מאז שהכנתי בפעם הראשונה לפני חמש שנים לחם מהיר, אני לא יכולה להפסיק! מדובר בלחם בלי שמרים או ביצים, והוא תופח בגלל תגובה כימית בין סודה לשתייה לבין ריוויון ולכן הוא נקרא לחם סודה. הידיעה שבמרחק 60 דקות ממני נמצאת כיכר לחם חמימה וטעימה מפתה אותי פעמים רבות. כל פעם אני משנה משהו במתכון, פותחת את המקרר ומחליטה מה יהיה הטעם המוביל ואילו תוספות מתאימות. כל האגוזים מביטים בי במבט מתחנן ״אותי!״ ״אותי!״ הם קוראים לי, אבל ידי תמיד מושטת אל העגבניות המיובשות שמביטות באגוזים בהתנשאות.
ציפור קטנה לחשה לי שיש לכם קילו קמח שאתם ממש רוצים להשתמש בו לפני פסח, אז… בואו להכין לחם!
מה זה ריוויון?
ריוויון, או "חובצה", buttermilk באנגלית, היה בעבר תוצר הלוואי בתהליך הכנת החמאה, אך כיום מיוצר על ידי הוספת חיידקים לחלב. תוכלו להכין חובצה אם תוסיפו כף של מיץ לימון או חומץ לכוס חלב, ותמתינו כ–10 דקות. הריוויון מזכיר בטעמו לֶבֶן והוא מעט יותר חמצמץ מיוגורט.
לחם סודה פסטו ועגבניות
כל הדברים הטעימים בכיכר אחת

בלחם הזה צריך לשמור על יחסים קבועים בין החומרים: 500 גרם קמח, 400 מ״ל ריוויון וכפית אבקת סודה לשתייה ועל אלו אפשר להוסיף כ־100 גרם תוספות שאוהבים כמו גבינות, אגוזים, ירקות מיובשים ותבלינים. אפילו כיכר בטעם שוקולד יצאה מושלמת – הוספתי קקאו ושוקולד צ׳יפס ויצא לחם חלומי ומתוק שמתאים לאירוח קליל לצד ריבות ופירות.
מרכיבים
500 גרם קמח כוסמין מלא
½1 כפיות מלח
1 כפית אבקת סודה לשתייה
80 גרם פרמזן מגורדת או פתיתי גאודה או חצי חצי
6-8 עגבניות מיובשות חתוכות לחתיכות קטנות
1 כף גדושה ממרח פסטו מוכן
400 מ״ל ריוויון
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- בקערה גדולה שמים קמח, מלח, סודה לשתייה, גבינות, עגבניות מיובשות ופסטו ומערבבים היטב לפיזור אחיד של החומרים.
- מוסיפים את הריוויון ומערבבים בכף עץ עד שנוצר בצק פירורי.
- מעבירים את הבצק למשטח עבודה ומעבדים לכדור אחיד. לא מעבדים את הבצק יותר מידי כדי שהלחם לא יהיה דחוס. אם הבצק דביק מדי אפשר להוסיף מעט קמח למשטח העבודה.
- מעבירים את הכדור לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
- חורצים חריצים עמוקים בצורת איקס, מקצה לקצה, עם קלף או סכין גדולה.
- אופים 45-55 דקות עד שקיסם הננעץ עמוק יוצא יבש.
- מקררים מעט לפני שפורסים.
טיפ: הלחם הכי טעים ביום הראשון שלו. פורסים את הכיכר לפרוסות ומקפיאים בשקית את מה שנשאר. מפשירים בטוסטר.
לחם סודה שוקולד
בהתחלה קצת חששתי מהתוצאה, אבל היא לא אכזבה. לאוהבי המתוק – לחם טעים וכיפי, כמעט כמו קינוח, אבל לא ממש

מרכיבים
500 גרם קמח רגיל (או כוסמין)
1/3 כוס אבקת קקאו
1/3 כוס סוכר
1 כפית אבקת סודה לשתייה
1/3 כפית מלח
100 גרם או 2/3 כוס שוקולד צ'יפס
450 מ״ל ריוויון (בגלל הקקאו זה לא 400 כמו בנוסחה)
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־180 מעלות.
- בקערה גדולה שמים קמח, קקאו (מוסיפים דרך מסננת), סוכר, סודה לשתייה, מלח ושוקולד ומערבבים היטב לפיזור אחיד של החומרים.
- מוסיפים את הריוויון ומערבבים בכף עץ עד שנוצר בצק פירורי.
- מעבירים את הבצק למשטח עבודה ומעבדים לכדור אחיד. לא מעבדים את הבצק יותר מדי כדי שהלחם לא יהיה דחוס. אם הבצק דביק מדי אפשר להוסיף מעט קמח למשטח העבודה.
- מעבירים את הכדור לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
- חורצים חריצים עמוקים בצורת איקס, מקצה לקצה, בקלף או בסכין גדולה.
- אופים 45־55 דקות עד שקיסם הננעץ עמוק יוצא יבש.
- מקררים מעט לפני שפורסים.
לחם סודה זיתים ופטה
אני יודעת שיש לכם זיתים ופטה במקרר, אז תנו קפיצה ליוון ותכינו איתי לחם מופלא

מרכיבים
500 גרם קמח כוסמין מלא (או קמח רגיל)
¼1 כפיות מלח
1 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית אורגנו יבש
1 כפית פטרוזיליה יבשה
½ כוס זיתים חתוכים
50 גרם פטה מפוררת
400 מ״ל ריוויון
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־180 מעלות.
- בקערה גדולה שמים קמח, סודה לשתייה, מלח, אורגנו, פטרוזיליה, זיתים ופטה ומערבבים היטב לפיזור אחיד של החומרים.
- מוסיפים את הריוויון ומערבבים בכף עץ עד שנוצר בצק פירורי.
- מעבירים את הבצק למשטח עבודה ומעבדים לכדור אחיד. לא מעבדים את הבצק יותר מדי כדי שהלחם לא יהיה דחוס.
אם הבצק דביק מדי אפשר להוסיף מעט קמח למשטח העבודה.
- מעבירים את הכדור לתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה.
- חורצים חריצים עמוקים בצורת איקס, מקצה לקצה, בקלף או בסכין גדולה.
- אופים 45־55 דקות עד שקיסם הננעץ עמוק יוצא יבש.
- מקררים מעט לפני שפורסים.