עונת החתונות שהתחילה לה ממש עכשיו עומדת בסימן הקורונה והתנהלות עולם הפקת האירועים בצילו.
לפי הערכות של "פורום נס להצלת המשק" בראשות ד"ר שלמה נס, שמינה שר הכלכלה, קרוב ל- 20,000 אירועי שמחות שנחתמו טרם פרוץ המשבר – התבטלו בשל הקורונה. מי שרצה לערוך אירוע, ובמקרים רבים שילם מקדמה מראש, מצפה לקבל את כספו בחזרה; מצד שני בעלי האולמות וגני האירועים נותרו בעצמם עם חובות לספקים, עובדים, שכר דירה, תשלום על תחזוקת המקום וכו' – וללא הכנסה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– חשבתם שלצמצם חתונה זה קשה? נסו להיות רווקים בימי קורונה
– מחקר ייחודי: סבתות, נכדים, קורונה וריקודים
– לרדת במשקל בלי לוותר על גלידה
ענף שלם משנה את פניו, ואין לדעת אם ואיך יחזור לפעילות מלאה. טרום הקורונה, על פי הערכות גורמי המקצוע בהתאחדות בעלי האולמות וגני האירועים, פדיון אולמות האירועים בישראל עומד על כ-12 מיליארד ש"ח בשנה ומועסקים בו למעלה ממאה אלף איש בהעסקה ישירה. בתחום זה ישנו גם מעגל שני של תעסוקה ובו עשרות אלפי עובדים המשתייכים לקבוצת הפקות האירועים, צילום, הלבשה, איפור, עיצוב שיער, סאונד, תאורה ועוד.

עופר מרום, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות, אומר כי "חתונה היא המקום בו צעירים רבים עורכים את החוזה הראשון בחייהם, כשהם אינם יודעים לנהל משא ומתן ולערוך הסכם. חוזים אלו מעמידים אותם בבחירה של התנהלות כלכלית ראשונה, אחריה יתמודדו עם החלטות כלכליות גדולות נוספות: משכנתא, רכב, הוצאות הכרוכות בגידול ילדים ועוד. בימים אלה, המגבלות שמעמידים בפנינו וירוס הקורונה והנחיות משרד הבריאות הופכות את ארגון החתונה לאתגר מורכב מתמיד. במקביל – המצב הכלכלי במשק הופך כל הוצאה למשמעותית מבעבר. לכן, היום יותר מאי-פעם, חשוב שזוגות המתכוננים לחתונה יגלו אחריות ולא ייגררו להוצאות כספיות מעבר לאמצעים ולתקציב העומדים לרשותם, כדי שהחתונה לא תהווה משקולת כבדה על חייהם הכלכליים המשותפים".
המצב הנוכחי מדאיג זוגות רבים ומייצר אי-וודאות בקרב מי שמתכננים להינשא בקרוב. אז איך תוכלו להתחתן בתוך ההנחיות, למה עליכם לשים לב, איך להתנהל בתוך המגבלות ומה עושים עם החשש מ"גל שני"? הנה התשובות של המומחים של המועצה הישראלית לצרכנות.
אנחנו משפחה גדולה. כמה אורחים אנחנו יכולים להזמין לחתונה?
נכון להיום, הנחיות משרד הבריאות מתירות התקהלות של עד 50 אנשים בשטח פתוח. במסגרת ההקלות המסתמנות ולפי הפרסומים, משרד הבריאות עובד על מתווה שיאפשר קיום חתונות ואירועים ללא הגבלת מספר משתתפים מאמצע חודש יוני. זה עדיין בגדר תכנון בלבד ותלוי אישורים, ולכן חשוב לעקוב אחרי הנחיות הממשלה בנושא.
באילו אולמות ניתן יהיה לקיים אירועים?
אחרי "התו הסגול", הכוונה כרגע היא ליצור "תו לבן", אותו יקבלו האולמות וגני האירועים שיתחייבו לעמוד בהנחיות המדינה. ודאו מראש מול האולם שלכם שהוא מחזיק בתו כזה. כמובן, חשוב לוודא כי לאולם יש רישיון עסק בתוקף.
מה עוד עלינו לעשות?
לפי הפרסומים, על פי המתווה המסתמן כרגע (שעדיין לא אושר סופית על ידי הממשלה), מי שעורך אירוע יצטרך להקפיד על הנקודות הבאות:
- להקים אתר אינטרנט בו ייאגרו פרטי המוזמנים.
- כל האורחים בחתונה יצטרכו להגיש מראש הצהרת בריאות.
- בכל אירוע יוחלט מראש על אדם שתפקידו להשגיח ולוודא כי כל הנחיות הבריאות מתקיימות.
- כל העובדים מטעם אולם האירועים יחויבו ללבוש אמצעי מגן (מסכות וכפפות).
- כל מי שייכנס לשטח האירוע יחויב בבדיקת חום.
- ומה לגבי ריקודים? מעתה, רחבת הריקודים תשמש לצעירים בלבד.
חשוב לגלות אחריות ולא להיגרר להוצאות כספיות מעבר לתקציב. צילום: שאטרסטוק
יש לי מוזמנים בקבוצת סיכון, בעיקר מבוגרים. מה עושים? אני חייב/ת שסבא וסבתא יהיו בחתונה!
לפי המתווה המסתמן, בכל חתונה חייב להיות "אזור סטרילי", בו ישהו האנשים שנמצאים בקבוצת סיכון.
התקשרות עם אולם אירועים. למה עלי לשים לב?
במרבית המקרים, בהסכם ההתקשרות תתבקשו לתת מקדמה וכן להתחייב על מספר האורחים. מרבית ההסכמים אינם גמישים במיוחד בעניין שינויים במספר האורחים וישנה התחייבות מינימלית. מומלץ כבר בשלב ההתקשרות לנסות ולעגן את הכמות המינימלית של האורחים ולדאוג למנגנון שינוי, ככל שבית העסק מוכן לכך.
מה עלי לעשות במידה שאני צריך לבטל את האירוע?
מרבית ההסכמים מאפשרים ביטול ההתקשרות על פי מדרגות. כלומר, ביטול עד 3 חודשים לפני האירוע, בכפוף לדמי ביטול בשיעור מסוים, ולאחר מכן, ככל שמתקרבים למועד, דמי הביטול עולים ואפשרות הביטול מתבטלת.
משרד המשפטים הקים ועדה בין משרדית על מנת לבחון את שאלת ביטול האירועים שנקבעו עוד לפני התפרצות נגיף הקורונה וטרם קבע את עמדתו. לגבי חוזים שייחתמו מעתה ואילך: אם תהיה התפרצות חדשה לא ניתן יהיה לטעון שמדובר באירוע לא צפוי. הרי הן מומחים והן משרד הבריאות הודיעו שיש סיכוי לעלייה במספר החולים בתקופה הקרובה או התפרצות הנגיף בחורף. מכאן החשיבות של תנאי בהסכם שקובע מראש הסדר מיוחד במקרה של ביטול האירוע במקרה כזה.
חשוב לדעת: תקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה) אינן חלות על הסכם עם אולם אירועים. על כן, מרגע שחתמתם על ההסכם אתם מחויבים לתנאים הקבועים בו. אין לכם זכות לבטל את ההסכם או להתחרט בתוך 14 יום. לכן חשוב מאוד לשקול היטב ולבחון את ההסכם באופן מדוקדק טרם החתימה.
בחרתי שמלת כלה, כולם חושבים שהיא מהממת אבל התחרטתי. מה לעשות?
היה והחלטת לרכוש שמלה מוכנה, כלומר, נכנסת לחנות ויצאת עם שמלת חלומותייך מבלי שנזקקת לתיקונים או התאמות – זה לטובתך. אם תתחרטי, את רשאית לבטל את העסקה (בהתאם לתקנות ביטול עסקה) בתוך יומיים – שאינם ימי מנוחה – מיום ביצועה, ודמי הביטול יהיו 5 אחוזים ממחיר העסקה או 100 ש"ח, על פי הנמוך מבניהם.
החלטת לרכוש שמלה שתיתפר על פי מידותייך – חתמת על הסכם התקשרות המפרט את הדגם, הבד, וכן נקבעו לך מדידות – כל עוד בית העסק לא החל בייצור השמלה (לא נגזרו בדים ולא נלקחו מידות) על פי תקנות ביטול עסקה, מוצר בייצור מיוחד שלא הוחל בייצורו – ניתן לבטל בכפוף לתשלום דמי ביטול. ברגע שנערכו מדידות, גם אם ראשוניות ובית העסק ביצע פעולת "ייצור" ראשונית (נגזר בד), אין לך אפשרות לבטל את העסקה.

סגרתי עם מאפרת והזמנתי גם עיצוב שיער. מצאתי מישהו זול יותר, או שהחלטתי לעשות בעצמי. האם ניתן לבטל?
הזכות שלכם לבטל או לשנות את תנאי העסקאות הללו תלוי באופן בו ביצעתם אותן. אם סגרתם עסקה מרחוק (באמצעות הטלפון או האינטרנט), יחולו הוראות חוק הגנת הצרכן בעניין מכר מרחוק. כלומר, אתם רשאים לבטל את העסקה בתוך 14 ימים מיום שבוצעה, או מיום שקיבלתם טופס גילוי נאות, שמפרט את כל פרטי ההסכמות, לפי המאוחר מבניהם. בתנאי שנותרו יומיים, שאינם ימי מנוחה, לפני מועד האירוע, בכפוף לדמי ביטול של 5 אחוזים או 100 ש"ח לפי הנמוך מביניהם. על מנת לבטל את העסקה צריך ששני התנאים יתקיימו, כך שמומלץ להתקשר בעסקאות הללו קרוב למועד האירוע, כי זכות הביטול שלכם מוגבלת בזמן. במקרה בו חתמתם על ההסכם בבית העסק: במקרה כזה, יחולו תקנות הגנת הצרכן (ביטול עסקה) ואתם רשאים לבטל את העסקה בתוך 14 ימים, וכל עוד לא ניתן השירות.
ומה לגבי תקליטן, להקה, זמר, צלם, מפריח יונים, מפעיל זיקוקים, לימוזינה וצניחה ממסוק?
עסקה באמצעות הטלפון או האינטרנט – יחולו הוראות חוק הגנת הצרכן בעניין מכר מרחוק. כלומר, ככל שההתקשרות הייתה טלפונית או באינטרנט, אתם רשאים לבטל את העסקה בתוך 14 ימים מיום שבוצעה, או מיום שקיבלתם טופס גילוי נאות, שמפרט את כל פרטי ההסכמות, לפי המאוחר מביניהם. בתנאי שנותרו יומיים, שאינם ימי מנוחה, לפני מועד האירוע, בכפוף לדמי ביטול של 5 אחוזים או 100 ש"ח לפי הנמוך מביניהם. היה וחתמתם על ההסכם בבית העסק: חשוב לדעת כי תקנות ביטול עסקה אינן חלות כאן ועל כן זכות הביטול תהיה אך ורק בהתאם לתנאים שנקבעו בהסכם. כלומר, יש לבחון כראוי את ההסכמות, ולשקול היטב את תנאי העסקה לפני החתימה.
קניתי טבעות ותכשיטים אבל התחרטתי.
היה ומצאתם טבעות נישואין שעלות כל טבעת בנפרד נמוכה מ-3,000 ש"ח, אתם רשאים לבטל את העסקה בתוך יומיים שאינם ימי מנוחה מיום הרכישה, בכפוף לתשלום דמי ביטול. אם כל טבעת בנפרד יקרה מהסכום הזה, או שלחילופין – נדרשו התאמות מיוחדת עבורכם, במקרה כזה אין לכם זכות ביטול ולא תוכלו לחזור בכם מהעסקה.