מה אתה עושה?
במוסך עושים שלושה דברים עיקריים: אחד הוא טיפול בתקלות: אני מקבל את הלקוח, מאבחן את התקלה ומתקן בצורה הכי קצרה, פשוטה ונכונה. שני הוא בדיקות תקופתיות: יש רשימת פרמטרים שצריך לבדוק, לחזק ולהחליף. טיפול לא נכון ולא מוקפד יכול לגרום לתקלות באופנוע ולסכן את ביטחון הנהג. הדבר שלישי הוא בדיקה לפני קנייה – אני עושה סיבוב, מתרשם מהכלי בנסיעה ואומד את המצב שלו.
מה ההבדל בין מוסך אופנועים למוסך רכב?
מגוון הטכנולוגיות, סוגי מנועים, סוגי בלמים – באופנועים הכמויות קטנות יותר אבל המגוון רחב יותר.
מוסכניק של אופנועים צריך הרבה יותר ידע ממוסכניק של מכוניות. ברכבים יש התמחויות: במוסך רגיל לא מתעסקים עם צמיגים וגלגלים ובשביל זה יש פנצ'רייה. לחשמל יש חשמלאי רכב. מוסך רגיל לא מתעסק בדרך כלל עם קרבורטורים כי יש מוסכים שמתמחים בזה. יש מוסכים לפי יצרניות. באופנועים ההתמחויות האלה לא קיימות. אנחנו מתעסקים עם כל המערכות, בכל האופנועים.
איך התחלת לעבוד בתחום?
בילדותי בשכונה החבר'ה היו לוקחים עצים, גונבים גלגלים ועושים קורקינטים ועגלות. מגיל עשר כבר הייתי מומחה הבנייה של השכונה, השתדרגתי לאופניים, וכשגנבו לי אותם השתדרגתי לטוסטוס. כאיש עם חוש טכני טוב, מרבית ההתמקצעות שלי היא מלימוד עצמי. היום זה הרבה יותר קל עם גוגל ויוטיוב. פעם הדרך היחידה ללמוד הייתה ניסוי וטעייה. אחרי שהשתחררתי מהצבא הבנתי שיש לי את היכולת לאבחן, לתקן ולאלתר. כשבאו אליי אנשים וביקשו תיקונים – הלכתי לפתוח מוסך.
למה אומרים שמוסכניקים דופקים את הלקוח?
הרבה לקוחות בתחומי המכונאות לא מבינים את המערכות. אם החלפנו משהו, ומשהו מתקלקל במקום אחר – קל להאשים אותנו. אתמול החלפנו למישהו שני וינקרים ובסוף היום התפרק לו הפנס האחורי והוא האשים אותנו. הסברתי לו שמי שחיבר לו את הפנס עשה את זה לא טוב, ושזו תוצרת סין עם ברגים לא טובים, ולא קשור לווינקרים. הראיתי לו, והוא היה מתוסכל שהפנס התפרק ואין לו את מי להאשים. אני לא אומר שאין מוסכניקים רמאים, יש לצערנו, אבל הם בודדים. במרבית המוסכים יש אנשים ישרים, מקצועיים ושאכפת להם.
מה אנשים לא יודעים על המקצוע?
פעם הכול היה מכני. היום הדברים יותר אלקטרוניים. מוסכניק של פעם היה צריך אוזן טובה והמון ידע בכיוון ובבדיקה. היום אם יש תקלה באופנוע – למעלה מ־90 אחוז מהאבחון הוא על ידי מחשב ("אוטוטרוניקה"). ועדיין יש תקלות שמחשב לא יודע לזהות, אבל מכונאי מנוסה מזהה ומתקן. השיפורים בטכנולוגיה אומרים גם שהכלים של היום הרבה יותר חסכוניים בדלק ופחות מזהמים. מכל ליטר דלק מוציאים הרבה יותר הספק משהיה לפני 10, 15 ו־30 שנה.
תובנה שמגיעה עם הוותק
יש בעיות שאפשר לאבחן רק בנסיעה, ולפעמים גם רק תחת עומס. יש לקוחות שמתלוננים על תקלות שקורות כשהם נוסעים על 180 קמ"ש. פעם הייתי לוקח לנסיעה ובודק על 180 קמ"ש או בודק אופנועים גם בנסיעה על גלגל אחד ("עושה ווילי"). היום אני מוכן לבדוק רק במהירויות חוקיות. לא הולך לסכן חיים בשביל בדיקה. אני לא מרגיש זקן בגלל זה, אלא חכם.
כמה עובדות על מוסך אופנועים
הסמכות
משרד התחבורה הוא הרגולטור לתעודות של מוסכניקים.
בהתחלה נדרש מבחן על מכונאות כללית של אופנועים. ואחרי 5 שנות ותק + קורס מכונאות, מבחנים מעשיים ותיאורטיים אפשר לקבל הסמכה לניהול מוסך.
ניסיון
מכונאי אופנועים חייב להיות גם אופנוען ולהבין את הפיזיקה של הנהיגה כדי לאבחן ולהעריך את הכלי.
לימודים
פה ושם יש קורסים למכונאות אופנועים, למשל של איגוד המוסכים. אבל לומדים בעיקר מעבודה במוסך אופנועים.
כסף
מוסכניק שכיר מתחיל מרוויח בערך 5,500 &, מקצוען עם עשרות שנות ותק, סביב 15,000 &.
איגוד מקצועי
החברות באיגוד המוסכים היא חובה לכל בעל מוסך בישראל. דמי החבר הם 1,200-1,500 & בשנה.