מבין מאות ההסכתים הקיימים בעברית, מעטים הצליחו לרכז סביבם קהילת מאזינים קבועה ומגובשת. חלקם מקיימים בעקביות שיח ער על ההסכת, בעיקר ברשתות החברתיות, היוצא מגבולות ההאזנה הפרטית ולעיתים יוצר ממש קהילה וירטואלית פעילה, חיה ותוססת. המודל של הסכת היוצא מגבולות המגישים והמרואיינים ומשתף באופן פעיל את קהל המאזינים צובר תאוצה ולמעשה מגביר את העניין סביב ההסכת – המטרה הראשית של מפיקיו, מן הסתם. את המדור הפעם נקדיש לשלושה הסכתים שפרצו את חומות האפליקציה והפכו לקהילה אמיתית.
הקבוצה שאין לומר את שמה
לפני כמעט שנתיים, תאגיד השידור העלה לאוויר את "ההסכת שאין לומר את שמו", המנתח את ספרי הארי פוטר מההתחלה "ועד שהתאגיד יפסיקו אותנו", כמאמר הפתיח. די במקביל נפתחה קבוצת פייסבוק בשם כמעט זהה שכוללת כיום כבר יותר מ־12 אלף חברים. המאזינים האדוקים דנים, מתווכחים, זועמים על המגישים ומפרגנים להם ובעיקר מרחיבים את גבולותיו של כל פרק הרבה מעבר לחצי שעת השידור שלו. גם המגישים עצמם, שיר ראובן ודור סער־מן, משתתפים בקבוצה באופן פעיל, מגיבים ומתייחסים לנכתב בה במהלך הקלטות הפרקים.
קהילת חובבי הארי פוטר קיימת במרחב הווירטואלי ומחוצה לו כבר הרבה מאוד שנים, כך שהקמת הקבוצה הייתה למעשה התפרצות לדלת פתוחה של קהל שרק חיכה לעוד במה. העובדה הזו אינה מורידה מההערכה ליכולת לזהות את הצורך בכלי משלים שכזה עבור ההסכת, שהופך אותו מ"עוד פודקאסט" לקהילה וירטואלית אמיתית, חיה ובועטת (לפחות עד שתסתיים קריאת הספרים).
אחד ביום
ההסכת האקטואלי של חדשות 12, בהגשת אלעד שמחיוף, הוא בין ההסכתים המואזנים, הבולטים והנחשבים ביותר בישראל. כמעט בכל יום עולה פרק שבו שמחיוף דן בהרחבה בשאלות אקטואליות בוערות ובנושאים שעל סדר היום. ההסכת מארח את פרשני וכתבי הערוץ הנצפה בישראל והוא למעשה זרוע נוספת של חדשות 12.
לצד ההסכת פועלת קבוצת פייסבוק, המונה למעלה מ־6,000 חברים, וכוללת בעיקר בקשות לדיונים בנושאים חדשים, תגובות לפרקים שכבר עלו והרבה שאלות הרחבה, שלעיתים נענות על ידי מנהלי הקבוצה, כמו למשל קישור לקטע עם מוזיקת רקע מפרק שעלה באותו יום.
בנוסף, רבים ממושאי הפרקים מגיבים בקבוצה, כך למשל בעקבות פרק ששודר על קו הטיסות לשארם א־שייח' וההשפעה שלו על התיירות באילת, הצטרף לקבוצה בכיר באחת מרשתות המלונות בעיר, ענה לשאלות וכתב את דעתו ואת השקפתו.
מה יש בזה
קבוצה נוספת, קטנה יותר אך בועטת ונשכנית יותר, משתייכת להסכת העצמאי "מה יש בזה", שבו קובי מלמד ואלעד יצחקיאן יורדים לעומקם של סיפורים מופרכים שקרו באמת. ההסכת זכה לאחרונה במקום הראשון בקטגוריית ההומור בדירוג השנתי של אתר "גיקטיים", ורק טבעי שבז'אנר כזה תתפתח קהילת מאזינים נלהבת.
עיקר הדיונים בקבוצה מתרכזים סביב השמועות המופרכות שנידונות בפרקים, חלקן קונספירטיביות להחריד כמו היותו של השחקן סטיבן סיגל סוכן CIA – שבאופן טבעי, בעידן שבו אנחנו טובעים במידע ובפייק ניוז, מייצרות הרבה רעש סביבן. הדיונים בקבוצה גולשים גם למחוזות הזויים יותר כמו שרשור תחפושות של דמויות מהפרקים, לכבוד פורים, ולפעמים אפילו בקשות לפתיח חדש להסכת. בקבוצה כ־3,900 חברים, ומבין השלוש היא ההזויה, הבועטת והחביבה ביותר.
פרקים מומלצים
אני חוזר הביתה
דרמה של ממש התרחשה לאחרונה בביצת ההסכתים המקומית, כשרן לוי, מייסד ומנהל רשת "עושים היסטוריה" הודיע כי הרשת חוזרת לענקית ההאזנות ספוטיפיי. לפני שנתיים הוסרו כמעט כל פרקי הרשת מהפלטפורמה, ולוי הסביר כי ספוטיפיי יוצרת תלות גבוהה מדי בעצמה: "הם כולאים אותך בפלטפורמה כאסטרטגיה, ואני לא יכול לקבל את זה", אמר אז בריאיון ל"גיקטיים". לא ברור למה החליט לוי להחזיר את הפרקים, והוא עצמו סירב להשיב לשאלות בנושא, אבל בשורה התחתונה המאזינים ירוויחו מכך.
חוסכים זמן
הסכת ספורטיבי חדש העונה לשם "זמן, תוצאה", מביא ניסיון מעניין של הגשת יחיד בפרק זמן שלא עולה על 10 דקות, עם סיפורים ספורטיביים פחות מוכרים. המגיש, יוסי מדינה, עוסק בנושאים הללו בהרחבה ברשתות החברתיות, מעניין איך יתפתח מכאן.