מה את עושה?
גננת היא אדם שמלווה ילד במסע שלו לגלות את עצמו. למעשה, להיות גננת זה המון מקצועות במקצוע אחד: מנהלת צוות, בונה תוכניות למידה, אמנית, מוזיקאית, מתכננת טיולים, מגישה עזרה ראשונה, עובדת עם הורים, אחראית על פיקוח, תקציבים, בירוקרטיה, רשויות, פועלים וספקים. אני גננת בגן טרום־טרום חובה וטרום חובה בירושלים, גילי 3־5.
מה מאפיין את הגיל הרך?
בגיל הרך לומדים בעיקר דרך חוויה: משחק, יצירה וניסוי. יש למידה חווייתית גם בגילים אחרים, אבל בגיל הרך החווייתיות היא הכי חשובה. ככל שילד יותר קטן, כך ההתפתחות שלו יותר מהירה יותר. למשל, ילד שדובר שפה אחת, תוך חודשיים ילמד כבר שפה חדשה. בחינוך לגיל הרך יש לי את המקום שלי לביטוי עצמי כאשת מקצוע. לא באו מלמעלה ואמרו לי מה לעשות, התפיסה של הגננת – זה מה שיהיה בגן.
איך נראית שגרת העבודה?
הסייעות פותחות את הגן בשבע ורבע. אני מגיעה בשמונה. עד תשע אני 100 אחוז עם הילדים, כי המעבר בין הבית לגן לא פשוט להם. בתשע מתחילות פעילויות יזומות שלי. בעשר וחצי יש מפגש שבו עולים תכנים לפי תפיסתו החינוכית של הגן. אחרי המפגש יש ארוחת בוקר, ואחרי האוכל משחקים. באחת שוב ארוחה, ובאחת וחצי מפגש סיום. בשתיים אני יוצאת מהגן ומגיע הצוות של הצהרון. אני שש שעות בגן, אבל בפועל עובדת יותר משש שעות. אחר הצהריים יש ועדות על ילדים, ישיבות צוות, השתלמויות. אני קונה ציוד או מתכננת את הימים הבאים. אין ערב שאני לא מדברת עם הורים.
העיסוק שלי הוא לא רק בילדים. אני יכולה לשבת ליד שולחן עם ילד בידיעה שיש שלושה ילדים אחרים שצריך לפקוח עליהם עין, ובמקביל צריך להתכונן לארוחת בוקר ולדבר עם קב"ט שיאשר יציאה לטיול. יכול להגיע פיקוח פתע ולבדוק האם הגן עומד בתקנים, ותוך כדי מגיעה אספקת ציוד מהעירייה. העבודה עם הילדים היא בערך 40 אחוז. עוד 40 אחוז זה קשר עם הורים ו־20 אחוזים נוספים זה ניהול הצוות וכל השאר.
איך התחלת לעבוד בתחום?
רציתי להיות אחות, וכשלמדתי לפסיכומטרי מילאתי מקום של סייעת. הגננת התלהבה מהגישה שלי לילדים וניג'סה לי שאלך ללמוד חינוך לגיל הרך. קרה לי נס והיו חסרות לי חמש נקודות להתקבל לסיעוד, אז במקום זה הלכתי לדוד ילין ללמוד חינוך. ברגע שנכנסתי למכללה הבנתי שזה המקום שלי. יש כאן כל דבר שאני אוהבת.
איזו טעות של מתחילים עשית?
בשנה הראשונה שלי רציתי להביא את כולי על ההתחלה. ביום הראשון אמרתי לילדים שמי שרוצה – יכול ללכת יחף. הסייעת שלי, עשר שנים במקצוע, כמעט התעלפה. המפקחת הגיעה באותו יום להגיד לי שנה טובה והדבר הראשון שהסייעת אמרה לה הוא שהיא רוצה שהמפקחת תאשר. המפקחת ברוב חוכמתה אמרה "היא הגננת, היא מחליטה, היא תישא באחריות". לוקח זמן לשנות את המוכר, וכדי להיות אשת מקצוע טובה אני צריכה את אמון המערכת וסבלנות. זה שיעור שלי לחיים: חינוך זה לא רק מול הילדים, זה גם מול עצמי.
כמה עובדות על גננות
לימודי חינוך לגיל הרך
חינוך לגיל הרך לומדים במכללות. שלוש שנים לתואר ראשון ותעודת הוראה בנפרד. במהלך הלימודים יש יום עבודה מעשית בגן, ואחריהם סטאז' בן לפחות חצי שנה, מינימום 12 שעות בשבוע.
איפה הכסף
גננת מתחילה מקבלת שכר מינימום למשרה מלאה (30 שעות שבועיות) ועוד נסיעות, ביגוד וקרן השתלמות. מנהלת גן מקבלת תוספת של 1,400 ₪. גננת חינוך מיוחד מקבלת תוספת 1,400 ₪. השכר הולך ועולה עם הוותק והדרגות.
השתלמויות
הדרגה עולה לפי השתלמויות. השתלמות היא בת 30 שעות, ואחרי 180 שעות עולים דרגה. תואר שני מעניק כ–12% העלאה בשכר.
מעסיק
בגן עירוני, משרד החינוך מעסיק את הגננת, ואת הסייעות מעסיקה העירייה.
מקצועות קרובים
סייעות, מפקחות של הרשויות ושל משרד החינוך, מטפלים פרא–רפואיים בגנים, תרפיסטיות, מרפאות בעיסוק.