשישי בבוקר, אני עושה מאמץ לקנות את הדגים ב'זהבה' בבני־ברק, אז הם גם תמיד אוהבים לדבר איתי על ביבי ועל הפוליטיקה העדכנית", מספר הרו. לפעמים יש פינוקים נוספים כגון פסטרמה מטוגנת, כבד קצוץ או אפילו בשר מעושן. אך כל הטוב הזה לא בא בלי מטען. "תמיד יש לנו בעיות עם הנשים", מודה הרו, "הרי אנחנו חוזרים מבית הכנסת קצת שתויים ואחרי שכבר אכלנו. המזל הוא שיש מספיק זמן בתפילה כדי להתחיל להתאושש".
תפעול: קבוצת ווטסאפ עם שם הקלאב, המונה כ־20 חברים. למפגש עצמו מגיעים בין חמישה ל־30 משתתפים, כשיש אורחים או חברים מבחוץ. "כחצי מהפעמים אנחנו ממשיכים עם הוויסקי והאוכל אל תוך השבת, ומתפללים קבלת שבת בסגנון קרליבך אצלנו בבית", מתאר הרו את המפגשים.
מה עוד עושים: למרות שהרו עצמו היה עמוק בתוך העולם הפוליטי, בקידוש קלאב לא בהכרח נכנסים לפוליטיקה. "אנחנו נשמע הרבה פעמים דבר תורה או נשיר. זו הזדמנות טובה להתעדכן עם חברים מהשכונה. להיכנס לשבת ברוח טובה ולהשאיר את כל הדאגות בצד".
טיפ להקמת קידוש קלאב מוצלח: "שכולם יבואו עם לב וראש פתוחים – בעיניי זה אחד הדברים שעושים את השבת נפלאה כל כך. שבת היא כמובן הזמן שלנו להיות עם המשפחה, אבל גם זמן להיות עם חברים ולהרים כוסית לחיים – וכשאתה משלב את הדברים האלה ביחד, ההנאה מובטחת".
״אין לנו עניין שעוד נשים ירצו לשתות ויסקי – אז יהיה הרבה פחות בשבילנו״
LKC קידוש קלאב | לשם

מיקום: בתים מתחלפים ביישוב לשם שבשומרון
ותק: 4.5 שנים
מנהלים: גולן אורבי, איתן שורר וגבי סקט.
חברים: ישי סימנסקי, דבי אורבי, חיה בלום־שורר, מיקי סטריק, טובה סטריק, גבי מגיד, יונתן גרוס, עמיחי פרל, איתן גוטליב, נתן גות, דני דרורי, רפי אדרת, ג׳וש מילר וגיא רביב. בשבתות עמוסות הם מגיעים גם ל־50 איש ואישה. גולן אורבי מספר: "אוכלוסיית חברי הקידוש מגוונת ומורכבת מישראלים ואנגלוסקסים העוסקים במקצועות חופשיים".
תקנון: רשאים להצטרף כל תושבי לשם מעל גיל 18 אשר משלמים דמי חבר ומשתבצים בטבלה הייעודית לאירוח הקידוש בביתם. גם אנשים שאינם שותים רשאים להצטרף לקידוש קלאב, והתנאי המחייב עבורם הוא השתתפות בסבב תורנות אירוח הקידוש.
איך הכול התחיל: הקידוש נוסד על ידי בני הזוג דבי וגולן אורבי. "רעיון הקידוש קלאב התגבש בשהותנו בארצות־הברית עקב ניתוחים שעבר הבן שלנו. הקהילה היהודית שם אימצה אותנו בחום ובשבתות הזמינו אותנו לקידוש קלאב מקומי. כשחזרנו לארץ, ידענו שאנחנו רוצים דבר כזה אצלנו בקהילה", מספר גולן. כשבני הזוג אורבי לא עמדו בהוצאות הם החלו לפזר את הסמכויות.
מתי הקידוש: אחרי התפילה.
מה שותים: "כיום, הרף הנמוך ביותר הוא ויסקי סקוטי סינגל מאלט", מספר גולן, "בעבר, כשהקידוש היה בחיתוליו, היית יכול לראות על השולחן גם ויסקי אמריקני (ברבן), ויסקי סקוטי בלנדד, ויסקי קנדי ועוד. במעמד כתיבת התקנון ביצענו סקר יסודי ומקיף בין חברי הקידוש קלאב לגבי הטעם של כל חבר וחברה בוויסקי, ומאז הוחלט על רף רמת הוויסקי. סוגי הוויסקי בקידוש קלאב הם לרוב ויסקי סקוטי סינגל מאלט מתקדמים, וכמובן, סינגל מאלט מעושנים. מדי פעם תוכל להיתקל גם בוויסקי יפני".
שלוש הנשים החברות בקידוש קלאב לא מתפשרות על שתיית ליקר מתקתק ודואגות שיוזמנו בקבוקי ויסקי שקולעים לטעמן. השלוש הן טובה סטריק (עו"ס, סגנית מנהלת מפעל מוגן למבוגרים עם צרכים מיוחדים), חיה בלום־שורר (פסיכולוגית בהתמחות בפסיכולוגיה קלינית) והמייסדת דבי אורבי. לשלושתן שלושה ילדים, ודבי נמצאית בחודש התשיעי להיריונה.

בלום־שורר: "אני נשואה לאיתן כבר 17 שנה, והוא תמיד אהב לשתות. כשהיינו עם ילדים קטנים, הוא היה שותה, ואחרי כמה דקות נהיה חביב כזה, אבל גם מביך לעיתים. הוא אמר לי: 'אם תשתי, אני לא איראה לך מביך'. והוא צדק. אחרי כמה כוסיות הוא הפך לחמוד ומצחיק. הקטנה שלנו בת שש, כך שאנחנו יכולים להרשות לעצמנו קצת להשתחרר, ואם אמא ואבא רוצים שנ"צ לפני ארוחת צהריים זה גם תופס".
סטריק מספרת שגדלה בבית שבו כולם שתו ויסקי וכל מיני סוגים של אלכוהול, אך בעלה מיקי דווקא לא הכיר את העניין. "עד החתונה שלנו הוא היה שותה רק יין מתוק. היה לנו הסכם שבערב עושים קידוש על יין יבש ובבוקר על ויסקי. שנים עשינו את זה, עד שגילינו את הקידוש קלאב. כמובן היינו בין המצטרפים הראשונים". סטריק מספרת שהמשפחות החברות בקבוצה הפכו להיות "החברים הכי טובים".
אז מה הן שותות? סטריק אוהבת מאוד גלנמורנג'י 10 שנים, "גם מקאלן, אבל זה יותר יקר". בלום־שורר: "הגברים אוהבים לשתות 'טליסקר' מעושן כבד, ואנחנו פחות בקטע, למרות שטובה דווקא התחילה להתחבר ל'לפרויג'".
אורבי: "גם אני כמו טובה גדלתי בבית שבו אבא שלי היה שותה כוסית ויסקי בין הדג למנה העיקרית. מאז שהייתי קטנה הוא צירף אותנו הילדים. לצערי אני כרגע בהפסקה – אבל בקרוב מאוד אחזור לזה". אורבי היא בהיריון, בחודש תשיעי, ומקווה שעד שהכתבה הזו תפורסם תוכל לשבת בנחת ולשתות משקה חריף וטוב. "הבנות הביאו לי בקבוקון ויסקי שיהיה לי לאחרי הלידה", היא צוחקת, "אבל האמת היא שאשמח מאוד לשתות בירה קרה־קרה אחרי שאלד. הן גם הבטיחו שיגיעו לבית החולים ויביאו לי בקבוק של מקאלן – אני מחכה". אגב בירה, אורבי אוהבת לשתות ג'מס 88 וקורונה, "שלא נדע".
אני שואל אם יש מצב להכניס לקידוש קלאב בייליס וקולט שלא כולן מכירות בהכרח את המשקה המתקתק והקליל – אך התשובה היא שזה לא ממש בא בחשבון. "בשביל מה?" הן שואלות. בלום־שורר: "רוב הקידושים בשריים וזה חלבי ועוד עם מעט אלכוהול. חוץ מזה שזה לא ויסקי".
כאשר בשלב מסוים הוויסקי שקנו הגברים בקבוצה היה מעושן מדי, החליטו הנשים לקחת את העניינים לידיים ורכשו על חשבון הקלאב כמה בקבוקים משלהן. בלום־שורר: "הכנסנו גלנמורנג'י, טומאטין – לא 7 שנים חלילה, אלא מינימום 10 שנים ומעלה. קנינו גם גלנפידיך 12 שהוא סביר".
אין להן, אגב, מסר פמיניסטי. "אין לנו עניין שעוד נשים ירצו לשתות ויסקי – אז יהיה הרבה פחות בשבילנו".

מה אוכלים: האוכל משתנה משבת לשבת, לפי המארח. כאשר הקידוש בשרי הם אוכלים קלאב צ'ולענט, נקניקים מובחרים, רצועות בקר ועוד. כאשר הקידוש חלבי, מגוון גבינות קשות, ממרחי גבינה, זיתים, עגבניות ועוד. וכמובן כל אחד עם המומחיות שלו: איתן מכין את ההרינג של סבא יוסף שורר, דבי עם סלט חריף ורונן עם דגים מעושנים וכבד קצוץ.
תפעול: החברים משתבצים בטבלת גוגל המחולקת לפי פרשות השבוע. האירועים שמקדישים לכבודם את הקידוש הם מגוונים, ויכולים להיות ימי הולדת, יום נישואין, יארצייט, סיום מסכת, או פשוט לכבוד שבת קודש. בכל שבוע שולחים בקבוצה הודעה עם זמני הקידוש ומיקומו.
מה עוד עושים: בקידוש קלאב של לשם מועבר דבר תורה קצר (כשלוש דקות) וגם הנשים משתתפות בסבב. כשמדובר בסיום מסכת גם אין הפרדה מגדרית בקרב מסיימי המסכת – למשל הזוג מיקי וטובה סטריק שבדיוק סיימו יחד את הש"ס של הדף היומי.