"הצלחה ערכית, כישלון כלכלי" – בארבע מילים אלה סיכם לאחרונה באוזניי בכיר בעולם הספרות הישראלי את שנת 2020. האמביוולנטיות הזו נובעת משני נתונים שבמבט ראשון לא מתיישבים זה עם זה. הראשון הוא שלישראלים היה השנה הרבה יותר זמן פנוי לקרוא ספרים, ושלעומת תחומי תרבות אחרים שמצריכים יציאה מהבית והתקהלות, קריאת ספר היא אולי הפעולה המושלמת לתקופה שבה מסתגרים בבתים והתרבות נצרכת באופן יחידני. הנתון השני הוא שלמרות זאת, עולם הספרים הישראלי נקלע בגלל הקורונה למשבר עמוק. ספרים חדשים כמעט לא ראו אור, עובדי ההוצאות כמעט עד האחרון שבהם הוצאו לחל"ת למשך חודשים ארוכים ולמעשה עולם המו"לות הודמם כמעט כליל.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
אהבה בשחקים: נישואים בקורס טיס ובצל קורונה
ניקי היילי: ביידן חייב להמשיך את מדיניות החוץ של טראמפ
בין שטיסל לפוליקר: להצליח לגעת ולראות את עצמנו
עד לפרוץ הקורונה, ההוצאות הגדולות ורשתות חנויות הספרים חיו בשלום ובנחת בהסדר שהיטיב עם שני הצדדים: ההוצאות דחפו עוד ועוד כותרים חדשים לשוק, כמעט בלי קשר לרמתם הספרותית או לנחיצותם על המדף, והרשתות קיבלו כל הזמן דם חדש שישנה את חלון הראווה שלהן וייתן לישראלי הממוצע המשוטט בקניון סיבה להיכנס לחנות בכל פעם שהוא מבקר בו, כי תמיד יהיו שם כותרים חדשים עם כריכות מפתות.

מבצעי ה"4 במאה" למיניהם היו הצלע השלישית לסידור הנוח הזה – כשהספרים זולים כל כך, מה אכפת לי לקחת הביתה גם ספר שכנראה לא אקרא אף פעם. ביום שבו נסגרו הקניונים בסגר הראשון, הקומבינה הזו התפרקה מיד. ברגע שחנויות הרשתות, כלומר סטימצקי וצומת ספרים, נסגרו, וכשגם ההוצאות הגדולות בישראל לא נהנות מיציבות כלכלית מרשימה במיוחד, החמצן הכספי שהתבסס על מכירות גבוהות של כותרים חדשים מכל הבא ליד נפסק כמעט מיד והקריס את כל המודל של עולם הספרות הישראלי בעשור וחצי האחרונים. זו גם בדיוק הסיבה שההוצאות לא טרחו עד הקורונה להשקיע באתרי אינטרנט מזמינים ויעילים. כשיש הסכמים טובים ושותפויות עם רשתות שיניחו את הספרים החדשים שלך בחזית ויתדרכו את המוכרים לכוון אליהם את הקונים עד כמה שאפשר, למה שישקיעו באפשרות הרכישה ברשת.
והנה הגיע הנגיף, והחזיר את עולם המו"לות הזה כמעט עשרים שנה לאחור. כאן בדיוק מתפצל הסיפור להצלחה הערכית ולכישלון הכלכלי. כי מצד אחד, המכירות ירדו בצורה חד־משמעית, מלבד בהוצאות הקטנות שמלכתחילה התבססו על מכירה דרך האינטרנט. העובדה שרוב סניפי סטימצקי וצומת ספרים סגורים חודשים רבים משפיעה על המו"לים השותפים בהן, ומדובר בהפסדים גדולים.
מצד שני, חלו שני תהליכים חיוביים. הראשון הוא פיתוח מואץ של אתרי אינטרנט עצמאיים להוצאות, הקצאת כוח אדם שיתפעל באתרים הללו מבצעים ושירות לקוחות, דבר שכמעט לא היה קיים לפני תקופת הקורונה. השני הוא ירידה דרמטית בהוצאת כותרים חדשים, והגדלת הרווחים בין תקופות שבהן מגיעים ספרים חדשים לחנויות. בהוצאות וגם ברשתות ראו בבירור כי ספרים שכן הצליחו לצאת רגע לפני הסגר הראשון או רגע לפני הסרת הסגר השני הצליחו מאוד, כי היו להם חיי מדף ארוכים יותר.
לשאלה האם התעשייה הזו תדע לקחת מתקופת הקורונה את הדברים הטובים שהתגלו באמצעותה ולאמץ אותם גם אחרי שכולנו נתחסן, או שמא האינטרס הכלכלי יגבר שוב על האיכות הספרותית והכול יחזור להיות כבעבר, אין עדיין תשובה. זהו סיפור שטרם נכתב, וטרם נמצא המו"ל שיסכים להפיץ אותו.
העדויות / מרגרט אטווד / כנרת זמורה דביר
הסופרת הקנדית מחזירה לידיה את עלילות רפובליקת גלעד, שסדרת הטלוויזיה "סיפורה של שפחה" עשתה בהן ככל העולה על רוחה, ומתארת את סיפור נפילתה ביד בוטחת ובכישרון רב – אך לא פחות מכך גם באומץ מול קהל קוראיה הליברלי, שכנראה היה מעוניין בהמשך חפירת פצעי גלעד עוד קצת לפני הסיום.
החיים הם תקופה קשה / חנוך דאום

2020 / חמוטל שבתאי / כתר
הספר הזה אמנם נכתב בהשראתו של נגיף האיידס, אבל יכולתה הכמעט נבואית של הסופרת (בתו של הסופר יעקב שבתאי) לתאר מגפה שמשתקת את העולם בשנת 2020 מתחרה רק ביכולת הכתיבה שלה. למרבה השמחה, "כתר" הוציאה השנה את הספר מחדש.