למרות שעל פניו החיבור בין טבעונות לכשרות מתבקש ממש – שהרי כל חומרי הגלם עצמם והחיבורים ביניהם כשרים – בפועל, נדיר למצוא מסעדות טבעוניות שמחזיקות בתעודת כשרות רשמית. אולי כי טבעונים הם מאמינים פחות אדוקים ומוכנים גם לשבת במסעדות שהן לא בהכרח 100 אחוז טבעוניות, אולי כי יש מספיק שומרי כשרות שמסתפקים בהיות המטבח טבעוני ואינם זקוקים לתעודה. כך או כך המצב בהחלט דורש שיפור.
אחת הבודדות שבהן היא VGFTLV בעלת השם הכה קוסמופוליטי, שדוגלת לא רק במזון טבעוני אלא גם נטול גלוטן (Vegan Gluten Free). אף היא הפחיתה את שעות הפעילות שלה כבית קפה ומשמשת כיום יותר כמעדנייה ומטבח הזמנות של אוכל מוכן בטייק־אוויי. המיקום המעולה שלה בנחלת בנימין פינת לוינסקי, מאפשר לה לארח קבוצות לסיורי טעימות וסדנאות בישול, והעובדה שהיא בין המקומות הבודדים שמחזיקים בתעודת כשרות הופכים אותה לאופציה מבוקשת עבור אירועי חברה או שמחות.
ה־TLV שבשמה מרמז כמובן על מיקומה בעיר העברית הראשונה, אך התוכניות להתרחבות לערים נוספות דוגמת רעננה ואפילו ניו־יורק התעכבו רק באשמת הקורונה. הבעלים והמייסדת היא רחלי הר־דגן, שתמיד חייתה בין הסירים ומאחוריה ניסיון רב שנים בבתי אוכל שונים וכמובן בעסק המשפחתי של אחותה וגיסה, בעלי רשת "מתוקה".
ומה באשר למנות? הר־דגן משתמשת בתחליפים כמו קמח תמי וקמח חומוס, גבינות קשיו, שקדים, סויה, שיבולת שועל, מי פאבה ואצות. המבחר די מרשים וכולל לצד מנות מקוריות כגון פאי רועים מצוין (במקום בשר תקבלו עדשים ואפונה), לזניה (רק תחשבו כמה מאתגר לייצר לזניה שתהיה גם ללא גלוטן, גם ללא גבינה וגם טעימה), חריימה של קציצות טופו ברוטב חריף על אורז בסמטי, מרקים, קישים, מאפים ומגוון סלטים. גם האגף המתוק לא נזנח עם בראוניז, מאפינס בשלל טעמים, עוגות מוס, טורטים וחטיפי בריאות.
המקום פתוח לקהל הרחב בימי חמישי ושישי לאיסוף עצמי ובשאר השבוע אפשר להזמין מנות דרך וולט.
VGFTLV, נחלת בנימין 86, תל–אביב, טלפון: 058-5971977, כשרות רבנות תל–אביב
גלידה הכי טובה
במפעל קטן בקיבוץ עמיר בגליל העליון מיוצרת גלידת "אילו", גלידה טבעית וטבעונית שנעשית בעבודת יד. מאחורי אילו (עונג בפינית) עומדים בני הזוג אלי ורותם יעקובוביץ, שחזרו לארץ אחרי שנים בחו"ל. רותם למדה בישול ואפייה בריאה, בדגש על raw (מזון נא או כזה שעובר חימום עד 50 מעלות) במעוז הבריאות של קליפורניה "מאונט שאסטה" ולאחר מכן התמחתה בייצור גלידות בפריז. בעיר האורות החלה לפתח את הקולקציה הראשונה של גלידות מתוך מחשבה על מתכונים שיענגו את בלוטות הטעם וגם יזינו את הגוף במוצרי גלם בריאים ואורגניים ללא חומרים משמרים או צבעי מאכל. מאחר ששני בני הזוג טבעונים היה חשוב להם ליצור מוצר ללא שימוש בחומרים מן החי.
כל הגלידות נטולות סוכר לבן או לקטוז ונעשות על בסיס קרם קוקוס, פירות אורגניים ותוך התחשבות בסביבה – למשל קרטונים מתכלים וייצור ישראלי בוטיקי. לאחר שנים של התמקצעות הם מציעים כיום קולקציה של עשרה טעמים מגוונים, כולם כשרים פרווה (גם לפסח) בהשגחת הרבנות הראשית קריית־שמונה.
בין הטעמים: קפוצ'ינו קרמי עם מרקם חלבי ממש ושברי שוקולד מריר (הכי אהבנו), בראוני שוקולד ואגוזי לוז עשיר ומפנק, קרמל עם פקאן קלוי שמעט פספס לטעמנו, פאי לימון מרענן, תותים בשמנת, וניל קוקוס ועוד ועוד.
להשיג בחנויות הטבע המובחרות ברחבי הארץ וכמובן בהזמנה ישירות מהאתר
motzash.food@gmail.com