כשמדברים על הנעשה ברשת, יש נטייה לעטות פני תשעה באב ולדבר במונחים פסימיים. הכול דפוק, אנחנו לאט־לאט הופכים לזומבים, בינה מלאכותית הולכת להשתלט על העולם, והמטריקס זו הגרסה הטובה ביותר של העתיד. והאמת היא שיש סיבות טובות לחשוב כך.
בכל שבוע מתפרסמת ידיעה על איזו רשת חברתית או ענקית טכנולוגית שמתחמנות משתמשים, דופקות לקוחות, גונבות לנו את המחשבות וכן הלאה. ועם כל פרסום חדש מתחזקת התחושה שתמונה של העתיד, אם לעוות קצת את אורוול, תציג את המגפיים של מטה ואמזון רומסים פני אדם – לנצח.
אבל בין הבאסה לפסימיות צצים גם רגעים שמציעים שאולי בעצם לא הכול כזה שחור. גם אם לחברות הללו יש אי־אלו תוכניות רודניות או – לפי אנשים קונספירטוריים קצת פחות – שהן נגררות בדרך אל הרודנות על ידי אינטרסים פשוטים, כוח אחד מרכזי יעמוד נגד כל עתיד כזה: ממשלות מערביות (כן, ברצינות. מייל לתגובות נאצה למטה). אך עוד לפני שמגיעים אל נשק יום הדין, אל קרב הטיטאנים הזה שיגרום ל"גודזילה נגד קינג־קונג" להיראות כמו שני ילדים שנאבקים על טופי באמצע קריאת התורה, בכוחו של גורם נוסף ומתון יותר להיטיב את התנהגותו של עמק הסיליקון: לחץ ציבורי.
ענקיות ככל שיהיו, חברות הטכנולוגיה עדיין (בשלב הזה לפחות) כפופות לבחירת הצרכנים לרכוש את המוצרים שלהן או להשתמש בהם בחינם. והעובדה הזו – בתיבול לחץ ממשלתי כבר כיום – מספיקה כדי להניא אותן מכל מיני רעיונות משונים ולבלום את ההקצנות החמורות ביותר.
קראתם עד כאן ואתם מתוסכלים שאין דוגמאות? נביא שתיים מהשבועות האחרונים.
הראשונה די זניחה, ופורסמה כידיעה אפורה יחסית באתרי טכנולוגיה מינוריים: גוגל תשיק מדריך פשוט למשתמש שיאפשר לגולשים בכרום לעדכן את הגדרות הפרטיות שלהם. לכאורה, עניין שולי ביותר, אך מאחורי הכותרת מסתתר מאבק ארוך וקשה של ארגונים ויחידים שמעוניינים בחיזוק הגנת הפרטיות נגד חברה שחלק גדול מהמודל העסקי שלה כרוך ביכולת לשלוף כמה שיותר מידע על כמה שיותר משתמשים.
במשך שנים האשימו את גוגל שהיא מסתירה חלק מהגדרות הפרטיות, מנסה לבלום כל שינוי מצד המשתמש ומסבכת בכוונה כל ניסיון לבלום מעקב אחר מידע אישי של הגולשים. המצב הזה אפילו הוצג כראיה בתביעה נגד החברה באירופה (והוזכר כאן בקצרה לפני כשנה). ההחלטה לא רק להקל על שינוי הגדרות אלא לסייע אקטיבית למי שמבקש לעדכן אותן, מעידה שעם התמריצים הנכונים, אפילו מעצמה טכנולוגית כזו יכולה להשתנות לטובה.
הדוגמה השנייה בהירה בהרבה, ותהיה לה השפעה עצומה כמעט על כל מי שברשותו טלפון חכם: גוגל וסמסונג הודיעו לאחרונה שישתפו פעולה עם חברת עשה־זאת־בעצמך האמריקנית iFixit, ויפתחו תוכנית תיקון עצמי לטלפונים. אם זה עוד לא ברור, מדובר בבשורה של ממש. כבר שנים שחברות שונות צעדו אחר ההחלטה הבזויה של אפל לסגור לחלוטין את המכשירים שלה להתערבות חיצונית בכל פעולה פשוטה כמו להחליף סוללה או לתקן מסך, ובכך כפו על אנשים תיקונים יקרים או החלפת מכשיר יקרה עוד יותר. ואם זו לא חדשה מרעישה מספיק – אפילו אפל התחייבה לפתח מדריכים וכלי תיקון למכשירים שלה עד סוף השנה. גם במקרה הזה, המנוע העיקרי מאחורי השינוי הוא הלחץ הציבורי הגובר לאפשר התעסקות עצמית במכשירים, מתובל בתביעות שונות ואיומי חקיקה ממשלתיים.
עוד לא הגענו לארץ המובטחת. כל שינוי כזה מתחיל כהכרזה ובדרך כלל נדרש לחץ ממושך כדי לגרום לו להתממש. ומאחורי כל שינוי כזה יש עוד עשרה עניינים אחרים שאינם מטופלים. העולם הטכנולוגי עדיין חדש יחסית ומופרע והוא עשוי להיות מאיים עבור מי שמסתכל מהצד ורואה כיצד הוא הולך וכובש עוד ועוד נתחים מחיינו. למרות זאת, המצב לא גרוע כמו שאולי נראה, ובידינו הכוח לשנות.
ואם לא נצליח, תמיד נשארת התקווה שאילון מאסק יקנה את החברות האלה ויעשה בהן כרצונו.
לתגובות, המלצות, משחקים (ואיורים של דולפינים באווירת החג) שגרו לנו מייל: digital.makor@gmail.com