אני יכולה לומר בוודאות שאני בחיפוש מתמיד אחרי מתכוני קציצות. כל קציצה שאני טועמת או רואה אני מיד מנתחת ומנסה להבין ממה היא עשויה ומהו ה״סוד״ שלה. אצל חברים, במסעדה או סתם בשיטוט לילי ברשת. קציצה זה משהו שאני תמיד מוכנה לאכול, בכל גודל, צבע וצורה, ועדיף מעל ערימה של אורז, תודה! לא סתם כל הזוכים בתוכניות הבישול מנצחים בזכות קציצה. הקציצה, אם היא טובה, פורצת את ליבו של האדם.
לכל בנאדם יש קציצה. וכל בשלן שאני פוגשת מלמד אותי על הקציצה שלו. מאמא שלי למדתי להכין קציצות ברוטב עגבניות וקציצות עם שקדים וצימוקים (וגם לעבוד עם ידיים רטובות ועוד הרבה דברים חשובים!), אסף לימד אותי להכין קציצות דגים ועל חשיבות הכוסברה במתכון, מיונית צוקרמן למדתי להוסיף תפוח אדמה מבושל וגם אבקת אפייה (!) מיותם אוטולנגי למדתי לשים קינמון, כמון וכורכום בקציצות, מג׳יימי אוליבר למדתי לא לפחד כלל וסבתא שלי לא הספיקה ללמד אותי להכין גפילטע פיש. מה הטריק שלכם לקציצות? מוזמנים לכתוב לי בפייסבוק.
הנה שלושה מתכונים שמככבים לאחרונה על שולחננו, טעימים וקלים מאוד להכנה, ובקרוב על שולחנכם.
קציצות עוף רכות עם אפונה
כנראה אלו הקציצות שלנצח יהיו הכי אהובות על ילדים, אבל מה קורה כשגם ההורים אוהבים אותם? מלחמה על כל קציצה!

מרכיבים (כ־25 קציצות)
1 ק"ג עוף טחון
½ כוס פירורי לחם
1 בטטה מקולפת ומבושלת עד שהיא רכה מאוד (ניתן להחליף בתפו"א)
1 בצל קצוץ דק־דק
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית כמון
½ כפית כורכום
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור (או יותר)
לטיגון
3 כפות שמן זית
לרוטב
1 כף שמן זית
1 כרשה קצוצה דק
1 בצל קצוץ דק
3 שיני שום כתושות
1 כפית פפריקה
¼ כפית קינמון
1 כפית מלח
½ כפית בהרט
½ כפית כמון
1 כפית סוכר
חצי כפית פלפל שחור
300 גרם אפונה עדינה קפואה
½2 כוסות מים
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי הקציצות, עדיף בעזרת הידיים.
2. יוצרים קציצות שטוחות ומעט גדולות (בגודל פנים כף היד).
3. בסיר סוטאז׳ גדול מחממים את השמן וכשהוא חם מטגנים את הקציצות כשתי דקות מכל צד ומוציאים לצלחת בצד.
4. מוסיפים לסיר (בלי לנקות אותו) כף שמן זית ומטגנים את הכרשה ואת הבצל כעשר דקות עד להתרככות. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים כדקה.
5. מוסיפים את האפונה ואת המים ומרתיחים.
6. מחזירים את הקציצות לסיר ומסדרים אותן בצפיפות. מביאים שוב לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כשעה. מגישים חם עם אורז או עם קוסקוס.
קציצות בשר ועוף עם צנוברים וצימוקים ברוטב חצילים
קציצות נהדרות וטעימות במיוחד מהמטבח הים תיכוני. השילוב של הצימוקים והצנוברים מוסיף טעם ומרקם מיוחדים, ואוהבי החצילים יתענגו על הרוטב העשיר. בזמן האחרון זהו המתכון האהוב עליי.

מרכיבים (כ־45 קציצות)
לקציצות
600 גרם עוף או הודו טחון
600 גרם בשר בקר טחון
1/3 כוס צימוקים
3 כפות חומץ בלסמי
1/3 כוס צנוברים קלויים
חופן כוסברה קצוצה (½ כוס)
½ כוס פירורי לחם
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
½ כפית קינמון
¼ כפית ציפורן טחון
1 כפית סודה לשתייה
לרוטב
2 חצילים חתוכים לקוביות גדולות
3־4 שפריצים של תרסיס שמן או 3 כפות שמן זית
2 בצלים קצוצים
עוד 2 כפות שמן זית
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כפית בהרט
2 כפיות פפריקה
1 כפית סוכר
1 פלפל אדום חתוך לרצועות
4 כוסות מים רותחים
אופן הכנה
1. חותכים את החצילים לקוביות גדולות ומניחים אותן על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה. מתיזים שמן על החצילים (או מזלפים 3 כפות), מערבבים אותם מעט עם הידיים ומתיזים שוב.
2. אופים את החצילים כחצי שעה על 200 מעלות עד שהם משחימים ומתרככים (השגיחו על התנור).
3. בקערה קטנה שמים צימוקים וחומץ בלסמי ומשרים כעשר דקות.
4. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי הקציצות (את הצימוקים מוסיפים עם החומץ), עדיף בעזרת הידיים ויוצרים קציצות בינוניות בקוטר 5 ס״מ.
5. בסיר סוטאז' גדול מאוד מחממים שתי -כפות שמן זית ומטגנים את הבצל כעשר דקות עד להתרככות.
6. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים כדקה. מוסיפים את הפלפל האדום ומטגנים כמה דקות, עד שהוא מתרכך. מוסיפים את החצילים האפויים, מערבבים היטב ומוסיפים מים רותחים.
7. מביאים לרתיחה ומניחים את הקציצות בעדינות בתוך הרוטב (ייתכן שתצטרכו להזיז את הרוטב ממקום למקום כדי לפנות מקום לקציצות).
8. מביאים שוב לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים כשעה. מגישים חם עם אורז.
טיפ:
לא אוהבים חצילים? אפשר גם בלעדיהם. הוסיפו פלפל אדום נוסף למתכון
קציצות בשר ברוטב עגבניות מהיר
כילדה הייתי אוכלת קציצות בשר ברוטב עגבניות לפחות פעם בשבוע, עם פסטה כמובן, אלא שבשנות השמונים העליזות קראו לה מקרוני או ספגטי. הקציצות האלה הן מנה מנצחת מהמטבח האיטלקי וכאן בגרסה מהירה שאפשר להכין ב־20 דקות וליהנות מארוחה בריאה וכיפית.

מרכיבים (כ־45 קציצות קטנות)
1 ק"ג בשר טחון
½ כוס פירורי לחם
1 בצל קצוץ דק־דק
½ צרור פטרוזיליה קצוץ דק־דק
1 כפית אבקת אפייה
½ כפית בהרט
½ כפית כמון
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
לרוטב
1 בצל קצוץ דק דק
1 בקבוק רוטב עגבניות mutti
1 כוס מים
3 שיני שום כתושות
1 כפית פפריקה
1 כף סוכר
1 כפית מלח
1 כף מיץ לימון
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל חומרי הקציצות, עדיף בעזרת הידיים.
2. יוצרים קציצות קטנות בקוטר 3־4 ס״מ.
3. בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל כעשר דקות עד להתרככות. עצלנים מוזמנים לדלג על השלב הזה.
4. מוסיפים את השום, המלח והסוכר ומטגנים כדקה. מוסיפים רוטב עגבניות, מים, פפריקה ומיץ לימון ומביאים לרתיחה.
5. מניחים את הקציצות בעדינות בתוך הרוטב ומביאים שוב לרתיחה. מכסים את הסיר ומבשלים כשעה.
העגבניות של MUTTI – Mutti היא חברה איטלקית נפלאה ואני לגמרי ממליצה על המוצרים שלהם. הם לא תורמים לחשבון הבנק שלי (ואני כן תורמת לשלהם), ולכן אני מרגישה בנוח לכתוב עליהם. האיטלקים מומחים בכל מוצרי העגבניות ופעמים רבות, למרות שזה נשמע מוזר, עדיף להשתמש במוצר העשוי עגבניות בשלות מתוקות מאשר בעגבניות טריות אך חסרות טעם. אני תמיד מחזיקה במזווה את בקבוק הזכוכית הגבוה שלהם, שמכיל רק עגבניות ומלח. הוא פשוט מחולל פלאים בתבשילים ובעיקר מקצר זמנים למי שאוהב לבשל אבל אין לו זמן. מומלץ לכל רוטבי העגבניות, ובמיוחד לשקשוקה!