כאבא לילדים צעירים יש לי לא פעם נקיפות מצפון שאני לא מספיק מתחזק את עולמי הרוחני. בין הבית לעבודה לא נשאר הרבה זמן ללמוד תורה כמו בימים ההם של הישיבה.
בערב פסח שעבר כבר הרגשתי ממש רע לגבי ההזנחה הרוחנית, אז בין ניקיון לרדיפה אחרי ילד, ניגשתי לאפליקציית ההסכתים והפלא מצאתי את מבוקשי: שיחה לקראת הסדר בין הרב חגי לונדין לרב עמיחי אליהו. כמו הסכתים אחרים שמספקים את כל מה שצריך לדעת בשלל נושאים וברמה שווה לכל נפש – גם כאן זה היה בדיוק כך. סיפורים מבית אבותיהם של שני הדוברים, היסודות ההלכתיים, הרמזים והסגולות שהובאו בתוך רצועת שמיעה של יותר משעה – כל אלה מילאו בדיוק את החוסר שהרגשתי.
מאז צללתי עוד להסכת של הרב לונדין, וגיליתי עולם חדש של תורה למי שנמצאים בשנים שאחרי הישיבה. התכנסות כמעט כפויה בבית מדרש שכונתי מצריכה פינוי מקום בלו"ז, בנפש ובראש, שעסוק מרבית היום בענייני עבודה, משפחה והעולם, אך תורה מה תהא עליה? יהא עליה הסכת.
השיחות של הרב חגי, הן ברוח בית המדרש אך בדיבור נינוח ובשפתם של בעלי בתים, זה תמהיל מדויק שמאפשר ללימוד התורה להיכנס אל הראש ואל הלב בלי מאמץ. פשוט להיכנס. הדברים מוצאים את מקומם בטבעיות בעולמו של הלומד, בליבו ובראשו, בלי שיצטרך לפנות לכך את כל מרצו.
הנסיעה, ההליכה, זמן העבודה או עשיית מלאכות הבית מלווים בלימוד איכותי, רציני, נגיש וזורם. חידוש שהיופי שלו מתקיים גם מעבר לקירות בית המדרש הפיזי, ומאפשר לגדול בתורה מעבר לשנות הישיבה המובנות בקורות החיים לצעיר או הצעירה הסרוגים.
אין אדם לומד אלא במקום שליבו חפץ, והמקום, מתברר, יכול להיות סלון הבית או המשרד. בית המדרש של החיים בשנת 2022 יכול להסתכם ביישומון. רצועות השמע של ההסכת כוללות שיעורים במסילת ישרים, בכוזרי ובכתבי הרב קוק, עיונים במשנת הציונות הדתית, יסודות באמונה, עצות לחתן ולכלה, ושאלות אמוניות כמו "איפה א־לוקים היה בשואה" או שיחות כמו "החיים שלנו תותים? מתן חסידים בשיחה עם הרב חגי לונדין על התקדמות העולם והטוב שבו".
הרב לונדין עשה מהפכה בהוצאת סדרת הספרים המבארת מאמרים מורכבים מספרות הרב קוק – למשל, ספר "אורות" העמוס בשפתו הייחודית של הרב קוק נעשה שווה לכל נפש וקל לקריאה עם הוצאת הספרים של הרב לונדין. ההסכת לוקח את המהפכה צעד אחד קדימה. לא רק שלא צריך להתעמת עם העיון המעמיק בספר, אלא שאפשר גם לדלג על פתיחת הספר, לקבל את התכנים הללו בהאזנה ולדעת את משנת הציונות הדתית בכל דרך.
עם השינויים שעוברים החיים המודרניים גם לימוד התורה מקבל פנים וצורות חדשות. יש מי שיראה בכך אולי זילות וזלזול במצוות קביעת העתים, אבל גם זו דרך לעסוק בדברי תורה, ולהפוך אותה לפסקול שמתנגן ברחבי הבית. כך אנחנו, צאצאינו וצאצאי כל עמך בית ישראל עוסקים בתורה לשמה. עמל בתורה שהוא קלאס, באפס מאמץ.