אזכורים רבים של זנים ויינות מתבססים על מחוזות המקור שמהם הם מגיעים במדינות היין הוותיקות באירופה. המדינות הקלאסיות של ייצור היין הנקראות גם "מדינות העולם הישן" (או "העולם הישן" בקיצור) כוללות בעיקר את צרפת, איטליה, ספרד, גרמניה ופורטוגל. יינות העולם הישן מוגדרים על פי חבלי הארץ שמהם הם מגיעים. שם קיימים חוקים ברורים איזה סוג ענבים מותר לגדל באילו מחוזות, מה תהליך הייצור המורשה ועוד מיני רגולציות. רק יצרן שעומד בכל דרישות המחוז רשאי לקרוא ליין שלו על שם אותו מחוז. הדוגמה המפורסמת מכולן היא יינות מחוז בורדו שבצרפת. במחוז זה מותרים לגידול רק מספר מצומצם של זנים אדומים בחבל ארץ שמוגדר במדויק מבחינה גיאוגרפית, עם חוקי ייצור מסוימים. כל חריגה מהחוקים הנ"ל תמנע מהיין לשאת את התואר הנכסף "בורדו" ותקנה לו את התואר הגנרי "יין צרפתי" – Vin de France בלבד.
בנוסף לכך רבים ממחוזות אלו מחולקים לתתי־מחוזות וחלקות שמגדירות את היין ואת הסוגות השונות שבו. שיטה זו שמבוססת על עשרות ומאות שנים של ייצור יין ומיפוי אזורים היא זו שהובילה לכך שיינות ידועים ומזוהים על פי מחוזות המקור שלהם ולאו דווקא לפי הזן. ממש כמו שבשבוע שעבר הכרנו את הפינו גרי הצרפתי שמגיע מחבל אלזס, לרוב לא תשמעו על פינו גרי ממחוז אחר מכיוון שחוקי המחוזות מגבילים את הייצור.
אנו במדינת ישראל שייכים לקטגוריה אחרת של מדינות יצרניות של יין, "העולם החדש". איתנו ניתן למצוא מדינות כגון אוסטרליה, ניו־זילנד, ארצות־הברית, דרום אפריקה, מקסיקו ולאחרונה גם אנגליה. הייחודיות בעולם החדש היא שקיים דגש מוגבר על עבודת היינן ופחות על המיקום שממנו מגיעים הענבים. בארץ היינות מיוצרים כמעט בכל חבל ארץ (כן־כן, גם במצפה רמון) ללא התייחסות מיוחדת למקום שהענבים מגיעים ממנו אלא יותר למה נעשה איתם. עם זאת, בשנים האחרונות החלה הנטייה להגדרת אזורים בארץ כחבלי יין בפני עצמם.
מאז ומתמיד חבל הרי יהודה נחשב לחבל עשיר ביינות איכות, החל מספר בראשית ועד לימינו אנו. מסוף שנות התשעים החלה המועצה לשתף פעולה עם היקבים באזור לקידום התעשייה ותרבות היין ולפני כעשרים שנה הוקם מועדון היין "יקבי יהודה". בשנת 2017 הושגה הסכמה כוללת על הגשת בקשה רשמית להכרה כאזור יין. מיד לאחר מכן החלו סקירות מקצועיות מסוגים שונים (גיאוגרפיים, טעימות, מעבדת יין וכו'), שכל מטרתן היא להגדיר במדויק את המאפיינים הייחודיים וגבולותיו של חבל ארץ זה. בשנת 2019 נרשם הסימן המסחרי של מועדון "יקבי יהודה", וממש לאחרונה לפני שבועיים, נחתם רשמית ההסכם עם משרד המשפטים שמכריז על רישום כינוי מקור (אפלאסיון) לאזור היין "יהודה".
האזור מחולק לשני אזורי משנה:
1. הרי יהודה (Judean Hills)
2. מורדות יהודה (Judean Foothills)
הם מוגדרים על פי תנאים גיאוגרפיים שונים וניתן לראות את החלוקה במפה המצורפת.
במסגרת ההסכם הנ"ל יש כמה תנאים מחייבים: על היין להגיע מכרמים שבתוך האזור, היקב חייב להימצא באזור גם כן ועליו לעבור בדיקת איכות מעבדה לתקינות היין. מעבר לכך הייננים רשאים לעשות ככל העולה על רוחם. תנאים אלה מאפשרים לייננים ולכורמים חופש פעולה לייצר ולנסות דברים חדשניים ומיוחדים לצד יינות קלאסיים. כל זאת ועוד מעלים את הציפייה שעם הזמן נראה יותר ויותר יוזמות כאלו, שירימו את איכות היין ברמת המיקרו ויעלו את רמת היין ברמת המאקרו ובתודעה הבינלאומית. כל זאת חלק מחגיגות פסטיבל היין של האפלאסיון שמתקיים בשבועות אלה. אני לא יודע מה איתכם, אבל אני מתרגש.