מה את עושה?
אני כבר 11 שנה בקרית גבול באילת. בקרי גבול מקבלים את התיירים שנכנסים לארץ. אנחנו מתרשמים מכל מי שנכנס לארץ, גם אם מדובר בתשאול קצר מאוד. אנחנו צריכים לדעת למי נותנים להיכנס ולוודא שתיירים מגיעים למטרה שהם מצהירים עליה. רוב התיירים מגיעים לישראל מסיבות דתיות.
מה עושים עם ישראלים?
גם כשישראלים יוצאים מהארץ ונכנסים אליה הם חייבים לעבור בדיקת גבולות. ביציאה אנחנו בודקים שלא חל עיכוב יציאה, ומזהים שהאדם שעומד מולנו הוא האדם שמופיע בדרכון, בנוסף בודקים את כשירות הדרכון. אם זה ילד – בודקים עם מי הוא הגיע, כדי למנוע ניסיונות חטיפה.
אילו כניסות נפוצות אתם מנסים למנוע?
מניסיון השנים אנחנו לומדים על מי להתביית ועל מי פחות. יש גם מגמות נפוצות: יש תנועה של אזרחים ממזרח אירופה שמחפשים להשתקע בארץ. מטאבה ומרמון נכנסים לארץ קבוצות תיירים לטיולים חד־יומיים. בטיולים כאלה יש אנשים שנעלמים לקבוצה באמצע, ויש מי שמסדר להם עבודה בארץ עוד מחו"ל. אנחנו מנסים לסנן מהקבוצה את האנשים שבאים לטייל ואת מי שבאים להיות שב"חים. חלק מהתפקיד הוא לזהות מצוקה על אנשים. אחד התפקידים החשובים של בקרי גבול בכל העולם הוא לאתר סחר בנשים. יכולה להגיע תיירת שזאת הפעם הראשונה שלה פה והיא מפוחדת. לפעמים מישהו הזמין אותה ולא תמיד היא יודעת למה היא הוזמנה. כבר יצא לי לזהות ולמנוע מקרים כאלה.
איך התחלת לעבוד בתחום?
אני אילתית במקור. מערך ביקורת הגבולות היה שייך למשטרת ישראל והתפקיד אויש בידי חיילות בשירות סדיר. ב־2011 המערך עבר למשרד הפנים וגייסו כוח אדם. התחלתי לעבוד כאן בגיל 20. עבדתי בקניון, נכנס אליי לחנות מישהו ואחרי שיחה קצרה הוא הזמין אותי לריאיון עבודה. זה היה מנהל מערך ביקורת הגבולות בכל אזור אילת. אחרי שסיימתי את הקורס הוא הפך לבוס שלי.
מה לא יודעים על המקצוע?
כשאני בדלפק הכניסה לארץ ואני מתחקרת תייר, ישראלים מאחור לא מבינים מה קורה ומה יש לי להתעכב איתו כל כך הרבה זמן. חלקם אפילו ניגשים לשאול אותי. אני לא משחקת. אם התור מתעכב, יש לכך סיבה.
אילו יתרונות וחסרונות יש במקצוע?
העבודה היא במשמרות. אפשר לעבוד במשרה מלאה או חלקית. אני אוהבת את המשמרות. המסוף שלי יושב על הים ובבוקר אני רואה את הזריחה, ואני מסיימת לעבוד בשתיים בצהריים, שזאת פריווילגיה רצינית. מצד שני, עבודה במשמרות לא מתאימה לכולם, ואם שני בני הזוג עובדים במשמרות ויש ילדים זה יכול להיות קשה.
כמה עובדות על בקרי גבול
איפה עובדים
בקרי גבול עובדים בנמל חיפה ונמל אשדוד, ובכל מעברי הגבול: גשר אלנבי, נתב"ג, נמל התעופה רמון, מעבר הגבול בגין ומעבר רבין. המעסיק הוא רשות האוכלוסין וההגירה.
דרישות
אישור רפואי, 12 שנות לימוד, שירות צבאי או לאומי או ניסיון תעסוקתי של שנתיים.
קבלה והכשרה
תהליך המיון כולל ועדת קבלה, ריאיון עם פסיכולוג ושני נציגים. אחרי שמתקבלים עוברים קורס בן שלושה שבועות שמתקיים בנתב"ג או באילת. בסוף הקורס הבקרים החדשים עוברים כחודש חניכה בשטח ואז עובדים לבד.
כסף
השכר ההתחלתי הוא 32 ₪ לשעה והוא עולה לפי דרגות. בדרגה עולים לפי ותק, ונוסף לשכר יש גם גמול השתלמות שמתאפשר אחרי שנתיים.
משמרות
המשמרת אורכת 8 שעות והשכר משתנה לפי סוג המשמרת: בוקר (100%), צהריים (120%), לילה (150%), שבתות וחגים (200%).