בתחילת השבוע שעבר, בזמן שכולם דיברו על פייסבוק, שערוריית רשת שנייה וחמורה כמעט באותה מידה אירעה מעבר לכביש, באתר "טוויץ'". הפלטפורמה לשידור חי (בבעלות אמזון) מושלת זה מכבר בכיפת השידור החי של גיימינג ואף התפשטה בשנים האחרונות לאירוח שידורים חיים באופן כללי. מדובר בעסק המספק מאות מיליוני שעות צפייה ביום ומגלגל כמויות אדירות של כסף עבור השדרנים המוצלחים ביותר.
כמה זה כמויות אדירות של כסף? ובכן, נראה שהאתר עשה כזו עבודה גרועה באבטחת מידע, שאודות לפריצה מאסיבית לקישקעס התפעוליים שלו לפני שבוע, המידע הזה גלוי כעת לכל, עם פרטיהם האישיים של מיליוני משתמשים. ואפרופו מיליונים, אלה הסכומים שמרוויחים השדרנים המוצלחים ביותר בטוויץ', שעבודתם מסתכמת בעצם בשידור חי של עצמם משחקים במשחק כזה או אחר, בזמן שהם מקיימים אינטראקציות עם קהל הצופים.
על פי ההדלפה, (שלא הוכחשה על ידי אף אחד מהמצוינים בה, ואף אושרה על ידי כמה מהם), שילמה טוויץ' לשדרנים המצליחים ביותר בין 2 ל־4 מיליון דולר לשנה (!). הסכומים הללו מתחלקים לרווחים מפרסומות, מ"מנויים" של משתמשים לערוצים ומ"תרומות", כלומר כספים שצופים פשוט החליטו להעניק לגיימר המשדר, לרוב כדי לקבל הזדמנות להעביר לו הודעה אבל לפעמים סתם כדי שהוא יודה לשם המשתמש שלהם כשההתראה תופיע על המסך שלו, עם חיוך שצורח "וואו, אנשים משלמים לי מאה דולר סתם כי אני משחק במחשב, זה חייב להיות חלום".
אין בכל זה כדי לקבוע שהקמת ערוץ מוצלח בטוויץ' זו עבודה קלה. השדרנים המוצלחים ביותר נאלצים לשבת 8־10 שעות (ולפעמים הרבה יותר) ביום, כל יום, מול המסך ומול מצלמה ומיקרופון. לא משנה אם בא להם לשחק או לא, לא משנה אם הם עייפים או מדוכאים. הם ישבו שם והם ישחקו, והם יקיימו אינטראקציות אינסופיות עם עשרות ומאות אלפי צופים אקראיים לחלוטין, ואוי ואבוי אם הם יפספסו יותר מיום־יומיים ברצף, כי אז עלול לבוא גיימר אחר עם יותר מוטיבציה ולחטוף את המוני הצופים שיושבים בבית ובבית הספר ובעבודה ומתגרדים כי הם לא צפו היום בצעיר משעשע עם שיער משוגע משחק פורטנייט ומצווח בכל פעם שהוא יורה במישהו.
תעשיית הסטרימינג של משחקים היא הזויה למדי. היא התחילה בכלל ביוטיוב, לא בשידור חי אלא בקטעים מוקלטים (שנקראו Let’s Play, או "בואו נשחק") של כמה אנשים שראו את הפוטנציאל האדיר שטמון בשידור גיימינג להמונים. כשהתחום פרץ לתודעה, העולם הביט בו והשתאה.
פרשנים כלכליים ניסו להבין את ההיבטים השונים של התחום ואת כיווני ההתפתחות העתידיים שלו, ובדרך כלל טעו בחיזויים שמרניים מדי, פשוט כי הם לא הצליחו להבין איך כל כך הרבה אנשים מסוגלים לשבת ולצפות במישהו אחר משחק במחשב. אפילו סאות'פארק הקדישו לגיימינג משודר שני פרקים שהטון בהם התחלף בין שעשוע לזעזוע. ואפילו לא דיברנו הפעם על e-sports, שמכניסים מאות מיליוני דולרים לענף.
ההדלפה האחרונה מוכיחה את מה שכל מי שמכיר את התחום כנראה כבר הבין: גיימינג בשידור חי הוא ענף שרק הולך וצומח. אז תקנו מצלמה ומיקרופון ופתחו ערוץ, ואולי יום אחד תוכלו לשחק סוליטר ולהרוויח מיליונים.
משחק ממכר
משחקי מחשב ומשחקי וידאו, זמינים בכל רגע נתון: במחשב, בטלפון, בקונסולות ועוד. בכל העולם יש ילדים, נוער ומבוגרים שמשחקים משחקים דיגיטליים – במינונים שונים ובזמנים שונים ביום, נגד המחשב ונגד שחקנים אחרים (במשחקי רשת).
משחקי מחשב הם חלק טבעי מהתפתחות העולם הדיגיטלי, אולם לצד ההשפעות החיוביות שלהם טמונים בהם גם חסרונות משמעותיים, ביניהם התפתחות של התמכרות שאותה מגדיר ארגון הבריאות העולמי כהפרעה רפואית.
יש מספר סימני זיהוי להתמכרות למשחקי מחשב, וביניהם: בילוי כמות הולכת וגדלה של זמן במשחק; מחשבות על משחקים במהלך פעולות אחרות; משחק כדרך לכסות ולטשטש בעיות בחיים; ניסיון להסתיר או לשקר בקשר למשך המשחק ותדירותו או ההוצאות הכספיות שכרוכות בו. לפי המרכז הישראלי להתמכרויות, כ־2.5 אחוזים מהישראלים סובלים מהתמכרות למשחקי מחשב, שעלולה לגרום לנזק גופני והתנהגותי, לנזק נפשי ולנזק למערכת העצבים.
כדי למנוע מצבים כאלה בקרב הדור הצעיר, מומלץ להורים לשים לב לסימני האזהרה ולוודא שהמשחקים נשארים במינון הנכון והבריא.