שלום וברכה, ברכה ושלום, אלה מסוג הדברים שחסרים בימים הטרופים האלה שלפני פסח. פתאום נדמה שכל העולם מתחיל לרוץ, טיולים בתנועות הנוער, קניות לחג, ניקיונות בכל הבית. אפילו העולם בחוץ מתחיל להשתנות, נהיה ירוק ופורח, סופרמרקטים מחביאים חצי מהמדפים שלהם ומסעדות מגישות לחמניות מקמח תפוחי אדמה. ובנוסף לכל זה גם ירד גשם לאחרונה, בהחלט תקופה מפוקפקת.
הימים האחרונים של הטרפת, הקניות האחרונות, הבישולים והנידוי של כל דבר שנראה כמו חמץ אל מחוץ לבית הם גם הרגעים האחרונים לקנות יינות לחג. אז לשם כך כמובן התכנסנו כאן כולנו (אני והבקבוקים, כן?) לעזור לכם עם ההתלבטות ולמצוא יינות שינעימו עליכם את ליל הסדר הקרוב.
אומנם הקונספט של בחירת ארבעה יינות לפי סדר ארבע כוסות קצת בנאלי, אבל מצד שני יש בו המון היגיון. כוס ראשונה נועדה לקידוש, כלומר יין קליל יחסית לתחילת הערב. כוס שנייה נמזגת במהלך "מגיד" כשכולם עוד רעבים ולא כדאי לשתות יין כבד מדי. כוס שלישית משמשת כסוג של יין קינוח, פה נעדיף יין אדום ופירותי שיסיים את הארוחה בטעם מתוק. ולכוס אחרונה כדאי להביא משהו שנעים לסיים איתו את הלילה, משהו שישאיר טעם של עוד. לגבי כוס חמישית, פשוט תרגישו חופשיים לסיים את כל הבקבוקים שפתחתם עד עכשיו, זה כנראה יספיק.

כוס ראשונה יקב לה פורה בלאנש, תלפיות רוזה 2022
הכוס הראשונה משמשת לקידוש אחרי יום שלם שבו לא אכלתם הרבה וצריך משהו נגיש ועדין. את התמהיל הזה בדיוק תמצאו ברוזה החדש של יקב לה פורה בלאנש שמגיע מכרמים בנגב המערבי (מושב נווה). היין עשוי מענבי מרלו, עם גוון ורוד נעים ועוצמת ריח חזקה יחסית לרוזה. בארומות שלו אפשר למצוא תפוחים אדומים, תותים כמעט בוסריים, פטל ומעט מינרליות (כמו חלוקי נחל). על החך יש ליין מרקם חלק, עגול ורך, עם חומציות בינונית וטעמים של סוכריית פטל, תות, תפוח אדום ואפרסק צעיר. הסיומת שלו ארוכה, נעימה ומרעננת.
רוזה יבש, 90 ₪
כוס שנייה יקב ויתקין, קריניאן, גפנים בוגרות 2019
בשלב הזה אתם לקראת סוף "מגיד", קצת קשה לחכות עוד לאוכל, הקיבה הריקה לא בדיוק מקילה עליכם לשתות יין, אז צריך משהו נעים, אלכוהול נמוך יחסית ופירותי למדי. לפנינו קריניאן זני מכרם גפנים בוגרות במישור החוף (אזור זכרון־יעקב), אחרי 16 חודשי יישון בחביות עץ שרובן ישנות. הארומות של היין מגוונות וכוללות פלפל שחור, שזיף ודובדבן שחורים, מלח ים ופלפל לבן. על הלשון מתגלה יין עם גוף בינוני־גבוה, מאוזן היטב בחומציות ובטאנין שלו, ומאפייני טעם של דובדבנים שחורים, פלפל שחור ולבן ומעט עלווה ורצפת יער מצטרפים לתמונה. הסיומת ארוכה ומתפתחת בפה.
אדום יבש, 120 ₪
כוס שלישית יקב טפרברג, לגאסי, פטי ורדו 2018
זה כבר יין של סוף סעודה. סדרת לגאסי היא מהסדרות הגבוהות של היקב, בקבוק כבד עם עניבת זהב מעיד משהו על תוכנו. כאן ישנו יין שעשוי מאה אחוז ענבי פטי ורדו, את הענבים מביאים משני כרמים בהרי יהודה, אחד בראש ההרים ואחד בעמק איילון. בכוס נישאות ארומות של שוקולד, דובדבנים, קרואסון שוקולד, פלפל אנגלי ומעט עץ קלוי. על החך היין בעל גוף מלא, חומציות וטאנין גבוהים אך מאוזנים, מלא בטעמים של פלפל אנגלי, דובדבנים, שוקולד ומעט ירקרקות של אקליפטוס. עם סיומת ארוכה זהו יין שמייצג נהדר את זן הפטי ורדו שלרוב משמש לבלנדים. עם עוצמות כאלו וטעמים מתקתקים זהו כמעט יין קינוח, מתאים מאוד לסוף הארוחה.
אדום יבש, 190 ₪
כוס רביעית יקב רקנאטי, גליל, קברנה סוביניון 2021
בשלב הזה סביר להניח שתהיו די שיכורים, אבל לא בהכרח ברמה שנמרחים על השולחן. בשלב כזה של הלילה הייתי ממליץ בדרך כלל יין קינוח ולמיטה, אבל קשה לשתות כוס שלמה של יין כזה אז נוותר ונמצא משהו אחר. סדרת גליל היא מסדרות הביניים של יקב רקנאטי, אך היא מספקת תמורה נהדרת למחיר (הזול). מכרמי היקב שממוקמים בגליל העליון מגיעים ענבי הקברנה סוביניון שביין זה, והם מתיישנים שמונה חודשים בחביות צרפתיות. עם צבע אדום עמוק, וניחוחות חזקים של שזיף, דובדבן שחור, עץ חדש, ליקריץ ומעט חלביות ברקע. על הלשון מרגישים גוף בינוני־גבוה, מאוזן בטאנין וחומציות דומים, עם טעמים שמתאימים להפליא לארומות שלו: שזיף, דובדבן שחור, ליקריץ ועץ חדש משלימים את התמונה של היין הזה. הסיומת ארוכה אם כי מעט מחוספסת, שמרמזת שאולי היין ישתפר בעוד כמה חודשים.
אדום יבש, 60 ₪
