מה אתה עושה?
התרגום העברי לקופירייטר הוא "רַעֲיוֹנַאי". זאת מילה קצת יומרנית אבל די מדויקת. עיקר העבודה הוא לחשוב על רעיונות לפרסומות ואז לכתוב אותם, ואז לכתוב שוב אבל הפעם טוב. האתגר הוא להצליח להביא רעיונות מקוריים, כי המחשבות הראשונות שעולות לכולנו לראש הן בדרך כלל זהות ולכן משעממות (כולנו חשבנו לרגע "היי, קורונה זה כמו הבירה").
מי הלקוחות?
כל מי שרוצה למכור משהו או להעביר מסר ומחפש רעיונות יצירתיים ומישהו שידע לכתוב אותם. החל בעסקים קטנים שעכשיו קמו ומחפשים לעצמם שם וסלוגן, דרך עמותות שרוצות להעלות מודעות לנושא מסוים, ועד למותגי ענק מוכרים שלכולנו יש רגשות אוטומטיים כלפיהם.
איך נראה תהליך העבודה?
בדרך כלל הצוות כולל ארט דיירקטור, שמתמחה בפן הוויזואלי, וקופירייטר שאחראי על הפן המילולי. בהתחלה מקבלים "בריף" – מסמך מהלקוח שמתאר בקווים כלליים מה נדרש לפרסם. ואז חושבים – לפעמים לבד מול המסך הריק, ולפעמים בסיעור מוחות. בהמשך מנסחים את הרעיונות ומציגים אותם למנהלות הישירות, אחר כך ללקוח, ובסוף נבחר רעיון אחד שמקדמים להפקה עד לתוצר הסופי שמתפרסם. יש גם משימות שוטפות שדורשות פחות חשיבה יצירתית, כמו למשל מודעות על מבצעי 1+1 או באנרים פשוטים, וגם הן חלק מהעבודה.
איך התחלת לעבוד בתחום?
מגיל צעיר כתבתי פרוזה, ומגיל צעיר עוד יותר העולם מאוד סִקרן אותי ואהבתי לאסוף תובנות על אנשים. כילד בהיתי בזרים באוטובוס, הקשבתי לשיחות, צפיתי בסרטים ובסטנדאפ שלוכד התנהגויות אנושיות, קראתי ספרים וחפרתי בכל מה שמצאתי. חיפשתי משהו לעשות עם האהבות האלה, ובעקבות המלצה של חבר עשיתי קורס קופירייטינג של ארבעה חודשים. בסופו הגעתי לריאיון במשרד גדול, התקבלתי והתחלתי לעבוד.
בענף הזה לא רלוונטי אם יש לך תואר, תעודת בגרות או אפילו תעודת לידה – מחפשים רק כישרון ואמביציה. כרטיס הכניסה הוא תיק עבודות: עבודות אמיתיות או פיקטיביות שמדגימות את צורת החשיבה שלך. עוזר מאוד לעשות קורס וכדאי גם להכיר אנשים שיפתחו דלתות.
מה אנשים לא יודעים על המקצוע?
זה מקצוע שנראה כיפי מבחוץ, אבל חשוב לדעת שהוא גם קשה, תובעני, אפור לעיתים, ומלא בדדליינים שלא מחכים שתהיה לך השראה. צריך גם המון פתיחות לקבל ביקורת וללמוד ממנה, כי בכל יום בעבודה הרעיונות שלך נבחנים, ולעיתים קרובות נפסלים על ידי הסביבה, בדרך כלל בצדק.
מאיפה מביאים רעיונות?
מהחיים עצמם. כל דבר יכול להיות מקור השראה: מחשבות מהמקלחת, סדרה מעניינת, שיחה עם אנשים על המוצר, ואפילו הודעת שרשרת שקיבלת מסבתא בווטסאפ המשפחתי.
ספר על טעות קריטית שעשית.
פעם ויתרתי על רעיון כי לא נראה לי מספיק מוצלח. אחר כך ראיתי שרעיון זהה בוצע בחו"ל בצורה טובה ומפותחת יותר וזכה בפרסים בתחרויות קריאייטיב. זה קורה לכולם, אבל זו תחושת ההחמצה קשה. לא כדאי להתאהב ברעיונות גולמיים באופן עיוור אבל חבל לפסול אותם מוקדם מדי ואז להתאכזב כשמישהו אחר עשה אותם טוב יותר.
הכשרה
אין צורך בתעודה. תיק עבודות – חובה.
קורס מקצועי יכול לתת יתרון ולפתוח דלתות.
כסף
לשכירים – שכר התחלתי לקופירייטר הוא בסביבות 7,000-8000 ₪ ויכול לעלות מהר יחסית, בהתאם לכישרון ולהישגים. לעצמאים – כמו תמיד, השמיים (והתהום) הם הגבול.
שכירים או עצמאים
גם וגם.
מקצועות קרובים
ארט דיירקטורים, אנשי אסטרטגיה, מנהלי לקוחות (תקציבאים), אנשי הפקה.