ביום ראשון בשעה חמש אחר הצהריים לפי שעון ישראל יתקיים גמר גביע העולם בכדורגל באצטדיון לוסייל בדוחא לעיני קרוב ל־89 אלף צופים. אליהם יצטרפו מרחוק, יותר ממיליארד איש שצפויים לצפות בו ברחבי הגלובוס מה שהופך אותו בכל ארבע שנים למשחק הכדורגל הנצפה מכולם ולאירוע הספורט הפופולרי בתבל. אצלנו בישראל ישודר המשחק בשידור חי בכאן 11.
- "התגלית החשובה ביותר בישראל": חוקר המקרא טוען שפענח כתובות מתקופת חזקיהו
- מדענים: כך תהפכו את הדירות שלכם לשמחות
- "תיק-תק" הירושלמי נסגר, "באבל" ייסגר בקרוב: למה הניסוי נכשל?
המשתתפות במעמד ההיסטורי נקבעו לאחר סגירת הגיליון. המשחק המכריע של מונדיאל 2022 יהיה משחק הגמר ה־21 במספר ב־22 טורנירים מאחר שבשנת 1950 לא התקיים גמר קלאסי בגביע העולם, אלא בית גמר שבו השתתפו ארבע קבוצות שהעפילו אליו. בבית הגמר התקיימו שלושה מחזורים, ובאחרון והמכריע ניצחה אורוגוואי את ברזיל 1:2. זו הייתה הפעם השנייה שאורוגוואי זכתה בתואר לאחר שזכתה בו גם בטורניר הראשון שנערך על אדמתה, ב־1930.
משחק הגמר הצפוי ייערך במשך כ־90 דקות, ואם לא תיפול בו הכרעה יֵצאו השחקנים להארכה בת חצי שעה שאם תסתיים בשוויון יוכרע הטורניר בבעיטות עונשין מ־11 מטרים. סיטואציה כזו קרתה עד היום פעמיים בלבד, לאחר שב־1994, ניצחה ברזיל את איטליה 2:3 בבעיטות עונשין, וב־2006 ניצחו האיטלקים 3:5 את הצרפתים, באותה סיטואציה.
עד היום השתתפו במשחקי גביע העולם כ־80 מדינות. 13 מהן הצליחו להעפיל לפחות פעם אחת למשחק הגמר, כולן מאירופה ודרום־אמריקה. שמונה מהן זכו בתואר הנכסף, וברזיל היא היחידה עד היום שהניפה חמישה גביעי עולם. מעמדי הגמר בדרך כלל כוללים לא מעט כיבושי שערים. עד היום נכבשו 74 כאלה, 3.7 שערים בממוצע, ורק בגמר 1994, בין ברזיל לאיטליה, נרשם התיקו המאופס היחיד בתולדות גמר הטורניר.
כמות הצופים הגדולה ביותר שנכחה באצטדיון במעמד גמר נרשמה ב־1986 במקסיקו, אז גברה ארגנטינה על גרמניה המערבית, 0:1, לעיני יותר מ־114 אלף צופים. מעמד גמר המונדיאל הוא תמיד מרתק ומותח ולאורך השנים הפכו כמה מהמשחקים הללו לקלאסיקות של ממש. הנה לפניכם המיטב שבהם.
גמר מונדיאל 1970
קבוצות: ברזיל מול איטליה
מיקום: אצטדיון אצטקה, מקסיקו
צופים: 107,412 איש
תוצאה: 1:4
ב־21 ביוני 1970 נפגשו לראשונה בגמר גביע העולם שתי זוכות עבר במשחקי הגמר והציגו משחק נהדר לסיום אחד הטורנירים האיכותיים והפוריים ביותר מאז ומעולם, ובו השתתפו כ־16 נבחרות בלבד. הנבחרות חולקו לארבעה בתים, שתי הקבוצות שסיימו ראשונות בכל בית העפילו לרבע הגמר ושיחקו בשיטת המפסיד יוצא עד למעמד הגמר.
ברזיל עלתה לדשא עם שחקנים נפלאים ובלתי ניתנים לעצירה כמו פלה, שכבש ארבעה שערים בטורניר והפך ליחיד שזכה בשלושה גביעי עולם; ז'אירזיניו, קיצוני ימני שכבש שבעה שערים בטורניר והפך ליחיד שכבש שער בכל גמר מונדיאל ששיחק בו; החלוץ הנהדר טוסטאו שכבש שניים ובישל ארבעה שערים; ריבלינו שכבש ובישל שלושה שערים והקפטן האגדי קרלוס אלברטו. החבורה הצהובה הציגה משחק התקפי עוצר נשימה, שהוביל לשער יתרון של פלה בדקה ה־19.

האיטלקים – שפגשו בבית המוקדם את ישראל בהופעה היחידה שלנו בטורניר עד כה, במשחק שהסתיים בשוויון 1:1 – הצליחו לכפות שוויון בעזרת רוברטו בונינסנייה בדקה ה־37. למרות זאת, לאיש לא היה ספק לרגע שהמשחק הזה יסתיים בניצחון ברזילאי, לאחר שהציגו משחק יצירתי יפהפה לעין, שגובה בכמה מהשערים היפים ביותר שנראו מאז ומעולם. שערים של ז'רסון, ז'אירזיניו וקרלוס אלברטו קבעו ניצחון מוחץ 1:4 בגמר שעשה שירות נהדר לענף הכדורגל בעולם כולו.
בכך השלימה ברזיל זכייה שלישית בשלושה מארבעת הטורנירים האחרונים, לאחר שהופיעה בארבעה מעמדי גמר מתוך ששת הטורנירים האחרונים שהתקיימו. הזכייה השלישית גם הובילה לכך שפיפ"א העניקה לברזילאים את הגביע עצמו לצמיתות והפכה רשמית את פלה לאגדה.
גמר מונדיאל 1966
קבוצות: אנגליה מול גרמניה המערבית
מיקום: אצטדיון וומבלי, אנגליה
צופים: 96,294 איש
תוצאה: 2:4
ב־30 ביוני 1966 התקיים אחד ממשחקי גמר גביע העולם הגדולים והשנויים ביותר במחלוקת בהיסטוריה. למשחק המכריע עלו אנגליה המארחת מול גרמניה המערבית.
האנגלים הגיעו לטורניר עם סגל נהדר והרבה ציפיות, ודאי כשהם מול הקהל הביתי. אחרי פתיחה מהוססת משהו לטורניר, אולי דווקא בשל אותן ציפיות גדולות, הצליחו האנגלים להתעשת ולהעפיל לראשונה לגמר המונדיאל. מולם הופיעה, במשחק הרשמי היחיד אי פעם, נבחרת גרמנית חזקה ואנרגטית שהוביל הבלם פרנץ בקנבאואר בן ה־21. הוא הצטיין בטורניר וזכה לראשונה להכרה עולמית.
המשחק עמד בציפיות הגבוהות ממנו. אחרי מחצית ראשונה נהדרת שהסתיימה בשוויון 1:1, עלו האנגלים ליתרון בדקה ה־78, אך ספגו גול בדקה ה־89 שקבע 2:2 והארכה. בדקה ה־101 הפכה ההתמודדות הנפלאה לשנויה במחלוקת לנצח כיוון ששערו השני של ג'ף הרסט, שזכה לכינוי "שער וומבלי", נכבש לאחר שהכדור שבעט פגע במשקוף ובדרכו למטה ספק עבר את השער. היום היה העולם עוצר את נשימתו ומחכה להחלטת ה־VAR האם השער חוקי, אבל באמצע שנות ה-60 ההחלטה של שופט המשחק השוויצרי, גוטפריד דיינסט ושופט הקו הסובייטי, טופיק בחראמוב הספיקה בכדי לאשר את השער השנוי במחלוקת, שהעלה את האנגלים ליתרון 2:3.
גם השער האחרון שכבש הרסט, שהפך לראשון שהבקיע במשחק גמר המונדיאל, נחשב לדעת רבים לשנוי במחלוקת, כי נכבש לאחר שריקת הסיום למשחק, כאשר אוהדים אנגלים כבר פרצו לכר הדשא. עד היום זכו חמש מארחות בתואר, כאשר האחרונה לעשות זו הייתה צרפת ב־1998.
זו הייתה הזכייה הראשונה והיחידה עד כה של אנגליה בתואר, שהייתה לנבחרת החמישית שזוכה בגביע העולם. מאז לא חזרו האנגלים למעמד היוקרתי. הם היו קרובים ב־2018 אך נוצחו בחצי הגמר בידי קרואטיה, והפעם הודחו לאחר קרב מותח ברבע הגמר בידי הצרפתים.

גמר מונדיאל 1986
קבוצות: ארגנטינה מול גרמניה המערבית
מיקום: אצטדיון אצטקה, מקסיקו
צופים: 114,600 איש
תוצאה: 2:3
ב־29 ביוני 1986 התקיים אחד המשחקים הגדולים בתולדות הכדורגל תחת חום גבוה ולחות כבדה ששררו באצטדיון המקסיקני. נבחרת ארגנטינה – שזכתה שמונה שנים קודם לכן לראשונה בתואר בטורניר שהתקיים בביתה – חזרה לגמר בפעם השלישית בהיסטוריה לאחר ניצחון בלתי נשכח ברבע הגמר על אנגליה עם שניים מהשערים הכי מדוברים בענף אי פעם. הראשון, שהיום בוודאי היה נפסל, זכה לכינוי "יד הא־לוהים", לאחר שבדקה ה־51 מראדונה עלה לנגיחה מול השוער פיטר שלטון, וכשהכדור הגיע לפניו הוא הסיט אותו באגרוף יד שמאל לתוך השער. להפתעת כולם, השופט התוניסאי עלי בן־נאסר, קבע כי השער חוקי. כמה דקות לאחר מכן, קיבל מראדונה כדור סמוך לקו החצי של המגרש, ובמעשה אומן עבר את כל ההגנה האנגלית וכבש את אחד השערים המרהיבים שנראו אי פעם.

גם במשחק הגמר הראו הארגנטינאים דומיננטיות לאחר שעלו ליתרון כפול בזכות שערים של חוסה לואיס בראון וחורחה ולדאנו, אבל הגרמנים שהגיעו לטורניר עם נבחרת נהדרת, לא וויתרו. השערים של קרל היינץ רומינגה בדקה ה־74 ושל תומאס ברטול בדקה ה־81 הצליחו לכפות שוויון 2:2. בשלב הזה כולם האמינו שהמשחק יעבור לשלב הארכה אבל לחורחה בורוצ'גה היו תוכניות אחרות. בדקה ה־84 הוא קיבל כדור עומק ממראדונה, חדר איתו לרחבה וכבש שער ניצחון שקבע 2:3 ושבר את ליבם של הגרמנים, שנוצחו בגמר גביע העולם בפעם השנייה ברציפות. ארגנטינה הוכתרה לאלופת עולם בתום 90 דקות, הישג שהעלה את מעמדו של מראדונה לדרגת אל מקומי.
גמר מונדיאל 1998
קבוצות: צרפת מול ברזיל
מיקום: אצטדיון סטאד דה פראנס, צרפת
צופים: 80 אלף
תוצאה: 0:3
ב־12 ביולי 1998 עלו לאצטדיון סטאד דה פראנס אלופת העולם ברזיל והמארחת צרפת, שעלתה לראשונה אי פעם למעמד היוקרתי, לאחד ממשחקי הגמר המפתיעים ביותר בכל הזמנים.
מאחורי הקלעים של האירוע התרחשה דרמה יוצאת דופן לאחר שרונאלדו – הכוכב הגדול של הברזילאים באותם ימים, שכבש עד לאותו רגע בטורניר 4 שערים לזכותה ובישל 3 נוספים – עבר סוג של התמוטטות שנבעה ככל הנראה מהתקף חרדה אינטנסיבי שעבר. בשל כך הוא לא היה אמור לפתוח בהרכב, אבל שעה לפני שריקת הפתיחה שונתה ההחלטה. רונאלדו עלה לשחק אבל נראה כמו צל של עצמו ולא תרם דבר לנבחרת הברזילאית.

האירוע הזה ודאי פגע מוראלית בשחקני ברזיל שעלו לדשא כמועמדים ברורים לזכייה בתואר אבל עדיין, אי אפשר לגרוע ולו אחוז אחד מהתצוגה הנפלאה של הצרפתים על כר הדשא באותו יום ומההישג אליו הגיעו. ההישג הראשון היה בדקה ה-28 עם נגיחה נפלאה של זינדין זידאן, שהעלה את צרפת ליתרון. נגיחה נפלאה נוספת שלו בדקה ה-45 סגרה לצרפתים את המחצית ביתרון נהדר ומפתיע של 0:2.
הברזילאים ההמומים, שהציגו עד לאותו רגע טורניר איכותי, התקשו לחזור לעצמם ושער של עמנואל פטי בדקה ה-90 קבע תוצאת סיום מדהימה 0:3 לצרפתים, שהפכו לקבוצת המדינה השביעית שמניפה את הגביע העולמי. מועד הזכייה, יומיים לפניי יום הבסטיליה, רק הוסיף לחשיבותו של האירוע.
צרפת היא המארחת החמישית והאחרונה עד כה שזכתה בגביע העולם. מאז היא שבה פעמיים לגמר, נוצחה בידי איטליה ב-2006 והפכה שוב לאלופת עולם במוסקבה ב-2018 לאחר שגברה 2:4 על קרואטיה. נכון לכתיבת שורות אלה העפילו הצרפתים לחצי הגמר בקטאר שהתקיים כאמור אחרי סגירת הגיליון. איך זה נגמר? אתם כבר יודעים.
גמר מונדיאל 1954
קבוצות: גרמניה המערבית מול הונגריה
מיקום:אצטדיון ונקדורף, שווייץ
צופים: 64 אלף איש
תוצאה:2:3
ב־4 ביולי 1954 התקיים גמר המונדיאל הידוע היום גם בכינוי "הנס של ברן". נבחרת הונגריה נחשבה אז למעצמת כדורגל והגיעה לטורניר ולמשחק הגמר כמועמדת ברורה לזכות בתואר, במיוחד מכיוון שבמפגש הראשון בין הנבחרות, בשלב הבתים בטורניר, רמסו ההונגרים את הגרמנים בתוצאה הבלתי שגרתית 3:8. אגב, זו הייתה הפעם הראשונה ששתי נבחרות שנפגשו קודם לכן בשלב הבתים נפגשו שוב בגמר.
פתיחת משחק הגמר נראתה כמו המשך טבעי של המפגש הראשון בין הנבחרות בטורניר. כבר אחרי שמונה דקות כבשו ההונגרים שני שערים ברגליהם של פרנץ פושקש האגדי וזולטן צ'בור, ועלו ליתרון 0:2 מבטיח. להפתעת כולם, הפתיחה הסוערת והיתרון המבטיח לא שברו את רוחם של הגרמנים: הם השיגו שוויון מהיר מרגליהם של מקס מורלוק והלמוט ראן.

השליטה ההונגרית במגרש במחצית השנייה לא תורגמה לשערים, עובדה שנוצלה בידי הלמוט ראן הגרמני בדקה ה־84: הוא כבש שער נוסף שקבע 2:3 לגרמנים, והוביל אותם לזכייה הראשונה שלהם בתואר העולמי. כך הם הפכו לנבחרת השלישית שזוכה בגביע, אחרי אורוגוואי ואיטליה.
ההפסד של הונגריה התקבל בהפתעה גמורה, אך הוא היה הפסדם השני במעמד גמר גביע העולם, לאחר שנוצחו בידי האיטלקים בגמר 1938, בתוצאה 4:2. מאז ההפסד הצורם, ההונגרים לא חזרו לגמר המונדיאל.
הקשר הגרמני הורסט אקל, שהיה בן 22 בזמן הגמר ומת בשנה שעברה, היה אחרון השחקנים החיים שהשתתפו במעמד ההיסטורי.
גמר מונדיאל 2002
קבוצות: ברזיל מול גרמניה
מיקום: האצטדיון הבינלאומי, יפן
צופים: 69,029 איש
תוצאה:0:2
ארבע שנים לאחר שהתפרק מנטאלית רגע לפני שיא הקריירה שלו, חזר החלוץ הברזילאי רונאלדו עם נבחרתו לגמר גביע העולם, שהתקיים ביפן ב־30 ביוני, 2002. זה היה משחק הגמר השלישי ברצף של הברזילאים; הם זכו בתואר ב־1994 והפסידו אותו לצרפתים ארבע שנים מאוחר יותר.
בגמר הראשון של המילניום, בעקבות נפילת חומת ברלין והגוש הסובייטי, הופיעה לראשונה נבחרת גרמנית מאוחדת ולא נבחרת גרמניה המערבית. כמו ברזיל גם הגרמנים כבר ידעו שלושה מעמדי גמר רצופים, שהסתיימו בהפסדים ב־1982 וב־1986 ובזכייה מרגשת ב־1990 מול ארגנטינה, שגברה עליהם ארבע שנים קודם לכן.
הפעם הגיע רונאלדו בריא, מוכן וממוקד למעמד הגמר, לאחר שהציג טורניר נהדר שגם זיכה אותו בתואר "מלך השערים". לאחר מחצית ראשונה ללא שערים, הגיעה הדקה ה־67 במחצית השנייה: ריבאלדו בעט כדור חזק מ־25 מטרים למרכז השער; השוער הגרמני אוליבר קאן ניסה לקלוט את הכדור, שניתז מחזהו הישר לרגליו של רונאלדו. החלוץ הברזילאי הסתער לעברו וכבש את שער היתרון. 12 דקות לאחר מכן הכפיל רונאלדו את התוצאה לאחר מהלך התקפי מרשים וקבע 0:2 לברזיל, זה גם היה שערו השמיני בטורניר, שזיכה אותו בתואר השחקן המצטיין בגמר.
זו הייתה הזכייה החמישית של הברזילאים בתואר. קאפו, קפטן הנבחרת, הפך ליחיד בהיסטוריה ששיחק בשלושה מעמדי גמר רצופים. ברזיל רשמה הישג נוסף בטורניר, כשהייתה הראשונה בהיסטוריה שניצחה בכל שבעת משחקיה בטורניר, ללא הארכה או דו־קרב בעיטות עונשין. מאז, פרט להופעה בחצי הגמר בטורניר הביתי ב־2014 שהסתיימה באסון עבורם ובתבוסה 7:1, לא הצליחו הברזילאים אפילו להתקרב למעמד הגמר. גם הפעם ובניגוד לכל הציפיות, הודחה נבחרת הסלסאו ברבע הגמר בידי נבחרת קרואטיה, לאחר 1:1 בתום 120 דקות ובעיטות הכרעה מ־11 מטרים.