כבר שנים שאני עוקבת אחרי עבודותיה של אפרת דה־בוטון ומתלהבת מהכישרון שיש לה כשהיא אוחזת נייר ומספריים. הדבר היחיד שאני יכולה לגזור מנייר הוא מקסימום לב או עיגול, וכבר זמן רב אני זוממת להיפגש עם אפרת וליצור איתה במשותף.
אפרת החלה את דרכה בלימודי איור ועיצוב גרפי בבצלאל. לאחר הלימודים עבדה בסטודיו של דוד טרטקובר – זוכה פרס ישראל לעיצוב, משם המשיכה את דרכה כמעצבת ומאיירת אריזות ודמויות מותג בחברות שונות.
לאחר לידת בנה הבכור החליטה שהיא רוצה להיות עצמאית וללכת בדרכה האישית והאמנותית, וכיום היא עוסקת בעיקר באיור ובאמנות נייר – עבור אנשים פרטיים, חברות ומותגים גדולים.
היא גילתה את הניירות כאשר ירדה למחסן בסטודיו שבו עבדה ומצאה קלסר ענק עם המון חוצצים במגוון צבעים, ויצרה מהם דמות מפוסלת בהמון גוני נייר.
המבורגר
אם תשאלו את הילדים שלי, המבורגר מדורג אצלם במקום הראשון ברשימת המאכלים האהובים, ולמרות שאני עורכת את הסקר הזה כל כמה חודשים – המקום הראשון והיציב לא משתנה. מדי פעם אנחנו מתפנקים והולכים לאכול בחוץ אבל בחישוב הכולל של מחיר, איכות, כמות שומן ונוחות (אני מודה שאני לא אוהבת לאכול בחוץ עם הילדים) הכי כיף בבית! אז אני לא מקצרת תהליכים ומכינה המבורגר ביתי, ובסופו של דבר – זה הכי טעים ובריא שיש.

מרכיבים לקציצות
1 ק"ג בשר טחון
3 כפות קטשופ
3 שיני שום כתושות
½ כפית מלח
½ כפית כמון (לא חובה)
1 כף שמן זית
לטיגון
2 כפות שמן
להרכבה
לחמניות המבורגר
עלי חסה טריים
פרוסות עגבנייה
טבעות בצל סגול
פרוסות מלפפונים חמוצים
קטשופ, מיונז וחרדל
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי ההמבורגר, עדיף בעזרת הידיים.
2. יוצרים כדורים גדולים מעט יותר מקוטר הלחמניות שברשותכם ובעובי של 2־3 ס״מ.
3. מחממים שמן במחבת (עדיף במחבת נון־סטיק) ומטגנים את ההמבורגר עד שהוא עשוי במידה שאתם אוהבים. חשוב להפוך את הקציצה כל דקה מצד לצד כדי שלא תידבק או תישרף.
4. מרכיבים את ההמבורגר ואוכלים מיד!
פיצה
במקום השני והמכובד (מיד אחרי המבורגר!) האוכל האהוב בבית שלנו הוא פיצה, וכשיש אורחים וחברים אני מכריזה על ״ערב פיצות״. כך גם זוכים ב״הפעלה״ לילדים וגם בארוחה כיפית (וגם בילדים מאושרים). הדבר היחיד שצריך לעשות הוא להכין את הבצק שעה־שעה וחצי לפני הארוחה. חצי שעה לפני הארוחה אני קוראת לכל הילדים, מחלקת כדורי בצק קטנים ומערוכים, מכינה את התוספות בקעריות קטנות וכל אחד מכין לעצמו פיצה לטעמו. נכון שזה קצת מלכלך ויש בלגן, אבל בעיניי זה נפלא וחשוב לערב את הילדים בהכנת האוכל שהם אוכלים.

מרכיבים (ל-6 פיצות אישיות)
לבצק
2 כוסות (280 גרם) קמח
½ כפית סוכר
½ כפית מלח
¼1 כפיות שמרים יבשים
2 כפות שמן זית
¾ כוס מים חמימים
להרכבה
6 כפות רוטב עגבניות מוכן
300 גרם גבינת מוצרלה או עמק
תוספות לפי מה שאוהבים: זיתים מגולענים חתוכים לעיגולים, פרוסות עגבנייה, גרגירי תירס, פטריות, עלי בזיליקום ועוד ועוד.
אופן ההכנה
1. בקערת מיקסר עם וו לישה שמים את כל החומרים מלבד המים ומערבבים.
2. מוסיפים את המים בהדרגה ומתחילים ללוש. אם אחרי חצי דקה הבצק עוד לא מתגבש לכדור ונראה יבש מוסיפים עוד כף מים.
3. משאירים את המיקסר ללוש כ־8 דקות ואחרי כן מעבירים את הבצק לקערה משומנת ועוטפים במגבת או בשקית ניילון.
4. מניחים את הקערה באזור חמים בבית ומתפיחים את הבצק כשעה.
5. כעבור שעה מוציאים את הבצק מהשקית ומחלקים ל־6 כדורים שווים. מניחים את הכדורים על מגש מקומח ועוטפים שוב במגבת להתפחה שנייה. מניחים את הכדורים במקום חמים כ־40 דקות.
6. מחממים תנור לחום המקסימלי חצי שעה לפני זמן האפייה (חשוב!).
7. מניחים כל כדור על משטח מעט מקומח ומרדדים לעלה דקיק.
8. אופים כל עלה אפייה ראשונה כ־3־5 דקות, עד שהוא מתחיל להשחים בקצוות וזהוב מלמטה (בתנורים ביתיים זמן האפייה של הבצק תמיד ארוך יותר מזמן האפייה של התוספות).
9. מוציאים את התחתית האפויה ומפזרים עליה רוטב עגבניות, מוצרלה ואת התוספות שאוהבים, מחזירים לתנור ל־5 דקות נוספות עד שהגבינה מבעבעת.
אוכלים מיד.
עוגיות קסמים
כשהילדים שלי חזרו מבית הספר ושאלו אותי איזה עוגיות אלו, מצאתי את עצמי ממציאה כל כך הרבה דברים והם עמדו מולי וניסו להבין מה אמת ומה בדיה.
"אלו עוגיות קסמים", אמרתי להם!
״אבל אמא מה יש בהן?״
״זנב של זיקית ושערה של חד־קרן, חתיכות של קשת ואבקת פיות, המון אבקת פיות״.
״תגידי את האמת, אמא! מה יש בעוגיות?״
״טיפות גשם, כנפיים של פרפר, זה ברור – מה אתם לא רואים?״
אחרי שהם טעמו אותן, כבר לא היה אכפת להם מה יש בפנים.

מרכיבים (כ־50 עוגיות)
150 גרם חמאה רכה
100 גרם (½ כוס) סוכר לבן
50 גרם אבקת סוכר
2 כפיות תמצית וניל איכותית
1 ביצה
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל, מנופה
¼ כוס סוכריות צבעוניות לעוגה
אופן ההכנה
1. בקערת מיקסר עם וו גיטרה שמים חמאה, סוכר רגיל, אבקת סוכר ותמצית וניל ומערבלים כשלוש דקות לקרם אחיד ובהיר. מומלץ לנקות את שולי המיקסר עם מרית כדי שכל החומרים יתערבבו.
2. מוסיפים ביצה ומערבלים עד שהיא נטמעת בעיסה.
3. מוסיפים קמח ומערבלים לבצק כמעט אחיד, מוסיפים את הסוכריות ומערבלים עד שהן מתפזרות בעיסה באופן שווה.
4. מעבירים את העיסה למשטח מקומח מאוד ומחלקים אותה לשני חלקים.
5. יוצרים שני גלילים בקוטר 4־5 ס״מ ועוטפים כל גליל בניילון נצמד. מצננים שעתיים במקרר או לילה שלם.
6. מחממים תנור ל־160 מעלות טורבו, ומרפדים שתי תבניות תנור בניירות אפייה.
7. פורסים את הגליל לפרוסות ברוחב 1 ס״מ ומניחים על נייר האפייה ברווחים.
8. אופים 12 דקות או עד שהעוגיות מזהיבות בצדדים, אך שמרו על התנור והימנעו מאפיית יתר. העוגיות מתייצבות כשהן מתקררות.
שומרים בקופסה אטומה עד שבוע.
הטיפים של אפרת דה־בוטון לעבודה עם מגזרות נייר
ניירות
אפרת ממליצה לאסוף ניירות מכל הסוגים ומכל המקומות: חנויות יצירה, חנויות כלי כתיבה, נייר איכותי וניירות עטיפה. כשהיא יושבת בבתי קפה היא מבקשת תמיד את הפלייסמט מנייר אם הוא יפה – פעם הכינה יצירה שלמה של ניירות משובצים מ״לחם ארז״. חשוב לפתוח את הראש, יש נייר שיום אחד נראה לכם משעמם (למשל נייר משבצות) ויום אחר כך פתאום יוכל לשמש לפרויקט הכי מעניין שיש.מספריים
אפרת ממליצה על מספריים קטנים ולא כבדים, כדאי להתנסות בכמה סוגים ולבחור משהו שנוח לעבוד איתו.דבק
אפרת אוהבת לעבוד עם דבק דו–צדדי שיש לו קצת עובי. זה מהיר ונוח ונותן אפשרות לשחק עם אפקט התלת–ממד שביצירה. יש דבקים מאוד זולים ויש יקרים – אפרת ממליצה להשתמש בדבק דו–צדדי איכותי, כי הזולים לא מחזיקים מעמד הרבה זמן. כשאפרת יוצרת עבודות לתערוכות היא משתמשת בנוסף לדבק הדו–צדדי גם בדבק פלסטי או אפילו בסופר–גלו, אם מדובר ביצירות גדולות ממש.איך מתחילים (ואיך ממשיכים)
למי שקשה להתחיל אפרת ממליצה להתחיל מקולאז׳ים. לאסוף שאריות של דפים או לגזור צורות וחתיכות מעיתונים ומחומרים קיימים ולהתחיל איתם. זה מפחיד לעמוד מול נייר לבן ריק והרבה פעמים יש בשאריות משהו משחרר ולא מחייב, לא מצפים מהן להפוך ליצירת מופת. ככה מסתגלים לחומר ולצורת העבודה.בשלב השני בוחרים תמונה שתהיה השראה ליצירה, מנתחים אותה מבחינה צורנית, מתחילים לגזור צורות בצבעים שונים שמזהים ביצירה ומדביקים אחד לשני. כמובן הדבר דורש אימון רב ויכולת ניתוח צורנית, אך מי שאוהב לצייר ולאייר יוכל ליצור תוצאות מרשימות.
איך שומרים על היצירה?
אפרת ממליצה למסגר ואם העבודות עוד לא בשלות למסגור מומלץ לשמור אותן בקופסאות קרטון או בקרטוני פיצה, שהם שטוחים ולא תופסים הרבה נפח אחסון, אך הקרטון שלהם חזק מספיק כדי לערום אותם בערימות.
תוכלו לפגוש את אפרת דה–בוטון באחת מסדנאות הפיסול בנייר שהיא מעבירה, שבהן היא מלמדת אנשים ליצור פורטרטים בטכניקה ידידותית וחווייתית efratdebotton.com