01. גולדי'ס

גולדי'ס היא לונה פארק של אוכל יהודי. מדפים־מדפים עמוסים כל טוב עם עשרות סוגי סלטים, תבשילים, ובאגף הקינוחים פירות חתוכים לצד ג'עלה, נחשי גומי זרחניים לצד פטיפורים מהוקצעים ופרלינים איכותיים, רוגלך ועוגות לייקח לצד קראמבלים וכל פאי אפשרי, יינות פטישים לצד בקבוקים מיקבים נחשבים. ביקור כאן נדמה לפרקים כביקור במוזיאון, אין מקום שמספר את האבולוציה הקולינרית שעברה על המגזר החרדי באופן מושלם יותר.
גולדי'ס הוקמה ב־1982 ומאז היא נחשבת לאחת המעדניות הבולטות בישראל. עם סטנדרט מוקפד, ודאי יחסית לזה החרדי, השף משה קצ'וקי מציע למעלה מ־800 סוגי מאכלים ומוצרי קונדיטוריה, כולל אפילו סושי (כמה שיקסעי מצידם). רוב הלקוחות קונים מזון מוכן הביתה, אך אפשר גם לשבת ולסעוד באגף המעוצב שבמקום. ומה לגבי מרק העוף? מדובר באחת המנות הכי פופולריות. המרק מבושל באיטיות עם עופות טריים וירקות שורש ליצירת טעמים עמוקים של געגוע. שלושה כדורי קניידלך מהז'אנר הדחוס, מתובלים לעילא, שקועים בקרקעית וממתינים לך כמוצא שלל רב.
לגולדי'ס גם אתר מושקע שמבצע משלוחים לכל הארץ, עם כל פריט שרק תוכלו לחשוב עליו: ממוצרים משלימים כמו חד־פעמי ועד סט כלי פורצלן, הברקות כמו מארזי מתנה אם אתם מוזמנים לשבת ברגע האחרון ועד שפע של מגזינים ועיתונים לסופ"ש – אין פינה שלא יסגרו לכם כאן.
עזרת תורה 18, ירושלים | 02-6200100
02. שטיסל
אצל שטיסל, המסעדה המפורסמת שצמודה לבית־כנסת־ללא־הפסקה איצקוביץ', המצב שונה לגמרי. כאן תמצאו מסעדה משפחתית קטנה, כוכית אפילו, שהוקמה לפני 50 שנה על ידי מנחם שטיסל ז"ל. לאחר מותו המשיך את דרכו בנו אברהם ועם השנים היא התפתחה למיני־אימפריה עם חנות מפעל ברחוב השומר, נציגות נוספת ביריד האוכל המוכן של בני־ברק, סניף באשדוד ועוד סניף ירושלמי שלמרבה הצער לא שרד את הקורונה.
מעטות המסעדות שזוכות ליחסי ציבור כה דרמטיים עד כי שמען הגיע אף מעבר לים. לא בזכות הצ'ולנט המופלא או הגפילטע האלמותי ואפילו לא בזכות קיגל הקינמון שאין כמותו, אלא כמובן הודות לסדרת טלוויזיה אחת, שזכתה בכל פרס אפשרי והפכה את המותג "שטיסל" לשם נרדף לחרדים. אז אומנם את ההשראה העניקה דווקא האחות הירושלמית שבשכונת גאולה, שבה ישבו יוצרי הסדרה יהונתן אינדורסקי ואורי אלון בעת שהגו אותה, אבל כמו שאומרים: הכול נשאר במשפחה. אם חשקה נפשכם בחוויה אותנטית בלב בני־ברק עם מרק מהביל, כופתאות קלאסיות וטונות של אווירה – הגעתם למקום הנכון.
הרב שך 14, בני–ברק | 03-5706005

03. שמוליק כהן
אין הרבה מקומות שיכולים להתחרות ב"שמוליק כהן" על תואר המוסד הקולינרי הוותיק בארץ. עם שם שקשה לשכוח ו־86 שנות פעילות, מדובר בנושא הדגל של בשורת "אשכנזים אנד פראוד אוף איט". כאן לא תמצאו ביס שאינו על טהרת האוכל המזרח־אירופי וזה אומר הרבה קלופס, גריבלעך, קומפוט, כבד קצוץ וכמובן גם רגל קרושה רוטטת ואפרפרה. רבקה כהן, אימו של שמוליק, ייסדה את המסעדה עוד לפני קום המדינה בשנת 1936, כשהיא משתפת פעולה עם שמוליק וכרמלה רעייתו, שהופקדו על הסירים. עם השנים הבת ציפי שגדלה אל תוך העסק תפסה פיקוד וכיום פועל בו דור ההמשך של הנינים. למרבה השמחה בחודש שעבר הם התחדשו סוף סוף עם אתר נוח לביצוע הזמנות אונליין ומציעים משלוח למבחר ערים באזור גוש דן. מה סוד הקסם של המקום? אולי זה הגעגוע לאוכל של סבתא, אולי המנות האלמותיות שעברו מיד ליד (מילולית), אולי העובדה שבזמן שמסביב תל־אביב הלכה והתפתחה, גדלה והשתנתה, גבולותיה התרחבו וגורדי שחקיה טיפסו אל על, יש נחמה בידיעה כי מקום אחד נשאר בדיוק, אבל בדיוק אותו דבר. ומי שלא טעם מרק עוף עמוק, שמנוני ומפנק עם כופתאות מנחמות וארומה גליציאנית דקה לפני הופעת רוק סוערת בבארבי שמעבר לכביש, לא חווה אקלקטיות מימיו.
הרצל 146, תל–אביב | 03-6810222
04. באשערט
ליד סמטאות צפת העתיקה, בשילוב מיוחד של חדש וישן, שוכנת ב"בית מנדיס" מסעדת באשערט. באשערט לוקחת את האוכל מהשטעטל צעד אחד קדימה ויוצרת תפריט שכולו על בישול עילי עם טכניקות מתקדמות. למשל עלי בלינצ'ס במילוי כבד ושמאלץ; בריסקט מפורק בבישול ארוך עם תפוחי עץ, צ׳ילי טרי וג׳ינג׳ר; האוכל המושקע והמוקפד מפתיע באיכויות והיייתה לנו שם אחת מהחוויות הגסטרונומיות הכי מוצלחות שיצא לנו לדגום בגזרה הבד"צית, עם הגשה אסתטית ומחשבה על כל פרט. יש כאן מבחר של מנות נוסטלגיות מצוינות (וכדאי להגיע גם לא בחג הפסח לטעום אותן) אבל אנחנו כאמור כאן בשביל ה"גולדינע יאך", מרק עוף צלול עם השילוש הקדוש: אטריות, קניידלך וקרעפלך במילוי בשר מעושן. מה עוד אפשר לבקש?
ירושלים 29, צפת | 077-4108002
05. גוטליב'ס
שבע דקות הליכה מפרידות בין שדרות בדפורד, הרחוב הכי טרנדי בוויליאמסבורג, למסעדת "גוטליב'ס". שבע דקות ועברתם בין שני יקומים מקבילים, כשאת ההיפסטרים וחנויות היד־שנייה מחליפים שלטים ביידיש ונערות עם צמה שדוחפות את אחיהן הקטנים בעגלות. חסידות סאטמר היא אולי לא כוס התה של המדור, אבל לפחות על דבר אחד אנחנו חייבים להוריד בפניה את השטריימל: מסעדת "גוטליב'ס". תחנת חובה לכל חובב אוכל יהודי באשר הוא. בשולחנות לידכם תמצאו תיירים הודיים, ישראלים שמתחשק להם קצת טעם של פעם וכמובן חסידים תושבי המקום. כבר לא מייצרים מסעדות כאלו יותר. עם המוכר שעומד מאחורי דלפק כסוף, הוויטרינה שעמוסה בקנישים וקיגלים, וחמוצים עצומים שיש רק באמריקה. רק השלט "אנחנו עובדים עם Uber Eeats" (הוולט של האמריקנים) מזכיר לנו שהשנה היא 2022. מעל כולם זורח לו מרק העוף האולטימטיבי, הפניצילין היהודי, ובתוכו קניידלע בודד, עצום ואוורירי שאתה רק רוצה שלא ייגמר לעולם.
רובלינג 352, ברוקלין ניו–יורק |
718-384-6612