יום האהבה הבינלאומי הוא הזדמנות מצוינת לפתוח בקבוק טוב של יין מבעבע.
יש משהו קסום בבעבוע העדין של היינות האלו, שמזכיר את התסיסה של הרומנטיקה. היין מחמם אפילו שהוא בעצמו קר. ותכלס, הוא פשוט טעים. רובנו מקשרים באופן אוטומטי כל יין מבעבע לשמפניה, אבל לא כך הדבר. יינות מבעבעים מיוצרים במספר טכניקות, והפעם נתמקד בשתיים עיקריות.
השיטה הפשוטה מאפשרת ייצור יינות כמעט בכל צבע ובכל רמת מתיקות. לאחר תסיסה אלכוהולית מכניסים את היין למכל ומוסיפים לו פחמן דו־חמצני – סוג של סודה־סטרים ליינות. זו הטכניקה הקלה והמהירה ביותר אך היא מייצרת בעבוע גס למדי, שלפעמים יכול להיות אגרסיבי ולא נעים. יינות אלו הם לרוב זולים ולא מורכבים, כי אין אינטרס להשקיע בהם יותר מדי.
השיטה הקלאסית והמורכבת יותר נקראת "מתוד שמפנואז" (Method Champenoise). הטכניקה הומצאה במחוז שמפיין בצפון צרפת. במקרה הזה היינות עוברים תסיסה אלכוהולית ראשונה, לאחריה הם מוכנסים לבקבוק, נחתמים ועוברים תסיסה אלכוהולית שנייה. הפחמן הדו־חמצני שמשתחרר מהתסיסה כלוא ומתמוסס לתוך היין. כך מתקבל בעבוע עדין, מלטף ונעים. התהליך נמשך מספר שנים ונעשה בבקבוקים נפרדים ולא במכלים, מה שמייקר את המחיר.
בין מדינות היין הקלאסיות נמצא מבעבעים בעיקר בצרפת, ספרד ואיטליה. בצרפת שוכן מחוז שמפיין, שהוא מקור הטכניקה והשם שמפניה. בספרד מוכרים יינות הקאווה (Cava) שמשמעותה "מרתף", שם יוצר היין בעבר. ובאיטליה מיוצרים יינות הפרוסקו. כמובן יש סוגים נוספים שלא מניתי כאן, אבל נדבר עליהם בפעם אחרת. בואו נתכונן לשתות.
שמפיין – בונה פונסון (Bonnet Ponson)

שמפניה אמיתית, ממחוז שמפיין, עשויה מבלנד של שרדונה. היין לבן אפילו ששניים מהזנים אדומים. השמפניה מגיעה מבית קטן יחסית שכולו בגידול אורגני ובר קיימא לפי דרישות התקן האירופי. עם ארומות עוצמתיות, חומציות בינונית־גבוהה וגוף בינוני. על החך הבעבוע המעודן של שמפיין וטעמים של תפוחים, מינרליות, בצק שמרים ובצקים מתוקים. מעט לימוניות ומליחות כשל גיר משלימים את התמונה.
שמפניה, לבן מבעבע, ברוט נטור (יבש), 260 ₪
יקב רמת הגולן – בלאן דה בלאן

מאחד היקבים הגדולים מגיע אלינו יין לבן מבעבע שמיוצר אך ורק מענבי שרדונה. גם כאן יש שימוש בטכניקה הקלאסית ובענבים מאזור קר במיוחד. יישון על השמרים במשך שלוש שנים מפיק יין בעל חומציות גבוהה, גוף בינוני־גבוה ועוצמת טעמים מתפרצת, צבע לימוני ובהיר. עם בעבוע עדין ומרקם קריספי באים לידי ביטוי טעמי תפוחים ירוקים, שמרים, בצק, אגס ולחם. הסיומת ארוכה ומרעננת.
לבן מבעבע, יבש, 130 ₪
יקב רזיאל – מבעבע רוזה NV

יקב בוטיק קטן ששוכן בהרי ירושלים (רמת־רזיאל) מציג יין רוזה מבעבע שעשוי בטכניקה הקלאסית. לאחר תסיסה ראשונה שהתרחשה בחביות עץ הועבר היין לבקבוקים והחלה תסיסה שנייה שלו. היין בעל גוף בינוני, צבע ורדרד עדין וחומציות גבוהה, המרקם פריך והבעבוע נהדר. בפה יש טעמים של תפוחים מתייבשים, פריחה ומעט שמרים ולחם. הסיומת ארוכה ומעט אגוזית.
רוזה מבעבע, יבש, 270 ₪
הידעתם? יצרני היין ומגדלי הענבים של מחוז שמפיין תבעו בהצלחה את מי עדן בשנת 2015 על השימוש בסלוגן "השמפניה של הטבע" בטענה שזה שימוש אסור בכינוי מקור.