יום שני, מאי 5, 2025 | ז׳ באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

סלרי, מלך הגבעולים

הסלרי הוא אחד הדברים הכי חשובים במטבח. כתוספת לתבשיל, בפני עצמו ואפילו במיץ טרי. איזה מזל שהוא גם בריא

מאת  אפרת ליכטנשטט
י״ד בכסלו ה׳תשפ״א (30/11/2020 09:43)
בתוך אוכל, תרבות

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

אם תיקחו לצרפתי את הסלרי שלו, הוא לא ייכנס למטבח!

לקח לי זמן אבל גם אני בסוף הבנתי, על שלושה דברים התבשיל עומד: בצל, גזר וסלרי.

מחפשים את הטעם העמוק של ציר ירקות או אבקת מרק? תתחילו כל תבשיל בטיגון של עשר דקות של השלישייה הזאת קצוצה דק־דק ותקבלו את טעם החיים, לפחות לפי הצרפתים. וגם יש לזה שם: ״מירפואה״.

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– זית, זה הקטע: כך תשדרגו מנות אהובות
– ארל גריי: עושים כבוד לתה המלכותי
– מטאורולוגים לבנונים: אפשרו לנו להשתתף במיזם להתרעה מאסונות טבע

הסלרי הוא אחד מנותני הטעם החשובים והמיוחדים במטבח. קסמו נמצא גם כשאינו מורגש ומשמש כתבלין, וגם כשהוא חי ובועט ועומד בפני עצמו. אסף יכול לנשנש מקלות סלרי בקלות, כמו גרעינים; עבורי זה קצת קשוח, אבל במרקים ובתבשילים הוא כמעט תמיד נמצא. בכל חלקי הסלרי יש שימוש: בשורש, בגבעולים, בעלים וגם בזרעים, המשמשים הן כתבלין והן לצורכי בריאות.

החורף הגיע, ובזמן שאנחנו מחכים לחיסון כולנו מכינים סירי ענק של מרק עוף, מרק ירקות ומרק כתום. כולנו בבית, וזה זמן מעולה לשלב את הסלרי בתפריט, ולא רק בשל טעמו.

הסלרי הוא אחד הירקות הבריאים על המדף. למעשה, עד לפני כ־200 שנה השתמשו בו כצמח מרפא בלבד.

הוא מכיל ויטמין A, ויטמיני B (במיוחד B12 ,B2 ו־B6 ,C ,E ,(PP, וויטמין K, וגם ברזל, זרחן, אבץ, אשלגן, סידן, מגנזיום, יוד, מנגן, חומצות אמינו ושמנים אתריים. הסלרי עוזר לאזן את רמת הכולסטרול בדם, תורם לערנות ולמצב הרוח, מוריד לחץ דם ואף עוזר בשמירה על רמות הסוכר בגוף.

לא במקרה שתיית מיץ סלרי הפכה לדבר אופנתי ביותר (אם כי אנשים הנוטלים תרופות צריכים לצרוך אותו במתינות).

ובכן, התארגנו על זרי סלרי רעננים ובואו למטבח להכין כמה מתכונים בלתי נשכחים!

סלט ירוקים עם סלרי ואגוזים

סלט ירוקים עם סלרי ואגוזים. צילום: אפרת ליכטנשטט

סלט מקפיץ ומופלא, בועט וחי, מסיבה של טעמים בפה, חגיגה של בריאות והנאה. יש לו אולי מראה תמים אבל הוא טעים בצורה בלתי רגילה! אתם חייבים לנסות.

מרכיבים

1 ראש חסה קצוץ דק
3־4 גבעולי סלרי קצוצים דק
חופן פטרוזיליה קצוצה
חופן כוסברה קצוצה
1 תפוח ירוק חתוך לפרוסות דקות
½ כוס גרעיני חמנייה
1/3 כוס גפרורי שקדים
1/3 כוס אגוזי פקאן
2 כוסות פתיתים מוכנים / בורגול מוכן / קוסקוס מוכן (לא חובה)

לרוטב:

3 כפות מיץ לימון
2 כפות שמן זית
1 כפית דבש
¼ כפית מלח

אופן ההכנה

1. במחבת רחבה קולים את כל האגוזים ללא שמן, עד שהם משחימים מעט ומפיצים ניחוח נעים. השגיחו על המחבת, שלא יישרפו.
2. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי הסלט.
3. בצנצנת קטנה מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב.
4. זמן קצר לפני ההגשה מוזגים את הרוטב על הסלט ומערבבים.

אָפְּיוּ תבשיל חמוצים מהמטבח הבלקני

(מבוסס על מתכון של עמית אהרונסון)

צילום: אפרת ליכטנשטט
אָפְּיו תבשיל חמוצים מהמטבח הבלקני. צילום: אפרת ליכטנשטט

כששאלתי את העוקבים שלי באינסטגרם מה הם מכינים מסלרי רבים כתבו לי ״אפיו״.

השם הלא מוכר והמסקרן (שמשמעותו סלרי בספרדית) שלח אותי לתחקיר, וכך גיליתי מתכון פשוט מעולה לחמוצים שהוכתרו על ידי בני הבית כ״החמוצים הכי טובים שהכנת״. זה היה לא רק משמח אלא גם מפתיע, כי ההכנה כל כך קלה ומהירה, והתוצאה מופלאה.

מרכיבים

2 כוסות מים
½ כוס מיץ לימון
1 כפית מלח
1 כף סוכר
¼ כפית פלפל שחור
4 גזרים
2 ראשי סלרי
1 קולרבי

אופן ההכנה

1. במחבת רחבה שמים מים, מיץ לימון, מלח, סוכר ופלפל שחור ומביאים לרתיחה.
2. מקלפים את הגזרים ופורסים לפרוסות בעובי ½ ס״מ.
3. מקלפים ושוטפים היטב את הסלרי, חותכים אותו לרבעים ואז לפרוסות בעובי ½ ס״מ.
4. מקלפים את הקולרבי, חותכים לחצי ואז לפרוסות בעובי ½ ס״מ.
5. שמים את הירקות במחבת עם הנוזלים ומביאים לרתיחה.
6. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 25־35 דקות עד שהירקות מתרככים מעט אך עדיין נגיסים וקראנצ׳יים.

מצננים לטמפרטורת החדר ומעבירים לצנצנת במקרר.

מגישים קר או בטמפרטורת החדר.

מרק סלרי וירקות

מרק סלרי וירקות. צילום: אפרת ליכטנשטט

אם אתם מעקמים את האף למראה הכותרת ״מרק סלרי״, חשבו מסלול מחדש! מדובר במרק נפלא ולא פחות ממרגש. נכון, טעמיו עזים וייתכן שילדים לא יאהבו אותו, אבל לי הוא היה טעים ומיוחד, ואני עוד אכין אותו פעמים רבות החורף.

מרכיבים

1 בצל קצוץ
1 כרישה קצוצה
4 שיני שום פרוסות
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
½ כפית פלפל
½1 כוסות גבעולי סלרי קצוץ (זר שלם ללא העלים)
חופן עלי סלרי
1 תפוח אדמה מקולף וחתוך גס
1 זוקיני חתוך גס
4 כוסות ציר ירקות
חופן פטרוזיליה
חופן שמיר

להגשה: שמנת חמוצה (לא חובה)

לציר ירקות:

½1 ליטר מים
1 בצל חתוך לרבעים
1 גזר חתוך
1 גבעול סלרי
חופן פטרוזיליה
1 שן שום פרוסה

אופן ההכנה

1. ציר: בסיר בינוני שמים את כל חומרי הציר ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל על אש בינונית ללא מכסה כחצי שעה עד שיגיע זמנו של הציר להכנס למרק.
2. מרק: בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל והכרישה כעשרים דקות עד שהם מתרככים ומזהיבים.
3. בינתיים מקלפים את כל הירקות וחותכים לקוביות גדולות.
4. מוסיפים לסיר עם הבצל והכרישה שום, מלח, פלפל, סוכר ואת הסלרי הקצוץ ומטגנים כחמש דקות.
5. מוסיפים את כל שאר הירקות ומערבבים היטב כשתי דקות.
6. מוסיפים את הציר עד גובה הירקות ולא יותר. מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים עם מכסה כשעה עד שהירקות רכים מאוד.
7. בסיום הבישול מוסיפים פטרוזיליה ושמיר, וטוחנים את המרק בבלנדר מוט או במעבד מזון.
8. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.

אם המרק סמיך מדי מוסיפים עוד קצת מים רותחים וטוחנים שוב.

מגישים עם כפית שמנת חמוצה (לא חובה) וקרוטונים.

תגיות: אוכלמרקמתכוניםסלטסלרי

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    המשכורת הראשונה של סגנית ראש העיר ירושלים

    הידיעה הבאה

    צה"ל נערך לתוקפנות איראנית בגבול סוריה

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    סיכול ממוקד: כך חוסלה החוליה בגבול הצפון

    צה"ל נערך לתוקפנות איראנית בגבול סוריה

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD