התמקדות בזנים הייחודיים היא אחת הדרכים להבין את עולם היין על מורכבויותיו. ועל כן, וגם כי אנו עומדים בפתחו של החורף, נעסוק השבוע ביינות אדומים, או נכון יותר באופן מיוחד: במרלו (Merlot).
הוא אחד השמות הנפוצים ביותר בעולם היין, זן שנדמה שנמצא בכל מקום ומייצר יינות בכל רמות האיכות. מקורו של הזן הוא בצרפת ובעיקר במחוז בורדו שבמערב המדינה, שם הוא אחד מחמשת הזנים שמרכיבים את "בלנד בורדו": קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, מלבק ופטי ורדו. הזן נמצא בכל רחבי המחוז בכמויות שונות, אך נפוץ יותר באזורים פומרול (Pomerol) וסן אמיליון (Saint Emilion) שנמצאים בצפון־מזרח המחוז.
המרלו נפוץ בעולם עקב יכולת ההתאמה, הוורסטיליות שבו והיכולת שלו לרכך יינות מענבים קשוחים יותר. הזן גדל באקלימים בינוניים עד חמים, וגם באזורים אלו הוא מיטיב להבשיל מזנים אדומים אחרים, מה שמעניק לו יתרון באזורים קרירים כמו ניו־זילנד למשל.
המרלו מפיק כמה סגנונות יין שמשתנים בעיקר על פי האקלים שהוא גדל בו: החל מיינות פשוטים פירותיים וקלילים שמיועדים לשתייה מיידית ומיוצרים בקנה מידה גדול ועד יינות כבדים ועוצמתיים שמסוגלים להתיישן בבקבוק למשך שנים רבות. אפשר למצוא את המרלו ברוב המדינות שמייצרות יין כיום: צרפת (כמובן), ארה"ב, אוסטרליה, ניו־זילנד, צ'ילה, דרום אפריקה, ישראל ואף באיטליה יש ייצור של יינות מרלו. היינות האלו מגיעים במגוון לא קטן של סגנונות עשייה ומאפיינים, והמדינות החדשות יותר מפתיעות גם עם יינות לבנים שעשויים ממרלו (בלאן דה נואר).
יקב גבעות – מרלו

הענבים ליין הזה מגיעים מהכרמים שבאזור שילה, בסביבות היקב ששוכן בגבעת־הראל. לאחר התסיסה מתיישן היין במשך 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. היין בצבע אדום כהה ועם ארומות חזקות, באף מתגלים ניחוחות של דובדבנים בשלים, קוקוס קלוי, פלפל שחור, סוכריות תות, עץ חדש ואבק של קיץ (בקטע טוב). היין מאופיין בחומציות וטאנין מעט מעל לבינוני, סיומת ארוכה וגוף בינוני פלוס.
מחיר: 100 ₪
יקב רמת הגולן – ירדן, מרלו

את היקב אין צורך להציג, אז רק נציין שירדן זה שם סדרת יינות האיכות של היקב. כאן מצפה חוויה מעט שונה, הכרמים ליין נטועים כולם ברמת הגולן ולאחר התסיסה היין מתיישן למשך 18 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי. בכוס מתקבל יין בצבע עמוק, אדום כמעט שחור וארומות עוצמתיות. כאן בולטים יותר הפירות הבשלים והמבושלים, ריבת תות ופטל, אוכמניות, שוקולד מריר, אדמה שחורה ואפילו טבק כשהוא מתיישן מספיק.

מחיר: 90 ₪
שאטו מרקיזה דה בינה – Chateau marquisat de binet
ממחוז בורדו ואזור מונטאן סן אמיליון שבצרפת מגיע אלינו בלנד שעשוי כמעט כולו ממרלו ומיושן אך ורק במכלי בטון. בכוס מתגלה יין אדום שמתחיל להתבגר (שוליים משחימים), עם ניחוחות נוכחים אך לא חזקים. כאן באים לידי ביטוי התבלינים של הזן: רוזמרין, ציפורן, פרחים, פלפל לבן, פירות הקסיס ודומדמניות. הריח לא כל כך מתוק אך מאפיין היטב אקלים קר יותר ויישון שאינו בחביות עץ. הגוף בינוני, הטאנין בינוני והחומציות בולטת מעט. הסיומת ארוכה ומרתקת.
מחיר: 120 ₪