1כששמעתי שהתרופה "ויואנס" שאני לוקח לטיפול בהפרעת הקשב גורמת לדיכוי תיאבון, שמחתי ממש. אבל לצערי, מהר מאוד הבנתי שאני לא עומד להיות רזה וחטוב. למה? כי אני יכול לשרוד שעות רבות בלי לאכול ובלי לשתות תחת ההשפעה התרופתית, אבל ברגע שההשפעה שלה פגה, אני מוצא את עצמי אוכל מכל הבא ליד, לפעמים אפילו בצורה חזירית. נוסף על כך, כיוון שהתרופה הופכת אותי לממוקד מטרה, אני יכול לשבת על הכיסא במשך שעות רבות בלי לקום, וגם זה לא מוסיף לבריאות ובטח שלא להרזיה. אז אף על פי ש"ויואנס" גם מסייעת לאנשים עם הפרעות אכילה, אני מודע לכך שאני חייב לאכול בצורה מסודרת ובריאה יותר ולא לסמוך עליה.

2"יש סטיגמה שאנשים עם הפרעת קשב או היפראקטיביות הם רזים, אבל לצערי האמת ממש רחוקה מזה", אומרת ד"ר מיכל שכטר־ורנר, מומחית ללקויות למידה, מרצה במכללת אוהלו ומנהלת מרכז האבחון והתמיכה לסטודנטים עם לקויות למידה והפרעות קשב באוניברסיטת חיפה. במסגרת עבודתה, היא מלווה סטודנטים מכל הגילים והתארים בהתמודדות עם הפרעת הקשב.
"אנשים עם הפרעת קשב נוטים לסבול מהשמנת יתר, קודם כול בגלל עניין האימפולסיביות והיעדר הרגלי אכילה מסודרים, וגם בגלל הקושי עם השיטתיות, של לעשות משהו יום אחרי יום. לרוב הם יֵשבו ליד השולחן ויהיו בטלפון או יצפו בטלוויזיה, ולא ישימו לב למה שמונח להם על הצלחת. גם כשהם מבשלים, הם אוכלים קצת מהסיר הזה או קצת מהסיר השני – ולא ישימו לב לכמות שאכלו ולהשלכות הקלוריות של זה. בעיה נוספת היא הנטייה לדלג על ארוחות, גם מפני שפעמים רבות הם עסוקים מדי או מוסחים מכדי לאכול, ואז הם מפצים על זה בהתנפלות על האוכל, דבר המוכר כבעיה בוויסות אכילה".
כמה זמן לקח לי לכתוב את המדור?
שתי שיחות בנות חצי שעה עם מרואיינים (והזמן שנדרש לקבוע אותן) וכשעה כתיבה של המדור בסך הכול – הישג יפה, אבל הגשתי את המדור באיחור של כמה ימים.
ד"ר שכטר־ורנר מבקשת לשתף אותי בטיפים שצברה משנים רבות של עבודה עם מבוגרים שיש להם הפרעת קשב, חלק מהטיפים יצירתיים ומעשיים להפליא:
- אם נוטלים כדורים מעוררים לטיפול בהפרעת קשב, אסור לשתות קולה או קפאין כיוון שזה גורם לתנודות בקשב. חשוב לשתות אך ורק מים. מי שהמינון שלו נמוך או פחות רגיש יכול אולי לנסות קפה, אבל לרוב עדיף שלא.
- אסור להגיע למצב של רעב קיצוני, ולכן חייבים תמיד שיהיה בתיק חטיף בריא, כמו שקיות גזרים שמוכרים כיום כשהם שטופים ומוכנים לאכילה או חטיף אנרגיה. הייתי אומרת לחתוך ערב קודם לכן ירקות, אבל הסיכוי שזה יקרה נמוך.
- אנשים עם הפרעת קשב לפעמים הולכים לאיבוד בסופר, לכן מומלץ להגיע חצי שעה לפני שהמקום נסגר, וכך תהיו ממוקדים ותקנו רק מה שאתם צריכים. דדליין הוא דבר חשוב שיגרום לכם לפעול בצורה מסודרת ונכונה יותר.
- לפני נטילת כדור להפרעת קשב, שלו לעיתים השפעה של 12 שעות, חייבים לאכול. לא לקחת את התרופה על קיבה ריקה, כיוון שיש הרגשה של דיכוי תיאבון, אין הרבה אנשים שזה גרם להם לרדת במשקל. הרי אחרי שהתרופה פגה – יש בולמוס אכילה, וזה ממש לא רצוי.
- מומלץ להכניס ללו"ז את זמני האכילה, עד כמה שזה יישמע טרחני. לכתוב למשל שבשעה 8:00 אוכלים ובשעה 8:10 לוקחים את התרופה. חשוב להקדיש זמן שמיועד מראש לארוחת צהריים, זו ארוחה שפעמים רבות אנשים מדלגים עליה או דוחים אותה. גם אם לא רעבים בגלל התרופה – אוכלים כי חייבים לאכול. אם נעשה את זה, יש סיכוי שנרוויח דבר נוסף, והוא שבני זוג יאכלו ביחד במקום שכל אחד יהיה מול המסך שלו, או שמשפחות יאכלו ביחד במקום כל אחד לבדו.
- יש להקדיש זמן לבישול, אבל תמיד להכין יותר ולהקפיא, כיוון שהאימפולסיביות של אנשים עם הפרעת קשב תהיה תמיד ללכת לדרך הקלה יותר, והיא לאכול משהו לא בריא וזמין או להזמין טייק־אוויי – שזה לרוב משמין, לא בריא ויקר.
- כיוון שאנשים עם הפרעת קשב שוכחים לעיתים לערוך קניות, מומלץ לקנות כמה שיותר מוצרים יבשים או כאלה עם חיי מדף ארוכים: פסטות, דגני בוקר מלאים, פירות יבשים ועוד. אם אתה רוצה לבשל ואין לך מצרכים בבית, זו בעיה.

3האם אפשר לטפל בהפרעות קשב וריכוז שלא באמצעות טיפול תרופתי? יש מי שחושבים שאפשר למנוע הרבה מהסממנים הקשורים להפרעת קשב דרך התזונה – וגם אם בכל זאת יש הפרעה, יש להתייחס לכך לא רק תרופתית, אלא גם תזונתית.
שוחחתי עם ד"ר יניב עובדיה, תזונאי בלוטת התריס מוסמך וחוקר תזונה, במערך נשים בבית החולים ברזילי. הוא טוען שהטיפול התרופתי או כל טיפול בהפרעת קשב חייב לבוא יד ביד עם הנחיה של תזונאי/ת שמוכּר/ת על ידי משרד הבריאות. הבנתי ממנו שהטיפול התרופתי אינו פותר תמיד את הבעיה מהשורש: "לפעמים הוא רק מכבה שריפות, בוודאי אם מקור ההפרעה היא תזונתי. חשוב להתמקד במחוללים ובמקור של הפרעות קשב וריכוז במקביל".
4ד"ר עובדיה מתייחס לשלושה גורמים מהותיים שיכולים לגרום להפרעת קשב וריכוז. הגורם הראשון הוא חשיפה יתרה לעופרת: "סביר להניח שהעופרת עלולה לשבש את פעילות המוח עקב יכולתה לחצות את המחסום שמונע מרוב החומרים בדם להגיע אל המוח. עופרת יכולה להגיע לגופנו בין שנגענו במתקני שעשועים מתקלפים ומיד אכלנו ובין ששתינו אספרסו ממכונות ישנות – לרוב בתחנות דלק או בתי קפה – שאינן עומדות בתקן". הוא בכלל ממליץ לשתות קפה מהבית ("אם אתם הרבה בדרכים, עדיף שתחכו עם הקפה או תביאו אותו מהבית"), ונראה שדבריו יכולים למנוע מהגוף שלכם עופרת רעילה.
ד"ר יניב עובדיה: "עופרת עלולה לשבש את פעילות המוח עקב יכולתה לחצות את המחסום שמונע מרוב החומרים בדם להגיע אל המוח. עופרת יכולה להגיע לגופנו בין שנגענו במתקני שעשועים מתקלפים ומיד אכלנו ובין ששתינו אספרסו ממכונות ישנות, לרוב בתחנות דלק או בתי קפה, שאינן עומדות בתקן"

הגורם השני שעלול להשפיע הוא מחסור ביוד או חוסר איזון שלו, כבר בהיריון. הוא מצטט מחקר שפורסם לפני כמה שנים, שעל פי ממצאיו "בקרב עשרות אלפי זוגות של אמהות וצאצאיהן מנורווגיה, נטילת תוסף יוד בשליש הראשון להיריון בידי נשים הרות הסובלות ממחסור ביוד קשורה בסיכון מוגבר ל־ADHD בקרב הצאצאים בגיל שמונה". הוא מסביר כי ייתכן שהמחסור ביוד משפיע לרעה על תפקוד בלוטת התריס, הקריטי להתפתחות מוח העובר בשלבי ההיריון הראשונים, אבל גם רמה גבוהה שלו בדם מזיקה: "ייתכן שהסיבה לכך היא המעבר החד מחוסר יוד בתזונה לצריכת יוד מעל לצריכה הנאותה, שהשפיעה לרעה על תפקוד בלוטת התריס, הקריטי להתפתחות מוח העובר בשלבי ההיריון הראשונים".
הגורם השלישי שהוא מזכיר הוא צריכה של צבעי מאכל. "בניסויים שערכו בבעלי חיים הראו שצבעי מאכל מלאכותיים משבשים את הפעילות העצבית במוח", הוא מספר, "במחקרים שערכו בבריטניה ובמזרח גילו שברגע שהרחיקו את צבעי המאכל המלאכותיים מילדים – אבחנו הפחתה משמעותית בסממנים של הפרעות קשב וריכוז.
"אני ממליץ להסתכל על הרכיבים של המוצרים בסופר ולא לקנות מוצרים עם צבעי מאכל מלאכותיים – שמופיעים על תוויות בקבוקי שתייה ממותקת אך גם במזון תעשייתי וחטיפים למיניהם. בכלל, אני ממליץ להימנע מכל השתייה הממותקת. למה לא להוסיף לקנקן מים פרי, ירק או נענע שיוסיפו טעם? במחקרים שערכו בבריטניה ראו שאצל ילדים שהפסיקו לשתות שתייה קלה – התדירות של הפרעת הקשב ירדה, וזה ממש לא קשור רק לסוכר".
כשמגיעים אליך אנשים עם הפרעת קשב, לפעמים קשה להם יותר לעמוד בתפריטים המוצעים?
"בוודאי, למרות שאצל כל אחד יכול להיות קושי של התמדה. אני תמיד אומר שאם בן או בת הזוג נמצאים יחד בתהליך, זה הרבה יותר קל. אבל גם מי שיש לו הפרעת קשב, יכול לסובב בקבוק או חטיף לפני שהוא קונה אותו ולחפש ברכיבים אם יש צבעי מאכל – לרוב הם יופיעו בצורה כזו, בין המספרים E 101 עד E 199".
ד"ר עובדיה סבור שכדאי לנו – לפעמים עוד לפני האבחון והטיפול התרופתי – לנסות להימנע מהגורמים שציין, כיוון שלדבריו לעיתים לא יהיה צורך בטיפול תרופתי. "כשאישה נוטלת חומצה פולית ויוד בכמות המומלצת על ידי משרד הבריאות לפני ההיריון, או מצמצמת את החשיפה לעופרת במהלכו, היא מקטינה משמעותית את הסיכון של הצאצא לפתח הפרעות קשב וריכוז בילדות", הוא אומר בצורה חד־משמעית. "במקרה של מבוגרים שיש להם הפרעה שהיא כבר משהו בלתי נמנע לפעמים, צריך להקפיד על מזעור המשקאות הממותקים ומזונות עם צבעי מאכל, כמו גם להימנע מעופרת – שלעיתים גם נמצאת במי מהברז אם הבניין ישן מאוד והצנרת ממתכת. יש אינספור חטיפים הנמכרים בישראל עם חומרי טעם וריח מלאכותיים שאסורים במדינות אחרות בעולם, כיוון שהודגם שהם מזיקים ויכולים לגרום לתסמינים של הפרעת קשב וריכוז".
"תתייחסו למשקה ממותק כאילו הוא קינוח, ועדיף לצרוך אותו רק על בטן מלאה ולא יותר מפעם ביום".
מה לגבי סוכרזית?
"מצטברים מחקרים שמראים שההשפעה של תחליפי סוכר כמו סוכרזית על הגוף עלולה להיות דומה לזו של סוכר. אם אתה רוצה ליהנות ממשקה ממותק אחד ביום, ואין לך סוכרת, אולי כפית סוכר לבן או חום פחות גרועה לך מאשר סוכרזית".
ונגיד שהתרופה שאני או אחרים לוקחים מסייעת להם. מהם הדגשים התזונתיים?
"לטובת המוח, כדאי במקביל לאכול יותר ירקות ולהוסיף במידה שמן זית בכבישה קרה לסלט ירקות טרי. מומלצת גם שתיית מים מרובה כך שחוץ מהשתן הראשון בבוקר, הוא תמיד יהיה שקוף. קח כמה ימים ותעקוב אחרי השתן, ותראה שאם תשתה יותר במהלך היום – תרגיש בהבדל בצבעו. כמובן צריכת מזונות מלאים ואכילה בצורה מסודרת חשובות מאוד לרוב הציבור, גם לאלה שאינם מאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז". 
סיכום המדור ב–30 מילים:
עופרת עלולה להימצא במכונות אספרסו ישנות ולגרום לכם להפרעות קשב וריכוז, וגם צבעי מאכל ועודף יוד. ובכלל אם תשימו לב לשעות האכילה ולמה שנכנס לכם לפה, תרגישו הרבה יותר טוב.