
בעולם מתוקן, שמו של הספר הזה היה צריך להיות "דרך המוות", כשמו של הסיפור הראשון מתוך השלושה שיש בו, ולא "גבר נכנס לפרדס", שמו של השלישי. אבל מתוקן היא מילה יחסית, ומדובר בעולמו של אשכול נבו, וזכותו לעשות בו ככל העולה על רוחו. הוא עושה זאת כהרגלו ביד ספרותית בוטחת ובאופן שמצליח להשאיר את הקורא דבוק לדפים, ובכל זאת – גם בתוך הספרות הטובה של נבו יש דירוג, ו"דרך המוות" מתעלה בהרבה על השניים הבאים, "היסטוריה משפחתית" וכאמור "גבר נכנס בפרדס". הוא גם הארוך ביותר, כמאה דפים, והשניים האחרים קצרים יותר.
"דרך המוות" עוסק בסיפור אהבתם הפתלתל והאפל – מילה שמשתמשים בה יתר על המידה בנוגע לספרים אבל במקרה הזה היא לגמרי במקום – של עומרי ומוריה. עומרי הוא גרוש טרי בן 39 שנסע לנקות את הראש בדרום אמריקה, ומורי (מוריה, מדובר בדתל"שית), נשואה טרייה ומתוסבכת שנסעה עם בעלה רונן לירח דבש באותו האזור. הסיפור מסתבך והגיבור עומרי מוצא את עצמו בפני אחת הסיטואציות הקשות בחייו, שאליה אשכול נבו מוביל אותו ואת הקורא ביד אמן. סגנון הכתיבה הקולח, הישראלי מאוד והחף ממניירות מיותרות מתנגש כאן בעוצמה מענגת עם העלילה ההולכת ומעמיקה לעבר פינות שלרוב מאיימות ומוסתרות היטב בנפש האדם.
"היסטוריה משפחתית" מספר את נפילתו של רופא בכיר ומוערך בן 68, שמואשם לפתע בהטרדה מינית של מתמחה בבית החולים שבו שניהם עובדים. גם כאן נבו מיטיב לתאר את נבכי נפשם של שני גיבוריו, אבל בוחר בתפנית עלילתית קלושה וחסרת כל היתכנות במציאות הקשורה לבדיקה גנטית כלשהי, שמורידה את אמינות הסיפור ופוגמת בהנאה ממנו.
"גבר נכנס בפרדס" דווקא מתחיל וגם נמשך מצוין. זוג ישראלי הולך לטיול הקבוע שלהם בפרדס הסמוך לביתם. בסוף הטיול הבעל נכנס לרגע לפרדס, ונעלם. במסגרת החיפושים הנואשים אחריו נפרשת בפנינו המשפחה, הסביבה האנושית שסביב הגיבורים וגם לא מעט תובנות מעניינות וחדות על אובדן והשלמה. אבל סופו של "גבר נכנס בפרדס" לא מספק. בעצם, זה יותר מכך. הוא מאכזב. עושה רושם שנבו פשוט לא ידע איך לסיים את הסיפור והחליט לקטוע אותו באמצע – כל אורכו הוא 68 עמודים – תוך כדי שימוש באלמנטים מיסטיים חסרי כל הקשר ותפורים בגסות לא אופיינית.
יש כמובן חוט מקשר בין שלושת הסיפורים בספר. כולם עוסקים באהבה יוקדת שכמעט מכלה את האוהבים ואת מושאי אהבתם, וכל אחד בא מזווית אחרת אל הנושא ועושה בו כבשלו. יש גם אזכורים קצרצרים ואגביים שמקשרים בין הסיפור השני לראשון ובין השלישי לשני, וגם זה מהלך חביב אם כי צפוי למדי. בסופו של יום אוהדיו ומעריציו של אחד הסופרים המצליחים בישראל לא יוותרו גם על "גבר נכנס בפרדס", ולפחות בגלל הסיפור הראשון שימצאו בו הם יהיו צודקים לגמרי.
גבר נכנס בפרדס אשכול נבו, כנרת זמורה
הספרייה
ספרים חדשים שכדאי לבדוק
חקירתו של סרן ארז – ישי שריד, ידיעות ספרים
הדפסה מחודשת לספרו הראשון של ישי שריד משנת 2000, שבו החל את מסעו הספרותי בחקירת גווניה של החברה הישראלית המורכבת.
להיות אדם – ג'ורדן פיטרסון, תרגום: דלית לאוב–סוטר , סלע מאיר
אחרי שפרץ לתודעה ב–2018 עם "12 כללים לחיים", חוזר הפסיכולוג הקליני הקנדי עם 12 כללים נוספים.
רצח במעון הכומר – אגתה כריסטי, תרגום: מיכל אלפון, עם עובד
הספר הראשון בסדרת "מיס מארפל" של הסופרת הבריטית שהלכה לעולמה לפני ארבעה וחצי עשורים וסיפוריה עדיין מהלכים קסם על חובבי ז'אנר הבלש.
מה את מבקשת – אוריה מבורך, הוצאת מגיד–קורן
הספר פונה לנשים ונערות מגיל 16 אך מזמין גם נערים, גברים, הורים, אנשי חינוך וזוגות המעוניינים בכלים להתמודדות עם התרבות המערבית.