מה אתה עושה?
אני עובד במפעל של ד"ר פישר. התפקיד שלי הוא ראש צוות שקילה, אבל כשצריך אני ממלא גם פעולות יצור אחרות. אני מייצר מוצרי היגיינה וטיפוח כמו שמפו וקרמים. אני לוקח את החומרים שמגיעים מהמחסן למפעל, שוקל ובודק את הכמויות שצריך – ומשם הם עוברים לתהליך היצור עצמו. גודל מיכלי היצור מתחיל בחמישים קילו ומגיע עד שבעה טון, והשקילות שלי הן ממיליגרמים בודדים של אבקות ועד פתיתים של חומר שמגיעים בשקים של טונים.
איזה ידע צריך עובד במחלקת יצור?
עובד מחלקת יצור צריך לדעת להפעיל את המכשור ולהיות מסוגל למלא אחרי הוראות הייצור: לזהות כל חומר, לסרוק ברקוד, לוודא שמה ששוקלים אכן שייך למוצר עצמו. צריך להיות דייקנים ממש. לפעמים שני חומרים שונים נבדלים רק בספרה האחרונה של המק"ט. צריך להכיר את החומרים השונים שמשמשים לייצור ואיך שוקלים אותם: נוזלים, למשל, נשקול אחרת מאבקות. אנחנו חותמים על כל תהליך שקורה – שכל שלב בו אכן בוצע: תהליכי חימום, קירור, ערבוב. כל סטייה במשקל חומר יכולה לפגוע במוצר עצמו. אנחנו יכולים למשל לייצר מוצר אל־דמע, ואם מכניסים חומר לא נכון או בכמות לא נכונה, המוצר יכול לצאת פגום.

איך נראית שגרת העבודה?
מנהל היצור נותן רשימת פורמולות שצריך לייצר היום או לקדם את היצור לימים הבאים. אנחנו עובדים בצוותים, אז יש לי שותף וכשאחד שוקל השני בודק. כל מה ששקלנו נמצא על משטח, ואנחנו אורזים אותו עם ניילון נצמד ומדבקות זיהוי. במדבקה כתוב מה המשקל, מה החומר ולאן הוא מיועד, כשלכל מוצר לייצור יש משטח ועליו חומרי הגלם שלו. מעמדת השקילה המוצרים ששקלנו ממשיכים לשלב הבא בתהליך הייצור. יום העבודה נמשך בין שבע בבוקר לארבע אחר הצהריים. יש גם שעות נוספות עד שבע בערב בתקופות יותר לחוצות.
איך התחלת לעבוד בתחום?
כשהשתחררתי מהצבא חיפשתי עבודה מועדפת באזור טבריה, העיר שבה אני גר. רציתי שהעבודה תהיה בבקרים ושאפשר יהיה ללמוד תוך כדי. תוך כדי העבודה למדתי לתעודת הוראה. אני במפעל כבר ארבע שנים וחצי, מתקדם מקצועית וטוב לי איפה שאני. אני לא רוצה למצוא עבודה אחרת.
מה אתה אוהב במקצוע?
אני אוהב לייצר בשמים. אני מגיע הביתה ומקבל מחמאות על הריח. וכשאני בסופר אני עובר על המדפים עם אשתי ומתלהב ממוצרים שאני ייצרתי ועכשיו נמצאים על המדף.
מה אתה לא אוהב במקצוע?
כשעובדים במפעל אנחנו מחויבים חוקית לעבור הדרכות: בטיחות, עזרה ראשונה ועוד. לפעמים אנחנו צריכים לעזוב הכל באמצע עבודה ולצאת להדרכה. הכוונה טובה אבל לפעמים זה מרגיש טו מאץ'.
מה אנשים לא יודעים על המקצוע?
הפעלת המכונה דורשת מיומנות וגם עבודה שלנו במקביל. זה לא שאני לוחץ על כפתורים והפעולה מתבצעת אוטומטית. אם הפעולות היו כאלה פשוטות ואוטומטיות – לא היו מחזיקים אותנו. אנשים רואים עבודה במפעל עבודה גופנית קשה. אני ציפיתי למקום שמלא במשאיות ולהרים כל היום שקים וקרטונים. בשנים שלי בתחום גיליתי שהכל במפעל בריח נקי של בית מרקחת ובשמים, ושיש אווירה טובה. אני כן עובד פיזית ושופך דברים לתוך מיכל יצור – אבל הפעולה יותר קלה. אני לא סוחב שקים, בשביל זה יש מלגזות.
כמה עובדות על עבודה במפעלים
הכשרה
עובדים חדשים במחלקות ייצור עוברים תקופת חפיפה עם כניסתם לתפקיד, וכך מוכשרים לעבודה.
איפה הכסף
מרבית העובדים מקבלים שכר שעתי. עובד ייצור מתחיל מקבל כחמישה שקלים מעל שכר המינימום. עובד ייצור ותיק ומנוסה יכול להגיע לכ–10,000 ₪ בחודש.
אפשרויות קידום
מתפקיד של עובד במחלקת ייצור אפשר להתקדם ולהתמנות לראש צוות, סגן מנהל ייצור ומנהל ייצור.