סליחה היא מילה מאוסה, במיוחד בערב יום כיפור. ריבוי הודעות התפוצה בווטסאפ שמופצות לכל עבר הוא מסימני מבוכת הדור. מול מי באמת צריך לבקש סליחה, מהקרובים שלנו? מעצמנו? אולי מהדורות הקודמים שאכזבנו או מהשוליים החברתיים והלאומיים שמהם אנחנו מתעלמים? אבל יש רגעים נקודתיים שבהם מילה שנשחקה עד דק חוזרת אל קדמת הבמה בצורה מקורית ומלאה. כך הם פני הדברים בהסכת "סליחה על עוד שאלה" מבית היוצר של כאן, כמובן.
לא קשה לקשר בין ההסכת לתוכנית המופלאה והרגישה של כאן, סליחה על השאלה. התוכנית שידועה בהבאת אנשים – כן, אנשים ממש בני אדם בשר ודם – לא מהמיינסטרים או עם סיפור חיים כואב או מעניין, אל קדמת המסך, היא מופת של שידור ציבורי. לכן אין זה פלא שההסכת המלווה יתאפיין בתכונות דומות. בהסכת אהוד מאיר מתעמק עם אחת או שתיים מהדמויות של התוכנית לשיחה נוספת – אינטימית יותר, ובלי מצלמה, על הסיפור שלהן.
וגם על זה צריך להגיד משהו. אומנם מדובר בשיחה אישית, אינטימית יותר ומעמיקה יותר, אבל הפרקים לא ארוכים. שזה רווח נקי של כל פודקאסט שמתאים את עצמו לזמן נסיעה בין עירוני ממוצע בישראל: חצי שעה – 40 דקות. בדרך כלל אנחנו סוקרים במדור הסכתים באורכים האלה, אבל דעו לכם שהשוק מוצף בפודקאסטים מייגעים, ארוכים ולא יעילים שנמרחים על פני שעה ויותר.
נחזור לגוף ההסכת. מאיר מראיין יוצאים בשאלה מקהילות חרדיות, בדואית, בחורה חירשת והיד עוד נטויה. אל כולם הוא פונה ברגישות כדי שיגללו בפניו את סיפור חייהם. הקול של האנשים האלה סדוק פעמים רבות. הסיפור שהם חיים או נושאים קשה, והקולות שלהם שקטים או סדוקים לעיתים. ככה זה. כל ריאיון מעניין במיוחד כסיפור ולא צריך עזרים או גימיקים כדי להאזין להם – אלה פשוט סיפורים טובים שחשוב לשמוע כדי להפוך לאנשים מכילים יותר ובוגרים יותר ואפילו פשוט כדי לתת מקום.
השימוש במילה סליחה בכותרת – גם בזו של התוכנית וגם בזו של ההסכת – אומנם מביא בסופו של דבר לאסרטיביות: בסוף האנשים נשאלים על האינטימיות שבחוויותיהם. נכון יותר אולי היה להגיד – סליחה אבל: אומנם אנחנו מתנצלים ומצטערים להטריד את מנוחתכם אבל בכל זאת נעשה זאת. ולמרות זאת, ולמרות החדירה לפרטיות – התוכנית הזאת היא הסליחה האמיתית. היא מביאה להכרה את הסיפורים הכמוסים והלא נעימים של האנשים שבאמת בדרך כלל לא נשאלים – ונותרים באילמותם. זה הסוד הגדול של ההסכת הזה. את השאלות מלווה לכל אורך הדרך אמירת הסליחה, והמאזינים הם שותפים למהלך הגדול והמרגש הזה.
אומרת המשנה במסכת יומא: "עבירות שבין אדם למקום יום הכיפורים מכפר. שבינו לבין חברו אין יום הכיפורים מכפר עד שירצה את חברו". "סליחה על עוד שאלה" מרצה את חברו במלוא מובן המילה ומביא גאולה לעולם.
סליחה על עוד שאלה, כאן – תאגיד השידור הציבורי