לרבים מאיתנו יש סלידה או סתם הימנעות מהתקופה הזאת בשנה, הרי הכול עמוס בחגים נוצריים, כריסמס וסילבסטר, שנה אזרחית חדשה ולא עלינו גם דו"חות מס ושאר מרעין בישין. אבל בין כל אלה מתקיים לו גם הנובי גוד. החג שיוצאי ברית המועצות הביאו לכאן איתם. בארוחת החג של הנובי גוד כמיטב המסורת הרוסית לצד החלדייץ (סוג של רגל קרושה) נהוג גם לשתות ולא מעט. זוהי הזדמנות נהדרת להכיר כמה מותגים מובילים.
- מאה שנים להמצאה: האם "זריקת האמת" עשתה מהפיכה?
- "פוחדים מסרטן": פלסטינים שורפים פסולת ומסכנים את בריאות התושבים בראש־העין
- על איזה נס לגיטימי לקבוע חג? חנוכה מזווית קצת אחרת
הוודקה היא משקה אלכוהולי שמגיע אלינו מצפון אירופה באופן כללי ומהמדינות הסלביות בפרט. וריאציות של הוודקה אפשר למצוא בצ'צ'ה הגיאורגית ובסמגון הרוסי. מקור השם מגיע ככל הנראה משיבוש המילה וודה (Voda) שמשמעותה "מים". בשפות רבות נקרא המשקה "יין שרף", בגלל תחושת השריפה שנוצרת מהאלכוהול כששותים אותו. למה שותים את זה דווקא שם? פשוט כי קר שם ותחושת השריפה גורמת להרגשה חמימה יותר על אף שבפועל הוודקה מקררת את הגוף.

את הוודקה מייצרים בעיקר מדגנים, והוודקות האיכותיות עשויות לרוב משיפון או חיטה, אך יש גם כאלה שעשויות מכל מיני עשבים, תירס או אפילו תפוחי אדמה. לאחר התססת חומר הגלם, הנוזל מזוקק כמה וכמה פעמים על מנת להיפטר מכל חומר מיותר. חלק מהיצרנים מסננים את הנוזל דרך פחם פעיל כדי להיפטר מטעמים או חומרים לא רצויים, אך היצרנים המסורתיים יותר נוטים לשמור על הליך זיקוק מדויק וזהיר. בסוף התהליך נמהלת הוודקה במים ואינה עוברת תהליך של תיבול כמו בג'ין או יישון בחבית כמו ויסקי או ברנדי. מכיוון שאין במשקה נותני טעם מלבד האלכוהול והמים, המקור שהמים מגיעים ממנו משמש עניין בפני עצמו ומקור לגאווה. בנוסף, חומר הגלם, מקורו ואופן השימוש בו חשובים לא פחות.

וודקה איכותית נחשבת למוצר נחשק במדינות צפון אירופה, ובעבר אף הייתה למשקה של בתי האצולה והמלוכה. היום חובבי השתייה הנקייה נוהגים לשתות וודקה קרה ומשתמשים בה כמרכיב בקוקטיילים רבים בשל ניטרליות הטעמים שלה.
בלוודיר – Belveder
בלוודיר היא מזקקה פולנית השוכנת בעיירה בשם ז'ירארדוב, שקיימת כבר למעלה ממאה שנים. במזקקה מתגאים בכך שהם משתמשים אך ורק בשיפון פולני לזיקוק הוודקה שלהם ובאש פתוחה ולא בגופי חימום. בארץ תוכלו למצוא את גרסת הבסיס שעשויה אך ורק משיפון ואת סדרת הסינגל אסטייט (Single Estate) שבה משתמשים אך ורק בשיפון מחלקה מסוימת מאוד בפולין. לחברה אין וודקות בטעמים, עניין של שמרנות אני מניח.
וודקה פולנית, מחירים: החל מ–140 ₪ לגרסת הבסיס

נמירוף – Nemiroff
המזקקה נמצאת באוקראינה ומייצרת וודקה לאצולה הרוסית עוד מהמאה ה־18 (אז נקראה נמיריב). בסוף המאה ה־18 עברה המזקקה לייצור וודקה מחיטה ולא מתפוחי אדמה כפי שנהגו עד אז, והיום כל מוצריה עשויים מוודקת חיטה. עם נפילת מסך הברזל פרצה המזקקה לשוק העולמי ומאז היא ממשיכה לספק מוצרי איכות. למזקקה מגוון רחב של סוגי וודקות ובהן וודקה בטעמים, וודקה מתובלת בפלפל שחור ובדבש, וודקה סופר פרימיום ואפילו אחת שמתובלת בג'ינג'ר. חלק מהמשקאות כן מיושנים בחביות עץ אלון לתקופות קצרות (כשלושה חודשים), למשל וודקת התפוז עז (Bold) שגם מתובלת בדבש, צ'ילי ותפוזים.
וודקה מכל הסוגים, אוקראינה, טווח מחירים: 75-50 ₪