תכולת הספרייה: הספרייה שלי מורכבת מספרים שאספתי בעיקר בעשרים השנים האחרונות בעקבות מחקרים, כתבות ופודקאסטים שפרסמתי. רוב הספרים עוסקים בהיסטוריה של ארץ ישראל והעם היהודי, ואיך נראו החיים כאן לפני כמה מאות שנים. יש לי גם ספרים רבים על שתי מלחמות העולם – ספרי מחקר לצד סיפורים אישיים. ספרים רבים הגיעו אליי מאנשים שהוריהם הלכו לעולמם, וכך אני זוכה להכיר גם ספרים פחות ידועים ואוספי עיתונים ישנים, בהם עיתונים מקוריים מתקופת מלחמת האזרחים בארה"ב ולפניה.
מדף קרוב ללב: ספרות העוסקת בארץ ישראל תמיד מרגשת אותי, ולכן הספרים האלה קרובים לליבי. בהרצאות אני תמיד אומר שאם אנחנו רוצים לדעת כמה רע כאן אפשר לקרוא עיתון, ואם רוצים לדעת כמה טוב כאן – כדאי לקרוא ספר היסטוריה. כשאני קורא על החיים בארץ ישראל לפני מאה שנים ויותר, זה מעניק פרספקטיבה עד כמה החיים היו קשים ועד כמה היה כמעט בלתי אפשרי להתגורר בארץ ישראל, ואיך הצליחו להתגבר על בעיות אדירות. הספרים האלה תמיד מעודדים אותי שנצליח לתקן גם את התקלות של ימינו.
שיטת מיון: אין סדר מושלם בספרייה, כי אני תמיד אוהב להיתקל במקרה בספר ששכחתי ממנו ולגלות בהפתעה עולם שלם. יש לי מדפים לספרות ארץ־ישראלית, מלחמת העולם השנייה, ספרות ושירה, אבל הם לא מסודרים כמו חיילים על המדף. אצלי הספרים תמיד יוצאים ונכנסים ואני לא שומר על סדר מושלם – וטוב לי בכך.
על ארבעה ספרים
פאשות פלאחים ופיראטים
יעל בוכמן / ידע ארץ / 2013
ספר שאני פותח שוב ושוב כדי להכיר מקרוב את החיים בארץ ישראל לפני מאות שנים. המחברת אספה סיפורי נוסעים שמתארים את חיי היום־יום, בתי קפה, שודדי דרכים, תבלינים ועוד. מרתק לקרוא כיצד נראתה יפו לפני 300 שנה, היכן המליצו לנוסעים לבקר, התמרוקים שהשתמשו בהם, חנויות לממכר מזון, על תנור האפייה הקהילתי בצפת, ומדוע נשים יהודיות בירושלים ענדו פעמון לצווארם. אחרי שקראתי אותו בפעם הראשונה החלטתי שאני עושה בעזרתו פודקאסט.
אנו עולים
רחל ינאית בן־צבי / עם עובד / 1959
נתקלתי בספר הזה כשחקרתי את חייה של רחל ינאית. אחרי כמה עמודים הרגשתי כאילו נלקחתי במכונת זמן לארץ ישראל של תחילת המאה העשרים. רחל מספרת על החיים ברוסיה לפני העלייה לארץ, המפגש עם ארץ ישראל, המגורים בירושלים, הדלות והעוני שבהם חיו היא וחבריה, ההליכה מירושלים לתל־אביב ולגליל העליון כשהם יחפים ("רגלינו היו קשים מהסלעים"), הפעם הראשונה שבה טעמה פלפל חריף ועוד. ספר מרתק ומרגש.
שמי הוא אשר לב
חיים פוטוק / Knopf / 1972
הייתי בן 17 והתגוררתי באזור חסידי בניו־יורק כשנתקלתי בספר הזה לראשונה, וכשסיימתי לקרוא אותו בכיתי. היה בו משהו מיוחד ונוגע ללב. הוא מספר על אשר לב, חסיד צעיר שהתברך בכישרון ציור ונקלע בעקבותיו לעימותים עם משפחתו, עם קהילתו ואפילו עם עצמו. לאורך הספר עולה התהייה האם יצליח להפוך לאמן בתוך המסגרת שבה חי, או שייאלץ להרחיק ממנה כדי לבטא את עצמו.
הנסיך הקטן
אנטואן דה סנט־אכזופרי / Reynal & Hitchcock / 1943
ספר ילדים שמיועד למבוגרים. הדמות של הנסיך הקטן מלווה אותי כבר שנים. המאיירת רונית צוויג, שיצרה את הלוגו לפודקאסט שלי, יצרה אותו בהשראת הנסיך הקטן. כשהבן שלי היה בטיפולים בחו"ל, מעל המיטה שלו היה שלט עם לוגו של הנסיך הקטן. הנסיך הצעיר מראה בחוכמה רבה עד כמה העולם שלנו לא הגיוני לעיתים, ועד כמה ההיגיון של ילדים בריא יותר משלנו, המבוגרים.