מבחינה חיצונית הקייל נראה כמו חסה מסולסלת וכהה במיוחד, אך למעשה מבחינה בוטנית הוא בן דוד של הכרוב, הכרובית והברוקולי. מבחינה היסטורית הוא היה כאן לפני כולם והיה הירק הפופולרי ביותר עד ימי הביינים, אז נכנס הכרוב לתפריט ולקח לו את הבכורה.
הוא פרץ שוב לחיינו לפני כעשור, עם הרבה רעש וצלצולים, ומיד קנה לו מעריצים ומתנגדים. אוהביו אוכלים ממנו בכל הזדמנות, מכינים ממנו סלטים וכריכים ושותים אותו בשייקים. הם מהללים את ערכיו התזונתיים המשובחים, ואכן טבלאות הערכים של הקייל מדהימות עם כמות גבוהה מאוד של ויטמינים, סיבים תזונתיים, חומצות אמינו, ברזל מגנזיום ועוד ועוד. הוא פשוט מנצח בנוקאאוט את רוב הירקות בסביבה ואם תוסיפו מנה אחת של קייל לתפריט היומי שלכם תוכלו ללכת לישון בשקט. מתנגדיו מציינים את טעמו המר ומרקמו הקשה והסיבי, וטוענים שלא צריך לסבול כשאוכלים (היוש אסף), חלקם טעמו אותו פעם אחת ולא הסכימו לנסות אותו שוב (היוש אמא). חוקר מקליפורניה אף הגדיל לעשות וטען שצריכה מוגזמת שלו מסוכנת לבריאות, שזה כנראה נכון לגבי כל דבר שאוכלים.
אז באיזו קבוצה אתם? והאם תיתנו לקייל הזדמנות נוספת? (כן! כן!). העקשנים מוזמנים להחליף את הקייל בחסה או בעלי תרד, רק אל תגלו…
סלט תפו״א עם קייל ואספרגוס
כשחולטים את עלי הקייל מקבלים גרסה מרוככת וטעימה הרבה יותר, ולמעשה, זה ממש מתבקש לחלוט עלה כמו קייל. כאן בשילוב עם אחד הירקות האהובים עליי – אספרגוס והחבר לצרה תפוח האדמה, מתקבל סלט טעים ומשביע. מושלם כארוחת צהריים קלה.

מרכיבים
1 צרור אספרגוס
10 עלי קייל נקיים
400 גרם תפוחי אדמה קטנטנים
חופן עירית קצוצה דק־דק
1/3 כוס שבבי שקדים קלויים
לרוטב
6 כפות שמן זית
2 כפות חרדל
2 כפות חומץ
1 כף מיץ לימון
1 כף מיונז
1 כף דבש
1 כף מים
קורט כורכום
½ כפית מלח
¼ כפית שחור
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מרתיחים מים עם כפית מלח. מכינים קערה גדולה עם מי קרח.
2. חולטים את האספרגוס במים רותחים במשך שלוש דקות ומוציאים אותם בעזרת מלקחיים לקערת מי הקרח. מוציאים ומייבשים.
3. מביאים שוב את המים בסיר לרתיחה ומכניסים את עלי הקייל לחליטה של דקה ומוציאים גם אותם למי קרח. מוציאים ומייבשים.
4. בסיר נוסף מבשלים תפוחי אדמה קטנטנים עד שהם רכים מאוד (לעצלנים וממהרים: ניתן לקנות תפוחי אדמה מבושלים ברשתות השיווק או להכניס שקית של תפוחי אדמה קטנטנים למיקרו ל־8־12 דקות).
5. חותכים את האספרגוס לחתיכות בגודל ביס ואת תפוחי האדמה לחצאים או רבעים, קוצצים את הקייל ומערבבים את כל חומרי הסלט.
6. מערבבים את כל חומרי הרוטב ומוזגים אותו סמוך להגשה.
סלט קייל טרי עם תפוזים סיניים ואוכמניות
גם קייל טרי, לא מטוגן ולא חלוט, יכול להיות טעים מאוד, רק הקפידו לחתוך החוצה מכל עלה את השדרה הלבנה והקשה, ושדכו אותו לסלט עשיר בטעמים, כמו זה שלפניכם.

מרכיבים
120 גרם עלי קייל (חבילה)
1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות
1 מלפפון חתוך לחצי ואז לפרוסות
½ כוס אוכמניות טריות (אפשר להחליף בתותים)
5־6 תפוזים סיניים חתוכים לפרוסות דקות
½ כוס אגוזי פקאן
לרוטב
3 כפות מיץ לימון
2 כפות שמן זית
1 כף דבש
¼ כפית מלח
קורט פלפל שחור
אפשר להוסיף גם: 1 כוס קינואה מבושלת
אופן ההכנה
1. מערבבים את כל חומרי הרוטב.
2. שוטפים היטב את עלי הקייל וחותכים מכל עלה החוצה את השדרה הפנימית, הקשה לאכילה. קוצצים את עלי הקייל דק־דק, מניחים בקערה ושופכים עליהם את הרוטב בזמן שמכינים את שאר החומרים.
3. קולים את אגוזי הפקאן על מחבת ללא שמן לכמה דקות, עד שהם משחימים מעט.
4. מוסיפים את שאר החומרים לסלט ומערבבים. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
סלט צ׳יפס קייל ודלורית צלויה
בצ׳יפס מקייל נתקלתי לראשונה לפני כמה שנים במסעדה אופנתית בניו־יורק, ונדהמתי מהטעם המיוחד והטעים. באופן כללי אפשר לטעון (ובצדק) שכל דבר מטוגן הוא טעים, אך עלי הקייל מפתיעים במיוחד, מרירותם נעלמת והם פריכים ונפלאים. רוצים לתת הזדמנות לקייל? התחילו מכאן!

מרכיבים
1 דלורית בינונית
8 עלי קייל חתוכים לחתיכות גדולות
3 עלי חסה קצוצים גס
2 גזרים
3 צנוניות פרוסות לפרוסות דקיקות
½ בצל סגול חתוך לפרוסות דקות
1/3 כוס צימוקים
חופן פטרוזיליה קצוצה
2 כוסות שמן לטיגון הקייל
לרוטב
2 כפות מיץ לימון טרי
2 כפות שמן זית
1 כפית מייפל
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
1. צולים את הדלורית: מקלפים את הדלורית וחותכים אותה לחתיכות דקות וארוכות. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, מזלפים 2 כפות שמן זית ומפזרים מלח ופלפל בנדיבות. אופים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות כחצי שעה או עד שהדלורית רכה.
2. מטגנים את הקייל: בסיר גדול ועמוק (בגלל שהשמן קופץ ממש) מחממים שמן וכשהוא חם (אם מכניסים ידית של כף עץ היא מתמלאת בועות) מכניסים את עלי הקייל – 5־6 חתיכות בכל פעם. מטגנים כדקה ומוציאים לנייר סופג (בדקו שהעלה אכן קריספי).
3. מקלפים את הגזרים עד לליבה, ליצירת סרטים דקים של גזר.
4. מערבבים את כל חומרי הסלט ואת כל חומרי הרוטב ומתבלים סמוך להגשה.